Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Τετάρτη, Απριλίου 18, 2018

Εξαρθρώθηκε εγκληματική ομάδα που διέπραττε συστηματικά κλοπές στη πόλη και στην ευρύτερη περιοχή της Πρέβεζας



Η συστηματική έρευνα του Τμήματος Ασφάλειας Πρέβεζας σε συνεργασία με το Γραφείο Εγκληματολογικών Ερευνών Πρέβεζας, οδήγησε στην εξάρθρωση εγκληματικής ομάδας, τα μέλη της οποίας διέπρατταν συστηματικά κλοπές από σπίτια, επιχειρήσεις, καταστήματα και οχήματα, στην πόλη και στην ευρύτερη περιοχή της Πρέβεζας.


Για την αποδόμηση της εγκληματικής ομάδας πραγματοποιήθηκε πρωινές ώρες σήμερα (Τετάρτη 18 Απριλίου 2018) επιχείρηση στη Βιομηχανική Περιοχή της Πρέβεζας και στην Τρίπολη, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Πρέβεζας με τη συνδρομή αστυνομικών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Πρέβεζας καθώς και του Τμήματος Ασφάλειας Τρίπολης.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, συνελήφθησαν επτά μέλη της σπείρας και συγκεκριμένα επτά ημεδαποί (ηλικίας 20, 19, 23, 15, 19, 23 και 17 ετών), σε βάρος των οποίων και ενός ακόμη 17χρονου ημεδαπού συνεργού τους που αναζητείται, έχει σχηματιστεί δικογραφία για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση – συμμορία και διάπραξη διακεκριμένων κλοπών.
Επιπρόσθετα, η σχετική δικογραφία περιλαμβάνει και τρεις ημεδαπούς, γονείς των ανηλίκων, ηλικίας 47, 41 και 51 ετών, για το αδίκημα της παραμέλησης εποπτείας ανηλίκου.
Ειδικότερα, μέσα από την ανάλυση, επεξεργασία και συνδυαστική αξιοποίηση στοιχείων - δεδομένων που συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια της αστυνομικής έρευνας, προσδιορίστηκε ο τρόπος δράσης και σκιαγραφήθηκε το προφίλ της εγκληματικής τους ομάδας. Ταυτόχρονα διακριβώθηκαν τα περιγραφικά χαρακτηριστικά των εμπλεκομένων δραστών και οι μεταξύ τους σχέσεις.
Όπως προέκυψε, οι συλληφθέντες, οι οποίοι διατηρούσαν μεταξύ τους στενούς οικογενειακούς δεσμούς, είχαν συγκροτήσει εγκληματική ομάδα τουλάχιστον από τον Σεπτέμβριο του 2017 και έχοντας ως σκοπό τον παράνομο πορισμό εισοδήματος,  διέπρατταν διαρρήξεις και κλοπές κάθε είδους  (από σπίτια, επιχειρήσεις, καταστήματα και οχήματα), στην πόλη και σε περιοχές πλησίον της Βιομηχανικής Περιοχής Πρέβεζας.
Ως προς τη μεθοδολογία δράσης τους (modus operandi), τα μέλη της συμμορίας δρούσαν ως ακολούθως:
·         διέθεταν τεχνογνωσία στη διάρρηξη θυρών ή παραθύρων, με τη χρήση διαρρηκτικών εργαλείων ενώ στις περιπτώσεις που εντόπιζαν συστήματα ασφαλείας (κάμερες ασφαλείας, καταγραφικά, συναγερμό), τα παρέκαμπταν με διάφορους τρόπους (απενεργοποίηση, καταστροφή ή αλλαγή της θέσης τους),
·         κατά τη δράση τους, διατηρούσαν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους (με κουκούλες, σεντόνια κ.α) ώστε να μην αφήνουν ίχνη στον τόπο του εγκλήματος, με σκοπό να δυσχεραίνουν την ταυτοποίηση και την αναγνώρισή τους,
·         λάμβαναν ιδιαίτερα μέτρα προφύλαξης και αντιπαρακολούθησης κάνοντας αυτοψίες στους χώρους των πιθανών στόχων, αλλά και χρησιμοποιώντας «τσιλιαδόρους» στην ευρύτερη περιοχή,
·         διοχέτευαν τα κλοπιμαία  άμεσα σε δίκτυο κλεπταποδόχων που είχαν αναπτύξει, ώστε  να μην βρεθούν στην κατοχή τους σε περίπτωση ελέγχου.
Από την έως τώρα αστυνομική έρευνα η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, έχουν εξιχνιαστεί τριάντα επτά περιπτώσεις κλοπών, τελεσμένες και σε απόπειρα, που έγιναν κατά τους τελευταίους μήνες, στην πόλη της Πρέβεζας καθώς και στην ευρύτερη περιοχή (Βιομηχανική Περιοχή, Μύτικας, Καλαμίτσι, Σκαμνούλα και Ράχες).
Αναλυτικότερα, διαπιστώθηκε ότι τα μέλη της σπείρας, ενεργώντας με διαφορετική σύνθεση κατά περίπτωση, ενέχονται στα παρακάτω αδικήματα:
·         Σε οκτώ διαρρήξεις – κλοπές σε σπίτια, από όπου αφαίρεσαν χρηματικά ποσά, κοσμήματα, κυνηγετικά όπλα, κινητά τηλέφωνα και ηλεκτρονικές συσκευές.
·         Σε δεκατέσσερις διαρρήξεις – κλοπές σε επιχειρήσεις, από όπου αφαίρεσαν χρηματικά ποσά, κινητά τηλέφωνα, ηλεκτρικά εργαλεία (τρυπάνια, τροχούς, αεροσυμπιεστής), μπαταρίες οχημάτων και ηλεκτρογεννητριών, καλώδια, χρηματοκιβώτιο και διάφορα μεταλλικά αντικείμενα (σίδερα, σωλήνες, βάνες).
·         Σε πέντε διαρρήξεις – κλοπές σε καταστήματα, απ’ όπου αφαίρεσαν χρηματικά ποσά.
·         Σε τέσσερις κλοπές από σταθμευμένα οχήματα, απ’ όπου αφαίρεσαν χρηματικό ποσό, κινητά τηλέφωνα, διάφορα εξαρτήματα (φανάρια, καθρέπτες, μπαταρία), ένα αλυσοπρίονο, ένα κυνηγετικό όπλο και διάφορες συσκευές.
·         Σε μία κλοπή από αποθήκη, απ’ όπου αφαίρεσαν ένα κυνηγετικό όπλο.
·         Σε μία κλοπή από αγρόκτημα, απ’ όπου αφαίρεσαν μπαταρίες οχημάτων.
·         Σε τέσσερις απόπειρες κλοπών σε σπίτια.
Οι συλληφθέντες με την σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία, θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πρέβεζας ενώ η προανάκριση βρίσκεται σε εξέλιξη από το Τμήμα Ασφάλειας Πρέβεζας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου