Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Τετάρτη, Μαΐου 16, 2018

ΠΡΕΒΕΖΑ: Τροφή...για Σκέψη, της Διαιτολόγου - Διατροφολόγου Ανδρονίκης Πάντα



Και τώρα που κοντοζυγώνουν οι εξετάσεις. Τι πρέπει να τρώνε τα παιδιά;;;

Φυσικά τροφές που ενισχύουν την μνήμη αλλά και την καλή λειτουργία του εγκεφάλου. Πάμε να ανακαλύψουμε ποιες τροφές είναι αυτές, αλλά και ποιες τροφές μπορούν να μας σαμποτάρουν σε αυτή την προσπάθεια.

Ω-3 λιπαρά οξέα
Τόσο απαραίτητα για τον οργανισμό και την λειτουργία του εγκεφάλου. Θα τα βρούμε στα λιπαρά ψάρια όπως η δική μας σαρδέλα. Ο τόνος, ο σολομός, το σκουμπρί, όμως εδώ προσέξτε γιατί μια κονσέρβα τόνου δεν θα μας δώσει τα πολύτιμα ω-3 λιπαρά οξέα λόγω της επεξεργασίας, για αυτό επιλέξτε φρέσκα ψάρια.
Τα ω- 3 επίσης βρίσκονται στα καρύδια, στο λιναρόσπορο, στους σπόρους chia που μπορούν να υπάρχουν και καθημερινά στην διατροφή μας αρκεί να τα εντάξουμε έξυπνα μέσα σε αυτή.

Βιταμίνες του συμπλέγματος Β
Όσο εύκολο είναι να τις βρεις άλλο τόσο εύκολο είναι να τις χάσεις! Είναι οι βιταμίνες β1, β2, β3, β5, β6, φυλλικό οξύ, β12. Τις περισσότερες από αυτές τις βρίσκουμε στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, προσοχή όμως, το ζεμάτισμα, το σκληρό πλύσιμο καθώς και ο μεγάλος χρόνος βρασμού θα τις καταστρέψουν. Την βιταμίνη Β12 που ανήκει στο ίδιο σύνολο αλλά διαφέρει από τις υπόλοιπες θα την βρείτε μόνο στο κρέας, στα πουλερικά, στα γαλακτοκομικά, στα ψάρια και στα αυγά, οπότε εντάξτε τα στην διατροφή σας με μέτρο. Πως μας βοηθούν αυτές οι βιταμίνες;;; είναι απαραίτητες για την πρόσληψη θρεπτικών συστατικών και ενέργειας, συμβάλλουν στην υγεία του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος καθώς και των μυών.

Βιταμίνη D
Παρόλη την μεγάλη ηλιοφάνεια στην χώρα μας τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε έλλειψη βιταμίνης D, είναι απαραίτητη για την λειτουργία των νευρικών κυττάρων αλλά και του μυϊκού συστήματος. Η ταυτόχρονη λήψη της βιταμίνης από τα τρόφιμα αλλά και η έκθεση στον πρωινό ήλιο σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος, μπορούν να μας βοηθήσουν να ανεβάσουμε τα επίπεδα της. Θα την βρείτε: Λιπαρά ψάρια, αυγά, συκώτι, ξηροί καρποί, εμπλουτισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Μαγνήσιο
Απαραίτητο για την επικοινωνία νευρικού και μυϊκού συστήματος. Άρα για την  καλύτερη κατανόηση ερεθισμάτων. Που θα το βρούμε: Πράσινα φυλλώδη λαχανικά, ξηροί καρποί όπως τα αμύγδαλα, ο κολοκυθόσπορος και το σουσάμι, όσπρια, προϊόντα ολικής άλεσης.

Προσέξτε επίσης και τις τροφές που θα σαμποτάρουν την προσπάθεια σας
Ξέρω ότι όταν είστε εξαντλημένοι καταφεύγετε στην λύση του έτοιμου φαγητού που είναι και λίγο παραπάνω αλατισμένο και πιο νόστιμο. Σκεφτείτε όμως δεν θα σας προσφέρει ουσιαστικά τίποτα, μόνο θερμίδες και αλάτι. Επιλέξτε πιο έξυπνα τρόφιμα, όπως το αυγό.
Ένα ακόμη ρόφημα αυτή τη φορά που δεν θα σας βοηθήσει αν τον υπερκαταναλώνετε είναι ο καφές. Μπορείτε να απολαύσετε αν θέλετε έναν καφέ, όχι όμως να τον χρησιμοποιείται για να κάθεστε αμέτρητες ώρες ξύπνιοι. Τότε δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα. Για έκρηξη ενέργειας επιλέξτε χυμούς, smoothies και φρούτα.
Επίσης, τα γλυκά, που περιέχουν τόσο πολύ ζάχαρη θα σας δίνουν άμεσα πολύ ενέργεια όμως όχι αργά και σταθερά όπως την χρειάζεστε. Επιλέξτε να δοκιμάστε γιαούρτι με ξηρούς καρπούς μέλι και φρούτα για την αντικατάσταση του γλυκού και όταν πραγματικά νιώθετε την ανάγκη καταναλώστε μια καλής ποιότητας σοκολάτα.
Τέλος, μην ξεχνάτε να πίνετε νερό, αν είστε σωστά ενυδατωμένοι η απόδοσή σας θα απογειωθεί. Δυστυχώς τα περισσότερα παιδιά κάνουν το λάθος να μην πίνουν αρκετές ποσότητες νερού, ειδικά κατά την διάρκεια της εξέτασης, αυτό όμως μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους, οι οποίο μόνο βοηθητικοί δεν είναι.

Καλή επιτυχία στις εξετάσεις!!!!!!!
ΠΑΝΤΑ ΑΝΔΡΟΝΙΚΗ
ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ- ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου