Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Κυριακή, Ιουνίου 10, 2018

Τον προστάτη του Άγιο Απόστολο Βαρνάβα τιμά ο Λούρος - Πλήθος πιστών στον Πανηγυρικό Εσπερινό - Φωτορεπορτάζ


Ο Λούρος τιμά τον προστάτη του Άγιο Απόστολο Βαρνάβα

Τον προστάτη του Αγιο Απόστολο Βαρνάβα γιορτάζει αύριο Δευτέρα 11 Ιουνίου ο Λούρος και το ομώνυμο γραφικό εκκλησάκι που βρίσκεται στο αισθητικό δάσος ανάμεσα στον ποταμό Λούρο και τον παραπόταμό του πλαισιωμένο από υπεραιωνόβιες λεύκες, ιτιές, πλατάνια και πολλά ακόμη δέντρα ετοιμάζεται να υποδεχτεί εκατοντάδες προσκυνητές από την ευρύτερη περιοχή. 
Στον εσπερινό που τελέστηκε, σήμερα Κυριακή 10 Ιουνίου και ώρα 7.30 το απόγευμα χοροστάτησε και κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ.κ. Χρυσόστομος, ενώ κατανυκτική ήταν η διαδικασία της αρτοκλασίας η οποία τελείται στον εξωτερικό χώρο του Ναού.




Μάλιστα, το παρών μεταξύ άλλων, έδωσαν οι Βουλευτές του Νομού, κ.κ.Μπάρκας, Γιαννάκης, ο Δήμαρχος κ.Μπαίλης, οι Αντιδήμαρχοι κ.κ.Γιαννουλάτος, Κακιούζης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Πρέβεζας, Ταξίαρχος κ.Σιόρεντας, ο Πρόεδρος της ΤΚ. Λούρου, κ.Γκούρας, ο Περιφερειακός Σύμβουλος, κ.Π.Βασιλάκης,  Δημοτικοί Σύμβουλοι και πλήθος πιστών ντόπιων και επισκεπτών.
Αμέσως μετά ο Σύλλογος Γυναικών Λούρου σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Λούρου πρόσφεραν παραδοσιακά εδέσματα. Ανήμερα της γιορτής του Αγίου Βαρνάβα στις 7 το πρωί θα ξεκινήσει ο Όρθρος, ενώ αμέσως μετά θα τελεστεί η Θεία Λειτουργία με κήρυγμα από Ιεροκήρυκα της Μητρόπολης.
Η θρησκευτική γιορτή που διοργανώνει ο Δήμος θα κλείσει με παραδοσιακούς χορούς από το Χορευτικό Τμήμα του Πολιτιστικού Συλλόγου Λούρου και του Πολιτιστικού Συλλόγου Σκάλας Λούρου. Η εκκλησία του Αγ. Βαρνάβα βρίσκεται 3χλμ. ανατολικά της κωμόπολης του Λούρου και είναι η δεύτερη σε όλη την Χριστιανωσύνη που είναι αφιερωμένη στον Άγιο Απόστολο Βαρνάβα. Δύο επιγραφές αναφέρουν ότι ο ναός κτίστηκε αρχικά το 1149 από τον Κωνσταντίνο Μάγιστρο Μανιάκη και ξανακτίστηκε το 1833 από τον Κώστα Παπαχρήστο και το γιο του Δημήτριο.Στη σημερινή του μορφή είναι δικιόνιος τρουλαίος, καλυμμένος με σύστημα καμαρών, φουρνικών και σφενδονίων. Στην ημικυκλική αψίδα σχηματίζονται πέντε τυφλά αψιδώματα. Οδοντωτή ταινία περιτρέχει τη στέγη του ναού, του τρούλου και της αψίδας.Τοιχογραφίες του 19ου αι. σώζονται μόνο στην αψίδα του Ιερού. Το σημερινό τέμπλο της εκκλησίας είναι νεότερο κτιστό.Ο ναός του Αγ. Βαρνάβα έχει επιχωθεί τουλάχιστον 1,5μ. από τα νερά του ποταμού. Το δάπεδο του σημερινού ναού είναι χαμηλότερο κατά 3 σκαλοπάτια από το έδαφος και καλύπτεται με πλάκες. Σώζονται ορισμένες επιτύμβιες πλάκες, που πιθανόν προέρχονται από ρωμαϊκό νεκροταφείο. Το δάσος γύρω από το ναό του Αγ. Βαρνάβα έχει διαμορφωθεί σε χώρο αναψυχής με βρύσες και παιδική χαρά και αποτελεί χώρο περιπάτου και αναψυχής.

Με πληροφορίες δημοτική ραδιοφωνία
Δείτε το φωτογραφικό υλικό 













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου