Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Σάββατο, Ιουλίου 07, 2018

Ο Πρεβεζάνος σκηνοθέτης Μπάμπης Τσόκας αποτυπώνει το πορτραίτο του πραγματικού Ζορμπά



Μια ακόμη ταινία με πρωταγωνιστή έναν Έλληνα που έγινε σήμα κατατεθέν για την χώρα μας ετοιμάζει ο Πρεβεζάνος σκηνοθέτης Μπάμπης Τσόκας.
Λίγο μετά την ολοκλήρωση των γυρισμάτων για την Μαρία Κάλλας ο Μπάμπης Τσόκας ξεκίνησε την παραγωγή του "Ζορμπά" στην Στούπα της Μεσσηνίας. Στα γυρίσματα-τα οποία ξεκίνησαν τον Απρίλιο-συμμετείχαν δεκάδες εθελοντές, ενώ τον ρόλο του Ζορμπά ερμηνεύει ο Χρήστος Ζερίτης. Σύμφωνα με τον κ.Τσόκα πρόκειται για ταινία μυθοπλασίας που εκτυλίσσεται στην ευρύτερη περιοχή της Μεσσηνίας. Όπως τονίζει ο κ. Τσόκας, ο Γιώργης Ζορμπάς ήταν ο πραγματικός Ζορμπάς, τον οποίο δεν ξέρουν οι Έλληνες, νομίζοντας πολλοί πως είναι ο Κρητικός Ζορμπάς και πως το μυθιστόρημα του Καζαντζάκη αναφέρεται στην Κρήτη και όχι στη Στούπα. Ο ίδιος ο σκηνοθέτης, όπως λέει, έχει αφιερώσει τη ζωή του να παρουσιάζει τους Έλληνες σε όλον τον κόσμο και χάρη στον Θανάση Ψαρούλη και τους εθελοντές προχώρησε στα γυρίσματα «αυτής της μεγάλης παραγωγής, χωρίς χρήματα, για να αναδειχθεί όλος αυτός ο θησαυρός της Ελλάδας».

Ο πραγματικός Ζορμπάς λεγόταν Γιώργος κι όχι Αλέξης και συναντήθηκε με το Νίκο Καζαντζάκη στην Στούπα στην περίοδο του Α' Παγκοσμίου Πολέμου και μεταξύ τους χτίστηκε μια δυνατή φιλία η οποία έγινε βιβλίο και μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο από τον Μιχάλη Κακογιάννη με πρωταγωνιστή τον Αντονι Κουίν ο οποίος "άφησε εποχή" ως Αλέξης Ζορμπάς, ενώ τα γυρίσματα έγιναν στην Κρήτη.

Δημοτική Ραδιοφωνία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου