Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Παρασκευή, Αυγούστου 03, 2018

Παρουσία του Περιφερερειακού διοικητή Πυροσβεστικής Ηπείρου κου Γεωργακόπουλου πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Φιλιππιάδα η έκτακτη συνεδρίαση του Σ.Ο. Πολιτικής Προστασίας



Παρουσία του Περιφερειακού Διοικητή της Πυροσβεστικής Ηπείρου κ. Ευθύμιου Γεωργακόπουλου και του Περιφερειακού Συμβούλου κ. Περικλή Βασιλάκη, πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχείου Φιλιππιάδας έκτακτη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας Δήμου Ζηρού.


Κατά τη συνάντηση, επαναβεβαιώθηκε η ετοιμότητα της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου μεσούσης της αντιπυρικής περιόδου, ενώ τονίστηκαν για μία ακόμη φορά θέματα που αφορούν την πρόληψη από δασικές πυρκαγιές αλλά και την οργάνωση και τον συντονισμό σε περίπτωση που εκδηλωθεί κάποια εστία φωτιάς.
Στόχος, όπως τονίστηκε απ' όλους, είναι ο καλύτερος δυνατός  συντονισμός και η προετοιμασία για την πρόληψη, αλλά και την αντιμετώπιση πυρκαγιών, ώστε να προστατευθούν οι κάτοικοι και οι περιουσίες τους.
Όλοι ευχήθηκαν να μην ξαναζήσει η χώρα τραγικές στιγμές όπως αυτές στην περιοχή Μάτι στην Ανατολική Αττική.
Όσον αφορά τα μέτρα πρόληψης επισημάνθηκε η ανάγκη καθαρισμού του περιαστικού δάσους Φιλιππιάδας και Θεσπρωτικού, η σωστή ενημέρωση του κόσμου, η ενημέρωση των κτηνοτρόφων που απαγορεύεται να καίνε λειβαδικές εκτάσεις, η επισκευή ή αντικατάσταση παλαιών πυροσβεστικών κρουνών όπου παρατηρούνται προβλήματα.  Επίσης υπογραμμίστηκε ως άκρως απαραίτητος ο καθαρισμός οικοπέδων από ιδιώτες για την πρόληψη των πυρκαγιών, κάτι στο οποίο στάθηκε ιδιαίτερα και ο Δήμαρχος Ζηρού κ. Καλαντζής Νικόλαος, ο οποίος ανέπτυξε και τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει ο Δήμος στην κατεύθυνση λήψης πρόσθετων μέτρων πρόληψης.
Όσον αφορά τους καθαρισμούς οικοπέδων από ιδιώτες που είναι ένα μείζον ζήτημα, σημειώνεται ότι σύμφωνα με το άρθρο 94 του Ν. 3852/2010, στο πλαίσιο  της πρόληψης και μείωσης κινδύνου πυρκαγιών είναι υποχρεωμένοι όλοι οι ιδιοκτήτες ακάλυπτων χώρων που βρίσκονται εντός της πόλης και των οικισμών και σε απόσταση 100 μέτρων από τα όριά τους, να μεριμνήσουν για τον καθαρισμό και αποψίλωση των χώρων. Βάσει της νομοθεσίας (άρθρο 94 παρ. 26 του Ν. 3852/2010) εάν οι ιδιοκτήτες δεν καθαρίσουν τα οικόπεδά, τους ακάλυπτους χώρους κλπ, τότε παραπέμπονται στον Εισαγγελέα και στην Πυροσβεστική Υπηρεσία και παράλληλα τα καθαρίζει ο Δήμος χρεώνοντας τους για την εργασία αυτή, επιβάλλοντας και το αναλογούν πρόστιμο (άρθρο 433 του Ποινικού Κώδικα).  Επειδή στο κομμάτι αυτό παρατηρούνται προβλήματα επισημάνθηκε η ανάγκη αυστηρής τήρησης του Νόμου, προκειμένου να αποφευχθούν τραγικές συνέπειες σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς, κάτι που συνέβη σε πληγείσες περιοχές. Μάλιστα ο  Περιφερειακός διευθυντής της Πυροσβεστικής Ηπείρου κ. Γεωργακόπουλος, τόνισε την ανάγκη καθαρισμού κλαδιών και δέντρων που βρίσκονται πλησίον οικιών, διότι όπως είπε αποτελούν σοβαρή απειλή για την οικία και τις ζωές των κατοίκων και υπογράμμισε ότι έχει δώσει εντολή στους διοικητές των Πυροσβεστικών Τμημάτων και κλιμακίων σε όλη την Ήπειρο, για την πιστή εφαρμογή και τήρηση του Νόμου.
Ακόμη τονίστηκε η ανάγκη να καθαρίσουν όλες οι παράνομες χωματερές και κάλεσε τους κατοίκους να ρίχνουν τα απορρίμματά τους στους κάδους καθαριότητας και ανακύκλωσης του Δήμου και όχι σε ρέματα.
Άπαντες εξήραν την άριστη συνεργασία που υπάρχει με τον Δήμο Ζηρού αλλά και ανάμεσα στις συναρμόδιες υπηρεσίες, καθώς και το έργο των εθελοντών για την σημαντική συμβολή τους στην πρόληψη και αντιπυρική οργάνωση.
Στη συνάντηση παρέστησαν ακόμη: Ο διοικητής του Πυροσβεστικού Τμήματος  Φιλιππιάδας κ. Σωτήριος Μπαλής, ο διοικητής του κλιμακίου Πυροσβεστικής Θεσπρωτικού κ. Κώστας Μπόμπορης, η διοικητής του Α.Τ. Φιλιππιάδας κα Αρσένη, ο κ. Μπαλάφας από το Δασονομείο Φιλιππιάδας ο οποίος τόνισε και την ανάγκη συνεργασίας για τη νόσο των Πλατάνων,  ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Χασίδης Χρήστος, ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος του Δήμου κ. Γιολδάσης Απόστολος, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνεργασία που υπάρχει και εξέφρασε τις ευχαριστίες του στις εθελοντικές ομάδες και τη Λέσχη Πρέβεζας, ο αντιδήμαρχος κ. Κωνσταντίνος Κατραχούρας, η προϊσταμένη Πολιτικής Προστασίας Δήμου Ζηρού κα Δήμητρα Ιωάννου, ο υπεύθυνος του Γραφείου Πολιτικής Προστασίας κ. Γρηγόρης Ζαχαριάς, ο σμήναρχος κ. Βέργος Βησσαρίων υποδιοικητής της Μ.Υ.Φ.ΟΒ Ακτίου,  ο ανθυπασπιστής κ. Χρήστος Γιαννούλης μέλος του Σ.Ο. Π.Π. Μ.ΥΦΟΒ  Ακτίου, οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Ζάβαλης και Κάλλης, ο κ. Μπαϊλης, εκπρόσωπος του Κέντρου Υγείας Θεσπρωτικού, πρόεδροι Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων και αρκετοί συμπολίτες. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου