Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 21, 2018

Κώστας Μπάρκας "Με την έξοδο της χώρας μας από τα μνημόνια, οι πολιτικές υπέρ των εργαζόμενων θα είναι πιο ουσιαστικές"


Υπερψηφίστηκε η τροπολογία για την αύξηση του κατώτατου μισθού

Υπερψηφίστηκε η τροπολογία του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την επιτάχυνση της διαδικασίας για την αύξηση του κατώτατου μισθού. Υπέρ τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝ.ΕΛ., Ν.Δ., ΚΙΝ.ΑΛ., καταψήφισε το Κ.Κ.Ε. ζητώντας να υιοθετηθεί δική του τροπολογία και «παρών» δήλωσαν το Ποτάμι και η Χ.Α..

Πρόκειται για μια σημαντική μέρα για τον κόσμο της Εργασίας, ο οποίος μετά την περίοδο των μνημονίων, όπου βίωσε τη νεοφιλεύθερη απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, ήρθε η ώρα να ανακτήσει, σταδιακά, τα εργασιακά του δικαιώματα, μέσω της  θεσμικής θωράκισης της εργασίας.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, η ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος και η αύξηση των μισθών των μισθωτών αποτελεί κεντρικό στόχο αυτής της κυβέρνησης,  ο οποίος υπηρετείται μέσω δύο αξόνων:

Πρώτον, με την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, δηλαδή με την αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης και την αρχή της επεκτασιμότητας των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, που έχουν επανέλθει και εφαρμόζονται από την 21η  του περασμένου Αυγούστου. Πρόκειται για ένα μηχανισμό με τον οποίο οι εργαζόμενοι μπορούν να διεκδικούν καλύτερους  μισθούς και όρους εργασίας, ενώ επισημαίνεται ότι μέχρι σήμερα έχουν επεκταθεί επτά κλαδικές συμβάσεις που καλύπτουν περίπου 200.000 μισθωτούς σε όλη τη χώρα και αυτό συνεπάγεται άμεση αύξηση των μισθών τους.

Δεύτερον, με την ψηφισθείσα τροπολογία, η οποία  επισπεύδει τη  διαδικασία για την αύξηση του κατώτατου μισθού. Σημειώνεται, ότι ο νέος κατώτατος μισθός θα είναι ενιαίος και  θα θεσπιστεί από αυτήν τη κυβέρνηση τον Ιανουάριο του 2019.

Ειδικότερα, η ψηφισθείσα τροπολογία καθορίζει τεχνικά τη διαδικασία διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου για τους εργαζόμενους ιδιωτικού δικαίου όλης της χώρας. Επίσης, θέτει ειδικά χρονοδιαγράμματα για την έναρξη και την ολοκλήρωση της διαδικασίας, έτσι ώστε αυτή να ξεκινήσει άμεσα και να ολοκληρωθεί εντός του τελευταίου δεκαπενθημέρου του Ιανουαρίου του 2019.

Ο βουλευτής Ν. Πρεβέζης του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας  Μπάρκας, σε δηλώσεις του ανέφερε τα εξής:

« To 2012 η συγκυβέρνηση Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ όχι μόνο μείωσε τον κατώτατο μισθό, αλλά έβαλε και ηλικιακά κριτήρια, προκειμένου οι νέοι κάτω των 25 ετών να παίρνουν μισθούς-χαρτζιλίκι. Παράλληλα, «πάγωσαν» τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.  Αυτή η πολιτική όξυνε την ανεργία και δημιούργησε συνθήκες ανασφάλειας στους νέους ανθρώπους. Σ’ αυτή την πολιτική βάλαμε τέλος.

Με την έξοδο της χώρας μας από τα μνημόνια, οι πολιτικές υπέρ των εργαζόμενων θα  είναι πιο  ουσιαστικές. Ήδη, η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και η αύξηση του κατώτατου μισθού συνηγορούν προς αυτή τη κατεύθυνση. Γιατί, για εμάς η στήριξη των εργασιακών δικαιωμάτων αποτελεί ζήτημα κοινωνικής δικαιοσύνης, αλλά και μακροπρόθεσμη προϋπόθεση για μία βιώσιμη ανάπτυξη».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου