Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Τρίτη, Οκτωβρίου 30, 2018

Σε εξέλιξη οι διαδικασίες για την αδειοδότηση καταδυτικών Πάρκων σε Πάργα και Σύβοτα


Ο "μαγικός" κόσμος του βυθού θα βρεθεί στο επίκεντρο επισκεπτών από όλο τον κόσμο


Σε ανοιχτό ηλεκτρονικό διαγωνισμό για την παροχή εξειδικευμένων Συμβουλευτικών Τεχνικών και Διοικητικών Υπηρεσιών με στόχο την αδειοδότηση δύο καταδυτικών πάρκων στην Περιφέρεια Ηπείρου και ειδικότερα στις θαλάσσιες περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Θεσπρωτίας-Πρέβεζας προχωρά η Περιφέρεια Ηπείρου.

Η περιοχή διαθέτει φυσικές περιοχές, οι οποίες προσφέρουν τη δυνατότητα αξιοποίησής τους για τη δημιουργία καταδυτικών πάρκων, χωρίς να αποκλείεται η ανάγκη εμπλουτισμού αυτών με σκοπό την ενίσχυση της ελκυστικότητας του φυσικού τοπίου (πόντιση τεχνητών υφάλων, ναυαγίων, κλπ.), ενώ η ευρύτερη περιοχή δύναται να διερευνηθεί για την ύπαρξη επιπλέον ναυαγίων.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα Σύβοτα και η Πάργα λόγω της υφιστάμενης τουριστικής τους επισκεψιμότητας και της παρουσίας τουριστικών υποδομών συμβατών με την άσκηση της καταδυτικής δραστηριότητας (π.χ. ύπαρξη καταδυτικών κέντρων, ξενοδοχειακών καταλυμάτων).

Πιο συγκεκριμένα, στα διοικητικά όρια της Περιφέρειας Ηπείρου εντάσσονται δύο θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές του δικτύου Natura 2000, η περιοχή «Παράκτια θαλάσσια ζώνη από Πάργα έως Ακρωτήριο Αγ. Θωμάς (Πρέβεζα), Ακρ. Κελαδιό – Αγ. Θωμάς» η οποία είναι εξ’ ολοκλήρου θαλάσσια και η περιοχή «Υγρότοπος εκβολών Καλαμά και Ν. Ψαρούδι» , η οποία διαθέτει θαλάσσιο τμήμα. Όσον αφορά την περιοχή «Παράκτια θαλάσσια ζώνη από Πάργα έως Ακρωτήριο Αγ. Θωμάς (Πρέβεζα), Ακρ. Κελαδιό – Αγ. Θωμάς» η οποία και αποτελεί μία εκ των δύο περιοχών ενδιαφέροντος για την ίδρυση καταδυτικού πάρκου και βάσει των σχετικών αναφορών του δικτύου Natura 2000, αυτή βρίσκεται στις δυτικές ακτές της ηπειρωτικής Ελλάδας, μεταξύ της πόλης της Πάργας και του σπηλαίου Αγ. Θωμά στην Π.Ε. Πρέβεζας

Σπάνια χλωρίδα και προστατευόμενα είδη ψαριών αλλά και ρινοδέλφινων αποτελούν το φυσικό "σκηνικό" των θαλάσσιων πάρκων, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι στην περιοχή μελέτης και εντός των διοικητικών ορίων της Περιφέρειας Ηπείρου έχει καταγραφεί η ύπαρξη τριών ναυαγίων του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου με εξέχουσα θέση να λαμβάνει το ναυάγιο του ναρκαλιευτικού «HMS Regulus», το οποίο ναυάγησε το 1943.Η υφιστάμενη τουριστική ταυτότητα της Περιφέρειας εξάλλου σε συνδυασμό με τα φυσικά της χαρακτηριστικά, την ύπαρξη μεγάλων τουριστικών κέντρων (π.χ. Πάργα, Σύβοτα), την εγγύτητα σε άλλα μεγάλα τουριστικά κέντρα (π.χ. Κέρκυρα), καθώς και τα υφιστάμενα μεταφορικά δίκτυα, προδιαγράφουν τη βάση για την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού, όπως ο καταδυτικός τουρισμός.

Δημοτική Ραδιοφωνία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου