Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Σάββατο, Νοεμβρίου 03, 2018

Μ. Κλάπας: Η ΝΔ προτιμά πολιτικές τύπου Όρμπαν στο προσφυγικό κόντρα στα αισθήματα του λαού


«Να δεχτούμε μία κριτική σε θέματα που πράγματι υπάρχουν αδυναμίες, αλλά η αντιστροφή της πραγματικότητας και η προσπάθεια σπίλωσης της χώρας υπερβαίνει τα όρια όχι της κριτικής αλλά και μίας συζήτησης που μπορεί κάποιος να ανεχθεί», τόνισε μιλώντας στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης, ο γενικός γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής, Μιλτιάδης Κλάπας σε σχέση με την κριτική που δέχεται η κυβέρνηση για το προσφυγικό.

Απαντώντας στα όσα ανέφερε  σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Θεσσαλονίκη ο τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής της ΝΔ Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο οποίος υποστήριξε πως «Η Ευρώπη έφτιαξε φράχτες εξαιτίας της πολιτικής των ανοιχτών συνόρων του Τσίπρα, του Μουζάλα, του Καμμένου», ο κ. Κλάπας σχολίασε πως «Η ΝΔ θέλει να κρυφτεί και δεν μπορεί. Αυτό το οποίο θέλουν να πουν, αλλά δεν μπορούν να το ομολογήσουν είναι ότι είναι σε εξαιρετικά δυσάρεστη θέση που η χώρα τηρεί τις συμφωνίες που έχει υπογράψει και κυρίως τη συμφωνία της Γενεύης». «Σε αυτό φαίνεται ότι η ΝΔ νιώθει άβολα. Προτιμά προφανώς πολιτικές τύπου Όρμπαν , αλλά νομίζω ότι αυτό είναι εξαιρετικά αντίθετο και στα αισθήματα του ελληνικού λαού και στον ανθρωπισμό του και στον πολιτισμό του και κυρίως στην υποχρέωση της χώρας να τηρήσουμε τα όσα έχουμε υπογράψει».


Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του κ. Βαρβιτσιώτη πως εφαρμόζεται μία πολιτική «ανοιχτών συνόρων» με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια «ανώμαλη» κατάσταση και πως ενισχύεται μια πολιτική μόνιμης εγκατάστασης σε όσους μπαίνουν στη χώρα, ο γγ Μεταναστευτικής Πολιτικής τόνισε αρχικά πως «οι ροές προφανώς δεν είναι ζήτημα των ανοιχτών συνόρων. Έχουμε ένα φαινόμενο, υπάρχουν σήμερα ροές προσφύγων», και σχολίασε πως «ο τρόπος που προτείνει από ότι φαίνεται ο κ. Βαρβιτσιώτης είναι να τους πνίγουμε στη θάλασσα, δεν μπορώ να το εξηγήσω διαφορετικά». Κάλεσε δε τη ΝΔ να απαντήσει στο δίλημμα «τι θα πρέπει να κάνουμε; Nα εφαρμόσουμε τη συμφωνία της Γενεύης ναι ή όχι;».

Σε σχέση με τις επικρίσεις της ΝΔ πως παρά την αυξημένη χρηματοδότηση από την Ε.Ε.η κυβέρνηση δεν έχει βελτιώσει τις υπηρεσίες, ο κ. Κλάπας υπογράμμισε πως «αυτό είναι ψέμα» επισημαίνοντας  πως η χώρα μας το 2015 είχε 300 θέσεις φιλοξενίας και είχε καταδικαστεί γιατί είχε υποχρέωση να φτιάξει άλλες 1.000 και δεν τις έφτιαξε και επίσης είχε 300 θέσεις για ασυνόδευτα ανήλικα. Σήμερα, όπως πρόσθεσε η χώρας μας διαθέτει πάνω από 50.000 θέσεις φιλοξενίας για τους πρόσφυγες  και  περίπου 2.000 θέσεις για τα ασυνόδευτα ανήλικα.

Επίσης, τόνισε πως «οι άνθρωποι αυτοί είναι εμβολιασμένοι, έχουν πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας, στην εκπαίδευση, παίρνουν χρηματικό βοήθημα» και πως «περισσότεροι από τους μισούς στην ενδοχώρα μένουν σε διαμερίσματα και σε άλλου είδους καταλύματα (ξενοδοχεία κλπ), ένα μέρος αυτών μένουν σε δομές φιλοξενίας που στην συντριπτική τους πλειοψηφία οι συνθήκες είναι από καλές μέχρι πάρα πολύ καλές και υπάρχει πράγματι το πρόβλημα που έχουμε στη Μόρια και στη Σάμο, όπου υπάρχουν συνθήκες δύσκολες και αυτό οφείλεται σε αυξημένες ροές, οι οποίες δημιουργούν καθυστερήσεις στη μεταφορά τους στην ενδοχώρα». «Η πραγματικότητα αυτή με τέτοιες ροές στη χώρα μας από το 2015 μέχρι σήμερα και η αντιμετώπιση που είχε από την ελληνική κυβέρνηση με τις ενέργειες που έγιναν για να μπορέσουμε να διαχειριστούμε αυτό το ζήτημα απέχουν μακράν από αυτά που παρέλαβε αυτή η κυβέρνηση», σχολίασε επίσης.

Στο ζήτημα των ασυνόδευτων ανηλίκων, εξήγησε πως η διαδικασία που προβλέπεται είναι όταν μπαίνουν στην χώρα, να τίθενται σε καθεστώς προστατευτικής φύλαξης στα αστυνομικά τμήματα μέχρι να βρεθούν θέσεις φιλοξενίας. Επισήμανε πως οι θέσεις σε δομές φιλοξενίας είναι περίπου 1.200 ωστόσο υπάρχουν και άλλες 760 θέσεις στις safe zones με τις ίδιες παροχές που υπάρχουν στις δομές φιλοξενίας «τις οποίες μονίμως κάποιοι θέλουν να τις βγάζουν έξω από τη συζήτηση».

Επίσης, αναφέρθηκε στα προγράμματα της φιλοξενίας της ημιαυτόνομης διαμονής, με βάση νομοσχέδιο που ψηφίστηκε πριν 4 περίπου μήνες στη Βουλή και προβλέπει ότι ασυνόδευτα ανήλικα που είναι άνω των 16 ετών μπορούν να παραμένουν σε διαμερίσματα μέσω του προγράμματος Εστία, έχοντας τις ίδιες υπηρεσίες με τις δομές. Επίσης, έκανε αναφορά στις νέες 1.000 θέσεις που θα δημιουργηθούν σε ακίνητα που έχει παραχωρήσει το υπουργείο Εργασίας, που έχουν χρηματοδοτηθεί και ολοκληρώνεται η κατασκευή τους.

Επισημαίνοντας πως «όσες δομές και να φτιάξουμε το πρόβλημα είναι δυναμικό», καθώς υπάρχει ροή ασυνόδευτων ανήλικων, τόνισε πως «πάντα θα βρίσκεται η οποιαδήποτε χώρα, όχι μόνο η χώρα μας, πίσω από τις ανάγκες που υπάρχουν». «Θεωρώ ότι ορισμένα πράγματα τονίζονται σε υπερβολικό βαθμό» σχολίασε για την κριτική που γίνεται στο θέμα των ασυνόδευτων ανηλίκων, καθώς όπως υπογράμμισε, «όλοι γνωρίζουν ότι η χώρα δεν είχε καμία θέση για ασυνόδευτα ανήλικα και σήμερα διαθέτει όλα αυτές τις θέσεις και νομοθετικό πλαίσιο το οποίο νομίζω είναι εξαιρετικά προωθημένο».

Όσον αφορά δε τη χρονική διάρκεια παραμονής των ασυνόδευτων ανηλίκων σε καθεστώς προστατευτικής φύλαξης ο ίδιος αναγνώρισε πως «πιθανώς σε κάποιες περιπτώσεις οι χρόνοι να υπερβαίνουν από αυτό που θα θέλαμε, αλλά αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι το σύστημα το οποίο φτιάχνεται και συνεχώς βελτιώνεται δεν είναι τέτοιο που μπορεί να ανταποκριθεί».

«Άρα», κατέληξε «θεωρώ ότι είναι όχι μόνο υπερβολική η κριτική αλλά δεν θέλει να πάρει υπόψη και μία πραγματικότητα. Για να χτίσεις όλο αυτό το σύστημα υποδοχής, δεν γίνεται από τη μία μέρα στην άλλη».


stokokkino

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου