Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Τρίτη, Οκτωβρίου 08, 2019

ΠΡΕΒΕΖΑ: Πως μπορώ, εγώ ως γονέας, να βοηθήσω την εξέλιξη του λόγου και της ομιλίας ; της Ροδάνθης Σωτηροπούλου



Η ανάπτυξη του λόγου και της ομιλίας, επιτελείται μέσα στο οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον και βασίζεται σε σχέσεις αλληλεπίδρασης. 

Μέσα σε αυτά τα περιβάλλοντα το παιδί εκδηλώνει την επικοινωνιακή του πρόθεση, αναπτύσσει  κοινά σημεία αναφοράς και διευρύνει σιγά-σιγά τις γλωσσικές του δεξιότητες.
Επειδή πολλές μαμάδες με ρωτάτε πώς να βοηθήσετε τα παιδάκια σας στο σπίτι, με σκοπό την επέκταση  της ομιλίας τους, την βελτίωση της γλώσσας τους και των επικοινωνιακών τους δεξιοτήτων, θα σας παραθέσω συμβουλές που μπορεί να βοηθήσουν στην εξέλιξη της επικοινωνίας. Αναφέρομαι κυρίως στην ηλικιακή ομάδα  των 2-5 χρονών.
-Επικοινωνήστε με πρόθεση. Να του περιγράφετε που πάτε τι κάνετε και τι βλέπετε. Να ονομάζετε αντικείμενα και πρόσωπα. Προσπαθήστε, οι ερωτήσεις που θα του κάνετε, να μην έχουν μονολεκτικές απαντήσεις.
-Ωθείστε την εξέλιξη του συμβολικού παιχνιδιού. Φτιάξτε ιστορίες με κουκλάκια αναπαριστώντας την πραγματικότητα και περιγράψτε λεκτικά το παιχνίδι σας. Χρησιμοποιείστε μικρές προτάσεις, με συντακτική πολυπλοκότητα ανάλογη της εξέλιξης του παιδιού. Παίξτε δίπλα στο παιδί οργανώνοντας το δικό σας παράλληλο παιχνίδι και αφήστε το παιδί να σας αντιγράψει.
-Μιλήστε θετικά στο παιδί. Όταν απευθύνεστε με ήρεμο και ζεστό τρόπο να ξέρετε ότι προσέχουν περισσότερο αυτό που λέτε.
-Διαβάστε ιστορίες!!!!  Δείξτε βιβλία με εικόνες. Εμπλουτίστε το λεξιλόγιο του εξηγώντας λέξεις που δεν καταλαβαίνουν. Αν θέλετε μπορείτε ωνα διηγηθείτε μία ιστορία χρωματίζοντας τη φωνή σας και κάνοντας μιμήσεις ζώων και ήχων.
-Τραγουδήστε. Με ένα τραγούδι, τα παιδιά μαθαίνουν κι απομνημονεύουν  λέξεις ευκολότερα .Μπορείτε αν θέλετε και να χορέψετε!
-Διορθώστε το παιδί σας χωρίς επίπληξη. Όταν το παιδί πει λάθος μία λέξη, διορθώστε το, επαναλαμβάνοντάς την σωστά, αλλά να μη ζητήσετε να την εκφέρει.
-Κάντε βλεμματική επαφή. Μόλις καθίσετε οκλαδόν κάτω έτσι ώστε να είστε πρόσωπο με πρόσωπο με το παιδί σας, επιδιώξτε βλεμματική επαφή έτσι ώστε να ξέρετε ότι το παιδί σας  παρακολουθεί. Τα μικρά παιδιά δεν θα κάνουν πάντα την άμεση επαφή αλλά αυτό είναι εντάξει! Καθίστε πρόσωπο με πρόσωπο όσο πιο συχνά μπορείτε, επιδιώκοντας την επαφή με τα μάτια!
-Χρησιμοποιείστε νοήματα. Τα νοήματα επαυξάνουν την επικοινωνία με ένα οπτικό ερέθισμα συμπληρωματικό του ακουστικού, αυξάνουν την συγκέντρωση προσοχής και ισχυροποιούν τη σύνδεση λέξης και έννοιας. Τα νοήματα επιταχύνουν δεν επιβραδύνουν την εμφάνιση ομιλίας και τη γλωσσική εξέλιξη όπως φοβούνται κάποιοι γονείς.
-Δείξτε στο παιδί σας επικοινωνιακές δεξιότητες. Μιλάτε ο καθένας με τη σειρά του, δώστε αμέριστο χρόνο στο παιδί σας να αντιδράσει σε μία ερώτηση ή εντολή και ανταποκριθείτε αμέσως σε ό,τι σας ζητά.
-Δώστε στο παιδί ευκαιρίες ώστε να εκτελούνται καθημερινές δραστηριότητες. Για παράδειγμα, ασχοληθείτε μαζί στις δουλειές του σπιτιού ή στις εργασίες του κήπου. Με αυτό τον τρόπο ενισχύεται η αυτοπεποίθηση του παιδιού  και η διάθεση για επικοινωνία.
.
Σε κάθε περίπτωση, ο ρόλος του γονιού είναι καταλυτικός για την ανάπτυξη του παιδιού. Ακολουθώντας τις παραπάνω συμβουλές, βοηθάει σημαντικά στην ομιλία και το λόγο του παιδιού του.
Ωστόσο, σε περίπτωση που θεωρεί πως το επίπεδο της ομιλίας του δεν αντιπροσωπεύει την ηλικία του, καλό θα ήταν να απευθυνθεί σε ένα λογοθεραπευτή. Ένας ειδικός μπορεί να του επιβεβαιώσει ή όχι εάν το παιδί έχει αναπτύξει το λόγο και την ομιλία του επαρκώς και να δώσει εξατομικευμένες οδηγίες για τη βελτίωση αυτών.
ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ ΡΟΔΑΝΘΗ










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου