Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Παρασκευή, Δεκεμβρίου 07, 2018

Ο Ιατρικός Σύλλογος Πρέβεζας για τον θεσμό του οικογενειακού ιατρού



Ο Ιατρικός Σύλλογος Πρέβεζας θεωρεί σκόπιμο να ενημερώσει όλο τον πληθυσμό το τι ισχύει σχετικά με την εγγραφή σε Οικογενειακό ιατρό.


Κατ αρχάς   ενώ η εγγραφή είναι υποχρεωτική μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχει καλυφθεί όλη η χώρα με ιατρούς ώστε να είναι δυνατή η εγγραφή όλου του ελληνικού πληθυσμού.  Επομένως εκεί oπου δεν επαρκούν ή δεν υπάρχουν οικογενειακοί ιατροί η κατάσταση παραμένει όπως πριν και οι ασθενείς μπορούν να επισκέπτονται τον ιατρό που επιθυμούν.  Εκτός αυτού δεν έχει διευκρινισθεί πώς θα καλυφθεί το υπόλοιπο του πληθυσμού μετά την κάλυψη του αριθμού 2200 ασθενών ανά συμβεβλημένο οικογενειακό ιατρό (4 ιατροί  δύνανται να καλύπτουν 8800 ασθενείς , ο επιπλέον αριθμός από ποιους θα καλύπτεται;) Όπως αναφέρεται πιθανώς από τους συμβεβλημένους ελεύθερους επαγγελματίες, παθολόγους, γενικούς ιατρούς και παιδιάτρους αλλά εφ΄ όσον δεχθούν να υπαχθούν στο θεσμό του οικογενειακού ιατρού.

Η εγγραφή σε οικογενειακό ιατρό δεν στερεί από κανέναν πολίτη το δικαίωμα επίσκεψης στον ιατρό της επιλογής του, σύμφωνα με τα ισχύοντα μέχρι αυτή τη στιγμή. Ο ιατρός έχει το δικαίωμα να συνταγογραφεί στον ασθενή, κάνοντας χρήση του ΑΜΚΑ και της ταυτότητος δεδομένου ότι όπως ανακοινώθηκε από 1/2/2019 καταργούνται τα βιβλιάρια υγείας,  και να τον παραπέμπει για οποιεσδήποτε εξετάσεις κρίνει ότι απαιτούνται για την σωστή διάγνωση-θεραπεία όπως ακριβώς ισχύει από πάντα.

Επειδή η λειτουργία των Τοπικών Μονάδων Υγείας δεν θα είναι σε 24ωρη βάση  θα πρέπει να μας  διευκρινισθεί τι θα ισχύει για το υπόλοιπο χρονικό διάστημα και πως θα καλύπτονται οι ασθενείς. Σύμφωνα με πληροφορίες θα πρέπει να απευθύνονται οι ασθενείς στα ΤΕΠ (τμήματα επειγόντων περιστατικών)  των νοσοκομείων όπου υπάρχουν ή στα επείγοντα των νοσοκομείων ή στους εφημερεύοντες των Κέντρων Υγείας.

Μέχρι σήμερα στην περιοχή του νομού μας δεν υπάρχουν ιατροί οι οποίοι να έχουν συμβληθεί ως οικογενειακοί στις ειδικότητες Παθολογίας, Γενικής Ιατρικής  ενώ έχει καλυφθεί η  θέση ενός Παιδιάτρου στο ΤΟΜΥ Πρέβεζας. Με απόφαση του ΥΥΚΑ καλούνται οι παθολόγοι, γενικοί ιατροί και παιδίατροι των κέντρων υγείας Θεσπρωτικού  Φιλιππιάδας Καναλακίου και Πάργας και των περιφερειακών ιατρείων να αποδεχθούν τον ρόλο του οικογενειακού αλλά όμως με αποφάσεις των ενώσεων τους δεν αποδέχονται αυτήν την απόφαση ως μη ανήκουσα στις συμβατικές τους υποχρεώσεις (ήδη βρίσκονται στα δικαστήρια).

          Ο Πρόεδρος                                                         Ο Γεν. Γραμματέας
         Θωμάς Δήμας                                                     Δημήτριος Σουμαλεύρης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου