Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Τρίτη, Ιανουαρίου 22, 2019

Ανοιχτή συγκέντρωση με τεράστια δυναμική για τον Δήμαρχο Ζηρού, Ν.Καλαντζή - πλούσιο φωτορεπορτάζ


Ο Δήμαρχος Ζηρού κ. Νικόλαος Καλαντζής το βράδυ της Δευτέρας 21/1 στο ξενοδοχείο Iliana στην Φιλιππιάδα, σε ανοιχτή συγκέντρωση παρουσία πλήθους κόσμου έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα, ενώ, αμέσως μετά πραγματοποίησε ομιλία.


Ο κ. Καλαντζής μίλησε για τα όσα σημαντικά υλοποιούνται, αλλά και για όσα σχεδιάζονται για τον Δήμο Ζηρού. 



Ευθύς, ξεκάθαρος, χωρίς περιστροφές, με άμεσο και κατανοητό λόγο, ο κ.Καλαντζής μίλησε στο πολυπληθές κοινό, κάνοντας μια σύντομη παρουσία του έργου που συντελέστηκε στον Δήμο Ζηρού καθ'όλη τη διάρκεια της θητείας του. 

"Μόλις αναλάβαμε, είδαμε μια χαώδη κατάσταση, ο τόπος μας δεν έχει ανάγκη από πισωγυρίσματα, οι εκλογές δεν κερδίζονται με το χτύπημα στην πλάτη, δική μας κατάκτηση είναι το γεγονός, ότι το 2014 παρουσιάσαμε ένα πρόγραμμα, πολλοί το άκουσαν, λίγοι το πίστεψαν, εμείς όμως το υλοποιήσαμε και έτσι θα πορευτούμε και στις προσεχείς εκλογές του Μαίου, θα παρουσιάσουμε το νέο πρόγραμμα μας" Οι συνεργάτες μου και γω, έχουμε βασική αρχή - Προγραμματίζουμε - Μελετούμε - Εκτελούμε, έτσι πορευτήκαμε και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε, ξεκαθάρισε σε όλους τους τόνους, καταχειροκροτούμενος ο Δήμαρχος Ζηρού, κ.Καλαντζής. 


Μεταξύ άλλων, την πετυχημένη εκδήλωση παρακολούθησε ο αντιπεριφερειάρχης, Στράτος Ιωάννου, ο Περιφερειακός Σύμβουλος, κ.Γιολδάσης,  οι αντιδήμαρχοι του Δήμου Ζηρού, δημοτικοί σύμβουλοι, πρόεδροι κοινοτήτων, πολίτες, φίλοι κ.α.





Μια συγκέντρωση στην οποία παραβρέθηκαν και αρκετοί νέοι και νέες που ο δήμαρχος και σε αυτό το κοινό είναι ιδιαίτερα δημοφιλής. Ένας καθόλα πετυχημένος δήμαρχος, οι προσπάθειες και το έργο του οποίου αναγνωρίστηκε σε πρόσφατο συνέδριο της ΚΕΔΕ δια στόματος του Υπουργού κ.Χαρίτση. Αν και σχετικά νωρίς, πολίτες για διαφόρους λόγους δεν εκδηλώνουν τις προτιμήσεις, αυτό δεν ισχύει στην εκδήλωση που πραγματοποίησε ο κ.Καλαντζής, αφού, όπως φάνηκε, ο λαός της Φιλιππιάδας του έδωσε λευκή επιταγή να συνεχίσει αυτό το οποίο με πολύ μεράκι και αγάπη ξεκίνησε να κάνει, πάντα επιλέγοντας για συνεργάτες του νέους και καταρτισμένους ανθρώπους με όραμα. 

Στην ομιλία του ο κ.Καλαντζής ανέφερε τα εξής: 

Τέσσερα χρόνια οργάνωσης, μεθοδικής δράσης, έργων και κοινωνικής αλληλεγγύης!

Η παρουσία σας στη σημερινή συνάντηση, όπου έχουμε προγραμματίσει να κόψουμε την πρωτοχρονιάτικη πίτα, να ανταλλάξουμε ευχές για τη νέα χρονιά και να μοιραστούμε κάποιες σκέψεις για τον Δήμο μας, μας τιμάει ιδιαίτερα.

Πρώτα απ’ όλα θέλω να ευχηθώ σε όλες και όλους Χρόνια πολλά και καλή χρονιά με υγεία και ότι καλύτερο για εσάς και τις οικογένειές σας. Επίσης να ευχηθούμε να έχουμε καλό, ήρεμο και παραγωγικό αγώνα εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών του Μαΐου.
Κι επειδή η φετινή χρονιά είναι εκλογική χρονιά και για το ευρωκοινοβούλιο αλλά και για το εθνικό μας κοινοβούλιο, να ευχηθούμε τα καλύτερα για τη χώρα μας.

Το 2014 όταν μας τιμήσατε με την ψήφο σας και αναλάβαμε τις τύχες και τη διοίκηση του Δήμου, παραλάβαμε μία κατάσταση που μπορεί να χαρακτηριστεί χαώδης. Όπως θα θυμάστε η δημοτική αρχή είχε χάσει την εμπιστοσύνη του κόσμου. Υπήρχε μία καχυποψία αλλά και δυσπιστία στον κόσμο με τα όσα συνέβαιναν. Είχαν ανακύψει θέματα με τους λογαριασμούς ύδρευσης κλπ. τα οποία είναι λίγο έως πολύ γνωστά και είχαν δημιουργήσει μεγάλη αναστάτωση.

Όταν αναλάβαμε τη διοίκηση του Δήμου, ο κόσμος είχε αυξημένες απαιτήσεις από εμάς, κάτι που το θεωρήσαμε αυτονόητο και δικαιολογημένο, μετά τα όσα είχαν συμβεί το προηγούμενο διάστημα. Αυτό -μπορώ να πω- ότι μας βοήθησε κιόλας να τοποθετήσουμε από την πρώτη μέρα τον πήχη των προσδοκιών ακόμη ψηλότερα και να εργαστούμε πιο εντατικά. Ήταν το πιο δύσκολο κομμάτι που είχαμε να διαχειριστούμε αναλαμβάνοντας τη διοίκηση του Δήμου, ο οποίος δεν είναι υπερβολή να πω ότι μέχρι τότε βάδιζε στον αυτόματο πιλότο και ότι θετικό γίνονταν ήταν χάρη στο φιλότιμο κάποιων υπαλλήλων.

Επίσης κληρονομήσαμε χρέη και εκκρεμότητες που μας ταλαιπώρησαν και μας ταλαιπωρούν ακόμη και σήμερα και αρκετές φορές μας βγάζουν και εκτός προγραμματισμού. Φτάνει να σας πω ότι καταφθάνουν ακόμη στον Δήμο δικαστικές αποφάσεις και εντολές πληρωμής, εκκρεμότητες  περασμένων ετών, κάποιες εκ των οποίων ούτε καν μπορούσαμε να φανταστούμε την έκτασή τους. Στην πράξη όμως μας δημιούργησαν πολλά εμπόδια καθώς αναγκαστήκαμε να κάνουμε περικοπές στους προϋπολογισμούς και να στερηθεί ο Δήμος και οι συμπολίτες μας κάποια πρόσθετα έργα.

Σήμερα ο Δήμος είναι νοικοκυρεμένος και  φυσικά ανταποκρίνεται απόλυτα στις υποχρεώσεις του. Ότι έχουμε σχεδιάσει και υλοποιήσει έχει γίνει με την έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου, και βέβαια με τον απόλυτο έλεγχο κατά την παραλαβή από τις αρμόδιες επιτροπές και υπηρεσίες του Δήμου. Βέβαια για να τα καταφέρουμε χρειάστηκε να αξιοποιήσουμε και προγράμματα ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Ο Δήμος τα χρόνια της θητείας μας, λειτούργησε με εξωστρέφεια. Ενταχθήκαμε στο δίκτυο Πόλεων με Λίμνες και πέρυσι διοργανώσαμε στον Δήμο μας το συνέδριό μέσα από το οποίο προέκυψαν και προωθήθηκαν πάρα πολλά ζητήματα. 

Ο Δήμος μας σήμερα συμμετέχει σε όλα σχεδόν τα όργανα και τους φορείς της Ηπείρου, διαδραματίζοντας σημαντικό ρόλο. Συμμετέχουμε στην ΕΤΑΝΑΜ, στην  οποία είμαι πρόεδρος, όπως και στον φορέα διαχείρισης Απορριμμάτων, ενώ έχουμε ενεργή συμμετοχή και στο φορέα συνδέσεων Ύδρευσης.

Συμμετέχουμε στο ευρωπαϊκό Σύμφωνο Δημάρχων και έχουμε δρομολογήσει πολλά σημαντικά έργα στην κατεύθυνση της ενεργειακής αναβάθμισης δημόσιων κτιρίων αλλά και περιβαλλοντικής προστασίας. Ήδη προχωράει το πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης στο παλαιό Δημοτικό Σχολείο Θεσπρωτικού, το οποίο ανακαινίσαμε και με την αμμοβολή που του έγινε, ξανάδειξε σαν καινούργιο. Είναι ένα κτίριο κόσμημα για τον Δήμο μας, το οποίο αναδεικνύουμε συνεχώς ενώ έχουμε μεταφέρει εκεί και τις υπηρεσίες του Δήμου.


Με την ανάληψη της διοίκησης εστιάσαμε στην αλλαγή νοοτροπίας και σε ένα νέο μοντέλο διοίκησης και λειτουργίας του Δήμου με σεβασμό στα δικαιώματα του κάθε πολίτη, με διαφάνεια, χρηστή διοίκηση και με συμπεριφορές ίσης και ισότιμης μεταχείρισης όλων των δημοτών και των περιοχών, δίχως να καμία απολύτως διάκριση. Ταυτόχρονα επιδιώξαμε τη διαρκή αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό όλων των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Σήμερα, περίπου τέσσερα χρόνια μετά, νιώθουμε υπερήφανοι που έχουμε βάλει σειρά και έχουμε επανακτήσει την εμπιστοσύνη των συνδημοτών μας.  

Τα χρόνια που πέρασαν και εν μέσω μιας πολύ δύσκολης εποχής σταθήκαμε δυνατοί και όρθιοι αλλά και φέραμε τον Δήμο πιο κοντά στον δοκιμαζόμενο πολίτη.
Συνδεθήκαμε από την πρώτη στιγμή με τις αγωνίες και τα προβλήματα των συμπολιτών μας.
Ήταν μια προσπάθεια δύσκολη και απαιτητική.
Μια προσπάθεια επίμονη και επίπονη.
Φέραμε όμως αποτελέσματα.
Σε όλα τα μέτωπα.
Κατά τη διάρκεια των περίπου τεσσάρων χρόνων ποτέ δεν κρυφτήκαμε πίσω από τα προβλήματα ή από δύσκολες καταστάσεις και ποτέ δεν είπαμε ότι δεν γνωρίζουμε ή ότι δεν είμαστε αρμόδιοι για κάποιο ζήτημα.
Εργαστήκαμε σκληρά με σωστή στόχευση, καθορισμό προτεραιοτήτων, σε μια διαρκή προσπάθεια προόδου. Εκτιμώ ότι από κοινού με την τοπική κοινωνία και τη θέληση που επιδείξαμε, καταφέραμε να κάνουμε σημαντικά βήματα ανάπτυξης για τον τόπο μας. Τολμήσαμε και πετύχαμε να υλοποιήσουμε πολλά, έργα μικρά απολύτως αναγκαία και άλλα μεγάλης κλίμακας, τα οποία δεν προχωρούσαν επί σειρά ετών παρά το ότι ήταν άκρως αναγκαία.

Έχοντας ως κύριο στόχο και μέλημα τη δημιουργία ενός ενιαίου Δήμου με ομοιογενή και αναπτυξιακά χαρακτηριστικά που δεν είχε όταν αναλάβαμε την διοίκηση, πήραμε μία σειρά από αποφάσεις και αναπτύχθηκαν δράσεις, προς αυτή την κατεύθυνση.

Μία από τις στρατηγικές που ακολουθήσαμε και για την οποία κατηγορηθήκαμε έντονα από μερίδα της αντιπολίτευσης ήταν το ότι ξεκινήσαμε τη θητεία μας με εκπονήσεις μελετών. Μας κατηγόρησαν τότε ότι ξοδεύουμε χρήματα σε μελέτες και όχι σε έργα. Εμείς επιμείναμε στις μελέτες τις οποίες στη συνέχεια ωριμάσαμε και σήμερα, αφού πετύχαμε να εξασφαλίσουμε χρηματοδότηση, βρίσκονται στο στάδιο της υλοποίησης ή της ολοκλήρωσης.

Εργαστήκαμε πολύ σκληρά. Προσωπικά αφοσιώθηκα πλήρως στον ρόλο μου, με στόχο τον σωστό προγραμματισμό, την οργάνωση και τις διαδικασίες  υλοποίησης του διοικητικού έργου. Έχω κάνει ο ίδιος δεκάδες διεκπεραιώσεις εγγράφων μπροστά στην αγωνιώδη μας προσπάθεια να τρέξουν πιο γρήγορα οι διαδικασίες. Αυτό βέβαια δεν το λέω για να περιαυτολογήσω αλλά για να καταδείξω τον τρόπο που κινηθήκαμε αυτά τα χρόνια.
Αγωνιστήκαμε με αποφασιστικότητα για να βάλουμε το Δήμο σε μία σωστή και καλά οργανωμένη τροχιά, με προοπτικές και δυνατότητες αλλά και με  κοινωνικό πρόσωπο.
Στην προσπάθειά μας αυτή είχαμε πολλούς και ισχυρούς συμμάχους. Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα την Περιφέρεια Ηπείρου που στάθηκε σύμμαχος και αρωγός στις προσπάθειές μας αλλά και την Κεντρική διοίκηση, την Πολιτεία, με την οποία είχαμε αποτελεσματική συνεργασία και στήριξε πολλά από τα δίκαια αιτήματά μας. Καλή συνεργασία είχαμε και με όμορους Δήμους την οποία οφείλω να εξάρω, όπως και με όλους τους αιρετούς που στάθηκαν άξιοι συνεργάτες όπως και τους προέδρους και αντιπροσώπους των Τοπικών Κοινοτήτων, είτε είχαν εκλεγεί με τη δική μας παράταξη στις προηγούμενες εκλογές είτε όχι. Όλους μας ένωσαν τα προβλήματα του τόπου και των συνδημοτών μας τα οποία θέσαμε πάνω από κόμματα και χρώματα και αγωνιστήκαμε από κοινού για την επίλυσή τους.

Ουσιαστικά θέσαμε τα θεμέλια του Δήμου για την επόμενη δεκαετία.

Και τα αποτελέσματα είναι συγκεκριμένα:

1. Πρωτογενής τομέας
Πρώτα απ' όλα στον πρωτογενή τομέα που είναι και κύριο συστατικό του Δήμου μας.  Από την πρώτη στιγμή τον θέσαμε σε πρώτιστη προτεραιότητα. Πέρα από το Γραφείο Αγροτικής Ανάπτυξης το οποίο δημιουργήσαμε για να συνδράμουμε στη στήριξη των αγροτών μας, μεριμνήσαμε για την κατασκευή υποδομών και δρόμων που οδηγούν σε κτηνοτροφικές μονάδες και αγροτικές καλλιέργειες και για τα δίκτυα άρδευσης.
Στηρίξαμε τους δύο ΤΟΕΒ που δραστηριοποιούνται στον Δήμο μας, κάναμε προγραμματικές συμβάσεις και προχωρήσαμε σημαντικά έργα, όπως για παράδειγμα τον δρόμο Ρωμιά – Τύργια.
Εδώ θα ήθελα να επισημάνω την αλλαγή στρατηγικής που ακολουθήσαμε σ' αυτό τον τομέα. Συνήθιζαν οι προηγούμενες διοικήσεις να στρώνουν λίγο χαλίκι στους δρόμους και να αντιμετωπίζουν προσωρινά τα ζητήματα πρόσβασης στις κτηνοτροφικές μονάδες και καλλιέργειες. Αυτή η διαδικασία όμως γινόταν κάθε χρόνο καθώς οι λύσεις που δίνονταν ήταν προσωρινές. Εμείς επιλέξαμε να προχωρήσουμε σε ασφαλτοστρώσεις και να δώσουμε πιο μόνιμες λύσεις. Αυτό δημιούργησε κάποια ζητήματα, καθώς οι διαδικασίες δεν ήταν άμεσες και απαιτούνταν δημοπράτηση έργου, ωστόσο σήμερα όλο και περισσότερες   μονάδες λύνουν τα προβλήματα πρόσβασης με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.   
2. Ύδρευση
Στην ύδρευση η οποία αποτελεί και ένα κορυφαίο ζήτημα για τον Δήμο, πήραμε συγκεκριμένες αποφάσεις και προχωρήσαμε πάρα πολλά έργα σε όλο το εύρος του Δήμου.

Πρώτα απ' όλα προχωρήσαμε την υδροδότηση του Οικισμού Βούλιστας της Τοπικής Κοινότητας Παναγιάς, που ήταν άνυδρος και αποτελούσε ένα μελανό σημείο για τον Δήμο μας.
Αντικαταστήσαμε και εκσυγχρονίσαμε το δίκτυο ύδρευσης στην Τ.Κ. Παπαδατών που αντιμετώπιζε πολλά και σοβαρά προβλήματα. 
Στην Τ.Κ. Μελιανών εκτελέσαμε έργα στο εσωτερικό δίκτυο ύδρευσης, ενώ προχώρησε η κατασκευή σωληνωτών. Με τον τρόπο αυτό ένα χρόνιο πρόβλημα ύδρευσης αποκαθίσταται.
Στην Τοπική Κοινότητα Άσσου έγινε μελέτη εξωτερικού δικτύου ύδρευσης, ενώ στην Τοπική Κοινότητα Πολυσταφύλου εκπονήθηκε μελέτη βελτίωσης του δικτύου ύδρευσης.

Κάναμε παρεμβάσεις και διορθώσεις σε σχεδόν όλα τα δίκτυα των Τοπικών Κοινοτήτων, με στεγανοποιήσεις δεξαμενών, με έλεγχο του δικτύου ηλεκτροδότησης των αντλιοστασίων αλλά και άλλων παροχών με στόχο την εξοικονόμηση χρημάτων από τη μείωση της κατανάλωσης της ηλεκτρικής ενέργειας που ήταν πολύ μεγάλη, ενώ διεκδικήσαμε και μας εγκρίθηκε από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και ενταχθήκαμε στο πρόγραμμα τηλεμετρίας ολόκληρου του δικτύου του Δήμου μάς ένα έργο ύψους 1,5 εκατ. Ευρώ.
Επίσης μέσα από τους διαρκείς ελέγχους που κάνουμε στο νερό επιδιώκουμε η ποιότητά του να είναι πάντα υψηλή σε όλα τα δίκτυα.


3. ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ
  • Σχεδόν ολοκληρώσαμε το αποχετευτικό δίκτυο ακαθάρτων της Φιλιππιάδας το οποίο είχε μείνει ημιτελές με ότι αυτό συνεπάγονταν για την υγεία των κατοίκων και την επιβάρυνση του περιβάλλοντος. Αυτή τη στιγμή οι συνδέσεις στη Φιλιππιάδα έχουν φτάσει στο 90% ενώ προχωράμε και σε επέκταση του δικτύου και σε άλλες περιοχές.
  • Να θυμίσω εδώ ότι όταν αναλάβαμε την διοίκηση δεν υπήρχε καν γραφείο με υπηρεσία για την αποχέτευση. Όλα ήταν στον αέρα. Αμέσως ιδρύσαμε γραφείο Ύδρευσης – Αποχέτευσης και ξεκινήσαμε την δουλειά στην κατεύθυνση της ολοκλήρωσης του έργου της αποχέτευσης και δικαιωθήκαμε. Φτάσαμε, όπως προανέφερα το ποσοστό των συνδέσεων στη Φιλιππιάδα στο 90%, ενώ προχωρήσαμε και σε επέκταση του δικτύου.
  • Άψογα λειτουργεί και ο βιολογικός καθαρισμός, ενώ ξεκινάει και στο Θεσπρωτικό η κατασκευή δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων. Ήδη έχει εγκατασταθεί ο ανάδοχος του έργου.

4. Έργα ανάπλασης

Έργα ανάπλασης σε όλη την πόλη της Φιλιππιάδας, με σημαντικές παρεμβάσεις σε δρόμους και πλατείες, συμπεριλαμβανομένης και της Κεντρικής Πλατείας, που όπως θα έχετε διαπιστώσει άλλαξε όψη. Προχώρησαν ασφαλτοστρώσεις, διαμόρφωση πεζόδρομου στη Μπιζανίου, κατασκευή θέσεων πάρκινγκ, οριοθέτηση και κατασκευή θέσεων πάρκινγκ για ΑμέΑ, κ.ά. Υλοποιήσαμε όλες τις μελέτες που είχαν εκπονήσει οι μηχανικοί του Δήμου μας.
Εδώ θα ήθελα ως μικροπολιτικό σχόλιο να πω ότι όταν παραλάβαμε τη διοίκηση του Δήμου ανοίγοντας το παράθυρο στο γραφείο μου απέναντι έβλεπα ένα κτίριο αυθαίρετο και μία εγκαταλελειμμένη βάρκα. Σήμερα έχει μπει μία τάξη στη Φιλιππιάδα, η οποία βεβαίως χρειάζεται πάρα πολύ δουλειά ακόμη, αλλά έχουν αλλάξει τα στάνταρ. Ακόμη και οι απαιτήσεις του κόσμου έχουν αλλάξει. Σήμερα μας εγκαλούν, όχι για το αν γίνονται έργα όπως παλαιότερα, αλλά για το ποια είναι η ποιότητα των υλικών που χρησιμοποιούνται στα έργα, ζητώντας διαρκώς το καλύτερο. Θέλω να υπογραμμίσω εδώ ότι όσα πράξαμε τα κάναμε με βάση τη νομιμότητα. Μπορεί κάποιες μικρές ομάδες ανθρώπων να δυσαρεστήθηκαν από αποφάσεις μας, ωστόσο εμείς λειτουργήσαμε με βάση το συνολικό συμφέρον και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε.

Έργα ανάπλασης πραγματοποιήσαμε και στο Θεσπρωτικό. Φτιάξαμε την Πλατεία στο Μεσοχώρι και κάναμε παρεμβάσεις σε δρόμους, πεζοδρόμια της Τ.Κ. Στόχος μας είναι να ενώσουμε την Πλατεία Μεσοχωρίου με το πετρόχτιστο κτίριο του πρώην Δημοτικό Σχολείου Θεσπρωτικού το οποίο ανακαινίσαμε και αναβαθμίζουμε ενεργειακά. Εκεί σχεδιάζουμε να κατασκευάσουμε ένα ανοικτό θέατρο. Ήδη έχουμε ξεκινήσει την μελέτη του χώρου.

Επίσης για το Θεσπρωτικό θέλω να πω ότι ενώ έχουμε εκπονήσει μελέτη και καταβάλαμε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να προχωρήσουμε σε ανάπλαση της Κεντρικής Πλατείας στο Θεσπρωτικό, αυτό δεν κατέστη δυνατό.  Ήταν ένα θέμα που μας πλήγωσε και θέλω να το καταγγείλω, διότι στην προσπάθεια αναστολής των έργων ανάπλασης βρήκαμε απέναντι τον πρώην δήμαρχο και επικεφαλή της μείζονος μειοψηφίας του Δήμου μας αλλά και τον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας. Ανήκουστο... απίστευτο... και όμως αληθινό. Συντάχθηκαν με ιδιωτικά μικροσυμφέροντα και φρέναραν το έργο. Δεν πτοούμαστε όμως. Υπάρχει η βούληση και όταν οι ενστάσεις εκδικαστούν θα προχωρήσουμε στην υλοποίησή του, όσα εμπόδια και αν ορθωθούν. Οι κάτοικοι και η νεολαία του Θεσπρωτικού αξίζουν να απολαμβάνουν μία καλαίσθητη και λειτουργική Πλατεία.
Επίσης προχωράμε και σε ανάπλαση της Πλατείας της Κρανιάς, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλες Κοινότητες.


Για τη λίμνη Ζηρού, της οποίας η αξιοποίηση είναι και ένα από τα μεγάλα μας στοιχήματα δημοπρατήσαμε την προμήθεια και εγκατάσταση πλωτών  και λοιπών υποστηρικτικών στοιχείων για την ανάπτυξη πλωτής κολυμβητικής δεξαμενής. 

5. Αντιπλημμυρικά έργα

Προχωρήσαμε σε δεκάδες αντιπλημμυρικά έργα σε όλο το εύρος του Δήμου μας και ανταποκριθήκαμε σε επείγουσες αποκαταστάσεις οδών, καταπτώσεις δρόμων κλπ.
Ένα ιδιαίτερα σημαντικό αντιπλημμυρικό έργο που προχωράμε είναι αυτό της διευθέτησης ρεμάτων στον οικισμό Τύργια, της Τ.Κ. Κρανέας. Έχουμε εκπονήσει τη μελέτη και αναμένουμε το ΦΕΚ οριοθέτησης ρεμάτων για να προχωρήσουμε στις απαραίτητες παρεμβάσεις.  

6 Κοινωνική πολιτική- αλληλεγγύη

Διευρύναμε και εμβαθύναμε το πεδίο της κοινωνικής πολιτικής, παρέχοντας στήριξη σε ανθρώπους που επλήγησαν και πλήττονται περισσότερο από την κρίση.
Τέθηκαν οι βάσεις και αφού καταφέραμε με τις ενέργειές μας να τα εντάξουμε στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ, ιδρύθηκαν και εδώ και αρκετό καιρό βρίσκονται σε λειτουργία το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου μας, το Κέντρο Κοινότητας. Το Κοινωνικό Παντοπωλείο που λειτουργεί στον χώρο των εργατικών κατοικιών στο Θεσπρωτικό, στηρίζει περίπου 100 ωφελούμενους και τις οικογένειές τους. Το Κέντρο Κοινότητας που λειτουργεί στον ίδιο χώρο, ήρθε να ενισχύσει δομές του Δήμου όπως τα ΚΕΠ, τα οποία επίσης έχουν εξυπηρετήσει χιλιάδες συνδημότες μας όλα αυτά τα χρόνια. 
Το επιστημονικό προσωπικό του Κέντρου Κοινότητας, έχει συνδράμει ακόμη στην ψυχολογική και κοινωνική υποστήριξη συμπολιτών μας, στη διευκόλυνση αναπήρων στις καταθέσεις αιτήσεων για προνοιακά επιδόματα, ενώ εξυπηρετεί και συμπολίτες μας στην στήριξη από το πρόγραμμα ΚΕΑ.
Επειδή τα τελευταία χρόνια αυξήθηκαν τα προνοιακά επιδόματα λειτουργήσαμε ειδικό γραφείο για να εξυπηρετήσουμε τον κόσμο και τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας.
Επίσης αξιοποιήσαμε χρηματοδοτούμενα προγράμματα και δόθηκε δουλειά σε αρκετούς ανέργους.

7. Στην εκπαίδευση

Στην Εκπαίδευση, υπήρξε άψογη συνεργασία με όλα τα Σχολεία, τους διευθυντές, εκπαιδευτικούς και συλλόγους γονέων και κηδεμόνων του Δήμου μας, στους τομείς κάλυψης των λειτουργικών τους αναγκών και αντιμετώπισης άμεσων προβλημάτων στήριξης. Τους ευχαριστώ θερμά όλους για την συνεργασία.
 Εγκρίθηκαν πιστώσεις συνολικού ύψους 200.000 ευρώ για την πραγματοποίηση εργασιών συντήρησης των σχολικών μονάδων, οι οποίες και θα συνεχιστούν και κατά το έτος 2019.
Έγιναν παρεμβάσεις σε όλα τα Σχολεία του Δήμου, φτιάχτηκαν και βελτιώθηκαν οι υποδομές άθλησης κ. ά.
Επίσης εκπονούμε μελέτη για την κατασκευή Παιδικού Σταθμού στη Φιλιππιάδα, ενώ σχεδιάζουμε και νέες σχολικές μονάδες στον Δήμο μας.
Με την ευκαιρία θέλω να συγχαρώ για τις επιτροπές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για την εξαιρετική δουλειά που έχουν κάνει.
8. Στον Αθλητισμό
Στον Αθλητισμό κάναμε πάρα πολλές ενέργειες με την ανακαίνιση και αναβάθμιση των γηπέδων Φιλιππιάδας και Θεσπρωτικού. Φτιάξαμε τα αποδυτήρια και κάναμε παρεμβάσεις στα γήπεδα Τένις της Φιλιππιάδας καθώς όπως γνωρίζετε η πόλη μας έχει σημαντικές διακρίσεις στο συγκεκριμένο άθλημα, ενώ εργασίες και παρεμβάσεις έγιναν και στα γήπεδα Τένις στο Θεσπρωτικό,
 Τελευταία εγκρίθηκε χρηματοδότηση 200.000 ευρώ για έργα αποπεράτωσης του Κλειστού Γυμναστηρίου Φιλιππιάδας, τα οποία είχαν μπλέξει στα γρανάζια της γραφειοκρατίας και είχαν μείνει στάσιμα από το 2009.
Σημαντικές παρεμβάσεις κάναμε σε όλα τα Σχολικά Γυμναστήρια ενώ εκπονούμε μελέτη και για την κατασκευή κλειστού γυμναστηρίου στο Θεσπρωτικό.
Για τα νήπια και τα μικρότερα παιδιά φτιάξαμε έξι παιδικές χαρές και δημοπρατήσαμε άλλες 11 οι οποίες θα ολοκληρωθούν μέσα στο 2019.
Μας απομένουν άλλες τέσσερις σε Τοπικές Κοινότητες κάτω των 300 κατοίκων τις οποίες και αυτές θα φτιάξουμε εντός του 2019.
 Για τη στήριξη των ανθρώπων της Τρίτης Ηλικίας ιδρύθηκαν τρεις νέες δομές ΚΑΠΗ σε Άγιο Γεώργιο, Νέα Κερασούντα και Θεσπρωτικό, ενώ υποστηρίχτηκαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και οι υπόλοιπες.
Και βέβαια στο πλαίσιο της στήριξης αδύναμων συνδημοτών μας και κυρίως των ηλικιωμένων, συνεχίσαμε το πρόγραμμα “ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ” το οποίο επέκτεινε την προσφορά του.
10. Καθαριότητα – Περιβάλλον

Η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής είναι απόλυτα συνυφασμένη με την ανάγκη ενός καθαρού Δήμου.. Καθαρός Δήμος σημαίνει συνεχής δράση για την προστασία του περιβάλλοντος και απαιτεί τη δημιουργία μίας ισχυρής συμμαχίας πολιτών και αυτοδιοίκησης. Η καθαριότητα είναι υπόθεση όλων μας.

Για το σκοπό αυτό έγινε: Αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της υπηρεσίας καθαριότητας, αλλά και προσλήψεις περισσότερων υπαλλήλων για την αύξηση της αποτελεσματικότητας σε κάθε Τοπική Κοινότητα και σε κάθε γειτονιά του Δήμου μας.  Έγινε συντήρηση, απολυμάνσεις και πλύσιμο κάδων.

Επίσης στην κατεύθυνση της προστασίας του Περιβάλλοντος, συμμετείχαμε και στηρίξαμε δράσεις καθαρισμού περιοχών μέσω της δράσης Lets Doit, αλλά και προγραμμάτων ανακύκλωσης σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρία ανακύκλωσης.

Για τον καλύτερο συντονισμό της αποκομιδής των απορριμάτων τοποθετήσαμε στα οχήματα του Δήμου σύστημα ηλεκτρονικού ελέγχου (Gps), όπου μπορούμε να ελέγχουμε και την κατανάλωση των καυσίμων και να πετύχουμε έτσι μεγαλύτερη οικονομία.  

Ενεργοποιήσαμε το πρόγραμμα της ανακύκλωσης για τη Φιλιππιάδα,  τοποθετήσαμε και κάδους κώδωνες για τη συλλογή γυαλιού, ενώ στην πόλη της Φιλιππιάδας δρομολογήσαμε και την κατασκευή υπόγειων κάδων, που έχουν ήδη δημοπρατηθεί. Παραλάβαμε ένα απορριμματοφόρο όχημα ανακύκλωσης σε συνεργασία με τον Δήμο Νικολάου Σκουφά, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη διαγωνισμός για την προμήθεια ενός καινούργιου, σύγχρονων προδιαγραφών, απορριμματοφόρου. 

Επίσης οργανώσαμε γραφείο Κίνησης που δεν υπήρχε και εκπονήσαμε κανονισμό λειτουργίας.

11 Πολιτισμός

Στον Πολιτισμό σε αγαστή συνεργασία με τους συλλόγους τους οποίους θέλω για άλλη μία φορά να ευχαριστήσω ιδιαίτερα, καθιερώσαμε το Πολιτιστικό καλοκαίρι του Δήμου και στηρίξαμε πολύπλευρα κάθε σημαντική προσπάθεια και πρωτοβουλία.

Δώσαμε χρώμα στις εορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς μέσα από την πετυχημένη διοργάνωση των ΅Μαγικών Χωριών΅ τα οποία έτυχαν ιδιαίτερης αποδοχής και προσέλκυσαν σημαντικούς χορηγούς.

Στο Θεσπρωτικό διοργανώσαμε με μεγάλη επιτυχία τα Συμπόσια γαστρονομίας Λάκκας Σουλίου, σε συνεργασία με τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδος και τον Περιβαλλοντικό Σύλλογο Θεσπρωτικού. Η αίγλη τους ξεπέρασε τα όρια του Δήμου και αυτή τη στιγμή εκδίδουμε με την πολύτιμη συνδρομή της Περιφέρειας, λεύκωμα με αφιερώματα στα δύο πρώτα Συμπόσια γαστρονομίας, τις τοπικές συνταγές που συλλέχθηκαν και τους συμμετέχοντες. Και εδώ θέλω να ευχαριστήσω τα μέλη των Πολιτιστικών Συλλόγων της ευρύτερης περιοχής του Θεσπρωτικού αλλά και τους επιχειρηματίες της περιοχής που αγκάλιασαν και στήριξαν το φιλόδοξο αυτό εγχείρημα. 
Παραλάβαμε το παραδοσιακό πανηγύρι της Φιλιππιάδας παρακμασμένο με τον πιο επιεική χαρακτηρισμό. Το αναβαθμίσαμε και το καταστήσαμε παραγωγικό προς όφελος των συμπολιτών μας. 
Συνολικά ο Δήμος μας, στα περίπου τέσσερα χρόνια πραγματοποίησε ή δημοπράτησε 70 έργα, πέρα βέβαια από τα συνεχιζόμενα.
Στη διάρκεια της θητείας μας διαχειριστήκαμε και δύσκολες καταστάσεις. Μία από αυτές ήταν η λειτουργία του Κέντρου Φιλοξενίας Προσφύγων, που μας ανακοινώθηκε μάλλον αιφνιδίως. Παρά το ότι ήμασταν ένας μικρός Δήμος αρθήκαμε στο ύψος των περιστάσεων και ανταποκριθήκαμε από την πρώτη στιγμή στις ανάγκες, επιδεικνύοντας, ως οφείλαμε, ανθρωπιά και αλληλεγγύη. Δεν παραλείψαμε όμως να διεκδικήσουμε πράγματα. Έτσι καταφέραμε να εξασφαλίσουμε μετά από περίπου 50 χρόνια τον χώρο του πρώην Στρατοπέδου “Πετροπουλάκη” από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ο οποίος  σύμφωνα με τη δέσμευση συμφωνίας που έχουμε συνάψει θα μας παραδοθεί προς χρήση   τον Μάιο, οπότε και θα μπορέσουμε να τον αξιοποιήσουμε προς όφελος των πολιτών και της περιοχής μας.   


Φίλες και φίλοι
Ο δρόμος που βαδίσαμε είναι ο δρόμος του ρεαλισμού, της μέγιστης προσπάθειας και της ευθύνης.
Έχει σημασία και αξία να μην ανακοπούν οι μεγάλες προσπάθειες που καταβλήθηκαν κάτω από συνθήκες πραγματικά δύσκολες σε όλα τα μέτωπα.
Αυτό είναι το πρόταγμα αλλά και το διακύβευμα των επόμενων εκλογών. Ο Δήμος μας να συνεχίσει με διαφάνεια, αξιοποίηση κάθε προσφερόμενου προγράμματος και πόρου, αλλά κυρίως με σχέδιο. Έτσι θα μείνει οριστικά πίσω το χθες μαζί με την αδράνεια, τις στρεβλώσεις και τη μιζέρια που το συνοδεύει.
Στεκόμαστε απέναντι σε κάθε τι που θέλει να μας κρατήσει στο χθες και να εναντιωθούμε αποτελεσματικά σε φαινόμενα αδράνειας και οπισθοδρόμησης.
Τη μάχη των εκλογών του Μαΐου οι οποίες θα διεξαχθούν για πρώτη φορά με το σύστημα της απλής αναλογικής, ένα σύστημα που δεν έχουμε δοκιμάσει στην σύγχρονη ιστορία της η Τοπική Αυτοδιοίκηση σας καλώ να τη δώσουμε όλοι μαζί!
Αυτή η νέα αντίληψη που φέραμε στα διοικητικά του Δήμου χρειάζεται όχι μόνο να εδραιωθεί αλλά και να επεκταθεί. Να συνεχίσουμε να βαδίζουμε σε ένα σύγχρονο μοντέλο διοίκησης, γιατί αποδείξαμε στην πράξη ότι τα πράγματα μπορούν να γίνουν διαφορετικά, και να προχωρήσουν με ταχύτερους ρυθμούς.
Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε μαζί αξιοποιώντας τις μεγάλες δυνατότητες της περιοχής, ενθαρρύνοντας τις δημιουργικές δυνάμεις και στηρίζοντας το 'επιχειρείν', αναδεικνύοντας ταυτόχρονα τις φυσικές ομορφιές αλλά και το ιστορικό πρόσωπο.
Θέλουμε ο Δήμος μας να είναι σύγχρονος, οικονομικά ισχυρός, φιλόξενος, ασφαλής, ανοιχτός, που να διεκδικεί και να κερδίζει στη νέα εποχή για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τη χώρα μας.
Πριν από τις προηγούμενες εκλογές είχαμε δεσμευτεί ότι θα κάνουμε όλα όσα είχαμε σχεδιάσει και αποτυπώσει στο πρόγραμμά μας. Κάποιοι μας αμφισβήτησαν. Στη θητεία μας όμως καταφέραμε να υλοποιήσουμε τις δεσμεύσεις μας σχεδόν στο σύνολό τους αλλά να κάνουμε και πολλά περισσότερα.
Αυτό μας δίνει το δικαίωμα σήμερα που δεσμευόμαστε και πάλι απέναντί σας, να λέμε με σιγουριά πλέον, ότι το πρόγραμμά μας για την επόμενη θητεία θα υλοποιηθεί στο ακέραιο.
Με εγγύηση το έργο μας, προχωράμε μπροστά με σχέδιο και όραμα.
Για αυτό δεσμευόμαστε.
Για αυτό εργαζόμαστε.
Για αυτό είμαστε εδώ.
Οδηγός μας ο τόπος, οι συμπολίτες μας η νέα γενιά.
Αρωγοί στο σημαντικό έργο που επιτελέστηκε ήταν τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, οι πρόεδροι και τα μέλη των Τοπικών Συμβουλίων, οι υπάλληλοι του Δήμου, οι σύλλογοι και οι τοπικοί φορείς, οι τοπικές αρχές και η κάθε μία και ο κάθε ένας κάτοικος ξεχωριστά. Αξίζουν όλοι ένα θερμό ευχαριστώ.

Εδώ να μου επιτραπεί να ευχαριστήσω και τον Τύπο ολόκληρης της Ηπείρου που στηρίζει και αναδεικνύει το έργο μας.

Μετά τα μεγάλα έργα πνοής που δρομολογήσαμε και εκτελούνται ή έχουν δρομολογηθεί και θα ξεκινήσουν μέσα στο επόμενο διάστημα, ήρθε η ώρα να δώσουμε ακόμη μεγαλύτερο βάρος, στην κάθε γειτονιά ξεχωριστά. 
Να συνεχίζουμε την προσπάθεια που ξεκινήσαμε για την ενίσχυση του κοινωνικού προσώπου του Δήμου μας, για την διαρκή βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών, για τον Πολιτισμό, τον αθλητισμό, το περιβάλλον.
Με την δική σας στήριξη και εμπιστοσύνη θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε ΔΥΝΑΜΙΚΑ για τα κοινά μας όνειρα και το συμφέρον του Δήμου και των πολιτών.

Πριν κλείσω τη σημερινή μου ομιλία δεν θα μπορούσα να μην εκφράσω

τη μεγάλη μου χαρά που βλέπω σήμερα εδώ ανθρώπους
  • με εμπειρία,
  • με γνώση,
  • με ιστορία στα δημοτικά πράγματα του τόπου μας,
  • πέρα από κόμματα,
  • από παρατάξεις,
  • από ιδεολογικά ψευτοδιλήμματα
Θέλω να τους καλέσω και να σας καλέσω όλους μαζί, να στείλουμε μαζί ένα ξεκάθαρο μήνυμα ενότητας, συνεργασίας, συνεννόησης, αλλά και ευθύνης, για να συνεχίσει ο Δήμος μας την πορεία του προς τα εμπρός, να συνεχίσει ο τόπος μας να πορεύεται μπροστά και μόνο μπροστά!

Όλοι μαζί ενωμένοι και αποφασισμένοι θα συνεχίσουμε να πηγαίνουμε τον Δήμο Ζηρού μπροστά.

Δείτε το πλούσιο φωτορεπορτάζ από την συγκέντρωση, έτσι όπως το κατέγραψε ο φωτογραφικός φακός του PrevezaBest.















































 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου