Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Πέμπτη, Μαρτίου 21, 2019

Ο Σπύρος Ριζόπουλος στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ 100,3



Ο επικεφαλής των Οριζόντων Ηπείρου και υποψήφιος Περιφερειάρχης Ηπείρου Σπύρος Ριζόπουλος φιλοξενήθηκε σήμερα από τη ραδιοφωνική συχνότητα του Σκάι 100,3 και την εκπομπή των δημοσιογράφων Βασίλη Χιώτη και Νότη Παπαδόπουλου.


Το πλήρες κείμενο της συνομιλίας τους

Βασίλης Χιώτης: Μεταφερόμαστε στην Ήπειρο για να συνομιλήσουμε με τον υποψήφιο Περιφερειάρχη Σπύρο Ριζόπουλο. Καλό μεσημέρι κύριε Ριζόπουλε.

Σπύρος Ριζόπουλος: Καλό μεσημέρι όχι απλώς από την Ήπειρο, από τη Βόρεια Ήπειρο. Περιοδεύω στα χωρία της Βορείου Ηπείρου σήμερα. Έκανα μια στάση εδώ που έχει σήμα στη Δερβιτσάνη. Υπήρξε μια πολύ όμορφη υποδοχή από τους κατοίκους. Συνομίλησα με τη διευθύντρια του σχολείου, συνομίλησα με κατοίκους στην πλατεία…

Β.Χ.: Καλά, ψηφίζουν οι βορειοηπειρώτες. Έχουν δικαιώματα ψήφου;

Σ.Ρ.: Αρκετοί από αυτούς είναι εγγεγραμμένοι στα δημοτολόγια της Ελλάδας.

Νότης Παπαδόπουλος: Περνάνε τα σύνορα και ψηφίζουν δηλαδή;

Σ.Ρ.: Όχι μόνο ψηφίζουν, αλλά υπάρχει και ένα ζήτημα που έχει ανοίξει με παράνομες ελληνοποιήσεις, για το οποίο όλοι κωφεύουν. Οπότε, το πιο φυσιολογικό είναι και επειδή μην ξεχνάτε και εγώ έχω κάνει πάρα πολλά χρόνια ομογενής, η χώρα είναι ένα σύνορο πολιτικό, το έθνος όμως είναι παγκόσμιο. Και εν πάση περιπτώσει, επειδή με όσοι γνωρίζουν πολλά χρόνια γνωρίζουν ότι ξεκίνησα ως δάσκαλος, ήταν αρκετά συγκινητικό ότι μπήκα σε σχολείο ομογενειακό στη Βόρειο Ήπειρο, στη Δερβιτσάνη.

Β.Χ.: Εμείς σας γνωρίσαμε ως έναν επιτυχημένο επικοινωνιολόγο που είχε φτιάξει μια αξιόλογη εταιρεία επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων στην Αθήνα και ξαφνικά παίρνετε την απόφαση να επιστρέψετε στα Γιάννενα, να θέσετε υποψηφιότητα ως υποψήφιος Περιφερειάρχης Ηπείρου. Και μάλιστα, αναζητώντας και το πολιτικό σας background, διαπιστώνω ότι δεν έχετε κάποια πολιτική στήριξη, κατεβαίνετε ως ένας πραγματικός ανεξάρτητος αν και στα Γιάννενα λένε ότι είστε ουσιαστικά αντάρτης υποψήφιος απέναντι στην υποψηφιότητα του εκλεκτού της Νέας Δημοκρατίας και νυν περιφερειάρχη του κ. Καχριμάνη. Τι απ’ όλα αυτά είναι αλήθεια τώρα;

Σ.Ρ.: Θα ξεκινήσω από το τελευταίο. Το ότι είμαι αντάρτης είναι ευσεβής πόθος των κομματικών παραγόντων. Γιατί όταν βαφτίζεις κάποιον αντάρτη προσπαθείς να τον περιορίσεις ως προς την απήχησή του.

Β.Χ.: Δεν είναι υποτιμητικό να είσαι αντάρτης.

Σ.Ρ.: Άλλο αντάρτης μιας παράταξης και άλλο κατεβαίνω με συγκεκριμένο ιδεολογικό στίγμα. Επιτρέψτε μου για να μιλήσω με την άλλη μου ταυτότητα ως πολιτικός επιστήμονας, άλλο κόμμα άλλο ιδεολογία. Η ιδεολογία είναι μια πολύ μεγαλύτερη αγκαλιά. Τα κόμματα αλλάζουν αρχηγούς, πατζούρια και σήματα. Η ιδεολογία δεν αλλάζει.

Β.Χ.: Άρα οι απόψεις σας και η φιλοσοφία σας ταιριάζει περισσότερο με αυτήν της Νέας Δημοκρατίας, όπως καταλαβαίνω.

Σ.Ρ.: Όχι. Δεν θα το έλεγα. Επειδή αυτοπροσδιορίζομαι ως κεντροδεξιός πιστεύω ότι αυτή τη στιγμή η κεντροδεξιά δεν εκπροσωπείται στην Ελλάδα σωστά και επαρκώς από κανέναν. Η κεντροδεξιά είναι ένα οικονομικό μοντέλο το οποίο στηρίζεται στην ανασύσταση της μεσαίας τάξης και στη δύναμη της μεσαίας επιχείρησης. Αυτή τη στιγμή την Ελλάδα την έχουν κατακλύσει οι πολυεθνικές. Είναι τελείως διαφορετικό το μοντέλο. Μην μπαίνουμε σε ιδεολογικές συζητήσεις γιατί καταλαβαίνω ότι θέλετε να συζητήσετε για την αναμέτρηση.
Πάντως στο προτελευταίο που είπατε, ναι, είμαι πραγματικά ανεξάρτητος. Αλλά εδώ όπως καταλαβαίνετε επειδή υπάρχει μία τεράστια σύγχυση, άλλο ανεξάρτητος άλλο απολιτίκ.
Ανεξάρτητος σημαίνει η πόρτα είναι ανοιχτή σε υποψηφίους από όλες τις ιδεολογίες. Καθόμαστε κάτω και λέμε, εγώ είμαι κεντροδεξιός, εγώ είμαι κεντροαριστερός, εγώ είμαι αριστερός. Τι μπορούμε να συνθέσουμε όλοι μαζί για το καλό της Ηπείρου.
Δεύτερον, για να μπορέσω να βοηθήσω λίγο τη σκέψη σας, ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια σαν επαγγελματίας. Αυτό ήταν και το έναυσμα που μου έδωσε τη δυνατότητα, με όλη τη γνώση και την τεχνογνωσία που έχω αποκτήσει από τη δημόσια διοίκηση είτε αυτό αφορά την προϋπηρεσία μου στην Ουάσινγκτον είτε στην Ελλάδα, να θέλω να προσφέρω στον τόπο μου. Δεν με ενδιαφέρει η πολιτική καριέρα.
Άλλωστε και εδώ στην Ήπειρο εκτιμάται ότι το προφίλ μου θα ταίριαζε περισσότερο στην κεντρική πολιτική σκηνή, αλλά δεν με ενδιαφέρει γιατί -πιστέψτε με- έχω πειστεί ότι δεν παράγει πολιτική. Η καρδιά της πολιτικής είναι η τοπική αυτοδιοίκηση. Επειδή, ακριβώς, η Ήπειρος με όρους κυνικούς πολιτικούς σε επίπεδο ψήφων είναι δυστυχώς το 3,7% της κάλπης, είναι και παραμελημένη. Γι’ αυτό και αποφάσισα να κατέβω ως ανεξάρτητος. Γιατί όταν μονίμως ένας περιφερειάρχης είναι παιδί του σωλήνα απλά υπακούει στις εντολές της Αθήνας…

Ν.Π.: Εννοείται τον κ. Καχριμάνη.

Σ.Ρ.: Ναι είναι ένα παιδί του κομματικού σωλήνα, έτσι έχει πορευθεί…

Β.Χ.: Χρόνια στην αυτοδιοίκηση, όμως…
Ν.Π.: Αλλά έχει μια εμπειρία όμως, είναι 20 χρόνια…

Σ.Ρ.: Κύριε Παπαδόπουλε με όλο το σεβασμό, τι να την κάνω την εμπειρία όταν η Ήπειρος είναι τελευταία στην ανάπτυξη, πρώτη στην ανεργία…

Β.Χ.: Εκεί ήθελα να καταλήξουμε λοιπόν. Σας ακούνε τώρα υποθέτω αρκετοί Ηπειρώτες που θα έρθουν να ψηφίσουν την ημέρα των εκλογών. Και ακούνε τον κ. Ριζόπουλο να λέει εγώ είναι καλύτερος από τον νυν περιφερειάρχη. Πείτε μας το πρώτο πράγμα που θα κάνετε διαφορετικό απ’ αυτό που προσπαθούσε να κάνει τόσα χρόνια ο κ. Καχριμάνης και πιστεύετε ότι μπορείτε να το πετύχετε γι’ αυτό τον τόπο.

Σ.Ρ.: Όχι μόνο στην περίπτωση της Ηπείρου, στην περίπτωση όλης της τοπικής αυτοδιοίκησης δευτέρου βαθμού υπάρχει ένα τεράστιο πλαίσιο δυνατοτήτων το οποίο πολύ απλά οι τοπικοί άρχοντες δεν αγγίζουν. Διερευνώντας την υποψηφιότητα έκανα όλες τις συναντήσεις από το τραπεζικό σύστημα μέχρι το ΤΑΙΠΕΔ, μέχρι τα υπουργεία, υπάρχει μια σειρά πραγμάτων που δεν σου απαγορεύει κανένας νόμος να τα κάνεις.
Για παράδειγμα, πιστεύω και λανσάρω αυτή τη στιγμή τη λογική της Περιφερειακότητας. Που σημαίνει να μπορείς να δεις την Περιφέρεια ενιαία από πάνω, παρακάμπτοντας τους τοπικισμούς.
Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να κάνεις πολύ μεγάλα έργα συγχρηματοδοτούμενα τα οποία δεν είναι απαραίτητα δρόμοι. Μπορούμε να ενώσουμε όλη την παραλία της Ηπείρου φτιάχνοντας μια Ηπειρώτικη ριβιέρα. Μπορούμε να ενώσουμε όλη την Πίνδο φτιάχνοντας έναν χειμερινό τουριστικό προορισμό με έξι διαφορετικές στάσεις από την Κόνιτσα μέχρι τα Τζουμέρκα. Μπορούμε -και έχει δημιουργήσει μεγάλη συζήτηση στην Ήπειρο- όπως έχω προτείνει την αγορά του λιμανιού της Ηγουμενίτσας. Έχει έσοδα, έσοδα τα οποία χρειάζονται για να παράξουμε κοινωνικό έργο και να το αναπτύξουμε ως Περιφέρεια. Έχουμε προτείνει, ακριβώς γιατί είναι εθνικά σημαντικό γιατί η Ήπειρος δεν πιάνεται από αυτοκινητοδρόμους τη δημιουργία ενός νέου κεντρικού περιφερειακού αεροδρομίου, το οποίο μπορεί να έρχεται σε σύγκρουση με τα συμφέροντα της Fraport, αλλά η Ήπειρος το χρειάζεται διότι το αεροδρόμιο των Ιωαννίνων μόνο του δεν είναι επαρκές. Για να μπορέσει να ανοιχτεί σε εξωστρέφεια και σε τουρισμό.
Από εκεί και πέρα υπάρχει και άλλο ένα σημαντικό ζήτημα. Ελλείψει οράματος του απερχόμενου περιφερειάρχη υπάρχει μία αντίληψη που τον περιορίζει και λειτουργεί ως ένας λίγο μεγαλύτερος δήμαρχος. Περιφερειάρχης σημαίνει κάτι πολύ μεγαλύτερο και κεντρική αποστολή είναι η Περιφερειακότητα εισάγοντας δε και κεντρικό στοίχημα την καταπολέμηση της ανεργίας. Κάτι το οποίο κανένας αυτοδιοικητικός δεν θέλει να αγγίξει και όταν τους ρωτάς το μόνο που σου λένε είναι φταίει η Αθήνα. Μα δεν φταίει η Αθήνα. Η Αθήνα φταίει γιατί δεν διεκδικείς. Δεν ξέρεις, δεν θέλεις…

Ν.Π.: Ο μικρός Ηπειρώτης ο άνθρωπος που ζει σε αυτή την περιοχή τι μπορεί να περιμένει από εσάς γιατί αισθανόμαστε ότι είναι λίγο μεγάλα λόγια αυτά.
Β.Χ.: Ωραία ακούγονται αλλά δεν ξέρω αν φτάνει μια πενταετία για να τα κάνεις

Σ.Ρ.: Ακούστε να δείτε, μεγάλα έργα για να βγει από την απομόνωση η Ήπειρος. Υπάρχουν όμως και τα μικρότερα. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε η Ήπειρος αποδείχθηκε, για να μιλήσουμε πρακτικά, τελευταία στην απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ. Διότι ακριβώς επειδή είναι πελατειακό το καθεστώς έχει περιοριστεί εν είδη μικρών επιδοτήσεων τον κτηνοτρόφο, τον γεωργό, τον αστό ο οποίος έχει διαλυθεί. Επιδοτήσεις που μοναδικό στόχο έχουν να είναι ανοιχτή η πόρτα του Περιφερειάρχη, να έχουν παραγκωνιστεί οι υπηρεσίες και να υπογράφει ο ίδιος όπως και όπου γουστάρει.

Ν.Π.: Αν περάσετε στο δεύτερο γύρο γιατί βλέπω ότι οι δημοσκοπήσεις σας δείχνουν κοντά να περάσετε στο δεύτερο γύρο, έχετε συμφωνήσει έχετε μιλήσει με τους άλλους υποψήφιους να σας στηρίξουν ή πως θα γίνει…

Σ.Ρ.: Το μόνο που μπορώ να σας πως είναι ότι αποκλείεται να υπάρξει συμφωνία με τον κ. Καχριμάνη. Δεν έχουμε μιλήσει, δεν έχουν συγχρωτιστεί και όπως καταλαβαίνετε την επόμενη μέρα εκκρεμούν συζητήσεις προγραμματικές. Δεν με αφορούν οι ισορροπίες των κομμάτων, δεν με αφορά τι θα κάνει ο κ. Καχριμάνης και δεν με αφορούν τα κελεύσματα των κομμάτων για το πώς θέλουν να βαφτεί ο χάρτης. Μάλιστα οφείλω να σας πω ότι έχω προειδοποιήσει και τη Singular «μη δω καμιά περίεργη γραμμή το βράδυ των εκλογών, μπλε, άσπρη, κίτρινη, κόκκινη».

Β.Χ. Λευκό;

Σ.Ρ.: Τίποτε. Λευκό, είμαι ανεξάρτητος υποψήφιος. Και από εδώ και πέρα θα πρέπει η Αθήνα να ετοιμαστεί να αντιμετωπίσει έναν ανεξάρτητο αυτοδιοικητικό. Το σημαντικό είναι ότι εγώ ξέρω πως λειτουργεί η Αθήνα καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο.

Β.Χ.: Ευχαριστούμε πολύ. Καλή επιτυχία. Θα έχουμε την ευκαιρία να τα ξαναπούμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου