Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Δευτέρα, Απριλίου 15, 2019

Με επιτυχία το 4 Σεμινάριο Παραδοσιακών Χορών του Συνδέσμου Συρρακιωτών Πρέβεζας



Με επιτυχία στέφθηκε το 4Ο Σεμινάριο Παραδοσιακών Χορών, που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Συρρακιωτών Πρέβεζας (Σ.Σ.Π.) στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του 4ου Δημοτικού Σχολείου της πόλης, στις 13 Απριλίου 2019, στο πλαίσιο των πολιτιστικών του δραστηριοτήτων.


Σκοπός του Σεμιναρίου ήταν να φέρει τους νέους μας σε άμεση επαφή με τους παραδοσιακούς χορούς του τόπου μας, που είναι ένα ζωντανό, ενδιαφέρον και ποιοτικό πολιτιστικό κομμάτι του λαϊκού μας πολιτισμού. Για το λόγο αυτό το Διοικητικό Συμβούλιο του Σ.Σ.Π. απευθύνθηκε και ζήτησε να στηρίξει επιστημονικά αυτή την προσπάθεια ο Ομότιμος Καθηγητής του Τ.Ε.Φ.Α.Α. του Πανεπιστημίου Αθηνών της ειδικότητας των Ελληνικών Παραδοσιακών Χορών και ερευνητής, κυρίως της μουσικοχορευτικής παράδοσης της Ηπείρου, κ. Ηλίας Δήμας.

Το πρόγραμμα του Σεμιναρίου περιλάμβανε:

Α. Θεωρητικό Μέρος
1.    Σκοποί και στόχοι του μαθήματος των ελληνικών παραδοσιακών χορών.
2.    Η έννοια της παράδοσης και του φολκλορισμού.
3.Πολιτιστικές ιδιαιτερότητες και ομοιότητες στο τοπικό χορευτικό ρεπερτόριο.
4. Οι παράγοντες που συμβάλλουν στη διαμόρφωση της χορευτικής διάταξης και του χορευτικού σχήματος.
Β. Πρακτικό Μέρος
Διδασκαλία χορών: Συρράκου – Μετσόβου – Τζουμέρκων – Ιωαννίνων – Πωγωνίου – Ζαγοροχωρίων – Κόνιτσας – Θεσπρωτίας – Παραμυθιάς – Λάκκας Σουλίου και Πρέβεζας.
           
Η διδακτική του Σεμιναρίου έγινε σε επίπεδο χοροδιδασκάλων, αλλά σε απλή διδακτική γλώσσα, έτσι ώστε όλα τα θέματα να γίνουν κατανοητά και στον πιο απλό χορευτή. Το σεμινάριο καλέστηκαν να παρακολουθήσουν:

Καθηγητές χορών - Χοροδιδάσκαλοι - Χορευτές υπεύθυνοι χορευτικών ομάδων - Χορευτές - Μέλη Δ.Σ. πολιτιστικών συλλόγων - Λαογράφοι - Φίλοι του ελληνικού λαϊκού πολιτισμού και του παραδοσιακού χορού. Συμμετείχαν 55 άτομα, τα οποία παρακολούθησαν το σεμινάριο με πολύ ενδιαφέρον.

Παράλληλα, το Δ.Σ. του Σ.Σ.Π. φρόντισε και για διάφορα εδέσματα, αναψυκτικά και καφέδες, που παρασκεύασαν με πολύ μεράκι οι κυρίες των χορευτικών τμημάτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το βράδυ του Σαββάτου 13 Απριλίου, διοργανώθηκε παραδοσιακή Συρρακιώτικη βραδιά με φαγοπότι και ζωντανή παραδοσιακή μουσική στο κέντρο «ΤΕΞΑΣ».

Σύμφωνα με το πρόγραμμα το σεμινάριο διήρκησε διδακτικά 8 ώρες.

Στο τέλος των εργασιών απονεμήθηκε Βεβαίωση -Τιμητικό δίπλωμα σε όλους τους συμμετέχοντες, ενώ ο Σύνδεσμος Συρρακιωτών Πρέβεζας φρόντισε να γίνει βιντεοσκόπηση των διδαχθέντων χορών.

Θερμά συγχαρητήρια αξίζουν σ' αυτούς που στήριξαν όλες τις εργασίες του Σεμιναρίου, όπως επίσης και στον εισηγητή κ. Ηλία Δήμα, για το υψηλό επίπεδο γνώσεών του και κυρίως για τον απλό και κατανοητό τρόπο παρουσίας της εισήγησης,  η οποία κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων μέχρι το τελευταίο λεπτό.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου