Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Παρασκευή, Απριλίου 19, 2019

Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος Π.Ε. Πρέβεζας, Δ.Κώτσης, Κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις



Νέα δυναμική αποκτά η Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία  και στη χώρα μας  με νέα κοινωνικά συνεταιριστικά εγχειρήματα.(Ν 4430/2016) Συνολικά, έχουν υποβληθεί 122 νέες αιτήσεις  ενώ 24 πήραν ήδη έγκριση.


Πρόκειται για μια μορφή αυτοαπασχόλησης που ξεφεύγει από την παραδοσιακή επιχείρηση δίνοντας εναλλακτικές λύσεις με χαμηλό κόστος. Είναι επιχειρήσεις που λειτουργούν, προκειμένου να καταπολεμήσουν κοινωνικά προβλήματα, να βελτιώσουν τις συνθήκες ζωής στις τοπικές κοινωνίες, και να επέμβουν ουσιαστικά στην προστασία του περιβάλλοντος. Για παράδειγμα  τα φροντιστήρια που έχουν δημιουργηθεί και τα οποία στηρίζουν οικογένειες με πενιχρές οικονομικές δυνατότητες.  Εταιρίες στον κλάδο του τουρισμού, που επιλέγουν να προωθούν πακέτα διακοπών σε οικογένειες με Άτομα με Ειδικές Ανάγκες.

Ενδεικτικά αναφέρουμε κάποιους τομείς στους οποίους οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούσαν να δραστηριοποιηθούν:  πολιτισμός, το περιβάλλον, η οικολογία, η εκπαίδευση, οι παροχές κοινής ωφέλειας, η αξιοποίηση τοπικών προϊόντων, η διατήρηση παραδοσιακών δραστηριοτήτων και επαγγελμάτων κ.α.
.Η Ήπειρος είναι από τις περιοχές με τη μικρότερη συμμετοχή. Αντιπροσωπεύει μόλις το 3% του πανελλαδικού ποσοστού.

Πώς μπορεί κανείς να ιδρύσει μια κοινωνική επιχείρηση;

Σύμφωνα με τη σχετική ιστοσελίδα του Υπουργείου Εργασίας (http:// www.ypakp.gr/, το οποίο είναι αρμόδιο για τις ΚΟΙΝΣΕΠ, η δημιουργία μιας ΚΟΙΝΣΕΠ απαιτεί ουσιαστικές ενέργειες σχεδιασμού στις οποίες περιλαμβάνονται η δημιουργία καταστατικού και εγγραφή στο Γενικό Μητρώο Κοινωνικών Επιχειρήσεων, η έρευνα αγοράς, η σύνταξη  επιχειρ/ματικού σχεδίου,   η ενημέρωση των πιθανών εταίρων της κοινωνικής επιχείρησης καθώς και η προσέλκυση άλλων ατόμων ή φορέων που πιθανόν ενδιαφέρονται.
Σύμφωνα με το άρθρο 8 οι πόροι στους οποίους βασίζονται οι κοινωνικές επιχειρήσεις ενδεικτικά είναι:
-Συνδυασμός επιχορηγήσεων και δωρεών
-Έσοδα από την άσκηση των δραστηριοτήτων του Συνεταιρισμού και την εκμετάλλευση των περιουσιακών του στοιχείων
-Επιχορηγήσεις από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, την ΕΕ, διεθνείς ή εθνικούς οργανισμούς, ή Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β ́ βαθμού και έσοδα από άλλα προγράμματα.
Η υποβολή των αιτήσεων θα συνεχιστεί μέχρι το καλοκαίρι και έπειτα το υπουργείο Εργασίας θα ανακοινώσει πότε θα ξεκινήσει η επιχορήγηση των επιχειρήσεων.

                                                                
Δημήτριος Κώτσης
                                             
Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος Πρέβεζας
                                              
Κοινό των Ηπειρωτών- Γιώργος Ζάψας




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου