Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Κυριακή, Μαΐου 19, 2019

ΠΡΕΒΕΖΑ: Μήνυμα της "Ανάπτυξης Τώρα" μια βδομάδα πριν τις εκλογές



Φίλες και φίλοι, συνδημότες,


Η σημερινή μέρα δεν είναι απλώς μια συνηθισμένη μέρα, με κάποια απόσταση από την αρχή της αλλαγής στον δήμο μας. Βρισκόμαστε μια βδομάδα πριν τις δημοτικές εκλογές. Τώρα αρχίζει μια αντίστροφη μέτρηση. Η σημερινή μέρα απέχει μόλις 6 μέρες από την Κυριακή, που συμβολικά συμπυκνώνει τις αλλαγές και τις πρωτόγνωρες ταχύτητες σε όλες τις πτυχές της ζωής μας. Ποιες αλλαγές θα προκύψουν και θα επηρεάσουν άμεσα την καθημερινότητα μας και ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στην οργάνωση και στις δομές του δήμου μας, που θα καθορίσουν και το μέλλον του;

Φαίνεται να αποτελεί κοινό τόπο στις διαπιστώσεις, στους λόγους και στις προτάσεις όλων των υποψηφίων δημάρχων, ότι ο δήμος μας βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή σε μια κατάσταση οριακή. Άλλωστε το ίδιο συναίσθημα διακατέχει και όλους του δημότες για το μέλλον του δήμου μας. Υπάρχουν πολλά δεδομένα και πολύ περισσότερες αποδείξεις που συνιστούν μια πολυδιάστατη κρίση στον δήμο της Πρέβεζας.

Μια κρίση που αφορά το περιβάλλον, την ποιότητα ζωής, τον πολιτισμό, τον τουρισμό, την επιχειρηματικότητα, την παραγωγή, τις σχέσεις μεταξύ μας και τέλος την ίδια την ζωή μας.

Μια κρίση, που αφορά την φυσιογνωμία και την λειτουργία του δήμου, τον χαρακτήρα και τον προσανατολισμό στην νέα ψηφιακή εποχή.

Όλες αυτές οι επισημάνσεις, ανεξάρτητα αν συμφωνεί ή διαφωνεί κανείς, μαρτυρούν, ότι έχουμε να κάνουμε με μια παρατεταμένη δυσλειτουργία του δήμου μας με προσανατολισμό προς το παρελθόν και όχι προς το μέλλον.

Ο δήμος της Πρέβεζας, τα τελευταία χρόνια κάνει βήματα προς τα πίσω και μετατρέπεται σταθερά σε μια μικρή κοινότητα, με όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά του μικρού ενώ μπροστά μας ανοίγεται η εποχή του μεγάλου.

Οι περισσότεροι από τους υποψηφίους, που έχουν μιλήσει για το μέλλον του δήμου μας, έχουν να προσθέσουν τα καθιερωμένα σχέδια και προγράμματα που προτείνονται σε τέτοιες περιπτώσεις, διότι κατά την γνώμη τους είναι καλό να παρουσιάζουν τα προγράμματά τους στους δημότες. Εγώ θα είχα την γνώμη, ότι είναι αρκετό να εκδηλώνεται έμπρακτα η άποψη του καθένα για το μέλλον του δήμου μας. Γιατί είναι δύσκολο να παρουσιάσει κανείς τις προτάσεις του για τα θέματα του δήμου μας, για τα οποία με δυσκολία εξασφαλίζει ακόμη και την εντύπωση ότι είναι γνώστης και των ελαχίστων από αυτά.

Διότι όποιος έχει προσωπική άποψη των πραγμάτων δεν καταφεύγει σε κατασκευαστές προγραμμάτων τα οποία θα μπορούσαν να έχουν εφαρμογή σε οποιονδήποτε δήμο της χώρας. Διότι τα προγράμματα αυτά παρουσιάζουν μια ιδανική εικόνα τους δήμου της Πρέβεζας, αλλά θα μπορούσε να νομίσει κανείς ότι παρουσιάζονται υπερβολικά εξιδανικευμένα και πολύ μακριά από την πραγματικότητα. Πόσο μάλλον όταν οι συντάκτες αυτών των προγραμμάτων αμείβονται για την σύνταξή τους. Αν λοιπόν, κάποιος καταφεύγει σε αύτη την διαδικασία, τότε το γεγονός αυτό, από μόνο του δείχνει και την άγνοια αυτών που τα παραγγέλνουν. Αν επιπλέον οι πολίτες του δήμου μας γοητευτούν από τα μεγαλόπνοα «οράματα» για τον δήμο, τότε αυτό είναι ένα ακόμη βήμα προς τα πίσω. Γιατί, πως θα εφαρμόσουν αυτοί, που μέχρι τώρα από θέσεις εξουσίας, της συμπολίτευσης ή της αντιπολίτευσης, δεν είχαν προτείνει τίποτα από αυτά, γιατί να αλλάξουν τώρα; Και γιατί θα επιτύχουν στον δήμο αυτοί που έχουν αποτύχει σε άλλες θέσεις ευθύνης;

Ποια θα πρέπει να είναι η απάντηση του δήμου της Πρέβεζας σε όλα αυτά; Δεν χωράει καμιά αμφιβολία, ότι μπροστά μας έχουμε δύο χρονικά ορόσημα. Το πραγματικό ορόσημο είναι η 26 Μαΐου, γιατί θα έχει αποφασιστική επίδραση για τον δήμο μας, μια και πρόκειται για την αφετηρία της ανάπτυξής. Το άλλο ορόσημο είναι η ανάληψη των καθηκόντων του δήμου από τον συνδυασμό μας και την συμμετοχή όλων των δημοτών, γιατί αυτό θα καθορίσει την καθημερινότητα και τις προοπτικές μας για το ορατό μέλλον. Και φυσικά, τους επιχειρηματίες, επαγγελματίες, εργαζόμενους και επιστήμονες, που στηρίζουν που συμμετέχουν μαζί μας και ήδη ετοιμάζουν την μετάβαση του δήμου στην νέα εποχή του. Αυτά είναι τα δύο ορόσημα και παίζετε κυριολεκτικά, η τύχη του δήμου μας, για τα επόμενα πολλά χρόνια. Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΡΑ, γι’ αυτό θα δοκιμαστεί, θα αξιολογηθεί και θα κριθεί.

Δεν έχουμε την πολυτέλεια για σπατάλη χρόνου και δυνάμεων, για ανούσιες αντιπαραθέσεις και αφηρημένες συγκρίσεις και αναφορές στο παρελθόν. Για τον λόγο αυτό, το σχέδιο μας περιέχει συγκεκριμένους, ορατούς και άμεσους στόχους και στόχους στρατηγικής προοπτικής, συνυφασμένους με τον δήμο της Πρέβεζας, γιατί συντάχθηκε από ομάδα Πρεβεζάνων, επαγγελματιών και επιστημόνων και περιλαμβάνει τις γνώμες και τις ανάγκες των πολιτών. Το σχέδιο-πρόγραμμα περιλαμβάνει την οικονομία, την τεχνολογία, την κοινωνία, την ανάπτυξη, το περιβάλλον, τον αθλητισμό, τον τουρισμό, και την επικοινωνία του δήμου με τον υπόλοιπο κόσμο. Είναι το σχέδιο-πρόγραμμα πρακτικό και πραγματικό, εφαρμόσιμο από την πρώτη μέρα της διακυβέρνησης του δήμου και πάνω απ’ όλα είναι πρόγραμμα συμμετοχής, γιατί φτιάχτηκε με την συμμετοχή των πολιτών και για την υλοποίησή τους χρειάζεται η συμμετοχή των πολιτών.

Γνωρίζουμε, ότι προηγούμαστε στην προτίμησή σας για την διακυβέρνηση του δήμου της Πρέβεζας και αυτό είναι ιδιαίτερη τιμή αλλά και ταυτόχρονα μας κάνει να συνειδητοποιήσουμε τις ευθύνες μας. Αυτό αποτελεί μια νέα φάση της κοινωνικής ζωής που θα κριθεί και από την ωριμότητα και την συνείδηση των άλλων συνδυασμών να συνεργαστούμε όλοι μαζί, με ουσιαστικά στοιχεία μιας προωθημένης αντίληψης για την ανάγκη και την δυνατότητα συγκλίσεων που θα έχουν δυναμική προέκταση στο παρόν και το μέλλον του δήμου μας. Εμείς έχουμε ανοίξει ένα καινούργιο κεφάλαιο με μοναδικό ορίζοντα τις ανάγκες του σήμερα και τις απαιτήσεις του αύριο.

Το στρατηγικό μας σχέδιο αφορά όλους τους πολίτες του δήμου, είναι τεκμηριωμένο και εφαρμόσιμο από την πρώτη μέρα. Είναι το πρώτο στρατηγικό σχέδιο που δημιουργείται στον δήμο μας και οι κύριοι στόχοι του αφορούν: την αναδιοργάνωση των υπηρεσιών του δήμου, την ενσωμάτωση σύγχρονων πληροφοριακών συστημάτων και η εφαρμογή τεχνολογιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης σε όλες τις υπηρεσίες του δήμου, την ορθολογική αξιοποίηση των οικονομικών πόρων, την αξιοποίηση της περιουσίας του δήμου, την διαρκή βελτίωση των δεξιοτήτων και των γνώσεων του ανθρώπινου δυναμικού, την συνεχή αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, την διαρκή και συστηματική επαφή με τους πολίτες με όλα τα πρόσφορα επικοινωνιακά μέσα, και τέλος τον έλεγχο της υλοποίησης του προγράμματος μας από τους πολίτες με ηλεκτρονικά μέσα. Με το στρατηγικό μας σχέδιο, αλλάζουμε τον δήμο μας σε ένα σύγχρονο και αποδοτικό πρότυπο οργανισμό, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής.

Πολλοί ίσως να μην συμβιβάζονται με τις παραπάνω αλήθειες, θα είναι αυτοί που δεν κατάλαβαν ότι δεν υπάρχουν πια περιθώρια για μισόλογα και συμβιβασμούς.

ΓΡΑΦΕΙΟ  ΤΥΠΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου