Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Δευτέρα, Οκτωβρίου 14, 2019

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΣ ΑΚΤΙΟΥ- ΑΜΒΡΑΚΙΑΣ, Το σύγχρονο «γιοφύρι της Άρτας»

Γράφει ο Βασίλης Ιωάννου

Ώρα για ΑΜΕΣΕΣ πρωτοβουλίες!!


Η ολοκλήρωση του αυτοκινητοδρόμου Άκτιο –Αμβρακία ( Αμβρακία Οδός) , αποτελεί ασφαλώς ένα σημαντικό έργο, για ολόκληρη τη Βορειοδυτική Ελλάδα. 

Ιδιαίτερα για την Πρέβεζα και την ευρύτερη παραλιακή ζώνη, η σύνδεση αυτή με την Ιόνια οδό, θα άρει τη συγκοινωνιακή απομόνωση και θα αποτελέσει μια μεγάλη αναπτυξιακή ανάσα. 

Δυστυχώς όμως, αυτό το σημαντικό έργο, αίτημα και «πόθος» δεκαετιών, έχει μετατραπεί σε ένα νέο «γιοφύρι της Άρτας», που κανείς δε γνωρίζει πότε θα ολοκληρωθεί.. 

Αν και η κατασκευή του ξεκίνησε πριν από μια δεκαετία, με εξασφαλισμένη Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, δεν λέει να τελειώσει, με αποτέλεσμα η περιοχή να πληρώνει ακόμη υψηλό φόρο αίματος από τα συχνά τροχαία, σε ένα «τριτοκοσμικό» οδικό δίκτυο. 

Όποιος αναζητήσει τα αίτια που το έργο «βάλτωσε, θα τα βρει στις κακοδαιμονίες του πολιτικού συστήματος, στις αδυναμίες των κρατικών υπηρεσιών και βεβαίως στα χρόνια προβλήματα των κατασκευαστικών εταιρειών… 

Ελλείψεις και καθυστερήσεις στις μελέτες και τις απαλλοτριώσεις. 

Σκοπιμότητες στη διαδικασία δημοπράτησης με την κατάτμηση του έργου σε 4 εργολαβίες. 

Υπερβολικά μεγάλες εκπτώσεις (πάνω από 50%). 

Οικονομικές δυσκολίες των κατασκευαστικών εταιρειών. 

Γεωλογικά και άλλα προβλήματα, ήταν οι βασικοί λόγοι, που δεν τηρήθηκαν τα αρχικά χρονοδιαγράμματα. 

Στα λάθη και τις αδυναμίες της περιόδου μέχρι και το 2015, ήρθαν να προστεθούν τα μεγάλα λόγια, οι παλινωδίες και οι υποσχέσεις του πρώην Υπουργού κ. Σπίρτζη, όπως και η λαθεμένη απόφασή του, να αντιμετωπίσει τις υπολειπόμενες εργασίες με εργολαβία-σκούπα. 

Μία επιλογή, που υπέκρυπτε πολιτική σκοπιμότητα και η οποία, λόγω της απόφασης της Επιτροπής Ανταγωνισμού για το καρτέλ στα δημόσια έργα και των μετέπειτα δικαστικών εμπλοκών στο ΣτΕ, οδηγούν το διαγωνισμό σε ακύρωση, το έργο σε νέες περιπέτειες και την Κοινοτική χρηματοδότηση των 160 εκατ. € σε επισφάλεια. 

Και τώρα τι πρόκειται να γίνει από τη νέα Κυβέρνηση; 

Ο Υπουργός κ. Καραμανλής, δήλωσε ότι: 

«Θα επανεξεταστεί ο φάκελος του έργου, ώστε να δοθεί η βέλτιστη λύση για την ολοκλήρωσή του», αλλά μέχρι σήμερα, ακόμη και στην πρόσφατη επίσκεψη του στα Γιάννενα, δεν έκανε καμιά σαφή δήλωση για την τύχη του έργου. 

Και εμείς οι πολίτες της Δυτικής Ελλάδας, από την Αιτωλοακαρνανία, τη Λευκάδα, τη Πρέβεζα, τη Θεσπρωτία, την Κέρκυρα, που τόσα χρόνια νοιώθουμε την αδικία και την εγκατάλειψη από το κεντρικό κράτος και βλέπουμε ένα σημαντικό έργο, να μετατρέπεται σ’ ένα νέο «γιοφύρι της Άρτας», ρωτάμε τους αρμόδιους: 

Πότε επιτέλους ξεκινάει το έργο, με ποιες διαδικασίες και με ποια χρηματοδότηση; 

Μπροστά σ’ αυτή τη διαχρονική και διακομματική αδιαφορία, θα παραμείνουμε θεατές ή αντίθετα οι πολιτικοί παράγοντες της ευρύτερης περιοχής, οι τοπικοί φορείς και κυρίως οι ενεργοί πολίτες, να πάρουμε ΑΜΕΣΑ πρωτοβουλίες ώστε η ολοκλήρωση του έργου να αποτελέσει προτεραιότητα της Κυβέρνησης

Παλιότερα, όταν προέκυψε πρόβλημα με το συγκεκριμένο έργο, οι τότε Νομάρχες ανέλαβαν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και δικαιώθηκαν!!! 

Στη Νομαρχία Πρέβεζας με τους 5 Νομάρχες και με τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Έργων, κ.Γιώργο Τρυφωνίδη
Στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων (ΥΠΕΧΩΔΕ) με τον Υπουργό Γεώργιο Σουφλιά



Μήπως θα πρέπει και τώρα, Βουλευτές, Περιφερειάρχες και Δήμαρχοι της ευρύτερης περιοχής να κινητοποιηθούν; 

Κύριε Περιφερειάρχη Ηπείρου, με την εμπειρία και το «πολιτικό σας κύρος», μήπως θα πρέπει να ηγηθείτε μιας κοινής προσπάθειας ; 

Κύριοι Βουλευτές του νομού μας, κινητοποιήστε τους συναδέλφους όλων των κομμάτων από τους 5 γειτονικούς νομούς, και αποδείξτε στους πολίτες ότι για ζητήματα που αφορούν την τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη, οι κομματικές αντιπαραθέσεις και διαφωνίες μπορούν να παραμεριστούν. 

Θεωρώ, και το λέω με κάθε ευθύνη, ότι αν από κοινού, οι 15 Βουλευτές της ευρύτερης περιοχής, καταθέσουν επίκαιρη ερώτηση για το θέμα και επισκεφθούν τον αρμόδιο Υπουργό, θέτοντας πιεστικά το αίτημα της άμεσης ολοκλήρωσης του έργου, τότε να είναι βέβαιοι ότι και ουσιαστικές απαντήσεις θα πάρουν και την ενωτική τους αυτή πρωτοβουλία, θα την επικροτήσουν όλοι οι πολίτες της περιοχής. 

Είναι η ώρα των αποφάσεων και των πρωτοβουλιών από όλους, και να μη ξεχνάμε: 

«Το μεγαλύτερο λάθος είναι να μην κάνεις τίποτα, επειδή δε μπορείς να κάνεις πολλά. Κάνε ότι μπορείς…»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου