Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Τετάρτη, Νοεμβρίου 20, 2019

Κώστας Μπάρκας: Μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα των Δικαιωμάτων του Παιδιού


Τιμούμε σήμερα την Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού. Πριν τριάντα χρόνια η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, ομόφωνα, υιοθέτησε τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Βασικό πρόταγμα της προστασίας των δικαιωμάτων του παιδιού αποτελεί η αναγνώριση ότι όλα τα παιδιά είναι ίσα και πρέπει να προστατεύονται από διακρίσεις λόγω φυλής, χρώματος, φύλου, γλώσσας, θρησκείας, καταγωγής, πεποιθήσεων, νομικής κατάστασης των ίδιων ή μελών της οικογένειάς τους.


Για εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο η σημερινή μέρα και ο συμβολισμός της παραμένουν απραγματοποίητες ευχές, εξακολουθώντας να ζουν σε απαράδεκτες συνθήκες. Πόλεμοι μαζικές και αναγκαστικές μετακινήσεις προσφύγων και μεταναστών, φτώχεια, κοινωνικός αποκλεισμός, κάθε είδους διακρίσεις και ανισότητες δυστυχώς αποτελούν πραγματικότητα που επηρεάζει αρνητικά τη ζωή και την ομαλή ανάπτυξη της προσωπικότητας των παιδιών σχεδόν σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Παράλληλα, νέες προκλήσεις αναδύονται, που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή και την αξιοπρέπεια των παιδιών, όπως η κλιματική αλλαγή, ο ηλεκτρονικός εκφοβισμός και η κακοποίηση.

Απέναντι στις προκλήσεις αυτές καλούμαστε όλοι ενώπιον των ευθυνών μας απέναντι στο μέλλον της κοινωνίας μας. Αφενός, η κοινωνία ως ολότητα θα πρέπει να ευνοεί και να ενισχύει την ελευθερία έκφρασης, τη δημιουργικότητα, τον σεβασμό στη διαφορετικότητα, την αλληλεγγύη. Αφετέρου, η οργανωμένη Πολιτεία με τα όργανά της θα πρέπει να σχεδιάσει και να υλοποιήσει παρεμβάσεις που θα επιφέρουν θετικές αλλαγές σε ευάλωτες ομάδες, όπως τα παιδιά σε κατάσταση φτώχειας, αυτά που εγκαταλείπουν πρώιμα το σχολείο, τα έγκλειστα σε ιδρύματα, τα παιδιά με αναπηρίες, τα παιδιά Ρομά, τους ανήλικους πρόσφυγες και μετανάστες. Προς αυτή την κατεύθυνση κινήθηκαν πρωτοβουλίες το προηγούμενο διάστημα, όπως ο Νόμος για την υιοθεσία και την αναδοχή που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος πέραν του ότι κάνει πιο γρήγορη την υιοθεσία, δίνει την ευκαιρία σε πολλά παιδιά να ζήσουν σε ένα περιβάλλον ασφαλές μέσα από τη διαδικασία της αναδοχής. Επίσης, το πλαίσιο για την επιτροπεία ασυνόδευτων ανηλίκων και η ρύθμιση σε θέματα αναδοχής για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα. Από το 2016 μάλιστα εκπονείται από το υπουργείο Παιδείας με ιδιαίτερη επιτυχία και το πρόγραμμα εκπαίδευσης για τα προσφυγόπουλα, έχοντας συσταθεί δομές υποδοχής για την εκπαίδευση προσφύγων και τάξεις υποδοχής σε σχολεία της χώρας. Την περίοδο 2018 – 2019, 12.500 προσφυγόπουλα πάνε στα σχολεία και σε ειδικές τάξεις υποδοχής ενώ δημιουργήθηκαν νηπιαγωγεία στα κέντρα φιλοξενίας. Εντούτοις, παρά τις προσπάθειες για τη βελτίωση της ζωής των παιδιών σε νομοθετικό αλλά και πρακτικό επίπεδο, εξακολουθούν να υφίστανται πολλά κενά και ελλείψεις που καθιστούν επισφαλή τα παιδιά, ειδικά εκείνα των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Είναι πισωγύρισμα για την πολιτεία μας να αίρεται από την παρούσα κυβέρνηση ακόμα και η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε παιδιά προσφυγόπουλα στερώντας τους την έκδοση ΑΜΚΑ.

Αναγνωρίζοντας και διασφαλίζοντας τα δικαιώματα του παιδιού, δεν απαντούμε μόνο στη νομική και ηθική μας δέσμευση για τον σεβασμό των δικαιωμάτων κάθε ανθρώπου, αλλά κάνουμε κάτι πολύ σπουδαιότερο. Η καλυτέρευση της ζωής των παιδιών του σήμερα διαμορφώνει καλύτερους και πιο υπεύθυνους πολίτες για το αύριο, συμβάλλοντας εν τέλει στη δημιουργία μιας πραγματικά ανθρώπινης κοινωνίας.


ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΑΡΚΑΣ
Βουλευτής Ν. Πρέβεζας-ΣΥ.ΡΙΖ.Α


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου