Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Τετάρτη, Νοεμβρίου 20, 2019

Σπάνια είδη πανίδας της Ηπείρου στο στόχαστρο ασυνείδητων «κυνηγών»


 Εξολόθρευσαν ολόκληρο κοπάδι πέρδικες στο Ξηροβούνι Δωδώνης

- Tι καταγγέλλει ο Ορειβατικός Σύλλογος Σκλίβανης

• Κανένα απολύτως όριο δεν βάζουν ορισμένοι «κυνηγοί» θολωμένοι από τη… δίψα τους για θηράματα, αγνοώντας συχνά κανόνες και νόμους και χωρίς να νοιάζονται για το αν με τη συμπεριφορά τους αυτή οδηγούν κυριολεκτικά σε εξαφάνιση σπάνια είδη της άγριας πανίδας στην Ήπειρο.

Δυστυχώς δεν έχουν εκλείψει και στις μέρες μας φαινόμενα θήρας προστατευόμενων ζώων όπως το ζαρκάδι και το αγριόγιδο, για την προστασία των οποίων δεν επαρκεί η ύπαρξη καταφυγίων άγριας ζωής, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις κυνηγοί δε διστάζουν να εξολοθρεύσουν ολόκληρες οικογένειες ζώων ή σμήνη πουλιών αδιαφορώντας για τους περιορισμούς στη θήρευση που θέτει ο νόμος.
Κάτι τέτοιο συνέβη πρόσφατα στο Ξηροβούνι Σκλίβανης όπου κυνηγοί σκότωσαν με τη μία ένα ολόκληρο κοπάδι πέρδικες, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του τοπικού Ορειβατικού Συλλόγου, ο οποίος ζητάει να θεσμοθετηθεί καταφύγιο στην περιοχή για τη διάσωση άγριων ζώων.

Σκοτώνουν αδιάκριτα!

Αλίμονο σε ζαρκάδι ή αγριόγιδο το οποίο θα βρεθεί μπροστά στην κάνη «διψασμένων» για θήραμα κυνηγών. Παρά τις προειδοποιήσεις των κυνηγετικών συλλόγων ή της Ομοσπονδίας και τους ελέγχους της Θηροφυλακής, συχνά προστατευόμενα ή και σπάνια ακόμα είδη πέφτουν θύματα λαθροθηρίας. Ορισμένοι παραβάτες του νόμου εντοπίζονται και οδηγούνται στη δικαιοσύνη. Πολλοί όμως είναι κι εκείνοι οι οποίοι τη γλιτώνουν, αφού είναι δύσκολο στις αρμόδιες αρχές να επιτηρούν αποτελεσματικά κάθε σπιθαμή της Ηπειρωτικής υπαίθρου. Κάπως έτσι, σπάνια είδη της εγχώριας άγριας πανίδας όπως τα ζαρκάδια έχουν εξαφανιστεί σχεδόν ολοκληρωτικά από περιοχές όπου παλιότερα συναντούσε κανείς πολλά, ενώ και ο πληθυσμός του αγριόγιδου που ζει στα βουνά της Ηπείρου έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια λόγω της λαθροθηρίας, με υπαίτιους ακόμα και κυνηγούς από τη γειτονική Αλβανία.
Πάνε οι πέρδικες…

Χθες ήρθε στο φως της δημοσιότητας άλλο ένα χαρακτηριστικό περιστατικό για την απληστία ορισμένων απ’ όσους ασκούν κυνηγετική δραστηριότητα στην περιοχή μας. Ο Ορειβατικός Σύλλογος Σκλίβανης κατήγγειλε ότι πρόσφατα πατέρας κυνηγός και γιος σκότωσαν ένα κοπάδι από 17 πέρδικες στην περιοχή του Ξηροβουνίου, οι οποίες πιθανώς να είχαν φτάσει εκεί κυνηγημένες από άλλη περιοχή. Το γεγονός κατήγγειλε στις αρμόδιες αρχές κυνηγός που υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας.
Ο Σύλλογος εκφράζει τη διαμαρτυρία του προς την Ε΄ Κυνηγετική Ομοσπονδία Ηπείρου, τον Κυνηγετικό Σύλλογο Ιωαννίνων και άλλους αρμόδιους τοπικούς φορείς όπως το Δασαρχείο Ιωαννίνων, η Περιφέρεια Ηπείρου και ο Δήμος Δωδώνης. Ζητά να παρθούν μέτρα «για να μην προκύπτουν τέτοια γεγονότα που είναι εγκλήματα στα ανυπεράσπιστα άγρια ζώα και πουλιά», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά σε έγγραφό του και συμπληρώνει: «Μερικοί επεμβαίνουν στη φύση χωρίς όρια, με πρόθεση να αφαιρέσουν κάθε ζωή, όπως ο συγκεκριμένος κυνηγός που σκότωσε 17 πέρδικες, δηλαδή ολόκληρο το κοπάδι».
Εδώ θα πρέπει να τονιστεί ότι με βάση τον αντίστοιχο νόμο, μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου και σε συγκεκριμένες ημέρες της εβδομάδας επιτρέπεται η θήρευση δύο πουλιών πετροπέρδικας για κάθε κυνηγό.

Και άλλα σπάνια ζώα

Ο Ορειβατικός Σύλλογος Σκλίβανης προχωράει και παραπέρα τονίζοντας στο έγγραφό του ότι κυνηγοί της περιοχής σκοτώνουν επίσης ζαρκάδια αλλά και αγριόγιδα που εμφανίστηκαν στην περιοχή αφού δεν υπάρχει κανένας έλεγχος.
Ο ίδιος Σύλλογος διεκδικεί από το 1982 να χαρακτηριστεί το Ξηροβούνι ως καταφύγιο άγριας ζωής, όμως κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα. Επαναφέρει λοιπόν το αίτημά του ώστε να διασωθούν η πέρδικα, τα ζαρκάδια και τα αγριόγιδα που έχουν εμφανιστεί στην περιοχή. Παράλληλα, ζητάει αυστηρούς ελέγχους σε μόνιμη βάση στην ορεινή ζώνη όπου ασκείται κυνηγετική δραστηριότητα.

ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ/proinoslogos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου