Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Παρασκευή, Νοεμβρίου 29, 2019

ΠΡΕΒΕΖΑ: Απογοήτευση από τις επιλογές των Διοικητών στα Νοσοκομεία

Γράφει ο Βασίλης Ιωάννου 

Πριν 1 περίπου μήνα δημοσίευσα σχετικό άρθρο με τίτλο «Τα νοσοκομεία ως μετεκλογικά λάφυρα» (ΕΔΩ), στο οποίο προφητικά έγραφα μεταξύ άλλων:


“Τα νοσοκομεία χρησιμοποιούνται δυστυχώς ακόμη και σήμερα ως «μετεκλογικά λάφυρα» από τα κόμματα που κερδίζουν τις εκλογές για να «βολεύουν» κάποια στελέχη τους…” 

Στο ίδιο άρθρο ευχήθηκα, να μας διαψεύσει η σημερινή Κυβέρνηση και να πράξει το αυτονόητο για μια ευνομούμενη χώρα . “Να επιλέξει τους διοικητές ΟΧΙ με βάση τις δημόσιες σχέσεις, την κομματική επετηρίδα, τις πιέσεις από τους τοπικούς Βουλευτές ή πολιτευτές, αλλά από τα αυξημένα προσόντα, τη διοικητική εμπειρία, τις γνώσεις στις νέες τεχνολογίες και στη διοίκηση μονάδων υγείας. ” 

Δεν πρότεινα, τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο, από αυτά που πριν 2 χρόνια ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δήλωνε ότι: «Δεν πρόκειται να ανεχτώ στις διοικήσεις των νοσοκομείων να τοποθετούνται αποτυχημένοι πολιτευτές που αναζητούν μια αργομισθία στο Δημόσιο ..» 

Δυστυχώς όμως, με την ανακοίνωση των διοικητών, διαψεύστηκε και ο Πρωθυπουργός και όσοι καλόπιστα είχαν πιστέψει «στην αξιοκρατία και την αριστεία»... 

Μαζί μ’ αυτούς και εγώ, γιατί αφελώς πίστεψα ότι αν μη τι άλλο δεν θα κατέληγαν σε 80χρονους πολιτευτές, σε συγγενείς και κουμπάρους Βουλευτών, σε απόστρατους αξιωματικούς, σε ανταλλαγή κομματικών στελεχών μεταξύ των νομών, οι οποίοι μπορεί να είναι ικανοί και να πρόσφεραν στη ΝΔ, στην πλειοψηφία τους όμως είναι άσχετοι με το χώρο της υγείας. 

Μετά από αυτή την αρνητική εξέλιξη, όπως ήταν αναμενόμενο υπήρξαν αντιδράσεις, ακόμη και στο εσωτερικό της ΝΔ, ενώ η «παραίτηση» του υπερήλικα που είχε οριστεί διοικητής στην Καρδίτσα και χαρακτηρίστηκε από την Κυβέρνηση ως «αστοχία που διορθώθηκε», δεν φαίνεται να εκτόνωσε την κατάσταση. 

Παρ’ ότι ο αρμόδιος Υπουργός δηλώνει ότι: «Οι διοικητές που διορίστηκαν στα νοσοκομεία θα υπογράψουν συμβόλαια με ρήτρα αποδοτικότητας με ποιοτικούς και ποσοτικούς στόχους και θα αξιολογούνται για το έργο τους κάθε 3 μήνες ..», ότι ζημιά ήταν να γίνει για την Κυβέρνηση έγινε. 

Η αντιπολίτευση και κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ, άλλο που δεν ήθελε για να καταγγείλει πελατειακές και ρουσφετολογικές επιλογές , ζητώντας μάλιστα την παραίτηση όλων των διοικητών, αλλά και του αρμόδιου Υπουργού. Η απάντηση από τη ΝΔ έντονη, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να μας κουνάει το δάκτυλο..», κάτι δηλαδή σαν το παλιό..«δεν δικαιούστε δια να ομιλείτε..»..

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε στην τοπική κοινωνία, η ανακοίνωση της Όλγας Γεροβασίλη και του Κώστα Μπάρκα, με την οποία σχολίαζαν σκωπτικά το γεγονός, ότι διοικητής στην Πρέβεζα αναλαμβάνει ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Άρτας και αντίστοιχα διοικητής στην Άρτα, αναλαμβάνει ο πρώην πρόεδρος της ΝΟΔΕ Πρέβεζας, τονίζοντας μεταξύ άλλων «προτείνουμε την ανταλλαγή των διοικητών στα 2 νοσοκομεία, ώστε οι άνθρωποι να αποφύγουν τα έξοδα και να μπορούν απερίσκεπτα να οργανώσουν την «επιτελική» κομματική τους δουλειά». 


Πέρα όμως από τις αναμενόμενες αλληλοκαταγγελίες των κομμάτων και τα ευφυολογήματα και των Βουλευτών, υπάρχουν και οι πολίτες οι οποίοι παρακολουθούν με οργή και απογοήτευση τα όσα διαμείβονται. 

Οι πολίτες, οι οποίοι έχουν και μνήμη και κρίση.. 

Θυμούνται λοιπόν οι πολίτες ποιοι είχαν τοποθετηθεί διοικητές και μέλη στα διοικητικά συμβούλια των νοσοκομείων και από τις προηγούμενες Κυβερνήσεις.

Θυμούνται τις δηλώσεις του κ. Κουρουμπλή ότι: «Οι θέσεις των διοικητών των νοσοκομείων είναι πολιτικές και θέλω δικούς μου ανθρώπους να εφαρμόσουν την πολιτική μας» και τις συγκρίνουν με τις προχθεσινές δηλώσεις του κ. Βορίδη :«Προφανώς εγκαλούμαστε γιατί δεν διορίσαμε ανθρώπους του ΣΥΡΙΖΑ» και συμπλήρωσε «και ποιους να βάλουμε, τους ξένους;». 

Και διαπιστώνουν με λύπη τους, ότι και οι δυο δηλώσεις αποπνέουν την ίδια ιδιοκτησιακή αντίληψη για το κράτος. Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που καμιά Κυβέρνηση δεν τόλμησε να αλλάξει αυτή την απαράδεκτη κατάσταση. 

Είναι αποτέλεσμα αυτών των αντιλήψεων που τα νοσοκομεία μας παραμένουν ακόμη και σήμερα χώροι πελατειακών σχέσεων και λάφυρα για τα κομματικά στελέχη και σ’ αυτό οφείλουν και πρέπει να απαντήσουν με τις προτάσεις τους ΟΛΑ τα κόμματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου