Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Παρασκευή, Δεκεμβρίου 13, 2019

ΔΗΜΟΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ: Μια αποτίμηση των 100 πρώτων ημερών

Γράφει ο Βασίλης Ιωάννου

Συμπληρώθηκαν ήδη οι 100 πρώτες ημέρες για τις Δημοτικές Αρχές, χρονικό διάστημα που παραδοσιακά θεωρείται ότι σηματοδοτεί αρκετά πράγματα.


Ο κάθε Δήμαρχος και οι συνεργάτες του, καταθέτουν τις προγραμματικές τους θέσεις με το στίγμα της πολιτικής τους, καθορίζουν τις προτεραιότητές τους και με βάση την πολιτική νομιμοποίηση που έχουν από τις πρόσφατες εκλογές, προχωρούν στις αναγκαίες τομές ώστε να υλοποιήσουν με τον καλύτερο τρόπο το πρόγραμμά τους . 

Είναι αυτό ένα κρίσιμο διάστημα, που οι Δημοτικές αρχές απολαμβάνουν μεν της «ανοχής και της ασυλίας» από τα ΜΜΕ και τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, δείχνουν όμως και τα όρια των αλλαγών στις οποίες στοχεύουν, για να μη φανούν «μία από τα ίδια», ακόμη και αν είναι υποχρεωμένες να φέρουν τα «πάνω –κάτω»...

Οι 100 πρώτες μέρες τέλος, θεωρούνται γενικά ως ένα ικανό χρονικό διάστημα, στο οποίο οι τοπικές κοινωνίες, τουλάχιστον σε θέματα καθημερινότητας, βασιζόμενες στη λαϊκή ρήση «η καλή μέρα, απ’ το πρωί φαίνεται», βγάζουν και τα πρώτα τους συμπεράσματα, τα οποία βέβαια ποικίλουν. 

Συναντάμε πχ στην Πρέβεζα δημότες, που δηλώνουν ικανοποιημένοι με την προσπάθεια που γίνεται στον τομέα της καθαριότητας και του ευπρεπισμού, φέρνοντας ως χαρακτηριστικά παραδείγματα τον καθαρισμό του χώρου του Πυροβολικού και της απομάκρυνσης των περιπτέρων, την ίδια στιγμή που άλλοι πολίτες εκφράζουν δημόσια την απογοήτευσή τους, αφού στο κρίσιμο θέμα των αδέσποτων δεν έχει γίνει ουσιαστικά τίποτε, με αποτέλεσμα οι αγέλες να πολλαπλασιάζονται και οι επιθέσεις σκύλων σε πολίτες να αποτελούν καθημερινό φαινόμενο. Μιλάμε με επαγγελματίες της πόλης που γκρινιάζουν, ίσως και δικαιολογημένα, για τον «φτωχό» χριστουγεννιάτικο στολισμό της πόλης και άλλοι συνάδελφοί τους δηλώνουν ικανοποιημένοι που –επιτέλους- το «χριστουγεννιάτικο χωριό» θα στηθεί σε άλλο χώρο της πόλης. 

Έκανα αυτή την εισαγωγή, για να υπενθυμίσω ότι μπορεί μεν η νέα Δημοτική αρχή να έχει από την κοινωνία μια εύλογη «πίστωση χρόνου», αυτή όμως μετά τις γιορτές και κυρίως με τη νέα χρονιά θα έχει ημερομηνία λήξης. Τότε είναι βέβαιο ότι θ’ αρχίσουν οι γκρίνιες των δημοτών, η κριτική από τα ΜΜΕ, αλλά και πιο σκληρή αντιπολίτευση από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης. Έτσι δυστυχώς ή ευτυχώς συμβαίνει πάντα στην Αυτοδιοίκηση. 

Πριν από 2 περίπου μήνες, σε σχετικό μου άρθρο (ΕΔΩ), ανέφερα μεταξύ άλλων ότι, «η νέα Δημοτική αρχή Πρέβεζας, κληρονομεί μεγάλα προβλήματα και σοβαρές εκκρεμότητες και για να αντιμετωπιστούν, πρέπει να επικρατήσουν Σύνεση, Συναίνεση και Συνεργασία». Δυστυχώς όμως ο Δήμαρχος Πρέβεζας με διάφορες πρωτοβουλίες και αποφάσεις του και κυρίως με την λαθεμένη στάση, στη συγκρότηση των επιτροπών και στους ορισμούς διοικήσεων, «τορπίλισε» την προοπτική της συναίνεσης και αυτό θα ‘χει ως αποτέλεσμα, εκτός των άλλων, κάποιες προτάσεις και πρωτοβουλίες του να σκοντάψουν στο Δημοτικό Συμβούλιο. 

Προσωπικά, παρακολουθώντας την λειτουργία της Δημοτικής αρχής, σ’ αυτό το διάστημα των 100 ημερών, πέρα απ’ την φιλότιμη προσπάθεια και την καλή διάθεση που όντως υπάρχει, δεν διαπίστωσα να κάνουν κάτι το διαφορετικό από τους προκατόχους τους και ειλικρινά αμφιβάλλω αν διαθέτουν όραμα και σχέδιο, με προκαθορισμένους στόχους και σαφείς προτεραιότητες για το δήμο. 

Αυτός είναι και ο λόγος που μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει σε κρίσιμους τομείς κάτι ιδιαίτερο και καινοτόμο, πέρα από γενικόλογες διακηρύξεις περί εξωστρέφειας και κάποιες επίσημες ή ανεπίσημες συναντήσεις με Κυβερνητικά στελέχη, οι οποίες όμως μέχρι στιγμής τουλάχιστον δεν έχουν αποδώσει συγκεκριμένα αποτελέσματα, εκτός κι αν η εξωστρέφεια του δήμου αρχίζει και τελειώνει στα ταξίδια του Δημάρχου και των συνεργατών του και οι επαφές με τους Υπουργούς εξαντλούνται σε φωτογραφίες και κάποια γενικόλογα φληναφήματα. 

Αν κάποιος ισχυριστεί ότι τα παραπάνω αποτελούν μια αυστηρή και ίσως βιαστική κριτική, θα του υπενθυμίσω ότι, από τις εκλογές του Μαΐου μέχρι σήμερα έχουν περάσει περίπου 8 μήνες, χρόνος επαρκής για να υπάρξει και η αναγκαία προετοιμασία και να φανούν τα πρώτα δείγματα γραφής. Κάτι τέτοιο όμως μέχρι στιγμής δεν το έχουμε διαπιστώσει και μαζί με μας και πολλοί συνδημότες.

Καταλήγοντας, επισημαίνω κάτι το οποίο θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικό. 

Επειδή είμαστε σε μια ιδιαίτερα ευνοϊκή συγκυρία, από την οποία θα προκύψουν πολλές ευκαιρίες για χρηματοδότηση έργων και δράσεων, η Δημοτική αρχή οφείλει έστω και τώρα, να επεξεργαστεί ένα ιεραρχημένο σχέδιο, ανάλογα με τις ανάγκες και τις προτεραιότητες και να το καταθέσει ΑΜΕΣΑ στο ΔΣ. 

-Ήδη ανακοινώθηκε τετραετές πρόγραμμα με το ποσό των 500 εκατ. ευρώ ετησίως για έργα και δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος, της δημόσιας υγείας, της πολιτικής προστασίας κλπ 

-Ήδη το «Πράσινο Ταμείο», ζητάει ΑΜΕΣΑ από τους δήμους, προτάσεις για μια σειρά έργων όπως αναπλάσεις κοινόχρηστων χώρων και χώρων πρασίνου, αποκατάσταση δημόσιων κτιρίων χαρακτηρισμένων ως διατηρητέα, δημιουργία ή αναβάθμιση παιδικών χαρών, διαμόρφωση χώρων στάθμευσης , ενεργειακή, αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση σχολικών κτιρίων, απομάκρυνση αμιάντων κλπ. 

-Ήδη με πρωτοβουλία του Υπουργείου Εσωτερικών, θα ενισχυθεί η διοικητική ικανότητα των Δήμων σε ιδιαίτερα σημαντικούς τομείς όπως η ελεγχόμενη στάθμευση και η έξυπνη αστυνόμευση, η εξοικονόμηση ενέργειας και η μείωση δαπανών καθώς και η διαχείριση και αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας. 

Όλα όμως τα παραπάνω χρηματοδοτικά εργαλεία, απαιτούν πέρα από το σχέδιο και ένα αξιόμαχο επιτελείο συνεργατών και υπαλλήλων, που θα ασχοληθεί αποκλειστικά με την «ωρίμανση» των έργων και των αναγκαίων μελετών. 

Αυτή θα πρέπει να είναι η βασική προτεραιότητα του Δημάρχου και των συνεργατών του, στο αμέσως επόμενο διάστημα και προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να ρίξουν όλο το βάρος, αν θέλουν πραγματικά να πετύχουν μετρήσιμους στόχους, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της περιοχής και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των δημοτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου