Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Κυριακή, Δεκεμβρίου 01, 2019

Ο Δήμος Πρέβεζας τίμησε τη μνήμη του Δωρητή Αναστασίου Θεοφάνη και βράβευσε τους μαθητές που πρώτευσαν το σχολικό έτος 2018-2019


Σε μια λιτή και συνάμα ζεστή εκδήλωση ο Δήμος της Πρέβεζας τίμησε τη μνήμη του μεγάλου Δωρητή της πόλης Αναστασίου Θεοφάνη.


Η τελετή είχε ως επίκεντρο τη βράβευση των μαθητών της Γ' τάξης των Λυκείων των Δήμων που πρώτευσαν κατά την αποφοίτησή τους τη σχολική χρονιά 2018-2019 με τον έπαινο “Αναστασίου Θεοφάνη” ωστόσο περιστράφηκε και γενικότερα γύρω από το θεσμό της ευεργεσίας. 

Τη βραδιά άνοιξε ο Δήμαρχος Πρέβεζας Νίκος Γεωργάκος, ο οποίος αναφέρθηκε στη ζωή και την προσφορά του Αναστασίου Θεοφάνη και την καθοριστική συμβολή του στη δημιουργία της σχολικής κοινότητας στην Πρέβεζα καθώς και στις έννοιες της ευεργεσίας και της δωρεάς.


Ο κ.Γεωργάκος συνεχάρη τους μαθητές και τις μαθήτριες για τις επιδόσεις τους υπογραμμίζοντας ότι αξίζει να αγωνιστούν για να κατακτήσουν τις αξίες, τα ιδανικά τους και τα όνειρά τους.“Εκείνο που έχει σημασία είναι να καταλάβουμε ότι κανείς μας δεν αποτελεί το κέντρο αλλά ένα μικρό κομμάτι του κόσμου, ενός κόσμου που βασίζει τη συνοχή του στην αλληλεγγύη, τον εθελοντισμό και τη φιλοπατρία”τόνισε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Δήμαρχος Πρέβεζας τονίζοντας ακόμη κι αν δεν έχουμε να προσφέρουμε τίποτα άλλο στο συνάνθρωπο,αρκούν η αγάπη και το ενδιαφέρον μας.

Το “πορτραίτο” του Αναστασίου Θεοφάνη ο οποίος γεννήθηκε στην Πρέβεζα και μεγαλούργησε ως έμπορος στη Ρωσία ιδρύοντας μετέπειτα τη Θεοφάνειο Σχολή και κάνοντας σειρά πολλών ακόμη ευεργεσιών σκιαγράφησε ο Σπύρος Σουμαλεύρης. 


Ο κ.Σουμαλεύρης “αποτύπωσε” το ταξίδι της ζωής και της προσφοράς του Αναστασίου Θεοφάνη, ενώ καταλήγοντας επανέλαβε την πρόταση του για τη σύσταση από το Δήμο μιας επιτροπής που να αναζητήσει τη δράση του Δωρητή μέσα από τα αρχεία του μαγιστράτου της Νίζνας, τον τάφο του στη Μόσχα και επίσης το πολύτιμο αρχείο της Θεοφανείου Σχολής.

Η εντεταλμένη Σύμβουλος Πολιτισμού του Δήμου Πρέβεζας και αρχαιολόγος Αθηνά Κωνσταντάκη μίλησε για την εικόνα του Παντοκράτορα που κοσμούσε για χρόνια τη Θεοφάνειο Σχολή (και τώρα βρίσκεται στο γραφείο του Δημάρχου). Η κ.Κωνσταντάκη παρουσίασε όλες τις λεπτομέρειες που φέρει η φιλοτεχνημένη στα 1836 εικόνα υπογραμμίζοντας ότι μέχρι σήμερα είναι άγνωστος ο δημιουργός της καθώς και το αν αυτή φιλοτεχνήθηκε στην Ελλάδα ή τη Ρωσία.

Επίσης η φιλόλογος Σπυριδούλα Γεωργοκίτσου παρουσίασε στοιχεία για την έκθεση που θα φιλοξενείται έως και την Τρίτη στο ισόγειο της Θεοφανείου και περιλαμβάνει τα 464 βιβλία που προσέφερε το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου, ενώ στον ίδιο χώρο λειτουργεί και έκθεση φωτογραφίας για τη Θεοφάνειο Σχολή από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πρέβεζα.

Η βραδιά έκλεισε με την απονομή των επαίνων και των πλακετών στους μαθητές και τις μαθήτριες που πρώτευσαν κατά την αποφοίτησή τους από την Γ΄Λυκείου την οποία έκαναν ο Δήμαρχος Πρέβεζας Νίκος Γεωργάκος, ο Αντιδήμαρχος Γιάννης Δαρδαμάνης και η εντεταλμένη Σύμβουλος Πολιτισμού Αθηνά Κωνσταντάκη.

Δημοτική Ραδιοφωνία
















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου