Γράφει ο Βασίλης Ιωάννου
Σε λίγες μέρες αποχαιρετάμε το 2019 και όλοι μαζί υποδεχόμαστε τη νέα χρονιά με ελπίδες και προσδοκίες, ότι πολλά πράγματα στη ζωή και την καθημερινότητά μας θ’ αλλάξουν προς το καλύτερο.
Κάθε χρόνο τέτοιες μέρες, κάνουμε παράλληλα έναν απολογισμό και μια ανασκόπηση της χρονιάς που πέρασε ..
Σ’ αυτή την αναδρομή διαπιστώνουμε ότι κάποια πράγματα αλλάζουν και βελτιώνονται. Πολύ περισσότερα όμως προβλήματα, όχι μόνο δεν αντιμετωπίζονται θετικά, αλλά θα τολμούσα να πω ότι … «κάθε πέρσι και καλύτερα»…
Τέτοιο δυστυχώς, όπως έχω ξανατονίσει, είναι το πρόβλημα με τα αδέσποτα ζώα, για το οποίο δεν φαίνεται καμιά βελτίωση τα τελευταία χρόνια, αφού η παρουσία τους στην πόλη αλλά και στις γύρω κοινότητες, βαίνει συνεχώς αυξανόμενη .
Τα ζώα πεινασμένα, άρρωστα ή και χτυπημένα, έχουν δημιουργήσει πολλές αγέλες, που τις συναντάς έξω από super markets, έξω από σχολεία, στις περισσότερες πλατείες, αλλά ακόμη και στα στενά του ιστορικού κέντρου, στην Κυανή Ακτή, στον Παντοκράτορα και συχνά καταφεύγουν σε επιθέσεις σε πεζούς και σε όσους κυκλοφορούν με ποδήλατο ή μηχανάκι.
Ενδεικτικό είναι ότι τις τελευταίες μέρες, ακόμη και μέσα στις γιορτές, καταγράφηκαν πολλά περιστατικά επιθέσεων, που είχαν ως αποτέλεσμα τους σοβαρούς τραυματισμούς συμπολιτών, ακόμη και την εισαγωγή τους στο νοσοκομείο.
Αυτή η κατάσταση, σε αντίθεση με όσα ισχυρίζονται διάφοροι, δημιουργεί ένα τεράστιο κοινωνικό, αισθητικό και υγειονομικό πρόβλημα και δικαίως επανέρχεται τακτικά στην επικαιρότητα, απαιτώντας από τη δημοτική αρχή να προχωρήσει σε αποτελεσματικές λύσεις.
Δεν ισχυριστήκαμε ποτέ, ότι η διαχείριση του προβλήματος είναι εύκολη και σε κάθε περίπτωση δεν είμαστε εμείς αυτοί, που χωρίς λόγο, στοχοποιούμε και ενοχοποιούμε τα αδέσποτα ζώα.
Αναγνωρίζουμε ότι το φαινόμενο των αδέσποτων μαζί με τους πολίτες ταλαιπωρεί και τα ίδια τα ζώα και γι’ αυτό η αντιμετώπισή του ήταν και παραμένει μια σύνθετη και περίπλοκη διαδικασία, που απαιτεί προσεκτικούς και αποτελεσματικούς χειρισμούς και κυρίως καλή συνεργασία του δήμου, με τους δημότες και τις φιλοζωικές οργανώσεις, οι οποίες από την πλευρά τους καταβάλουν φιλότιμες προσπάθειες στην αντιμετώπιση του προβλήματος.
Όμως οι πολίτες διαπιστώνοντας ότι το πρόβλημα για χρόνια παραμένει άλυτο, εύλογα διερωτώνται:
-Φταίνε μόνο οι ασυνείδητοι κηδεμόνες ζώων, οι οποίοι απερίσκεπτα και ανεύθυνα τα εγκαταλείπουν ή επιτρέπουν την ανεξέλεγκτη αναπαραγωγή τους;
-Φταίει μόνο το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο, το οποίο πράγματι έχει ελλείψεις και απαιτεί βελτιώσεις;
-Φταίει μόνο ότι τα χρήματα που διατίθενται από την πολιτεία δεν επαρκούν ή δεν αξιοποιούνται κατάλληλα;
Άλλωστε είναι γνωστό ότι στην Πρέβεζα, οι δημότες συνεισφέρουν οικονομικά, μέσω των λογαριασμών της ΔΕΥΑΠ στην διαχείριση των αδέσποτων.
Μετά από πολλές συζητήσεις, κατέληξα στο συμπέρασμα ότι το πρόβλημα παραμένει για χρόνια άλυτο γιατί: « Είναι και στραβός ο γιαλός, αλλά και .. στραβά αρμενίζουμε»…
Γι’ αυτό είναι καιρός πλέον και ανεξάρτητα των εμποδίων, οι αρμόδιοι οφείλουν να εφαρμόσουν «καλές και δοκιμασμένες πρακτικές» άλλων δήμων, οι οποίες έφεραν αποτελέσματα.
Αυτό ελπίζουν και οι δημότες, ώστε το 2020 να μπορούν να κυκλοφορούν με ασφάλεια και ηρεμία στις γειτονιές και στο κέντρο της πόλης και να κάνουν ελεύθερα τον περίπατό μας, χωρίς φόβο και χωρίς την ανάγκη να κουβαλούν μπαστούνια και ρόπαλα, λες και ζουν σε εμπόλεμη ζώνη.
Το ίδιο και για τα μικρά παιδιά που εύχονται, ότι στη νέα χρονιά θα πηγαίνουν στο σχολείο, στο φροντιστήριο, ή τις αθλητικές τους δραστηριότητες, με τα πόδια ή τα ποδήλατά τους, χωρίς να κινδυνεύουν.
Αν λοιπόν δημοτική αρχή φιλοδοξεί, όπως δηλώνει ο Δήμαρχος, η Πρέβεζα να αποτελέσει αναπτυσσόμενο τουριστικό προορισμό για επισκέπτες και επενδυτές την επόμενη δεκαετία, τότε ένας από τους στόχους θα πρέπει να είναι, η αλλαγή της εικόνας της πόλης.
Η πρόταση για την «Κατασκευή σύγχρονου καταφυγίου αδέσποτων ζώων» και η απόφαση για σήμανση όλων των ζώων με παράλληλη δημιουργία βάσης δεδομένων, κινούνται σε θετική κατεύθυνση και δείχνουν ότι υπάρχει καλή διάθεση. Αν στη νέα χρονιά αυτά υλοποιηθούν και υπάρξει καλύτερος συντονισμός ενεργειών, τότε είναι βέβαιο ότι τα αδέσποτα θα μειωθούν, οι πολίτες και τα ζώα θα ανακουφιστούν και η εικόνα σε όλο το δήμο θα αλλάξει.
Το ελπίζουμε… το ευχόμαστε… αλλά και θα το παρακολουθούμε…
Καλή Πρωτοχρονιά και Χρόνια Πολλά, σε όλους τους αναγνώστες!!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου