Γράφει ο Βασίλης Ιωάννου
Πριν από λίγες μέρες είχαμε για μια ακόμη φορά κινητοποίηση μαθητών και εκπαιδευτικών του Μουσικού σχολείου, η οποία και ολοκληρώθηκε με μαζική πορεία στο κέντρο της πόλης.
Για μια ακόμη φορά οι μαθητές διαδήλωσαν στους δρόμους της πόλης (και ΜΠΡΑΒΟ τους ), απαιτώντας τα αυτονόητα, αφού τα βασικότερα αιτήματα τους ήταν:
- Οι καθηγητές να είναι από την πρώτη μέρα στο σχολείο και όχι να κοντεύουν τα Χριστούγεννα και ακόμη να υπάρχουν πολλά κενά.
- Το σχολείο να αποκτήσει επιτέλους, 10 ολόκληρα χρόνια από την έναρξη λειτουργίας του, σύγχρονες κτιριακές υποδομές, αφού η προσωρινή στέγαση που δόθηκε τότε, δεν μπορεί να διαιωνίζεται επιβεβαιώνοντας τη λαϊκή ρήση: «ουδέν μονιμότερον του προσωρινού».
Και αν το πρώτο αίτημα του Μουσικού Σχολείου μας, απευθύνεται προς το Υπουργείο Παιδείας, το δεύτερο ήταν και παραμένει αποκλειστικά τοπική αρμοδιότητα, την οποία όφειλε να αντιμετωπίσει τα προηγούμενα χρόνια ο Δήμος Πρέβεζας.
Οι μαθητές διαμαρτύρονται και δικαιολογημένα , ότι το σχολείο τους λειτουργεί σε ακατάλληλα κτίρια, με αίθουσες σε κοντέινερ ,χωρίς θέρμανση ,χωρίς αίθουσα σίτισης (τρώνε στα θρανία) ,χωρίς αίθουσα εκδηλώσεων και γυμναστικής , με κατεστραμμένο προαύλιο χώρο, που μπορεί ανά πάσα να προκαλέσει ατυχήματα και τραυματισμούς.
Το πρόβλημα δεν είναι καινούριο και δυστυχώς η προηγούμενη δημοτική αρχή αυτή την ευθύνη και αρμοδιότητα, δεν κατάφερε όλα αυτά τα χρόνια να την αναλάβει και μάλιστα, όχι μόνο δεν δρομολόγησε λύση στο θέμα, αλλά μετά από πολλά χρόνια αδράνειας, μετέθεσε την ευθύνη μελέτης και κατασκευής του Μουσικού σχολείου, -κοινώς πέταξε το μπαλάκι-στο κεντρικό κράτος και συγκεκριμένα στις «Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.», δυσκολεύοντας ακόμη περισσότερο την σύντομη αντιμετώπιση του προβλήματος.
Τώρα « το μπαλάκι» πάει στη νέα διοίκηση του Δήμου, η οποία και οφείλει να ακούσει προσεκτικά τα αιτήματα της σχολικής κοινότητας και ο μεν αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Ακρίβης , ο οποίος διαθέτει την απαιτούμενη εμπειρία, να δρομολογήσει άμεσα τις αναγκαίες επισκευές και συντηρήσεις, ο δε Δήμαρχος, σε συνεργασία με την «ΚτΥπ ΑΕ», να πιέσει για την εκπόνηση της μελέτης και το σημαντικότερο να αναζητήσει «χρηματοδοτικά εργαλεία», για την κατασκευή του σχολικού κτιρίου.
Βέβαια, στην ανακοίνωση των μαθητών του Μουσικού σχολείου, διάβασα ότι προτείνεται πλέον, το νέο σχολικό συγκρότημα να μην ανεγερθεί στη δημοτική έκταση που είχε παραχωρηθεί για το σκοπό αυτό στο Μύτικα, αλλά σε οικόπεδο εντός του ιστού της πόλης.
Δεν γνωρίζω αν η σχολική κοινότητα του σχολείου, καταθέτοντας αυτή την πρόταση έχει κατά νου συγκεκριμένη έκταση, που θα χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή του εν λόγω κτιρίου.
Θα ήθελα όμως, με βάση την πολύχρονη εμπειρία μου, να κάνω 3 επισημάνσεις, τις οποίες και πρέπει να λάβουν σοβαρά υπ’ όψιν τους:
1) Εξ όσων γνωρίζω, εντός του πολεοδομικού ιστού της Πρέβεζας, δεν υπάρχει δημοτική έκταση που να μπορεί να αξιοποιηθεί γι αυτό το σκοπό.
2) Πιθανή αλλαγή χωροθέτησης του οικοπέδου για το σχολείο, θα επιφέρει αναγκαστικά νέα μεγάλη καθυστέρηση στις διαδικασίες μελέτης και κατασκευής του.
3) Με την ευκαιρία της πολεοδόμησης και επέκτασης της πόλης θα πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη για εκτάσεις που θα χρησιμοποιηθούν για σχολική στέγη, αφού είναι γνωστές οι ανάγκες για ανέγερση σχολικών μονάδων τόσο για την Α/βάθμια, όσο και την Β/βάθμια εκπαίδευση.
Σε κάθε περίπτωση και εφόσον ο Δήμος θέλει πράγματι να λύσει το κτιριακό πρόβλημα του συγκεκριμένου σχολείου, θα πρέπει ΑΜΕΣΑ να προκαλέσει σύσκεψη με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (γονείς, εκπαιδευτικούς, μαθητές κλπ),να καταλήξουν σε συγκεκριμένες αποφάσεις και ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ να βοηθήσουμε ώστε να καλυφτεί ο χαμένος χρόνος.
Ας ελπίσουμε ότι δεν θα χρειαστεί να λέμε σε λίγα χρόνια το «Ήμουνα νιος και γέρασα» και το κτίριο που θα στεγάσει το Μουσικό σχολείο να παραμένει ακόμη μακρινό όνειρο..
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου