Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Πέμπτη, Ιανουαρίου 09, 2020

Συμβαίνει μόνο στην Πρέβεζα

Γράφει ο Βασίλης Ιωάννου

Με απόφαση της Περιφέρειας από το 2013, το κατάστημα ΤΖΑΜΠΟ, μπορεί(;;) ΚΑΙ λειτουργεί  ΟΛΕΣ  ΤΙΣ ΚΥΡΙΑΚΕΣ

Στην τελευταία ραδιοφωνική μου εκπομπή, αναφέρθηκα στις πληροφορίες που μου μετέφεραν φίλοι ακροατές , για ένα σοβαρό θέμα που αφορούσε το κατάστημα της γνωστής αλυσίδας ΤΖΑΜΠΟ, που βρίσκεται στην περιοχή του Λούρου. 

Ανέφερα λοιπόν τότε, ότι σύμφωνα με επώνυμες καταγγελίες, η συγκεκριμένη επιχείρηση ήταν ανοιχτή και λειτουργούσε και την περασμένη Κυριακή 5 Γενάρη και το σημαντικότερο που μάθαμε αμέσως μετά , διερευνώντας το γεγονός, είναι ότι το κατάστημα σκοπεύει να μείνει ανοιχτό ΟΛΕΣ τις Κυριακές του Γενάρη και αν υπάρξει ικανοποιητική κίνηση πελατών, να το καθιερώσει σε ετήσια βάση. 

Θεωρώ ότι πρόκειται για ένα σοβαρό θέμα, που έχει να κάνει με τους κανόνες λειτουργίας της τοπικής αγοράς και του αθέμιτου ανταγωνισμού, αλλά βεβαίως και με το κατά πόσο τηρούνται οι κείμενες διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας για την προστασία των εργαζόμενων, την πενθήμερη εργασία, τη τήρηση των αργιών κλπ. 

Ενημέρωσα άμεσα τους προέδρους του Επιμελητηρίου κ. Μπούρη και του Εργατικού Κέντρου κ. Δημόπουλο, οι οποίοι οφείλω να ομολογήσω ότι ευαισθητοποιήθηκαν ΑΜΕΣΑ και ο καθένας απ’ την πλευρά του επικοινώνησε με τις αντίστοιχες νομικές υπηρεσίες των επιμελητηρίων και της ΓΣΕΕ και με πληροφόρησαν ότι σε κανένα άλλο μέρος της χώρας η συγκεκριμένη επιχείρηση δεν ανοίγει τις Κυριακές. Εξέδωσαν μάλιστα και σχετικές ανακοινώσεις, καταγγέλλοντας το συγκεκριμένο γεγονός και ζητώντας να υπάρξουν παρεμβάσεις ώστε να μη μπορεί η επιχείρηση να ανοίγει κάθε Κυριακή.

Το ίδιο έκανα, ως όφειλα, και με τους δύο Βουλευτές του νομού μας, τον κ. Γιαννάκη και τον κ. Μπάρκα, καλώντας τους αφού ενημερωθούν, να αναλάβουν σχετικές πρωτοβουλίες για το θέμα. 

Μάλιστα ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Μπάρκας, όπως ο ίδιος με ενημέρωσε, κατέθεσε σχετική επερώτηση στη Βουλή για το θέμα. 

Μετά από σχετική έρευνα, διαπιστώσαμε ότι η επιχείρηση ΤΖΑΜΠΟ, προκειμένου να μείνει ανοιχτή τις Κυριακές, κάνει χρήση σχετικής απόφασης του Αντιπεριφερειάρχη Πρέβεζας κ. Στράτου Ιωάννου, την οποία και έχουμε στη διάθεσή μας. 

Πρόκειται για την απόφαση με Α.Π. 109477/1977, που εκδόθηκε στις 6/11/2013 και η οποία αναφέρει μεταξύ άλλων ότι: «Εγκρίνει την προαιρετική λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές ,για τα εμπορικά καταστήματα που βρίσκονται εκατέρωθεν των εθνικών οδών, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους». Η απόφαση όμως αυτή της Περιφέρειας, η οποία ήταν προϊόν διαβούλευσης με τους τοπικούς φορείς, θέτει κάποιες σοβαρές εξαιρέσεις , που απορρέουν από τις διατάξεις του Ν. 4177/2013 και συγκεκριμένα για τα εμπορικά καταστήματα που έχουν εμβαδό πάνω από 250 τ.μ. και κυρίως για όσα ανήκουν σε αλυσίδα καταστημάτων κλπ.

Σύμφωνα λοιπόν με αυτές και παρά την σχετική απόφαση της Περιφέρειας, κατά την άποψή μου, η συγκεκριμένη επιχείρηση δεν έχει το δικαίωμα να είναι ανοιχτή όλες τις Κυριακές. 

Δεν γνωρίζω βέβαια, αν οι σχετικές διατάξεις και εξαιρέσεις που ίσχυαν το 2013, έχουν στο μεταξύ καταργηθεί ή τροποποιηθεί, αλλά και πάλι διατηρώ σοβαρές επιφυλάξεις αν μπορεί να κάνει χρήση της προαναφερόμενης απόφασης της Περιφέρειας. 

Σε κάθε περίπτωση και μετά από όλα τα παραπάνω, θεωρώ ότι επιβάλλεται οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας και του Υπουργείου Εργασίας, να διερευνήσουν την όλη υπόθεση και να απαντήσουν πειστικά στα ερωτήματα που τίθενται και απασχολούν αυτές τις μέρες τόσο την τοπική κοινωνία, αλλά και τους αντίστοιχους φορείς των επαγγελματιών και των εργαζόμενων. 

Θα πρότεινα μάλιστα στον Αντιπεριφερειάρχη κ. Στράτο Ιωάννου, επειδή πλέον καταγράφονται αντιδράσεις και διαφωνίες για το ζήτημα «των ανοιχτών καταστημάτων τις Κυριακές», να δρομολογήσει μια νέα διαβούλευση με τους φορείς και επειδή η συγκεκριμένη απόφαση του 2013,προέβλεπε την δυνατότητα ετήσιας αναθεώρησης, να τροποποιήσει εκείνες τις ρυθμίσεις για τις οποίες δεν υπάρχει πλέον συμφωνία και συναίνεση. 

Άλλωστε καλό είναι να θυμόμαστε όλοι, ότι από το 2013 μέχρι και σήμερα, τουλάχιστον έτσι θέλουμε να πιστεύουμε, έχουν αλλάξει πολλά για τη χώρα, για την αγορά, αλλά κυρίως για την κοινωνία… Η κανονικότητα στην οποία επιστρέφει σιγά-σιγά η χώρα , επιτρέπει σε όλους μας να αναθεωρούμε πολλές από τις προηγούμενες αποφάσεις μας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αποτελεί πισωγύρισμα..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου