Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Παρασκευή, Μαρτίου 27, 2020

Αναστολή σύμβασης εργασίας: Οι 5 κατηγορίες εργαζομένων που θα πάρουν τα 800 ευρώ


Σε δίλημμα οι εργαζόμενοι για την αποδοχή ή όχι της αναστολής της σύμβασης. Οι 5 κατηγορίες εργαζομένων που θα πάρουν τα 800 ευρώ


Σε δίλημμα βρίσκονται πολλοί εργαζόμενοι για το αν θα πρέπει να αποδεχθούν ή όχι την αναστολή της σύμβασης εργασίας τους που προχωράει ο εργοδότης ή επιχείρηση που εργάζονται φοβούμενοι ότι αυτό είναι ένα βήμα πριν την απόλυση.

Όπως μας εξήγησαν πολλοί από αυτούς που απευθύνθηκαν στο Dikaiologitika News. Ο εργαζόμενος δεν μπορεί να κάνει τίποτε, γιατί εφαρμόζεται το λεγόμενο «διευθυντικό δικαίωμα», οπότε, αν δεν αποδεχθεί την αναστολή σύμβασης, απλώς θα χάσει τα 800 ευρώ, ενώ δεν θα πάρει μισθό γιατί η σύμβαση θα θεωρείται ότι είναι σε αναστολή.
Ωστόσο για όσο διάστημα μείνει εκτός δουλειάς δεν θα μπορεί να τον απολύσει ο εργοδότης.
Η αναστολή της σύμβασης εργασίας σε αυτή την φάση ουσιαστικά απαλλάσσει την επιχείρηση από τον μισθό και τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων της και παράλληλα βοηθάει τον εργαζόμενο να πάρει τα 800 ευρώ διασφαλίζοντας την θέση εργασίας του καθώς από τις 18 Μαρτίου και μέχρι να λήξουν τα έκτακτα μέτρα λόγω της εξάπλωσης του κορωνοϊού όποια απόλυση γίνεται θεωρείται άκυρη.
Ο εργαζόμενος εάν δεν αποδεχθεί την αναστολή της σύμβασης εργασίας θα χάσει τα 800 ευρώ και παράλληλα δεν θα πάρει μισθό γιατί η σύμβαση θα θεωρείται ότι είναι σε αναστολή.
Η πληρωμή των 800 ευρώ θα γίνει μόλις υποβληθεί η αίτηση εργαζομένου. Έτσι, οι εργαζόμενοι με αίτηση από 1 ως 10 Απριλίου θα πάρουν τα 800 ευρώ στο πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου, και οι εργαζόμενοι που εργάζονται σε επιχειρήσεις με συγκεκριμένους ΚΑΔ θα πληρωθούν εντός Απριλίου, πιθανότατα από 10 έως τις 30 Απριλίου.
Να σημειωθεί ότι οι εργαζόμενοι θα πάρουν μισθό ή αναλογία του μισθού τους για όσο διάστημα είχαν ενεργή σύμβαση εργασίας μέχρι αυτή να ανασταλεί. Για το διάστημα από την αναστολή της σύμβασης και για ενάμιση μήνα ο εργοδότης δεν οφείλει ούτε μισθό ούτε εισφορές. Ο μεν μισθός αποζημιώνεται μέχρι του ποσού των 800 ευρώ, οι δε εισφορές είναι πληρωμένες από το κράτος με βάση το μισθό του υπαλλήλου και όχι με βάση την αποζημίωση.
Παράλληλα η θέση εργασίας δεν απειλείται και ο εργαζόμενος ανακτά όλα τα εργασιακά του δικαιώματα που είχε έως την ημερομηνία της αναστολής της σύμβασης εργασίας (μισθός, ωράριο κ.λπ.).
Να σημειωθεί ότι πέντε κατηγορίες εργαζομένων θα πάρουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού των 800 ευρώ. Πρόκειται για τους :
- μισθωτούς των επιχειρήσεων που έκλεισαν προσωρινά με εντολή του κράτους
-μισθωτούς επιχειρήσεων που λειτουργούν με μείωση τζίρου όπως περιλαμβάνονται στους ΚΑΔ του υπουργείου Οικονομικών και τίθενται σε καθεστώς αναστολής σύμβασης
- ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους που πλήττονται
- ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους με προσωπικό ως 5 άτομα
- ανέργους που απολύθηκαν ή εξαναγκάσθηκαν σε παραίτηση από 1η Μαρτίου μέχρι και 18 Μαρτίου.
Η αποζημίωση καταβάλλεται αφού γίνει πρώτα αίτηση από τον εργοδότη που έκλεισε ή που αναστέλλει τη σύμβαση εργασίας. Η αίτηση του εργοδότη γίνεται στο Εργάνη από τις 24 Μαρτίου και εν συνεχεία θα πρέπει να κάνει αίτηση-αποδοχή και ο εργαζόμενος.
Συγκεκριμένα η επιχείρηση ή ο εργοδότης αφού κάνει την αίτηση για αναστολή της σύμβασης εργασίας του εργαζόμενου θα πρέπει να τον ενημερώσει καθώς υπάρχει ένας αριθμός, ουσιαστικά, πρωτοκόλλου που θα πρέπει να δοθεί στον εργαζόμενο για να τον εντάξει στην υπεύθυνη δήλωση που θα κάνει απο την 1η Απριλίου και μετά.
Η αίτηση του εργαζομένου θα γίνεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση supportemployees.yeka.gr ΚΑΙ θα ανοίξει από την 1η Απριλίου. Θα γράψουν τα στοιχεία τους, την ημερομηνία αναστολής της σύμβασης και κυρίως το IBAN τραπεζικού λογαριασμού για το επίδομα. Η αίτηση θα υποβληθεί αφού πρώτα τους ενημερώσει ο εργοδότης ότι υπέβαλε τη δική του στο Εργάνη. Ο εργοδότης θα πρέπει να τους ενημερώσει αυθημερόν.
Αλεξάνδρα Κλειδαρά 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου