Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Πέμπτη, Απριλίου 09, 2020

ΠΡΕΒΕΖΑ: Ζητείται επειγόντως λύση για τα αδέσποτα

Γράφει ο Βασίλης Ιωάννου

Το τελευταίο διάστημα απέφυγα συνειδητά να σχολιάσω τοπικά θέματα, όχι γιατί δε δόθηκαν ευκαιρίες και αφορμές, το αντίθετο θα έλεγα. Το έκανα γιατί θεωρώ, ότι αυτή την περίοδο προέχουν τα ζητήματα της πανδημίας, οι συνέπειες της οποίας, στο επίπεδο της υγείας ήταν μέχρι στιγμής ευτυχώς ελάχιστες.. 

Όταν όμως βλέπω καθημερινά, τα τοπικά μέσα πληροφόρησης και κυρίως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να κατακλύζονται από περιστατικά επιθέσεων από αδέσποτα ζώα, που τις περισσότερες φορές καταλήγουν και σε τραυματισμούς συμπολιτών, δεν μπορώ παρά να ασχοληθώ για μια ακόμη φορά με το θέμα, το οποίο όπως φαίνεται εξελίσσεται σε κυρίαρχο πρόβλημα για την Πρέβεζα. 


Συμφωνώ εν μέρει με το επιχείρημα που προβάλουν διάφοροι, ότι υπάρχει γενικότερα μια έξαρση του φαινομένου, γιατί λόγω της υγειονομικής κρίσης έχουν διαφοροποιηθεί οι προτεραιότητες των Δημοτικών αρχών και έχει περιοριστεί η μέριμνα προς τα αδέσποτα ζώα... 

Όμως σε ότι αφορά την Πρέβεζα, η βασική αιτία της αύξησης των περιστατικών είναι ότι το προηγούμενο μεγάλο διάστημα, οι αρμόδιοι του Δήμου αδράνησαν και δεν αντιμετώπισαν αποτελεσματικά το πρόβλημα. Όπως έχω ξαναπεί, πέραν των «μεγάλων λόγων και των διακηρύξεων», αποδεικνύεται ότι δεν διαθέτουν συγκεκριμένο σχέδιο, δεν εφαρμόζουν «πετυχημένες συνταγές» άλλων Δήμων και δε φαίνονται διατεθειμένοι να δαπανήσουν σημαντικούς πόρους για τη σωστή διαχείριση των ζώων. 

Δυστυχώς και αυτοί κινήθηκαν αποσπασματικά και με την γνωστή λογική «βλέποντας και κάνοντας».. 

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, αντί να μειώνονται τα αδέσποτα ζώα που επιδεικνύουν επιθετική συμπεριφορά, αυτά να «αυξάνονται και.. πληθύνονται», όπως βέβαια και τα περιστατικά τραυματισμένων πολιτών που καταφεύγουν στο νοσοκομείο.

Είναι ενδεικτικό ότι πλέον οι επιθέσεις δεν περιορίζονται μόνο στην Κυανή Ακτή, που ούτως ή άλλως έχει χαρακτηριστεί από τους δημότες «επικίνδυνη ζώνη», αλλά έχουν επεκταθεί και στη ντάπια, στον Παντοκράτορα, στη Νικοπόλεως κ.α.

Αλήθεια, έχω μια απορία: 

Ο Δήμαρχος και οι συνεργάτες του, όταν διαβάζουν τις καθημερινές καταγγελίες και τα αιχμηρά σχόλια των πολιτών που τις συνοδεύουν, πως νοιώθουν ; Αισθάνονται – ένα περίπου χρόνο μετά τις εκλογές – ότι η πολιτική τους είναι αποτελεσματική και αποπνέει στους δημότες αίσθημα ασφάλειας ; 

Σας διαβεβαιώνω ότι οι πολίτες αισθάνονται απογοητευμένοι, ιδιαίτερα μετά και τα όσα δήλωσε πριν από λίγες μέρες ο Δήμαρχος σε συνέντευξη του σε τοπικό site. Σε σχετική λοιπόν ερώτηση για το πρόβλημα με τα αδέσποτα, ο κ. Γεωργάκος είπε μεταξύ άλλων: 

«Με τα αδέσποτα υπάρχει ένα θέμα. Θέλει μια ιδιαίτερη προσοχή. Κάνουμε ότι μπορούμε σε συνεννόηση και με τις φιλοζωικές οργανώσεις». Δηλαδή, αν κρίνουμε από το αποτέλεσμα, τι μας λέει; «αυτά μπορούμε, αυτά κάνουμε»…(διαπίστωση δικιά μου), 

Για τις συχνές επιθέσεις και τους τραυματισμούς πολιτών είπε:: 

«Για τα περιστατικά που φτάνουν στο νοσοκομείο ενημερώνεται ο δήμος, προκειμένου να ελεγχθεί το ζώο εάν είναι εμβολιασμένο και αν πρέπει να μεταφερθεί στο καταφύγιο για έλεγχο. Θέλει λίγο προσοχή. Είναι χρόνιο το θέμα με τις επιθέσεις. Νομίζω ότι τώρα που θα τοποθετηθούν οι ταΐστρες σε συγκεκριμένους χώρους και θα ταΐζονται τα ζώα δεν θα υπάρχουν τέτοια φαινόμενα»

Το οποίο μεθερμηνευόμενο τι σημαίνει; «Δε φταίμε εμείς αφού το πρόβλημα είναι χρόνιο . Όλα όμως θα λυθούν τώρα που θα τοποθετηθούν οι .. ταΐστρες.» ( η ..ερμηνεία και πάλι δικιά μου).. 

Κλείνοντας, μεταφέρω αυτούσιο το μήνυμα που πήρα πριν 2 μέρες, από φίλο ο οποίος προσπάθησε με κυνικό τρόπο να περιγράψει την κατάσταση: «Στην Πρέβεζα φαίνεται να γλιτώνουμε από τον κορωνοϊό, δεν ξέρω όμως από τα αδέσποτα..» 

Καλή δύναμη σε όλους με ελπίδα και αισιοδοξία.. 

ΥΓ. Καλές οι προσπάθειες για να γίνει η Πρέβεζα «έξυπνη πόλη», όμως οι δημότες και οι επισκέπτες θέλουν πρώτα και πάνω απ’ όλα μια «καθαρή και ασφαλή πόλη».

1 σχόλιο:

  1. Αδέσποτα υπάρχουν παντού.Το πρόβλημα αντιμετωπίζεται με προγράμματα στειρώσεων.Ολοι οι δήμοι υποχρεούνται να μεριμνούν να ελέγχουν και να προστατεύουν τα αδέσποτα.Καθαρη και πολιτισμένη πόλη....

    ΑπάντησηΔιαγραφή