Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Τετάρτη, Μαΐου 20, 2020

ΠΡΕΒΕΖΑ: Πως να βοηθήσω το παιδί μου να μιλήσει χωρίς δυσκολίες στην άρθρωση, της Έφης Καρίπογλου


7 ασκήσεις άρθρωσης για το σπίτι..

Μπορείτε να πραγματοποιείτε μια δραστηριότητα για κάθε ημέρα της εβδομάδας.  

Με τον όρο άρθρωση αναφερόμαστε στην ακριβή τοποθέτηση των αρθρωτων (γλώσσας,  χείλη,  δόντια κτλ) και τον συγχρονισμό τους. 
Προβλήματα στην άρθρωση μπορεί να οφείλονται σε αδυναμία ελέγχου των αρθρωτών,σε λανθασμένη τοποθέτηση ή λόγω  λανθασμένου ακουστικού προτύπου.
Μερικά παραδείγματα είναι αντικατάσταση του Φωνήματος /σ/ απο το φωνημα /θ/ (διαδοντικός σιγματισμός)ή απλοποιήσεις συμπλεγμάτων πχ /κέμα / αντί για/κρέμα/ κτλ. 

Σε αυτή την χρονική στιγμή που τα σχολεία είναι κλειστά και οι γονείς με τα παιδάκια τους είναι μέσα στο σπίτι, υπάρχουν διασκεδαστικοι τρόποι εκμάθησης για την αποκατάσταση των φωνηματων. Μερικές ασκήσεις που θα προτείναμε είναι :


1) Φιδάκι με το φωνημα-στόχο.  Για παράδειγμα,παίζουμε το γνωστό  φιδάκι και λέμε τις λέξεις κάθε φορά που μετακινούνται. 

2) Φτιάχνουμε  δικό μας παιχνίδι με Ζάρι.  Κόβουμε  έξι χαρτιά μικρά. Επάνω τους γράφουμε τους αριθμούς απο το 1 - 6 και από την πισω μεριά λέξεις με το Φώνημα στόχο. Ρίχνουμε  το ζάρι και παίρνουμε  το χαρτί με τον αριθμό που δείχνει το ζάρι. Μετά, εφαρμόζουμε τη δραστηριότητα  που μας δείχνει το κάθε χαρτί. 

3) Πάζλ.  Το παζλ είναι ένα παιχνίδι που αγαπούν όλα τα παιδιά. Κάθε  κομμάτι που θα τοποθετούμε  θα έχει απο πίσω μια λέξη με το φωνήμα-στόχο που θα πρέπει να μάθουν.

4) Ψάρεμα.  θα είναι πολύ δημιουργικό να φτιάξουμε  ψαράκια εμείς με τα παιδάκιααπό σκληρό χαρτόνι και για την ενίσχυση της λεπτής κινητικότητας. Αφού τα κόψουμε και τα χρωματίσουμε,  γράφουμε  απο πίσω τις λέξεις. Βάζουμε στα ψαράκια συνδετήρες έτσι ώστε να μπορεί να τους πιάσει ο μαγνήτης  με καλάμι ψαρέματος. 

5) Παίζω  τον Γιατρό! Κολλάω επιθέματα (τσιρότα ) που είναι γραμμένες οι λέξεις επάνω σε αυτά. 


6) Ηχογράφηση ή βιντεοσκόπηση στο κινητό. Όλα τα παιδιά αγαπούν την τεχνολογία και ασχολούνται με αυτήν καθημερινά. Ειναι ένας τρόπος να την εκμεταλλευτούμε. Μπορούν να ηχογραφούν ή να βιντεοσκοπουν τις λέξεις και μετα να ακούν τα λάθη τους για ενίσχυση της ακουστικής διάκρισης και αντίληψης.

7) Ζωγραφική πάνω στο σώμα!!  Είναι κάτι που αρέσει πολύ στα παιδιά,κυριως το να ζωγραφίζουν τα πόδια τους ή τα χέρια τους!Καλό θα είναι να χρησιμοποιούμε μαρκαδόρους που φεύγουν με το νερό ή σφραγίδες παιδικές .

*Η Έφη Καρίπογλου είναι επιστημονικά υπεύθυνη του κέντρου "Λόγο - Έργο" στο Λούρο Πρέβεζας.


1 σχόλιο:

  1. Μπράβο σας!! πολύ ωραίο άρθρο κ πολύ έξυπνη η ιδέα της συγκεκριμένης μάσκας εφόσον είναι απαραίτητη!!συνεχίστε έτσι!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή