Σε καλή κατάσταση βρίσκονται, παρά τις δεκαετίες που πέρασαν χωρίς να συντηρηθούν, οι βασιλικές άμαξες που εντοπίστηκαν στο Τατόι από τη Διεύθυνση Συντήρησης του υπουργείου Πολιτισμού.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συλλόγου Φίλων Κτήματος Τατοϊου οι άμαξες είναι τέσσερις, μεταξύ των οποίων και η πιο σημαντική της βασιλικής συλλογής. Πρόκειται για την κλειστή άμαξα, η οποία χρησιμοποιήθηκε στο γάμο της Βασίλισσας Σοφίας της Ισπανίας. Μέχρι πριν από λίγες μέρες κανείς δεν μπορούσε να πει με βεβαιότητα που βρίσκονταν αυτές οι άμαξες και ποιά ήταν η κατάσταση τους.Μεγάλη ιστορία
Η συγκεκριμένη άμαξα έχει συναρπαστική ιστορία. Αγοράστηκε από τον Βασιλιά Γεώργιο Α’ περίπου το 1871. Προηγουμένως ανήκε στον κόμη του Σαμπόρ, πρώην Δούκα του Μπορντό, ο οποίος θα γινόταν ο Ερρίκος Ε’ στην περίπτωση παλινόρθωσης της δυναστείας των Βουρβόνων μετά τον πόλεμο του 1870. Η άμαξα θα χρησιμοποιούνταν για την είσοδο του Ερρίκου Ε' στο Παρίσι την ημέρα της στέψης. Η ιστορία εξελίχθηκε διαφορετικά και τελικά η άμαξα έμεινε αχρησιμοποίητη γιά να πουληθεί μετά στον Γεώργιο Α. «Η αμάξα τροποποιήθηκε μιας και πάνω από τους θυρεούς του Γαλλικού Οίκου ζωγραφίστηκαν οι θυρεοί της Ελληνικής Δυναστείας και χρησίμευσε ως η επίσημη άμαξα της Ελληνικής Βασιλικής Οικογένειας.
Με αυτή την άμαξα έγινε ο γάμος του Διαδόχου Κωνσταντίνου και της Πριγκίπισσας Σοφίας της Πρωσίας, ο γάμος του Διαδόχου Παύλου και της Πριγκίπισσας Φρειδερίκης και τελευταία ο γάμος της Πριγκίπισσας Σοφίας της Ελλάδος με τον Πρίγκιπα Χουάν Κάρλος των Αστουριών. Λογικά ανάμεσα στις τέσσερις άμαξες που έχουν εντοπιστεί είναι και το εξαιρετικό ανοιχτό Άσκοτ Λαντό με το οποίο έγινε ο γάμος των Βασιλέων Κωνσταντίνου και Άννας-Μαρίας.
Αυτό όμως που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Πρέβεζα και που ελάχιστοι γνωρίζουν αποτελεί το γεγονός ότι το ανοιχτό Άσκοτ Λαντό, φιλοτέχνησε και πραγματοποίησε παρεμβάσεις ο γνωστός Πρεβεζάνος κος Λέανδρος Σπαρτιώτης.
Μάλιστα σε επικοινωνία που είχαμε με τον κ.Σπαρτιώτη, μας ανέφερε ότι οι παρεμβάσεις απο μέρους του έγιναν το 1964 και τα σχέδια βρίσκονται στη κατοχή του τα οποία του έχουν ζητηθεί να μεταφερθούν στο Μουσείο βασιλικών αμαξών και αυτοκινήτων, όταν αυτό λειτουργήσει.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Ιστορικού κ. Κώστα Σταματόπουλου εξαρτήματα των βασιλικών αμαξών υπήρχαν μέχρι πρότινος στα χέρια απογόνων, του υπεύθυνου συντηρητή βασιλικών αμαξών των Ανακτόρων. Μακάρι και αυτά να δοθούν για την αποκατάσταση των αμαξών» αναφέρει η ανακοίνωση του Συλλόγου.
Μουσείο βασιλικών αμαξών και αυτοκινήτων
Το υπουργείο Πολιτισμού θα λάβει τα πρώτα μέτρα για τη συντήρηση και τη σωτηρία των αμαξών. «Η χαρά και η συγκίνηση όλων μας είναι πολύ μεγάλη μιας και πλέον μπορούμε να διασφαλίσουμε οτι θα έχουμε στο Τατόι ένα λαμπρό Μουσείο Βασιλικών Αμαξών και Αυτοκινήτων όπως στα περισσότερα αντίστοιχα μουσειακά πολιτιστικά σύνολα σε όλη την Ευρώπη! Η πρόταση του Συλλόγου στην οποία και θα επιμείνουμε μέχρι το τέλος είναι το νέο Μουσείο να χωροθετηθεί στο νέο Βουστάσιο όπου υπάρχει αρκετός χώρος για να εκτεθούν όλα τα βασιλικά αυτοκίνητα και οι άμαξες αλλά και να γίνει το καφέ και το πωλητήριο του Μουσείου.
Μπροστά στο μεγάλο λιβάδι θα γίνουν χώροι πικ νικ και μεγάλων πολιτιστικών εκδηλώσεων. Το Μουσείο θα λειτουργεί παράλληλα και ως παρακολούθημα του κεντρικού Μουσείου στο Ανάκτορο. Στον χώρο του νέου Βουστασίου προτείνουμε να γίνει και ένα μουσείο της γεωργοκτηνοτροφικής παραγωγής του κτήματος με τα παλιά εργαλεία και όλα τα τεκμήρια γύρω από την λειτουργία του κτήματος των 42.000 στρεμμάτων» καταλήγει η ανακοίνωση.
Πηγή φωτογραφίας: royalchronicles.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου