Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Κυριακή, Ιουλίου 26, 2020

ΠΡΕΒΕΖΑ: Σπύρος Μπρίκος, Το κύκνειο άσμα του αβραάμ λεσπέρ, Μυθιστόρημα


Μέσα στις πολυάριθμες μητροπόλεις των αστεριών, που αριθμούν περισσότερους κατοίκους από τους ανθρώπους πάνω στη γη, ξεχωρίζει με το εξασκημένο, αστραφτερό του μάτι το σφαιρωτό αστρικό σμήνος με το όνομα «το ωμέγα του κενταύρου», που μέσα του κάποτε βυθίστηκε ένα λαμπερό αστέρι, ένα αυτόφωτο σώμα που δεν τρεμοπαίζει τώρα πάνω στο στερέωμα και δεν νοσεί από τη χρόνια μαρμαρυγή των ουρανών. Είναι ο αβραάμ λεσπέρ, ο γενάρχης, ένας ευπατρίδης της κομμούνας των βουνών που κάποτε προσπάθησε να αλλάξει τον κόσμο. Και, στο τέλος, τα κατάφερε.

Μετά τις δυο συλλογές διηγημάτων, το Ιατρικό παράδοξο και την Αγία Παπαλίνα, η καλλονή, ο Σπύρος Μπρίκος επανέρχεται κτίζοντας αυτή τη φορά ένα μυθιστόρημα χρησιμοποιώντας ποικίλα “οικοδομικά” υλικά. Πηγή έμπνευσης για τον συγγγραφέα ο Αβραάμ Λεσπέρογλου, πραγματικό ιστορικό πρόσωπο, νέος από την Πρέβεζα, (πατρίδα του συγγραφέα), αντάρτης, που έχασε τη ζωή του σε μια μάχη στην πόλη του το 1944.

Η μορφή του αβραάμ λεσπέρ μετουσιώνεται σε κούρο που αλιεύεται από ψαράδες, αναγεννάται, χαράζει καινούρια διαδρομή, συναντιέται με τους γεννήτορές του, μυθικά πρόσωπα άλλων ιστορικών περιόδων, αγωνίζεται και πάλι για ιδανικά και για μια ακόμα φορά χάνει τη ζωή του στη μάχη από τους, ανά τους αιώνες, πολλούς “κακούς” του κόσμου μας. Στην πορεία του συναντιέται με αρχαίους θεούς, κενταύρους, αμαζόνες και με “θεριά”. Η ιστορία, στο ξετύλιγμα της πλοκής, μπλέκεται με τη μυθολογία και την κινέζικη ιατρική.

Οι 96 σελίδες του βιβλίου, απόσταγμα των προβληματισμών του συγγραφέα για τη σύγχρονη κοινωνία, των κοινωνικών ευαισθησιών του, των ιστορικών του αναδιφήσεων αλλά και των επιστημονικών του, ιατρικών, γνώσεων, συνθέτουν ένα λογοτέχνημα γλαφυρό και συγχρόνως λιτό, απίστευτα πυκνό με ροή και πολλαπλές εναλλαγές, το οποίο υπακούει σε αυστηρούς δομικούς κανόνες.

Στην απόλαυση της ανάγνωσής του συμβάλλει και η γλώσσα του μυθιστορήματος, ακριβής και ιδιόρρυθμη, καθώς ο συγγραφέας ευφυώς ενσωματώνει στις περιγραφές του την ιατρική ορολογία της παθολογανατομίας.

Οι επάλληλες σκηνές του βιβλίου ασθματικά διαδέχονται η μία την άλλη. Το μυθιστόρημα, που δεν είναι ιστορικό, παρόλη τη χρήση υλικού από την ιστορία, από την πρώτη του μέχρι την τελευταία σελίδα διαβάζεται απνευστί, κατακλύζοντας το μυαλό των αναγνωστών με ποικίλους συμβολισμούς για την εποχή μας, που μας κάνουν να ξαναγυρίζουμε στις σελίδες του. Και ολοκληρώνεται με ένα σύντομο κεφάλαιο, έναν αιρετικό επίλογο που συμπυκνώνει απόψεις του συγγραφέα.

“Μ”

 O Σπύρος Γ. Μπρίκος γεννήθηκε στην Πρέβεζα το 1979. Έχει καταγωγή από το Συρράκο. Σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, υπότροφος, κατόπιν διαγωνισμού, του Κληροδοτήματος Αντωνίου Παπαδάκη, για όλα τα έτη των σπουδών του. Ειδικεύθηκε στην Ιατρική Βιοπαθολογία–Μικροβιολογία στο Γ.Ν.Α «O Ευαγγελισμός». Έλαβε το δίπλωμα Κλινικής εφαρμογής στον Ιατρικό Βελονισμό και την παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική, σε διετή μεταπτυχιακή εκπαίδευση που τελεί υπό την αιγίδα του Διεθνούς Συμβουλίου Ιατρικού Βελονισμού (ICMART). Είναι μέλος του Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Πρέβεζας και εκλεγμένο μέλος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου. Μέλος της Ελληνικής Μικροβιολογικής Εταιρείας και του Συνεταιρισμού Εργαστηριακών Ιατρών (MEDISYN). Έχει συμμετάσχει σε επιστημονικές εργασίες που ανακοινώθηκαν και βραβεύθηκαν σε πανελλήνια ιατρικά συνέδρια, καθώς και σε δημοσιεύσεις σε ξενόγλωσσα ιατρικά περιοδικά (τελευταία στο ιατρικό περιοδικό Cardiology, Μάρτιος 2020, με τίτλο «High Tolerability of Pitavastatin Therapy: A Case Report of Comparison with other Statins»). Έχει εκδώσει μία ποιητική συλλογή και δύο συλλογές διηγημάτων. Είναι τακτικός συνεργάτης του λογοτεχνικού περιοδικού Μανδραγόρας. Συνεργάτης και αρθρογράφος στον Ημεροδρόμο. Διηγήματά του έχουν δημοσιευθεί στα λογοτεχνικά περιοδικά The Books' Journal, Νησίδες, Μανδραγόρας, Απόπλους· άρθρα και κείμενά του στις εφημερίδες Ελευθεροτυπία και Τα Νέα, καθώς και στον ηλεκτρονικό τύπο.

Σπύρος Μπρίκος, Το κύκνειο άσμα του αβραάμ λεσπέρ, Μυθιστόρημα, Ιούλιος 2020, σελ. 96, 15Χ21 (Σύγχρονη ελληνική πεζογραφία) αριθ. εκδ. 328, ISBN 978-960-592-110-1, τιμή 10,60 ευρώ.

Εκδόσεις Μανδραγόρας


                                Προλογικό σημείωμα

Στο βιβλίο «Ιατρικό παράδοξο», ο αφηγητής ακούει από μακριά, κατά τον περίπατό του στο παραλιακό μέτωπο της πόλης του, της Πρέβεζας, τον επιθανάτιο ρόγχο του Αβραάμ Λεσπέρογλου, και ας έχουν περάσει πολλές δεκαετίες από τότε. Εξακολουθεί να τον ακούει ακόμα, σαν παραίσθηση, μέσα στον «Ίλιγγο περιστροφικού τύπου», που έχει εισβάλει αιφνιδίως  από τις «οπές», τους «δερματικούς πόρους» του διηγήματος, αδυνατώντας να διακρίνει ο ίδιος αν πρόκειται για μία οργανική πάθηση πρώιμης ενάρξεως ή για την ίδια την παλιρροιακή δίνη της γραφής, στον τυφώνα της ιστορικής αναγκαιότητας και της εξέλιξης.

Ο ίδιος πάντα ήρωας, ο Αβραάμ Λεσπέρογλου, σκοτώνεται, σε πραγματικό ιστορικό χρόνο, από τα εχθρικά πυρά, αφήνοντας την τελευταία του πνοή μέσα στο νεοκλασικής αρχιτεκτονικής κτήριο της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, στην προκυμαία της πόλης, κατά την κορύφωση μιας μάχης υπεράσπισης, των ιδανικών της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας του τόπου, πάνω στο ομορφότερο σκαλοπάτι της νιότης του, μέσα στο οχυρό εκείνο, τότε, τον Σεπτέμβρη του 1944. Στο πλευρό του, στην εναγώνια μάχη του με τον θάνατο και την ζωή,  βρίσκονται είκοσι τέσσερις ακόμα ψυχές, σύντροφοί του από το ΕΛΑΝ. Ένας εκ των συναγωνιστών του, ο Δημήτριος Γεωργίου, με το αντάρτικο ψευδώνυμο Καταραχιάς, μεταφέρεται βαριά τραυματισμένος μέσα σε ψαρόβαρκα, διασχίζοντας τα νερά του Αμβρακικού, από το λιμάνι της Πρέβεζας έως τη Βόνιτσα, για να νοσηλευθεί στο Νοσοκομείο. Η ριψοκίνδυνη μεταφορά του γίνεται με τα  ασφαλή χέρια ενός εκ των οχυρωμένων, με ψυχή βαθιά, του Πρεβεζάνου Λευτέρη Λαγγούση, μέλους του ελληνικού λαϊκού αντάρτικου κινήματος στη θάλασσα.  

Όμως ο Αβραάμ Λεσπέρογλου, με έναν τρόπο μαγικό, σαν ο ίδιος ο αφηγητής του βιβλίου «Αγία παπαλίνα η καλλονή» να καθορίζει την μετέπειτα τύχη του, στο διήγημα «Βουτιά θανάτου» βρίσκεται ενσωματωμένος στην θαλάσσια λεκάνη, ανακατεμένος με πλαγκτόν,  μισοζώντανος, μέσα στην κατάφωτη πολιτεία του βυθού. Εκεί θα τον συναντήσει ο αφηγητής, στη θάλασσα που βαθαίνει διαρκώς μπροστά από το μέτωπο της πόλης, για να του δώσει τις πρώτες ανάσες ζωής, ξεκινώντας σε αυτόν τον ήρωα, τον Αβραάμ, μια ιδιότυπη καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση, μέσα από  την εξιστόρηση του μύθου του,  την αναπαράσταση του θρύλου του, με λέξεις και εικόνες, από τη μεγάλη  συλλογική  καταπακτή του νου και της καρδιάς.

 Σπύρος Μπρίκος

Ο Σπύρος Γ. Μπρίκος γεννήθηκε στην Πρέβεζα το 1979. Έχει καταγωγή από το Συρράκο. Σπούδασε Ιατρική στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Υπότροφος, κατόπιν διαγωνισμού, του Κληροδοτήματος Αντωνίου Παπαδάκη, για όλα τα έτη των σπουδών του. Ειδικεύθηκε στην Ιατρική Βιοπαθολογία -Μικροβιολογία στο Γ.Ν.Α «Ο Ευαγγελισμός». Έλαβε το δίπλωμα Κλινικής εφαρμογής στον Ιατρικό Βελονισμό, και την παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική, σε διετή μεταπτυχιακή εκπαίδευση που τελεί υπό την αιγίδα του Διεθνούς Συμβουλίου Ιατρικού Βελονισμού (ICMART). Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιατρικού Συλλόγου Πρέβεζας, και εκλεγμένο μέλος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου. Μέλος της Ελληνικής Μικροβιολογικής Εταιρείας καθώς και του Συνεταιρισμού Εργαστηριακών Ιατρών (MEDISYN). Έχει συμμετάσχει σε επιστημονικές εργασίες που ανακοινώθηκαν και βραβεύθηκαν σε πανελλήνια ιατρικά συνέδρια, καθώς και σε δημοσιεύσεις σε ξενόγλωσσα ιατρικά περιοδικά (τελευταία στο ιατρικό περιοδικό Cardiology, Μάρτιος 2020, με τίτλο High Tolerability of Pitavastatin Therapy: A Case Report of Comparison with other Statins). Έχει εκδώσει την ποιητική συλλογή Ατιντάνων Πολιτεία (2011, συλλογικό έργο με τον Άρη Ψωμά), και δύο συλλογές διηγημάτων, το Ιατρικό παράδοξο (2015, εκδόσεις Μανδραγόρας), που παρουσιάσθηκε στο πλαίσιο της 13ης  Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ) το 2016, και την συλλογή  Αγία παπαλίνα η καλλονή (2017, εκδόσεις Μανδραγόρας), που παρουσιάσθηκε στο πλαίσιο της 15ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ) το 2018. Τα πεζογραφικά του βιβλία παρουσιάσθηκαν σε Εισήγηση από τον Νικηφόρο Κοντομίχη-Αφεντουλίδη στα πλαίσια του ΣΤ΄ Ευρωπαϊκού Συνεδρίου που έγινε στη Lund της Σουηδίας τον Οκτώβριο του 2018. Το Συνέδριο διοργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών με θέμα: «Ο ελληνικός κόσμος σε περιόδους κρίσης και ανάκαμψης, 1204-2018». Είναι τακτικός συνεργάτης του λογοτεχνικού περιοδικού Μανδραγόρας. Συνεργάτης και αρθρογράφος στον Ημεροδρόμο. Διηγήματά του έχουν δημοσιευθεί στα λογοτεχνικά περιοδικά The Books' Journal, Νησίδες, Μανδραγόρας, Απόπλους, άρθρα και κείμενά του στην εφημερίδα  Ελευθεροτυπία, Τα Νέα,  καθώς και στον ηλεκτρονικό τύπο. Το μυθιστόρημα με τίτλο «το κύκνειο άσμα του αβραάμ λεσπέρ» είναι το τέταρτο κατά σειρά βιβλίο του.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου