Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Τρίτη, Οκτωβρίου 13, 2020

ΠΡΕΒΕΖΑ: Στράτος Ιωάννου "Πριν από 15 χρόνια χάθηκε η ευκαιρία να γίνει το νοσοκομείο με τη μέθοδο ΣΔΙΤ επειδή η τότε δημοτική αρχή ήταν αντίθετη"


Η τοποθέτηση του κ.Ιωάννου κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου με θέμα συζήτησης το Νοσοκομείο.

Τα βασικά σημεία εισήγησης του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Πρέβεζας κ.Στράτου Ιωάννου έχουν ως εξής:

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πρέβεζας στην αρχή της εισήγησης του αναφέρθηκε στην επιδότηση που δίνει η Περιφέρεια ύψους 30εκ ευρώ στις επιχειρήσεις (από 3.000 -15.000€ ανά επιχείρηση), χρήματα τα οποία δεν επιστρέφονται και οι αιτήσεις αρχίζουν στις 15/10.

Στη συνέχεια, προς αποφυγή επανάληψης των ίδιων λαθών, αναφέρθηκε στην ευκαιρία που χάθηκε πριν 15 χρόνια να γίνει το νοσοκομείο με τη μέθοδο ΣΔΙΤ επειδή, όπως ο ίδιος ανέφερε, η τότε δημοτική αρχή ήταν αντίθετη και επειδή μια συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων παραπληροφόρησε το λαό της Πρέβεζας λέγοντας ότι θα σταματήσει να είναι δημόσια η υγεία.

Ακούγοντας στην πορεία τις ενέργειες που έκανε για τη δημιουργία νέου νοσοκομείου στην Πρέβεζα από το 2011 που ανέλαβε, διαπιστώνει κανείς ότι ήταν πολύ μεγάλη η προσπάθεια. Πραγματοποίησε λοιπόν πάρα πολλές συναντήσεις στο Υπουργείο Υγείας απαιτώντας τη δημιουργία του Νέου Νοσοκομείου (σχεδόν 1 φορά το μήνα ήταν στο Υπουργείο) με όλους τους εκάστοτε Υπουργούς μέχρι το 2015 και η αλήθεια είναι ότι έφτασε ένα βήμα πριν την επίτευξη του στόχου.

Υπήρχε η πολιτική βούληση να γίνει και η απόδειξη ήταν η συνεργασία με τη ΔΕΠΑΝΟΜ, που κατόπιν εντολών του Υπουργείου μας έδωσε έτοιμη τη μελέτη του νοσοκομείου Ζακύνθου, και δέχθηκε το οικόπεδο να δοθεί στο Υπουργείο το οποίο ήταν πολύ κοντά με το δικό μας όπως απέδειξε η συνεργασία μας με τις τεχνικές υπηρεσίες του νοσοκομείου.

Το 10ο του 2012 η ΔΕΠΑΝΟΜ έστειλε το σχέδιο της απόφασης στον Αντιπεριφερειάρχη για παραχώρηση του οικοπέδου.

Στις 2/4/2013 ο αντιπεριφερειάρχης ζήτησε τα σχέδια του Νοσοκομείου της Ζακύνθου από τον κο Φωτάκη στη ΔΕΠΑΝΟΜ

Στις 22/5/2013 ο κύριος Φωτάκης έστειλε τα σχέδια

Σε συνεργασία με την Δ/νση Τεχνικών Έργων της ΠΕ Πρέβεζας και τις Τεχνικές Υπηρεσίες συντάχθηκε μελέτη για το κτιριολογικό. Ήταν δηλαδή  έτοιμο όλο το πακέτο για εγκρίσεις.

Ενώ τόσα χρόνια όλοι οι δήμαρχοι νόμιζαν ότι έχουν οικόπεδο για το νοσοκομείο, διαπιστώθηκε ότι η έκταση που είχε παραχωρηθεί με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν πολεοδομημένη σε μικρά οικόπεδα από το 1993 με αποτέλεσμα να μη μπορεί να κατασκευαστεί νοσοκομείο.

Ετοιμάστηκε πρόταση τροποποίησης της συγκεκριμένης έκτασης από μικρά οικοδομικά τετράγωνα σε ένα μεγάλο οικοδομικό τετράγωνο προκειμένου να υπάρχει αρκετός χώρος για να μπορέσει να κατασκευαστεί το νέο νοσοκομείο, προβλέποντας χώρους πρασίνου, δρόμους και χώρους στάθμευσης. Η πρόταση τροποποίησης εγκρίθηκε από το τότε Δημοτικό Συμβούλιο και ο Δήμος έπρεπε να προβεί στις απαραίτητες  ενέργειες και να πάρει τις απαιτούμενες εγκρίσεις ώστε να αλλάξει το οικοδομικό τετράγωνο.

Στο τέλος του 2014 ο κος Βορίδης με Δελτίο Τύπου και σε απάντηση του στην ερώτηση του βουλευτή κου Μπάρκα είπε ότι θα γίνει νέο νοσοκομείο στην Πρέβεζα, αλλά και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς το εξήγγειλε στα Ιωάννινα.

Από το 2015 όταν άλλαξε η Κυβέρνηση, ο κος Ιωάννου συνέχισε τις προσπάθειες και επικοινωνίες με τους τότε Υπουργούς, αλλά αποδείχτηκαν δυσκολότερα τα πράγματα και πάντα οι συζητήσεις κατέληγαν σε αδιέξοδο.

Το 2015 η Π.Ε Πρέβεζας παρέδωσε στο Δήμο έτοιμες μελέτες και απέμενε μόνο ο Δήμος, σαν ιδιοκτήτης του οικοπέδου, να προχωρήσει στην ενοποίηση των οικόπεδων, να προχωρήσει στη διευθέτηση ενός αποστραγγιστικού αύλακα που περνάει μέσα από το οικόπεδο και να βρεθεί η χρηματοδότηση. Στο αν ο Δήμος έκανε αυτές τις ενέργειες θα απαντήσει ο ίδιος. Όσον αφορά τη χρηματοδότηση, όπως τόνισε ο κος Ιωάννου όσες επαφές έκανε από το 2015 και μετά η απάντηση που λάμβανε ήταν ότι δεν υπάρχουν χρήματα.

Το σημαντικότερο όμως στην εισήγηση του ήταν «τι κάνουμε τώρα» ;

Η απάντηση είναι ότι πρέπει να είμαστε έτοιμοι. Πρέπει άμεσα, ο Δήμος Πρέβεζας να δει αν έχουν προχωρήσει αυτά που είχαν σταματήσει το 2015 και να μας ενημερώσει. Να προχωρήσει δηλαδή στην ενοποίηση των οικοπέδων, να προχωρήσει στη διευθέτηση ενός αποστραγγιστικού αύλακα που περνάει μέσα από το οικόπεδο, και πιθανόν να χρειαστεί επικαιροποίηση της μελέτης καθώς έχουν περάσει πολλά χρόνια, ώστε να είμαστε ώριμοι προκειμένου να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε το Νέο Νοσοκομείο είτε από το Ταμείο Ανάκαμψης, είτε από το νέο ΕΣΠΑ, είτε από οποιοδήποτε άλλο χρηματοδοτικό εργαλείο δυνητικά προκύψει.

Παράλληλα, επειδή ένα νέο νοσοκομείο ακόμη και αν βρεθεί αύριο η χρηματοδότηση θα αργήσει πολύ να γίνει, πρέπει να ληφθούν πρωτοβουλίες για να αναβαθμιστεί το υφιστάμενο νοσοκομείο, καθώς η σημερινή κατάσταση κτιριακά είναι πολύ άσχημη, ανέφερε καταλήγοντας ο κ.Ιωάννου.

 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου