Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Τρίτη, Οκτωβρίου 13, 2020

ΠΡΕΒΕΖΑ: Για ένα Νοσοκομείο Πρότυπο, Από τον Δημήτρη Παππά


Ας γίνει η αρχή από την Πρέβεζα για ''Ένα Νοσοκομείο - πρότυπο'' με σχεδιασμό που θα προβλέπει δύο συγκροτήματα: ένα για χρήση εξειδικευμένων θεραπειών και το άλλο για περαιτέρω θεραπεία και περιποίηση, καθώς και ξενώνας για τους συνοδούς.

Ενώ ο παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας μας έχει σε πολύ καλή θέση παγκοσμίως ως προς την ποιότητα του Ιατρικού και Νοσηλευτικού προσωπικού δεν είναι καθόλου ζηλευτή η θέση μας ως προς την κτιριακή υποδομή, τον εξοπλισμό καθώς και προσωπικού ως προς τον αριθμό.

Πράγματι υπάρχουν κτίρια (ίσως το μεγαλύτερο ποσοστό) όπου ξεπερνούν την ηλικία των 50 και πλέον ετών. Επίσης την τελευταία δεκαετία ο αριθμός των συνταξιοδοτηθέντων δεν καλύφθηκε με νέες προσλήψεις, και εάν προσθέσουμε ότι την τελευταία δεκαπενταετία   έχουμε την δυνατή παρουσία  ενάμισυ  και πλέον εκατομμυρίου μεταναστών τότε τα πράγματα είναι ακόμα πιο δύσκολα στην αντιμετώπιση τους.

Είναι δύσκολο σ'αυτές τις συνθήκες να διοικήσεις - να ελέγξεις την αποτελεσματικότητα, την καθαριότητα, την τάξη, ειδικά σε Νοσοκομεία των 200 και άνω κρεβατιών.

Θεωρείται ότι ο αριθμός των κρεβατιών είναι δείκτης ποιότητος για ένα νοσοκομείο, και ότι ο μέσος δείκτης στην Ευρώπη είναι 3-4 κρεβάτια στους 1000 κατοίκους.

Εμείς στην Ελλάδα ξεπερνάμε αυτόν τον δείκτη  αλλά το αδύναμο σημείο είναι ότι είναι παλαιά κτίρια και ορισμένα πολύ μεγάλα.

Χωρίς να ανήκω στον κλάδο της Υγείας αλλά από την εμπειρία μου ως πολίτης και με την ιδιότητα μου ως Πολιτικός Μχ/κος προτείνω: το κλείσιμο η' μετατροπή κάποιων που έχουν την βασική υποδομή και την αντικατάσταση τους από ένα πρότυπο νοσοκομείο mondello.

Ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός να προβλέπει την κατασκευή από δύο συγκροτήματα γειτονικά (διπλανά): ένα υψηλής εξειδίκευσης και υψηλής τεχνολογίας για τις επεμβάσεις που απαιτούν εξοπλισμό ακρίβειας και ακριβούς σε κόστος, όπου οι ασθενείς παραμένουν για θεραπεία τις τρεις τέσσερις αναγκαίες ημέρες νοσηλείας για να περάσουν μετά στο άλλο συγκρότημα τύπου ξενοδοχείου και που χρειάζεται για αποπεράτωση της θεραπείας.

Πιστεύω ότι είναι μια πρόταση που θέτει στο κέντρο της δομής του τον ασθενή και την ικανοποίηση των αναγκών για θεραπεία και περιποίηση.

Ένα mondello νοσοκομείο (με ένα μέγιστο αριθμό κρεβατιών 200 έως 300 σε ατομικά δωμάτια με μπάνιο) που έχει σαν πυξίδα τον πόνο και την ευαισθησία του ασθενούς.

Επειδή δεν είμαστε ένα Έθνος απολίτιστο πρέπει να κοιτάξουμε το μέλλον. Στην Ιατρική το μέλλον έχει ήδη ξεκινήσει και σε μια μοντέρνα οργάνωση η διαγνωστική είναι ξεκάθαρα ξέχωρη από την θεραπεία.

Σήμερα οι εξετάσεις διάγνωσης γίνονται στα νοσοκομεία, υποχρεώνοντας τους ασθενείς να διατρέχουν χιλιόμετρα και χιλιόμετρα για να φθάσουν σε κάποιο νοσοκομείο. Αντιθέτως θα έπρεπε στα υπάρχοντα κέντρα Υγείας και παρόμοια εργαστήρια τύπου K.Y. που  θα γίνουν διάσπαρτα μέσα στις μεγάλες πόλεις σε διάφορες γειτονιές (μεγάλες ενορίες πληθυσμιακά) να γίνονται όλες οι εξετάσεις, οι απαραίτητες για την αντιμετώπιση μιας χειρουργικής επέμβασης 'η μιας άλλης οποιαδήποτε θεραπείας καθώς και ένας γενικός έλεγχος για να προσδιορίζει έκαστος την κατάσταση της υγείας του.

Ακόμη, θα μπορούσε να γίνει ένα κτίριο ''Ξενώνας'' για διευκόλυνση των συγγενών που συνοδεύουν τον ασθενή.

Σαφέστατα όλοι θέλουμε ένα νοσοκομείο από εθνικούς πόρους η' ΕΣΠΑ.

Αν αυτό δεν είναι δυνατό , τότε η λύση Σ.Δ.Ι.Τ. είναι πάντα μια  λύση. Eνα  νοσοκομείο με τα ανωτέρω χαρακτηριστικά σε συνεργασία με το πανεπιστημιακό στα Γιάννενα αφού γίνει η σύνδεση με ένα νέο εθνικό άξονα που θα καλύπτεται η  απόσταση σε 35 λεπτά.

Αντίστοιχα ο άξονας αυτός θα εξυπηρετεί τα Γιάννενα σε 40-45 λεπτά να βρίσκονται στο αεροδρόμιο του ΑΚΤΙΟΥ.

Μιλάμε πάντα για Νοσοκομείο στο ΜΥΤΙΚΑ και όχι στον ΚΟΥΚΟ-ΜΟΝΟΛΙΘΙ όπως ψηθυρίζεται. Η Φιλιππιάδα είναι κοντά στην Άρτα-Τμήμα του ΔΗΜΟΥ ΠΑΡΓΗΣ εξυπηρετεί τα Γιάννενα. Άρα, τι μένει; Πρέβεζα (ο μεγάλος πληθυσμός) και Ζάλογγο-Λούρος. Ας μην ξεχνάμε τον Όρο ‘Ιατρικός Χρόνος’.

Επειδή ο χρόνος κατασκευής του Νέου Νοσοκομείου μπορεί να φθάσει τα δέκα χρόνια, θα πρέπει να γίνει άμεσα λίφτινγκ του κτιρίου –(τουαλέτες κλπ) και προμήθεια Ιατρικού εξοπλισμού (μηχανήματα) που σε 10 χρόνια θα είναι για αντικατάσταση μιας και η τεχνολογία εξελίσεται, ώστε το Νέο Νοσοκομείο να εξοπλισθεί με νέας τεχνολογίας μηχανήματα.

Για όσους αναφέρουν πρόβλημα στο οικόπεδο του ΜΥΤΙΚΑ για ύπαρξη ρέματος, αυτό είναι πρόφαση διότι σήμερα υπάρχουν λύσεις απλές και χωρίς να πειραχθεί το ΡΕΜΑ, άν είναι ΡΕΜΑ και όχι αύλακας.

Σε 10-15 χρόνια τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας δεν θα βρεθούν μπροστά στην κατάσταση που βρήκαμε και αντιμετωπίζουμε εμείς σήμερα.

Δια τους ανωτέρω λόγους ας γίνει αρχή από την πόλη της Πρέβεζας για ένα νέο modello Νοσοκομείου μοντέρνο σύμφωνα με τις ανάγκες του 21ου αιώνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου