Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Πέμπτη, Νοεμβρίου 26, 2020

Παράσταση στην επιθεώρηση εργασίας ενάντια στις προτάσεις Βρούτση πραγματοποίησε αντιπροσωπεία της «συνέλευσης συντονισμού εργαζομένων – ανέργων Πρέβεζας»


Στα πλαίσια της απεργιακής  κινητοποίησης στις 26/11  η «συνέλευση συντονισμού εργαζομένων – ανέργων Πρέβεζας»  πραγματοποίησε παράσταση και κατάθεση ψηφίσματος  στην επιθεώρηση εργασίας  ενάντια στις  αντεργατικές προτάσεις Βρούτση . 
Το ψήφισμα παραδόθηκε στον προϊστάμενο της επιθεώρησης από  το πρόεδρο του συλλόγου εργαζομένων στη περιφερειακή ενότητα Πρέβεζας και το   πρόεδρο του συλλόγου εργαζομένων στο ΚΤΕΛ-οδηγών φορτηγών. Αμέσως μετά τα μέλη  της «συνέλευσης συντονισμού εργαζομένων-ανέργων Πρέβεζας»  συμμετείχαν στην απεργιακή συγκέντρωση στο χώρο του νοσοκομείου. Η «συνέλευση συντονισμού εργαζομένων-ανέργων Πρέβεζας» καταγγέλλει το όργιο αστυνομοκρατίας  το οποίο συνοδεύτηκε με πρόστιμα σε βάρος εργαζομένων που ενημέρωναν σε χώρους δουλειάς  για την απεργία!!! 

ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΠΟΥ ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

 

Όχι στις προτάσεις τερατούργημα Βρούτση που επί της ουσίας επιχειρούνται δύο καίρια πλήγματα στις ζωές των εργαζομένων:

 

1. Η νομική κάλυψη των (ήδη υφιστάμενων) απλήρωτων υπερωριών και η θεσμική κατάργηση του 8ωρου.

2. Η στοχοποίηση και ο ασφυκτικός περιορισμός των ριζοσπαστικών πρακτικών διεκδίκησης του εργατικού κινήματος και της απεργίας.

 

Η κατάργηση του 8ωρου

Το νομοσχέδιο αποτελεί μια προσπάθεια ξεδιάντροπης κατάργησης του καθορισμένου εργατικού ωραρίου (8ωρο ανά μέρα/ 40ωρο ανά βδομάδα). Όπως –κατά γράμμα– ορίζει: «Κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις, επιχειρήσεις θα μπορούν να απασχολούν εργαζομένους ως 10 ώρες ημερησίως κατά μέγιστο, χωρίς πρόσθετη αμοιβή, εφόσον εντός του ίδιου 6μήνου εξοφλούν τις ώρες με αντίστοιχη μείωση ωρών ή ρεπό ή ημέρες άδειας». Η ουσία πίσω από τους νομικίστικους όρους είναι πως η συγκεκριμένη διάταξη έρχεται να συγκροτήσει ένα καθόλα «νόμιμο» πλαίσιο, μέσα στο οποίο ένας εργαζόμενος δεν θα δικαιούται πληρωμή των υπερωριών, αλλά αντίθετα ενώ θα δουλεύει έως και 10 ώρες ανά μέρα, θα πληρώνεται μόνο για τις 8! Επεκτείνεται, τέλος, η καταπάτηση της Κυριακάτικης Αργίας, με προσθήκη επιχειρήσεων και εργασιών στη μεγάλη λίστα που ήδη επιτρέπει την εργασία την Κυριακή.

 

Πώς θα αλλάξει η καθημερινότητα των εργαζομένων:

Το νομοσχέδιο Βρούτση πριμοδοτεί αρκετές περιπτώσεις ταξικής εξαπάτησης από πλευράς εργοδοσίας. Αρχικά, πριμοδοτεί τη σύναψη «συμφωνίας» μεταξύ εργοδότη – εργαζομένου όσον αφορά το ωράριο, καθώς πλέον οι δύο πλευρές μπορούν να «συμφωνήσουν» για 10ωρη εργασία την ημέρα. Σε αυτή την περίπτωση η μόνη υποχρέωση του εργοδότη θα είναι η παροχή παραπάνω αδειών και ρεπό.

Για παράδειγμα: Σε καθεστώς 10ωρης εργασίας για 4 μέρες τη βδομάδα, θεωρητικά θα μπορεί να δοθεί μία επιπλέον ημέρα ρεπό. Κάτι τέτοιο όμως, προφανώς θα οδηγήσει και στην ανάλογη μείωση μισθού αφού οι +2 ώρες (από το 8ωρο) δεν θα προσμετρούνται σε αυτόν. Συνεπώς ανοίγει ο δρόμος ώστε οι επιχειρήσεις να προσλαμβάνουν προσωπικό για έως 40 ώρες (4 μέρες x 10ώρες) δουλειάς την βδομάδα αλλά να καταβάλουν μισθό για μόλις 32 (4μέρες x 8ώρες).

 

Η προσπάθεια τσακίσματος της απεργίας

Το νομοσχέδιο, την ίδια στιγμή που καταπατά το 8ωρο, επιχειρεί την στοχοποίηση και στην ουσία την κατάργηση των απεργιών και των εργατικών/συνδικαλιστικών κινητοποιήσεων. Το νομοσχέδιο αναφέρει: «Kαθίσταται προϋπόθεση για την άσκηση συνδικαλιστικού δικαιώματος, η απογραφή στο ήδη νομοθετημένο Γενικό Μητρώo.  Απαγορεύονται οι καταλήψεις χώρων και εισόδων. Αν λάβουν χώρα, η απεργία καθίσταται παράνομη. Όσοι μετέχουν σε κατάληψη ή βιαιοπραγούν, τελούν ποινικώς κολάσιμη πράξη». Δηλαδή, προϋπόθεση για την άσκηση συνδικαλιστικού δικαιώματος είναι η δημιουργία αρχείου ηλεκτρονικού φακελώματος για τους συνδικαλιζόμενους, ενώ αν δεν παρέχεται εξ αποστάσεως συμμετοχή στη Γενική Συνέλευση και ψήφος σε όποιο μέλος το επιθυμεί, η προκήρυξη απεργίας θα θεωρείται παράνομη.

Το νομοσχέδιο Βρούτση, επιχειρεί εντέχνως να θέσει εκτός νόμου τα μαχητικά πρωτοβάθμια σωματεία και τις εργατικές συλλογικότητες, ανάγοντας σε μοναδικό εκπρόσωπο του εργατικού κινήματος τις ξεπουλημένες ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ.

 

Συλλογικές Διαπραγματεύσεις και άλλες διατάξεις

δικαίωμα συλλογικής διαπραγμάτευσης και υπογραφής ΣΣΕ θα έχουν μόνο οι οργανώσεις εργαζομένων που έχουν εγγραφεί στα νομοθετημένα ψηφιακά Μητρώα (δηλαδή τα Σωματεία που έχουν δεχτεί να φακελώσουν ηλεκτρονικά όλα τα μέλη τους), η επίλυση συλλογικών διαφορών αφαιρείται από τις Επιθεωρήσεις Εργασίας και ανατίθεται στον ΟΜΕΔ (Οργανισμός Μεσολάβησης και Διαιτησίας), αναιρώντας έτσι τη δυνατότητα καταδικαστικής απόφασης της Ε.Ε. προς τον εργοδότη που έχει καταγγελθεί από Σωματείο ή εργαζόμενο (όπως συχνά συνέβαινε) και κάνοντας τον ΟΜΕΔ τον διαμεσολαβητή για τη «συμφιλίωση» με τα θέλω των επιχειρηματικών ομίλων.

 

Είμαστε εργαζόμενοι και όχι δούλοι

. Η νομική κάλυψη της ταξικής αδικίας αποτελεί τομή καθώς αναιρεί από τον εργαζόμενο το δικαίωμα της διεκδίκησης.

 

Ο νόμος πρακτικά οδηγεί σε:

·            Μειώσεις μισθών με ταυτόχρονη ελαστικοποίηση του ωραρίου, μέσω των απλήρωτων υπερωριών. Όπως αναφέρεται και στο παραπάνω παράδειγμα 40 ώρες δουλειά τη βδομάδα θα υπολογίζονται σε 32 ώρες μισθού.

·            Μη καταβολή των δεδουλευμένων, καθώς πλέον ο εργαζόμενος θα δικαιούται να διεκδικήσει τις δεδουλευμένες υπερωρίες του αποκλειστικά σε άδειες ή ρεπό και όχι σε χρηματική ανταμοιβή. Αυτό συγκροτεί μια κατάσταση στην οποία ο εργαζόμενος δύσκολα θα διεκδικήσει. Το πιο πιθανό είναι πως ο εργαζόμενος πλέον, θα παραιτείται του δικαιώματός του να διεκδικήσει τα δεδουλευμένα.

·            Ρύθμιση μισθού ανά εργαζόμενο. Ο νόμος οξύνει τις αντιθέσεις και τον ανταγωνισμό μεταξύ εργαζομένων, καθώς πλέον εργαζόμενοι στο ίδιο πόστο ή ακόμα και στην ίδια εταιρεία θα δουλεύουν υπό ξεχωριστό καθεστώς εργασίας, χωρίς τη δυνατότητα συλλογικής διαπραγμάτευσης και αντίστασης.

·            Ποινικοποίηση των απεργιών. Κάθε προσπάθεια συγκρότησης αντιστάσεων θα μπορεί να βγαίνει παράνομη, εφόσον θεωρηθεί πως είναι ριζοσπαστική ή «ασκεί ψυχολογική βία». Δηλαδή ο εργοδότης θα μπορεί ανά πάσα στιγμή να θέτει την απεργία εκτός νόμου!

Είναι καιρός οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, η νεολαία να δώσουν ένα «τέλος» στην ολοένα και μεγαλύτερη καταπάτηση των δικαιωμάτων και των ελευθεριών τους.

Το εργατικό κίνημα δεν έχει άλλη επιλογή από τα να βγει από την αδράνεια στην οποία βυθίστηκε με καίριες τις ευθύνες των ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ. Ο νόμος δεν θα καταργηθεί εντός της βουλής. Η απόσυρση του νομοσχεδίου θα επιτευχθεί μόνο μέσα από την αγωνιστική δράση των πρωτοβάθμιων σωματείων και των ίδιων των εργαζομένων.

 

 

ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ –ΑΝΕΡΓΩΝ ΠΡΕΒΕΖΑΣ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου