Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Τετάρτη, Νοεμβρίου 11, 2020

ΔΗΜΟΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ: Οι προγραμματικές συνεργασίες, παραμένουν ακόμη το ζητούμενο…

Γράφει ο Βασίλης Ιωάννου

Τα όσα πληροφορηθήκαμε ότι έγιναν το τελευταίο διάστημα στο γειτονικό Δήμο Άρτας, δε νομίζω ότι τιμούν το θεσμό της Αυτοδιοίκησης και δυστυχώς δεν δικαιώνουν κανέναν.

Ούτε αυτούς που καθιερώνοντας την απλή αναλογική ήλπιζαν ότι από μόνη της θα διαπαιδαγωγούσε στην κουλτούρα της σύνθεσης και της συνεργασίας, ούτε πολύ περισσότερο αυτούς που με το πρόσχημα της κυβερνησιμότητας, επέτρεψαν και ενθάρρυναν την εμφάνιση παρόμοιων φαινομένων, καθαρής συναλλαγής.
Αναφέρομαι, για να γίνω πιο σαφής, στις «μετακινήσεις –μεταγραφές» που πραγματοποιήθηκαν τον περασμένο μήνα, δύο Δημοτικών Συμβούλων του Δήμου Άρτας, από παρατάξεις της αντιπολίτευσης στην παράταξη του Δημάρχου κ. Χρ. Τσιρογιάννη. Ο ένας μάλιστα εξ αυτών, λίγες μόνο μέρες μετά την προσχώρηση στην παράταξη του Δημάρχου, ανέλαβε και χρέη αντιδημάρχου, δίνοντας προς τα έξω την εικόνα και όχι άδικα, ότι προηγήθηκε παρασκήνιο και παζάρι… 

Μικρή σημασία έχει αν γι’ αυτές τις πολιτικές συμπεριφορές, που άφησαν βαριά τη σκιά τους στο Δήμο Άρτας, οι ευθύνες βαραίνουν αποκλειστικά το Δήμαρχο που υποκινεί και υποθάλπει τέτοιες πρακτικές ή αν φταίνε και οι φιλοδοξίες των συγκεκριμένων Δημοτικών Συμβούλων.. 

Όποιο από τα δύο και να συμβαίνει, το βέβαιο είναι ότι η Αυτοδιοίκηση βγαίνει για μια φορά ακόμη εκτεθειμένη στα μάτια των πολιτών, καθώς διαπιστώνουν να εισάγονται πρωτόγνωρα ήθη. 

Οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το απαράδεκτο αυτό φαινόμενο, απείχαν συμβολικά από μία συνεδρίαση του ΔΣ, ενώ σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν, κατήγγειλαν τον Δήμαρχο ότι «ανέχεται ή και προωθεί πρακτικές ιδιοτέλειας, αμοραλισμού και ικανοποίησης μικρών και μεγαλύτερων συμφερόντων» και τον κάλεσαν να αντιληφθεί, ότι η εποχή των «Ηγεμόνων» έχει παρέλθει προ πολλού!!!! 

Με αφορμή τα συγκεκριμένα γεγονότα, που συνέβησαν στη γειτονιά μας, θα ήταν σκόπιμο να ξαναθέσουμε στο δημόσιο διάλογο το ζήτημα των συνεργασιών και των συμμαχιών στο χώρο της Αυτοδιοίκησης και το πως αυτές υλοποιούνται. 

Δεν νοείται κατά την άποψή μου, σε ένα χώρο που κατεξοχήν ευνοούνται οι συνθέσεις και οι προγραμματικές συγκλίσεις , να μη τηρούνται ούτε οι στοιχειώδεις αρχές και ο μόνος στόχος να είναι το μοίρασμα των αξιωμάτων, και κυρίως οι αντιμισθίες του Δήμου. 

Ας αφήσουμε όμως «τη γειτονιά» και να δούμε τι συμβαίνει στα δικά μας και συγκεκριμένα στο Δήμο Πρέβεζας. 

Δε νομίζω να υπάρχει κάποιος δημότης που μέχρι σήμερα να έχει καταλάβει, σε ποια πολιτική και προγραμματική συμφωνία στηρίζεται η συνεργασία των παρατάξεων, του κ. Γεωργάκου και του κ. Ροπόκη, που συναποτελούν την Δημοτική Αρχή Πρέβεζας. 

Οι δύο αυτές παρατάξεις, δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν φρόντισαν να δημοσιοποιήσουν τους συγκεκριμένους άξονες στους οποίους στηρίζεται η συνεργασία τους, ούτε ποτέ έδωσαν πειστικές απαντήσεις στα συνεχή ερωτήματα τόσο της αντιπολίτευσης, όσο και των τοπικών ΜΜΕ.

Με δικιά τους λοιπόν ευθύνη, δίνουν προς τα έξω την εντύπωση ότι η συμφωνία στο Δήμο Πρέβεζας αφορά μόνο τις θέσεις αντιμισθίας.. 

Αν παρά ταύτα, η παραπάνω διαπίστωση νοιώθουν ότι τους αδικεί και θέλουν να διαψεύσουν τις φήμες, οι δύο αυτές παρατάξεις δεν έχουν παρά να δώσουν στη δημοσιότητα, ακόμη και τώρα, το περίγραμμα της προγραμματικής τους συμφωνίας. 

Τολμώ να προβλέψω ότι κάτι τέτοιο δεν υπάρχει, γιατί δεν έγινε ποτέ συζήτηση επ’ αυτού… 

Επειδή λοιπόν οι προγραμματικές συγκλίσεις στην Αυτοδιοίκηση παραμένουν ακόμη το ζητούμενο, καλό θα είναι με την αλλαγή του εκλογικού συστήματος που έχει εξαγγείλει η Κυβέρνηση, να τεθεί σε νέα βάση το ζήτημα των συνεργασιών και των συμπράξεων των παρατάξεων, και να προβλεφτούν αυστηρές δικλείδες ασφαλείας, ώστε οι επιδιωκόμενες συναινέσεις να μην είναι προϊόν συναλλαγών για τη νομή θέσεων εξουσίας, αλλά αποτέλεσμα πολιτικών και προγραμματικών συνθέσεων. 

Για όσους μάλιστα αναζητούν «καλές πρακτικές» και παράδειγμα επιτυχούς και αποτελεσματικής συνεργασίας στην Αυτοδιοίκηση, δεν έχουν παρά να επαναφέρουν στη μνήμη τους την θετική εμπειρία από τη προγραμματική σύγκλιση όμορων πολιτικών χώρων στη Νομαρχία και το Δήμο Πρέβεζας, που επετεύχθη με απόλυτη επιτυχία στις αρχές της προηγούμενης 10ετίας. 

Είμαι βέβαιος ότι θα αποκομίσουν χρήσιμα συμπεράσματα για το πώς επιτυγχάνονται οι συνεργασίες και το σημαντικότερο πώς αυτές λειτουργούν προς όφελος των θεσμών και της τοπικής κοινωνίας….

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου