Θεσσαλονίκη και Γιάννενα ήταν οι δύο πόλεις που οδήγησαν την κούρσα προς το γενικό lockdown.
Τα κοινά χαρακτηριστικά τους είναι ότι πρόκειται για Πανεπιστημιουπόλεις, όπου επέστρεψε ένα μεγάλο μέρος των φοιτητών τους, κόμβοι, τους οποίους επισκέπτονται καθημερινά χιλιάδες κόσμου από τις γύρω περιοχές, δημιουργώντας έδαφος για την εξάπλωση του κορονοϊού, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Το Βήμα". Το βασικότερο όμως είναι η διστακτικότητα, ακόμα και η απροθυμία να ληφθούν μέτρα, αποτέλεσμα της άσκησης πίεσης από φορείς αλλά και ισχυρούς τοπικούς παράγοντες, ακόμα και όταν οι ενδείξεις έδειχναν ότι η εξάπλωση του ιού είχε αρχίσει να λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις, αναφέρεται στο δημοσίευμα.
Η εκτίμηση είναι ότι το παιχνίδι στη Θεσσαλονίκη δεν χάθηκε μόνο στον συνωστισμό στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στις ανεξέλεγκτες συναθροίσεις στις πλατείες. Χάθηκε στην αδυναμία να ελεγχθεί ο χώρος της διασκέδασης, ειδικά στο κέντρο της πόλης. Η αστυνομική διεύθυνση της Θεσσαλονίκης λέγεται ότι έχει καταγράψει τους περισσότερους ελέγχους και έχει επιβάλει τα περισσότερα πρόστιμα από την αρχή του δεύτερου κύματος της πανδημίας. Ωστόσο, η αίσθηση που υπάρχει και καταγράφεται σε ανακοίνωση του Κινήματος Αλλαγής είναι ότι συγκεκριμένα καταστήματα στο κέντρο της πόλης “παραβίαζαν τα υγειονομικά πρωτόκολλα, σε αντίθεση με την πλειοψηφία των καταστημάτων, με προκλητική απουσία των αρμόδιων αρχών”. Όλη αυτή η φιλολογία για ασυλία σε ορισμένα καταστήματα έφτασε και στα αφτιά του Πρωθυπουργού, που κατά πληροφορίες, ζήτησε να γίνουν έλεγχοι από αστυνομικούς άλλων περιοχών.
Η απόφαση για τον περιορισμό της εστίασης-διασκέδασης σε μία πόλη που στηρίζει μεγάλο μέρος της οικονομίας της σε αυτόν τον τομέα ήταν ο μονόδρομος που έδειχναν τα δείγματα από τα λύματα της πόλης αλλά και τα στοιχεία από το μέτωπο των κρουσμάτων. Το 52% ήταν ηλικίας 16-29 ετών, όταν ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων στην υπόλοιπη χώρα ήταν τα 33 έτη. Ο Πρωθυπουργός δήλωσε ότι ήταν λάθος που δεν έλαβε νωρίτερα μέτρα για τη Θεσσαλονίκη. Ήταν ίσως η αυτοκριτική του για την επιλογή της κυβέρνησής του να ικανοποιήσει το αίτημα των φορέων και των οικονομικών παραγόντων της πόλης. “Κλείστε μας, αλλά μετά το τριήμερο της εθνικής επετείου”.
"Εσείς στο μαντρί σας και εγώ στο δικό μου"
Όπως αναφέρει η εφημερίδα, η υπόθεση του lockdown στα Γιάννενα είχε έντονο πολιτικό παρασκήνιο. Και αυτό διότι ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, είχε επισκεφτεί πριν από την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου την πρωτεύουσα της Ηπείρου, έχοντας μπροστά του μία εκρηκτική κατάσταση. Όμως συνάντησε "τείχος", κυρίως από τον Περιφερειάρχη που ήταν αρνητικός στην επιβολή ενός τοπικού lockdown. Λέγεται ότι στη σύσκεψη με τον κ. Χαρδαλιά ειπώθηκε η φράση "εσείς στο μαντρί σας και εγώ στο δικό μου", με την οποία ο Αλέξανδρος Καχριμάνης ήθελε να δηλώσει -όπως λέγεται- ότι στην Περιφέρεια αυτός έχει τον έλεγχο. Τελικά το lockdown επεβλήθη στις 29 Οκτωβρίου και αφού το πενθήμερο στην Ήπειρο και ειδικά στα ορεινά των Ιωαννίνων καταγράφηκε ιδιαίτερα αυξημένη επισκεψιμότητα. Οι εκδρομείς ήταν κυρίως από τη Βόρεια Ελλάδα και ειδικά τη Θεσσαλονίκη.
Οι γνωρίζοντες πρόσωπα και καταστάσεις έλεγαν ότι ήταν ζήτημα χρόνου να "κοκκινίσει" η περιοχή. Για πολλούς, ένας κρίσιμος παράγοντας ήταν η επιστροφή των φοιτητών στα Ιωάννινα, ενώ άλλοι, όπως ο επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης "Ορίζοντες Ηπείρου" Σπύρος Ριζόπουλος, έσπευδαν μεταξύ άλλων να μιλήσουν και για κρούσματα σε βάφτιση στενού συγγενικού προσώπου του κ. Καχριμάνη. "Αστειότητες" λένε υποστηρικτές του περιφερειάρχη, αναφέρει η εφημερίδα. Όμως για τον δήμαρχο Ιωαννίνων Μωυσή Ελισάφ - που είναι και πανεπιστημιακός ιατρός- ένας από τους λόγους έξαρσης των κρουσμάτων στην περιοχή ήταν και η μεγάλη συγκέντρωση νέων ανθρώπων τα βράδια χωρίς προφυλάξεις και τήρηση των αναγκαίων μέτρων.
Επιπλέον, σύμφωνα με το δημοσίευμα, στην Ήπειρο εγκαλούν τον περιφερειάρχη για αναβλητικότητα καθώς είχε μήνες να προετοιμάσει την περιοχή και βέβαια σχέδιο δράσης για ενδεχόμενο lockdown. Ο ίδιος ο κ. Καχριμάνης είχε εκφράσει από τα τέλη Σεπτεμβρίου την έντονη διαμαρτυρία του για το γεγονός ότι δεν εισακούστηκαν οι εκκλήσεις του για διενέργεια τεστ σε όλες τις κλειστές δομές μεταναστών και προσφύγων. Και μόλις πριν λίγες μέρες, την προπαραμονή του τοπικού lockdown, απέδωσε την επιθετική αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στα Ιωάννινα κυρίως σε μετανάστες που απασχολούνταν σε βιομηχανικές μονάδες της περιοχής που, όπως είπε, διαμένουν σε ομάδες και υπό δύσκολες συνθήκες.
enikos
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου