Η άρση των περιοριστικών μέτρων και το πώς θα γιορτάσουμε φέτος τα Χριστούγεννα, αποτελεί ένα από τα βασικά θέματα συζήτησης, καθώς ολοκληρώνεται η τρίτη εβδομάδα του lockdown που επιβλήθηκε σε όλη τη χώρα, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.
Ωστόσο, η συζήτηση αυτή φαίνεται πως δεν έχει ξεκινήσει ακόμη στην ειδική επιτροπή των λοιμωξιολόγων, που κάνει και τις ανάλογες εισηγήσεις στην κυβέρνηση.
Η Βάνα Παπαευαγγέλου ανέφερε στην ενημέρωση της Παρασκευής ότι “η σταδιακή άρση των μέτρων δεν έχει ακόμη συζητηθεί στην επιτροπή και θα εξεταστεί την ερχόμενη εβδομάδα, με βάση τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα” για να συμπληρώσει ότι “σημαντικό κριτήριο για τις αποφάσεις μας αποτελεί η πίεση στις ΜΕΘ της χώρας.
Σε αυτό το σημείο, η καθηγήτρια Λοιμωξιολογίας ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων αναφέρθηκε στην έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων, που δημοσίευσε ένα προβλεπτικό μοντέλο για το τι θα συμβεί στην Ευρώπη μετά την άρση των μέτρων. “Προέβλεψε ότι μία βεβιασμένη άρση των μέτρων θα είχε σαν αποτέλεσμα την άμεση και απότομη αύξηση των κρουσμάτων και κατ’ επέκταση και νοσηλειών και θανάτων. Αυτό οφείλεται στο μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο που είναι εκεί έξω, στις πόλεις και όχι μόνο”, είπε η κ. Παπαευαγγέλου για να συμπληρώσει πως “συνεπώς όσο νωρίτερα διακοπεί η κοινωνική αποστασιοποίηση που ζούμε τόσο γρηγορότερα και πιο έντονα θα δούμε αναζωπύρωση της επιδημίας”.
“Δυστυχώς η αποφυγή του συνωστισμού και των συναθροίσeων είναι απαραίτητη. Ασφαλώς θα ανοίξουν κάποιες δραστηριότητες της κοινωνίας χωρίς όμως να μπορούμε ξεχάσουμε ότι ζούμε στον πυρήνα μιας πανδημίας”, κατέληξε η κ. Παπαευαγγέλου.
Στο ζήτημα αναφέρθηκε και ο Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος επανέλαβε ότι η συζήτηση για άρση του lockdown και τι θα ισχύσει την περίοδο των γιορτών, είναι πρόωρη στην παρούσα στιγμή. Είναι σαφές πως φέτος τα Χριστούγεννα θα είναι διαφορετικά, τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και σε αυτό το πλαίσιο, είπε πως για τις επόμενες 10 ημέρες τα υφιστάμενα μέτρα συνεχίζουν να ισχύουν στο ακέραιο και εκεί πρέπει να επικεντρώσουμε, στη σωστή εφαρμογή τους. “Η κυβέρνηση αναλύει και αξιολογεί καθημερινά τα δεδομένα με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας, τις αντοχές του ΕΣΥ και την ευθύνη μας απέναντι στους συνανθρώπους μας που κινδυνεύουν”, σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς.
Παπαευαγγέλου: "Το δεύτερο κύμα της πανδημίας δεν λέει να φύγει"
Αναφορικά με τις νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία μας έχουμε μια σταθεροποίηση. Σήμερα υπολογίζεται ότι σε όλη τη χώρα νοσηλεύονται περίπου 4.500 ασθενείς και περισσότεροι από το 1/4 αυτών νοσηλεύονται στη Θεσσαλονίκη. Με βάση τον αριθμό των νέων κρουσμάτων περιμένουμε μια μείωση των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία μέσα στην προσεχή εβδομάδα. Όλοι γνωρίζετε την πληρότητα των ΜΕΘ ιδιαίτερα στη Β. Ελλάδα και είδαμε αυτές τις ημέρες για πρώτη φορά αεροδιακομιδή ασθενών. Στην επικράτεια η πληρότητα των κλινών ΜΕΘ είναι στο 88%. Σύμφωνα με μαθηματικά μοντέλα που βασίζονται στα πραγματικά επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας μας υπολογίζεται ότι κατά τη διάρκεια των επόμενων δύο εβδομάδων, περίπου 1.600 συνάνθρωποί μας θα χρειαστεί να νοσηλευτούν ενώ εισαγωγή σε ΜΕΘ θα χρειαστεί να κάνουν περίπου 250 άτομα" τόνισε η καθηγήτρια και πρόσθεσε:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου