Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Τετάρτη, Δεκεμβρίου 30, 2020

Απαραίτητη η διαγραφή χρεών προς τις επιχειρήσεις

Γράφει ο Βασίλης Ιωάννου

Υποδεχόμαστε την νέα χρονιά με πολλές ελπίδες και περισσή αισιοδοξία!!!

Επιτέλους μία και σήμερα, μέχρι που αυτός ο πολύ δύσκολος χρόνος, που έφερε τα πάνω –κάτω σε ολόκληρο τον πλανήτη, να μας αποχαιρετήσει.


Φεύγει, αφήνοντας πίσω του βαριά τα σημάδια από την πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση, με τα εκατομμύρια νεκρών και τις τεράστιες επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία.

Στη χώρα μας έχοντας πλέον στη διάθεσή μας το ισχυρό όπλο των εμβολίων, ατενίζουμε με αισιοδοξία τον καινούριο χρόνο, ελπίζοντας ότι σύντομα θα καταφέρουμε να ξαναβρούμε την καθημερινότητά, την κοινωνικότητά και την ελευθερία μας.

Να ξαναπάρουμε, όπως όλοι ευχόμαστε, πίσω τις ζωές μας!!!!              

Έχουμε όμως ακόμη δρόμο και όσο θα πλησιάζουμε προς το τέλος αυτής της περιπέτειας, τόσο θα γίνονται πιο ορατές οι βαριές συνέπειες, που η πανδημία επέφερε στην οικονομία και την κοινωνία.

Η ύφεση στη χώρα μας προβλέπεται για φέτος  γύρω στο10% του Α.Ε.Π., ενώ η προβλεπόμενη ανάπτυξη για το 2021 δυστυχώς δε φαίνεται να δικαιώνει όσους προσδοκούσαν σε μια ισχυρή ανάκαμψη.


Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι η οικονομική ζημιά που έχουμε υποστεί ως χώρα δεν θα είναι περαστική και θα εξελιχθεί σε μια ακόμη “οικονομική περιπέτεια” που  έρχεται ως συνέχεια αυτής που βιώσαμε την προηγούμενη 10ετία, με τα γνωστά σε όλους μας αρνητικά αποτελέσματα.


Η Κυβέρνηση όλο αυτό το διάστημα πήρε σειρά μέτρων,  για την ελάφρυνση και τη στήριξη των επιχειρήσεων, των εργαζόμενων και των ανέργων, τα οποία όμως τόσο η αντιπολίτευση, όσο κυρίως οι εργαζόμενοι και οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες τα θεωρούν ανεπαρκή.


Στην πόλη και το νομό μας, οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες , οι έμποροι, οι επαγγελματίες στην εστίαση και στο λιανεμπόριο, θεωρούν ότι οι Κυβερνητικές πρωτοβουλίες για επιστρεπτέα προκαταβολή, αναστολή πληρωμών, μειώσεις ενοικίων κλπ,  παρείχαν μεν μια κάποια ανακούφιση, δεν είναι όμως ικανές να ανοίξουν και πάλι το σύνολο της αγοράς και να επανακκινήσουν δυναμικά την τοπική οικονομία.


Οι φορείς της τοπικής αγοράς τονίζουν και σωστά, ότι η αναβολή των υποχρεώσεων απλά μεταθέτει το πρόβλημα, το κουκουλώνει, αλλά  δεν το λύνει, με αποτέλεσμα να επηρεάσει μελλοντικά τη βιωσιμότητα πολλών μικρών επιχειρήσεων.


Γι’ αυτό το λόγο θεωρώ ότι πέρα από την παράταση της αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων, που είναι απαραίτητη, επιβάλλεται να υπάρξει «κούρεμα» μέρους των χρεών προς το Δημόσιο και τις τράπεζες.


Δεν αναφέρομαι ασφαλώς σε «οριζόντιο κούρεμα», που θα συμπεριλάβει και τους μόνιμους κακοπληρωτές, αλλά μόνο για τα χρέη που δημιουργήθηκαν την περίοδο της πανδημίας, αφού οι επιχειρήσεις ήταν κλειστές ή δεν υπήρξε το ανάλογο αγοραστικό ενδιαφέρον και πάντα με κριτήριο την οικονομική κατάσταση της επιχείρησης.


Και αυτό δεν το προτείνω επειδή η διαγραφή χρεών «πουλάει» πολιτικά, αλλά γιατί θεωρώ ότι η κυβέρνηση αργά ή γρήγορα την πρόταση θα την βρει μπροστά της, ως αποτέλεσμα των έντονων οικονομικών και κοινωνικών αδιεξόδων και θα αναγκαστεί τότε, ίσως και καθυστερημένα, να τη συζητήσει.


Μόνο έτσι θα βελτιωθεί σημαντικά το κλίμα στην αγορά, θα σωθούν στο σύνολό τους οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι θέσεις εργασίας και θα ανασάνει η τοπική οικονομία.


Σε παρόμοιες ρυθμίσεις θα πρέπει να προχωρήσουν και οι Δήμοι του νομού, στα πλαίσια πάντα των οικονομικών τους δυνατοτήτων, ενώ η Περιφέρεια Ηπείρου οφείλει να διευρύνει το πρόγραμμα  της μη επιστρεπτέας επιχορήγησης, για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.


Μ’ αυτές τις σκέψεις εύχομαι σε όλες και όλους,  Χρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά, με ατομική και οικογενειακή υγεία και προκοπή.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου