Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Κυριακή, Δεκεμβρίου 06, 2020

COVID 2019 - «ΚΡΑΧ 2020», γράφει η Μαρία Βοντίτσου


«Ζούμε μια κατάσταση πολέμου…» ακούμε όλο και πιο συχνά το τελευταίο διάστημα, από την άνοιξη ως σήμερα! Ένας ακήρυχτος πόλεμος..ποιός είναι όμως ο εχθρός και ποιοι οι αντίπαλοι…


Τέλη του έτους 2019, αρχές 2020 στη μακρινή Κίνα ξεσπάει η υγειονομική κρίση του κορονοιού. Μια κρίση που έμελλε να λάβει διαστάσεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Για την αντιμετώπιση της κατάστασης αυτής, τόσο η Κίνα όσο και οι υπόλοιπες χώρες του κόσμου δεν άργησαν να λάβουν μέτρα αυστηρών περιορισμών όπως να κλείσουν κλάδους της οικονομίας, την απαγόρευση της κυκλοφορίας των πολιτών και γενικότερα επέβαλλαν την κοινωνική απομόνωση για τη μη διασπορά του ιού.

Ποίες είναι οι αιτίες που προκάλεσαν αυτή την υγειονομική κρίση και πώς η υγειονομική αυτή κατάσταση που ζούμε συνδέεται με τον τρόπο ζωής του ανθρώπου σήμερα; Ερωτήματα που μπορούν να απαντηθούν μόνο από τους ειδικούς της επιστήμης.

Αξιοσημείωτο είναι αυτό που ειπώθηκε: «Από το τέλος του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου η παγκόσμια κοινότητα έχει να ζήσει μια αντίστοιχου μεγέθους κοινωνικοοικονομική κρίση». Με τη φράση αυτή κάποιοι θέλουν να ταυτίσουν μια κατάσταση πολέμου με τη σημερινή πραγματικότητα. Είναι όμως έτσι;

Η διαφορά  είναι ότι ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος ήταν ένας αιματηρός πόλεμος με πολλά θύματα και δυσμενείς κοινωνικοοικονομικές συνέπειες για την ανθρωπότητα ενώ η υγειονομική κρίση του «κορονοιού» επέφερε έναν αναίμακτο πόλεμο, με πολλά θύματα και με δυσάρεστες κοινωνικοοικονομικές συνέπειες σε παγκόσμιο επίπεδο.

Αν ορισμένοι μιλούν για «πολεμική κατάσταση», τότε έχουμε έναν «ακήρυχτο πόλεμο» που δεν ακούσαμε τις σειρήνες να ηχούν , δε χτύπησαν οι καμπάνες στα χωριά μας , οι άνδρες μας δεν επιστρατεύτηκαν,  δεν συγκεντρώθηκαν τα γυναικόπαιδα…. Αλλά οι σειρήνες ήχησαν από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και επικοινωνίας, με το να μας μεταφέρουν τα μηνύματα «μένουμε σπίτι, μένουμε ασφαλείς…», επιστρατεύτηκαν φημισμένοι ηθοποιοί και καλλιτέχνες για να μας πείσουν για την τραγικότητα της κατάστασης και τα γυναικόπαιδα συγκεντρώθηκαν στα σπίτια τους κάνοντας τηλεεργασία και τηλεεκπαίδευση…

Αν η κατάσταση που ζούμε, ορισμένοι την παρομοιάζουν με «πολεμική» είναι γιατί αυτή η κατάσταση προκαλεί και θα επιφέρει μεγάλες κοινωνικοοικονομικές αλλαγές στη ζωή του ανθρώπου σήμερα!

Σημαντικό είναι το γεγονός ότι αυτή η υγειονομική κρίση μας υπενθυμίζει πόσο πολύτιμο είναι το αγαθό της υγείας. Ένα αγαθό, που ο σύγχρονος τρόπος ζωής του ανθρώπου ίσως να το θεωρούσε δεδομένο.

Αναμφισβήτητα, η υγειονομική αυτή κρίση, επιταχύνει τη μετάβαση στη ψηφιακή εποχή  και είναι ορατή πλέον ότι η ψηφιακή οικονομία είναι προ των πυλών! Αλλά δυστυχώς όμως η μετάβαση αυτή μπορεί να γίνεται με έναν επώδυνο τρόπο. Μελετώντας όμως την ανθρώπινη ιστορία από τα βάθη των αιώνων ως σήμερα, η μετάβαση από μια εποχή σε μια άλλη τις περισσότερες φορές ο τρόπος ήταν επώδυνος και πολλές φορές συγκρουσιακός.

Ίσως είναι για πρώτη φορά που η ανθρωπότητα, μετά το Β ΄Παγκόσμιο πόλεμο συνειδητοποιεί με τον πιο οδυνηρό τρόπο τι σημαίνει η λέξη «στέρηση» , και σε αυτή τη συγκυρία δε στερούμαστε βασικά αγαθά όπως την τροφή και τη στέγη, αλλά ουσιαστικά στερούμαστε την ανθρώπινη επαφή, στερούμαστε τις ατομικές μας ελευθερίες και το κυριότερο ίσως στερούμαστε έναν τρόπο ζωής απόλαυσης και καλοπέρασης που τις τελευταίες δεκαετίες είχαμε μάθει.

 Η κρίση αυτή έρχεται ίσως να βάλει ένα «φρένο»  σε αυτό τον τρόπο ζωής , και ίσως να μας καθοδηγεί με τον τρόπο της να αναθεωρήσουμε τον τρόπο της ζωής μας και να αλλάξουμε τη στάση της ζωή μας απέναντι στις σύγχρονες προκλήσεις που αυτή η κατάσταση διαμορφώνει.

Κάθε υγειονομική κρίση, είτε τωρινή είτε ετών , είτε προκαλείται από τον κορονοιό είτε από άλλη αιτία, είναι μια δυσάρεστη κατάσταση που μας πονάει και μας συγκλονίζει και καλό είναι να αναλογιστούμε ότι το υπέρτατο αγαθό του ανθρώπου είναι το δώρο της Ζωής.

Μια νέα κατάσταση διαμορφώνεται στον ορίζοντά μας, πολλά πράγματα και καταστάσεις που θεωρούσαμε ως δεδομένα, ίσως ήρθε ή ώρα να ανατραπούν… Αυτό όμως δεν θα πρέπει να μας αγχώνει και να μας δυσαρεστεί αλλά να μας αφυπνίσει: γιατί ίσως

ζούμε την ανατολή μιας νέας εποχής…..!

 ΜΑΡΙΑ ΒΟΝΤΙΤΣΟΥ

 ΛΟΓΙΣΤΡΙΑ –ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ Α ΤΑΞΗΣ

ΜΕΛΟΣ Σ.Ε. «ΑΝΤΙΛΛΑΛΟΙ ΤΟΥ ΣΥΡΡΑΚΟΥ»

 

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου