Βέβαια, η πολιτική αυτή με το άνοιξε κλείσε, έμοιαζε ως η φυσική κατάληξη, από τη στιγμή που η κυβέρνηση δεν πήρε κανένα ουσιαστικό μέτρο για την αντιμετώπιση της πανδημίας, για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, αλλά και για την προστασία του λαού στις βασικές εστίες υπερμετάδοσης, στα εργοστάσια, τις μεγάλες επιχειρήσεις και τις αλυσίδες Σούπερ Μάρκετ, ακόμα και στα δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία που στοιβάζονται χιλιάδες μαθητές στις αίθουσες.
Έτσι, για μια ακόμη φορά, τις επιπτώσεις της πανδημίας (υγειονομικές και οικονομικές) τις πληρώνουν και πάλι οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι νέοι.
Έντονο οικονομικό πλήγμα δέχονται χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι στο εμπόριο. Ελάχιστα εισοδήματα, συσσώρευση χρεών, αβεβαιότητα για το σήμερα και το αύριο, αδυναμία να ανταπεξέλθουν σε βασικές υποχρεώσεις. Το αδιέξοδο στο όποιο έχουν βρεθεί οι αυτοαπασχολούμενοι και τα μαγαζιά στα οποία συνήθως απασχολούνται 1-3 άτομα της ίδιας οικογένειας, φανερώνει και η έρευνα του επαγγελματικού επιμελητηρίου: Το 90% των μικρών οικογενειακών επιχειρήσεων να δηλώνουν σοβαρές ζημιές αυτή την περίοδο, το 72% ότι τα μέτρα της κυβέρνησης είναι ανεπαρκή, το 34% ότι είναι πολύ πιθανό να κλείσουν…
Τα παραπάνω είναι μερικά από όσα περιγράφουν την άσχημη κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι, μικροί έμποροι σε όλη τη χώρα. Η συντριπτική πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων μικρεμπόρων βρίσκονται κυριολεκτικά στα όρια της χρεοκοπίας.
Παράλληλα η πανδημία αξιοποιείται από την κυβέρνηση της ΝΔ όπως και σε μια σειρά άλλους τομείς (παιδεία, εργασία) για την προώθηση αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων απέναντι στους αυτοπασχόλουμενους-μικρέμπορους. Είναι χαρακτηριστικές οι προτάσεις της επιτροπής Πισσαρίδη όπου ωμά αναφέρεται πως «το μεγάλο ποσοστό αυτοαπασχόλησης στην Ελλάδα, είναι πρόβλημα και πρέπει άμεσα να λυθεί», που φανερώνουν ότι η μεγάλη πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων πρέπει να φύγουν από τη μέση, αφήνοντας το χώρο ελεύθερο για τα μεγάλα εμπορικά καταστήματα και επιχειρήσεις.
Παράλληλα η προώθηση του ηλεκτρονικού εμπορίου μέσω των e-shops είναι κάτι στο οποίο δεν μπορούν να ανταποκριθεί η πλειοψηφία των μικρών μαγαζιών καθώς απαιτείται επιπλέον κόστος για τη λειτουργία του, ενώ ταυτόχρονα η προσπάθεια διεύρυνσης του ωραρίου και των ημερών λειτουργίας, αποτελεί εξόντωση για τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους/μικρέμπορους.
Η Πρέβεζα είναι μια περιοχή που παραδοσιακά έχει πολλούς αυτοαπασχολούμενους μικρεμπόρους, τόσο στο κέντρο της όσο και στις γειτονιές της. Κάτοικοι και οικογένειες που με δυσκολία τα βγάζουν πέρα, που μετράνε ακόμα τις πληγές τους από την προηγούμενη οικονομική κρίση γιατί αυτοί είναι που μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους πλήρωσαν τα σπασμένα.
Σταγόνα στον ωκεανό αποτελούν οι διάφορες «χρηματοδοτήσεις», αφού ο κύριος όγκος αυτών των χρηματοδοτήσεων κατευθύνεται και πάλι σε μεγάλες επιχειρήσεις του εμπορίου.
• Τα λίγα ευρώ της επιστρεπτέας προκαταβολής που πήραν
κάποιοι, τα εξαφάνισαν τα τρέχοντα έξοδα σε ενοίκια, τηλέφωνα, ρεύμα κλπ, καθώς
και οι καθημερινές ανάγκες των οικογενειών των αυτοαπασχολούμενων.
• Οι φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις δεν
χαρίστηκαν, αντίθετα πήραν αναστολή για λίγους μήνες, μαζί με τις υπόλοιπες
εκκρεμότητες.
• Η εφορία, οι Τράπεζες περιμένουν στη γωνία, ενώ ο ΕΝΦΙΑ,
το τέλος επιτηδεύματος, η φορολόγηση από το πρώτο ευρώ, συνεχίζουν να
εφαρμόζονται το 2021, σαν να μην συμβαίνει τίποτα.
• Οι διακανονισμοί κάθε τέλος του μήνα είναι εδώ και προστέθηκαν και νέες δυσκολίες.
Ο δήμος Πρέβεζας και η περιφέρεια Ηπείρου στην ουσία λειτουργούν σαν «αμορτισέρ», προσπαθώντας με τις παρεμβάσεις τους να απορροφήσουν τους κραδασμούς από την αγανάκτηση που δημιουργεί η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, χωρίς να βοηθούν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων.
Ο Δήμος Πρέβεζας να προχωρήσει σε σημαντική μείωση τελών των αυτοαπασχολούμενων εμπόρων ενώ παράλληλα να επιβληθεί γενναία αύξηση τελών στις μεγάλες επιχειρήσεις της περιοχής (τράπεζες, superparket) που είδαν τους τζίρους τους να εκτινάσσονται.
Άμεσα διεκδικούμε για τους αυτοαπασχολέμους/μικρέμπορους:
• Λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση του προβλήματος της
ρευστότητας. Ευνοϊκό καθεστώς χρηματοδότησης των
• Αναστολή (πάγωμα) δανειακών υποχρεώσεων προς το κράτος,
τις τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία, χωρίς επιβολή τόκων, προστίμων ή
απώλεια συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων.
• Μείωση φορολογικών συντελεστών, διεύρυνση του αφορολόγητου,
κατάργηση της προκαταβολής φόρου.
• Άρση όλων των κληρονομημάτων της κρίσης, όπως μέτρα
αναγκαστικής είσπραξης για χρέη προς το δημόσιο και ιδιώτες (αναστολή
κατασχέσεων, κ.λπ.).
• Προστασία της επαγγελματικής στέγης και άμεσες
διευκολύνσεις από τον δήμο, με απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για όσο διάστημα
παρέμεναν κλειστά και μείωσή τους για το υπόλοιπο χρονικό διάστημα.
• Μέτρα έμμεσης ενίσχυσης του τζίρου (αύξηση μισθών εργαζομένων,
επιδομάτων ανεργίας, συντάξεων).
• Νέο πλαίσιο εκπτωτικών περιόδων, όχι στην ασυδοσία των
πολυκαταστημάτων, των εμπορικών αλυσίδων και των εκπτωτικών κέντρων.
• Επίδομα ανεργίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις σε όσους
αναγκαστούν να κλείσουν τα καταστήματά τους.
• Νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας.
• Άμεση και ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος
υγείας.
• Συντονισμό δράσης με τους εργαζόμενους της περιοχής και τους
φορείς τους
η
δημοτική κίνηση
«ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΗ
ΚΙΝΗΣΗ για τα χωριά και την πόλη της Πρέβεζας»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου