Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Τρίτη, Μαρτίου 02, 2021

Παναγιώτης Λάσπας, ο νεαρός επιστήμονας (γνήσιο τέκνο της Πρέβεζας) που διαπρέπει στην Οφθαλμολογία !


Ο Παναγιώτης Λάσπας γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πρέβεζα.

Σπούδασε ιατρική στην Αθήνα και στην συνέχεια πήρε την ειδικότητα της οφθαλμολογίας στην Πανεπιστημιακή Οφθαλμολογική Κλινική του Μάιντς στην Γερμανία. Εξειδικεύθηκε στην χειρουργική καταρράκτη και αμφιβληστροειδούς/ωχράς. Πριν ένα χρόνο επέστρεψε στην Ήπειρο και άνοιξε το ιδιωτικό ιατρείο iRetina στα Ιωάννινα. Συγχρόνως εργάζεται μερικώς στην Γερμανία, όπου διατηρεί θέση επίκουρου καθηγητή.

Το γνήσιο αυτό τέκνο της Πρέβεζας, νεαρός επιστήμονος διαπρέπει στην Οφθαλμολογία και παραχώρησε συνέντευξη στο PrevezaBest, πράγμα για το οποίο τον ευχαριστούμε ιδιαιτέρως !

Αγαπητέ κ. Λάσπα, ζήτησα να κάνουμε αυτή την συνέντευξη γιατί είχα κάποιες απορίες για ένα οφθαλμολογικό θέμα, που αφορά την εξειδίκευσή σας.Συγκεκριμένα ακούμε τον τελευταίο καιρό, από όλο και περισσότερους γνωστούς μας συνήθως μεγάλους σε ηλικία αλλά και νεότερους να χρειάζονται ενέσεις στα μάτια. Για ποιες ασθένειες δίνεται αυτή η θεραπεία;

Αγαπητέ κ. Ανεμοζάλη, ευχαριστώ πρώτα από όλα για την πρόσκληση να μιλήσουμε για οφθαλμολογικό θέμα. Τα τελευταία 10-15 χρόνια χορηγούνται πράγματι ως ενέσεις στα μάτια πολύ αποτελεσματικά φάρμακα για ασθένειες της ωχράς κηλίδας. Η πρώτη ασθένεια για την οποία αναπτύχθηκαν ήταν η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς. Στην συνέχεια η χρήση τους επεκτάθηκε γενικά στο οίδημα ωχράς από διαβήτη, απόφραξη αγγείων, φλεγμονές κα.

Τι είναι η ωχρά κηλίδα και τι προκαλούν αυτές οι ασθένειες;

Η ωχρά κηλίδα βρίσκεται στο κέντρο του οπίσθιου τμήματος του ματιού και είναι υπεύθυνη για την οπτική οξύτητα. Εκεί βρίσκονται οι περισσότεροι φωτουποδοχείς, δηλαδή κύτταρα που μεταφράζουν το φως σε νευρικό σήμα, το οποίο στην συνέχεια παίρνει τον δρόμο του προς τον εγκέφαλο. Ακούμε πολλές φορές από ηλικιωμένους ότι έχουν ωχρά κηλίδα. Αυτό από μόνο του είναι λάθος, γιατί όλοι μας, όλα τα μάτια έχουν ωχρά κηλίδα. Απλώς κάποιοι έχουν ασθένειες στην ωχρά κηλίδα εξαιτίας ηλικίας, διαβήτη, απόφραξης αγγείων, φλεγμονών κα. Πρόκειται για πολλές και διαφορετικές ασθένειες, οι οποίες όμως όλες προκαλούν ανατομικές βλάβες στην ωχρά με αποτέλεσμα την μείωση της όρασης.

Πόσο μειώνεται η όραση; Μπορεί δηλαδή κάποιος να τυφλωθεί από ασθένεια στην ωχρά;

Η ωχρά κηλίδα είναι υπεύθυνη για την ευκρίνεια της όρασης κεντρικά. Δηλαδή για να διαβάζουμε και να γράφουμε, να οδηγούμε, να ξεχωρίζουμε και να αναγνωρίζουμε πρόσωπα, να κάνουμε λεπτοδουλειές, να βλέπουμε την ώρα στο ρολόι, να χρησιμοποιούμε το κινητό. Όλα αυτά μας προσφέρουν ποιότητα ζωής και επηρεάζονται δυστυχώς πολύ από τις ασθένειες της ωχράς. Από την άλλη δεν πρέπει να φανταζόμαστε αυτούς τους ασθενείς ως τυφλούς, που ζουν στο σκοτάδι. Η περιφερειακή τους όραση είναι συνήθως καλή. Δεν μπορούν να δουν την ώρα στο ρολόι του τοίχου, αλλά αναγνωρίζουν εύκολα ότι δίπλα πχ είναι ένας καθρέφτης, πιο εκεί μια καρέκλα και πίσω στο βάθος η πόρτα. Προσανατολίζονται και κυκλοφορούν άνετα στον χώρο, αλλά κεντρικά δεν βλέπουν καθαρά.

Πώς να φανταστούμε την διαδικασία; Πονάνε αυτές οι ενέσεις;

Η χορήγηση των ενέσεων πραγματοποιείται σε συνθήκες άσηπτου χειρουργείο. Δεν γίνονται δηλαδή στο ιατρείο, αλλά πρέπει να γίνουν σε χειρουργική αίθουσα ειδικά εξοπλισμένη για μείωση του κινδύνου μολύνσεως. Ο ασθενής προετοιμάζεται με σταγόνες για αναισθησία, ώστε να μην νιώσει παρά μόνο ίσως ένα ελάχιστο τσίμπημα. Πρόκειται για μια διαδικασία ρουτίνας διάρκειας 5 λεπτών. Κανείς που χρειάζεται τις ενέσεις δεν πρέπει να έχει το παραμικρό άγχος.

Πόσες ενέσεις χρειάζεται ο κάθε ασθενής;

Είναι αδύνατο να γνωρίζουμε πόσες ενέσεις θα χρειαστεί κάθε μεμονωμένος ασθενής. Κάποιοι ασθενείς χρειάζονται μόνο περιορισμένο αριθμό ενέσεων και άλλοι απαιτούν συνεχή θεραπεία για χρόνια. Τα περισσότερα φάρμακα έχουν μια δράση που διαρκεί για περίπου 1 με 2 μήνες. Μετά από κάποιες αρχικές ενέσεις, συχνοί έλεγχοι απαιτούνται για να δούμε αν χρειάζεται συνέχιση της θεραπείας. Στους ασθενείς πρέπει να εξηγείται ότι τα φάρμακα δεν θεραπεύουν την ασθένεια, αλλά την ελέγχουν μόνο, μειώνουν δηλαδή προς στιγμήν την δραστηριότητά της. Χρειάζεται λοιπόν υπομονή και συνεχής παρακολούθηση από τον οφθαλμίατρο.

Τι να περιμένει ένας ασθενής, αν ξεκινήσει θεραπεία; Πως θα εξελιχθεί η όρασή του;

Η θεραπεία μπορεί να διαρκέσει 3 έως 6 μήνες προτού επιτευχθεί ένα χειροπιαστό όφελος. Οι περισσότεροι ασθενείς βλέπουν καλύτερα μετά την θεραπεία. Λίγοι όμως ανακτούν την πλήρη φυσιολογική όραση και αυτό γιατί οι ασθένειες αφήνουν κάποια μόνιμη ζημιά στην ωχρά παρά την επιτυχημένη θεραπεία. Οι περισσότεροι από αυτούς τους τυχερούς είχαν κατά την έναρξη της θεραπείας καλή όραση. Ανακάλυψαν το πρόβλημά τους δηλαδή στα αρχικά στάδια. Για αυτό είναι εξαιρετικά σημαντική η έγκαιρη διάγνωση!

Πως γίνεται η διάγνωση; Πως μπορεί να ξέρει κάποιος αν πάσχει;

Οι περισσότεροι άνθρωποι πηγαίνουν στον οφθαλμίατρο, όταν πέφτει η όρασή τους. Πρόκειται περί μεγάλου σφάλματος. Πρώτον επειδή η φύση μας έχει προικίσει με δύο μάτια, πολλές φορές, σημαντικές ασθένειες στο ένα μάτι, μας περνούν απαρατήρητες. Δεύτερον, όταν υπάρχει πτώση όρασης, συνήθως βρισκόμαστε ήδη σε προχωρημένο στάδιο της μιας ή της άλλης ασθένειας. Είναι απαραίτητη λοιπόν η τακτική επίσκεψη προληπτικά στον οφθαλμίατρο.

Τι εξετάσεις θα έκανες δηλαδή αν ερχόταν ένας ασθενής για έλεγχο της ωχράς;

Η βασική εξέταση για την ωχρά κηλίδα περιλαμβάνει την οπτική οξύτητα, αλλά και την βυθοσκόπηση. Εκεί θα μπορούσα να δω αρχικά στάδια ασθενειών και να συμβουλεύσω κατάλληλα. Επιπλέον, αν συντρέχει λόγος, θα προχωρούσα σε μια οπτική τομογραφία συνοχής, OCT αλλιώς. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική εξέταση, η οποία εξελίχθηκε μαζί με τις ενέσεις τα τελευταία 10-15 χρόνια, και μας δίνει ακριβέστατες εικόνες της ωχράς. Είναι πολύ εύκολη για τον ασθενή, μη επεμβατική, και τελικά απαραίτητη για την σίγουρη διάγνωση και κυρίως την παρακολούθηση ασθενειών της ωχράς.

Το οφθαλμολογικό ιατρείο αμφιβληστροειδούς - ωχράς iRetina (iretina.gr) του Παναγιώτη Λάσπα βρίσκεται στην Βλαχλείδη 5 στα Ιωάννινα. Τηλέφωνο για ραντεβού 2651065265

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου