Ο Λούρος είναι κωμόπολη του νομού Πρέβεζας. Βρίσκεται στην αρχή της κοιλάδας Λάμαρης, στην μέση ακριβώς της διαδρομής Άρτας - Πρέβεζας, στο μέσον του νομού Πρέβεζας, στο σημείο που τείνουν να ενωθούν τα βουνά Βαλαώρα και Ζάλογγο σε λοφίσκους με υψόμετρο 30μ. Η κοιλάδα αυτή βρίσκεται κοντά στις εκβολές του ποταμού Λούρου.
Ο Λούρος φαίνεται ότι λεγόταν αρχικά Πύργος και βρισκόταν νότια, κοντά στο ποτάμι (Λούρο ποταμό). Κατά τον 16ο αιώνα πήρε το όνομα Λούρος, μετατρέποντας το όνομα του ποταμού Ορουρού, όπως αναφέρει ο μητροπολίτης Άρτας Σεραφείμ Ξενόπουλος.
wikipedia.org
O Λούρος πέραν των άλλων αποτελεί είσοδος στον Δήμο Πρέβεζας. Ως είσοδος λοιπόν, μιας τουριστικής περιοχής οφείλει να είναι και ο καθρέφτης - βιτρίνα του Δήμου. Τύχη αγαθή λοιπόν που οι νυν διοικούντες το αντιλήφθηκαν αυτό και εν όψει των εορτών του Πάσχα φρόντισαν η περιοχή του Λούρου να αναβαθμιστεί αισθητικά κάνοντας ποικίλες δράσεις ευπρεπισμού, αποσπώντας θερμά σχόλια για το εξαιρετικό αυτό αποτέλεσμα.
Στο σημείο αυτό, οφείλουμε να αναφέρουμε πως άξιοι συγχαρητηρίων είναι οι εργάτες (οκταμηνίτες) οι οποίοι για την σπουδαία δουλειά που έκαναν, έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό, και που η αρχή του τόπου διαμόρφωσε την περιοχή δίχως να ξοδέψει ούτε ένα ευρώ !! εξοικονομώντας με αυτόν τον τρόπο χρήματα, που οι προκάτοχοι σκόρπιζαν αλόγιστα δεξιά και αριστερά και δίχως το αποτέλεσμα, αυτό που παρουσιάζει σήμερα η περιοχή !!
Ένα σημαντικό αναπτυξιακό έργο αποτελεί ο Βιολογικός του Λούρου ο οποίος κατασκευάστηκε από την προηγούμενη δημοτική αρχή αλλά τέθηκε σε λειτουργία από την δημοτική αρχή Γεωργάκου και όπως πληροφορηθήκαμε οι περιοχές που ήδη έχουν συνδεθεί είναι αυτές του Λούρου, του Ωρωπού και της Στεφάνης. Μάλιστα, δίπλα ακριβώς επίκεται και η κατασκευή Φωτοβολταικών που θα έχει ως άμεσο αποτέλεσμα της εξοικονόμηση ενέργειας, δηλαδή πολύ χαμηλότερη επιβάρυνση στις τσέπες των δημοτών, λόγω ρεύματος του Βιολογικού !
Ο Άγιος Βαρνάβας με το αισθητικό δάσος, αποτελεί πόλο έλξης ντόπιων και επισκεπτών αφού διαθέτει μια υπέροχη μοναδική περιοχή πρασίνου, οξυγόνου, σπάνιων δέντρων κ.α. Η αλήθεια είναι όμως πως η περιοχή αυτή δεν έχει αντιμετωπιστεί με την σοβαρότητα που της αρμόζει καθώς τα τελευταία χρόνια ήταν παραμελημένη. Σήμερα, ο χώρος έχει καθαριστεί σε μεγάλο βαθμό, αναβαθμίζοντας ουσιαστικά την ποιότητα ζωής των δημοτών. Μια έξυπνη ιδέα θα ήταν το αναψυκτήριο να πάρει και πάλι ζωή !
Σημαντικό (παραδοσιακό) πρόβλημα για τον Λούρο αποτελούσε ο μη καθαρισμός των φρεατίων και των ποταμών και έτσι στο πρόσφατο παρελθόν είχαμε πλημμύρες σπιτιών και άλλων. Φέτος, η αρχή του τόπου με την σημαντική συμβολή του Δημάρχου Πρέβεζας και του Αντιπεριφερειάρχη, Στ.Ιωάννου φρόντισε όλα αυτά να καθαριστούν προκειμένου να μην ξαναδούμε τις θλιβερές εικόνες που και εμείς είχαμε καταγράψει με πλημμυρισμένα σπίτια και καταστήματα !
Επίσης, μια άλλη περιοχή που είχε μείνει πίσω ήταν αυτή του Ωρωπού που σήμερα όμως παρουσιάζει την εικόνα που αποτυπώνουν οι φωτογραφίες. Αξίζει να σημειωθεί πως το νηπιαγωγείο του χωριού είχε να βαφτεί από την ημέρα της ανέγερσής του !
Ενορχηστρωτής των παραπάνω ο Αντιδήμαρχος Λούρου, κος Νικόλαος Παγγές και όπως αναφέρουν οι ίδιοι οι κάτοικοι του Λούρου, καθημερινά δίνει τον καλύτερό του εαυτό !
Χρήστος Ανεμοζάλης
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ΑπάντησηΔιαγραφή