Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Παρασκευή, Μαΐου 14, 2021

Περιγραφή Δράσεων έξυπνης πόλης Δήμου Πρέβεζας - Δείτε αναλυτικά τι περιλαμβάνει


1. Εισαγωγή

Ο όρος «Ευφυής Πόλη» χρησιμοποιείται για να περιγράψει πως οι Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών μπορούν να συμβάλουν στη λειτουργία των πόλεων ενισχύοντας την αποτελεσματικότητά τους, βελτιώνοντας την ανταγωνιστικότητά τους, και προσφέροντας λύσεις για την αντιμετώπιση των ανισοτήτων, της ανεργίας, του κοινωνικού αποκλεισμού, και τη βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος. Ο ψηφιακός χώρος των Ευφυών Πόλεων αποτελείται με τη σειρά του από ευρυζωνικά δίκτυα, ψηφιακές εφαρμογές, και ηλεκτρονικές υπηρεσίες που τίθενται στη διάθεσή των κατοίκων, των επισκεπτών, των επιχειρήσεων και άλλων οργανισμών της πόλης (Π.Χ.Τσαρχόπουλος 2013: Ευφυείς Πόλεις Τεχνολογίες Αρχιτεκτονικές και Διακυβέρνηση του Ψηφιακού Χώρου).

Ο σχεδιασμός των έξυπνων πόλεων γίνεται πραγματικότητα με ταχύτατους ρυθμούς σε ολοένα και περισσότερα αστικά κέντρα. Ως αποτέλεσμα οι σύγχρονες πόλεις σχεδιάζουν, επεξεργάζονται και υλοποιούν στρατηγικές, πολιτικές και υπηρεσίες με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη, την ανθεκτικότητα, τη διασφάλιση κοινωνικής συνοχής και της ποιότητας ζωής των πολιτών τους. Η προτεινόμενη πρόταση θέτει τις βάσεις των απαραίτητων συστημάτων για:

·         την υιοθέτηση βέλτιστων πρακτικών «έξυπνων πόλεων» με αρχική στόχευση την βελτίωση της κινητικότητας της πόλης της Πρέβεζας και

·         την συνεχής εξέλιξη και ανάπτυξη εφαρμογών «έξυπνης πόλης» και ψηφιακής διακυβέρνησης.

Οι σύγχρονες προκλήσεις αντιμετώπισης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και εφαρμογής πρακτικών για την προστασία του περιβάλλοντος απαιτούν την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών καθώς επίσης και την εκπαίδευση και συμμετοχή των πολιτών με απώτερο σκοπό την βελτίωση της ποιότητας της ζωής.

 

Χαρακτηριστικά Δήμου Πρέβεζας

 

Ο Δήμος Πρέβεζας βρίσκεται στη βορειοδυτική ηπειρωτική Ελλάδα, νότια της Ηπείρου, στην είσοδο του Αμβρακικού κόλπου και βρέχεται από τις παραλίες του Ιονίου και του Αμβρακικού κόλπου και αποτελεί πρωτεύουσα του Νομού Πρεβέζης και διοικητικό κέντρο της Περιφέρειας.

Εκτείνεται νότια από το λιμάνι Πρέβεζας, βόρεια μέχρι την Χαράδρα του Αχέροντα (Τρίκαστρο) και στον οριζόντιο άξονα δυτικά από το Ιόνιο πέλαγος, ακτή Μονολίθι, μέχρι ανατολικά τη Στεφάνη και το άκρο της χερσονήσου της Λασκάρας.


Η Πρέβεζα αποτελεί σημαντικό λιμάνι για την Περιφέρεια Ηπείρου.Συνδέεται από το έτος 2002 με το Άκτιο της Αιτωλοακαρνανίας, με την υψηλής τεχνολογίας Υποθαλάσσια σήραγγα Πρέβεζας – Ακτίου.Η σημερινή μορφή του δήμου προέκυψε, με το Πρόγραμμα Καλλικράτης, από τη συνένωση του αρχικού Δήμου Πρέβεζας με τους Δήμους Λούρου και Ζαλόγγου.Ο Δήμος Πρέβεζας σήμερα καταλαμβάνει σε έκταση 66.8 τ. χλμ, ενώ ο πληθυσμός ανέρχεται σε 31.733 κατοίκους, σύμφωνα με την απογραφή του 2011.

 

Περιβαλλοντικά Στοιχεία

Η Πρέβεζα είναι γνωστή για τον προστατευόμενο υδροβιότοπο του Αμβρακικού κόλπου, τα ενδιαφέροντα αρχαιολογικά και ιστορικά μνημεία (Αρχαία Νικόπολη, κάστρα, εκκλησίες και μονές, Ενετικό Ρολόι) τις ατελείωτες παραλίες (η μεγαλύτερη ακτογραμμή της Ευρώπης), το ιστορικό κέντρο με τις ενετικές επιρροές, τα στενά σοκάκια και τα γραφικά ταβερνάκια . Οι πλούσιες φυσικές ομορφιές, οι ήπιες κλιματολογικές συνθήκες αποτελούν τις ιδανικότερες προϋποθέσεις για την ταχύρρυθμη τουριστική ανάπτυξη.
 

Κυκλοφοριακά Χαρακτηριστικά

Η υποθαλάσσια οδική διάβαση του διαύλου Ακτίου – Πρέβεζας εξασφαλίζει την ταχύτερη σύνδεση της Αιτωλοακαρνανίας και της Νότιας Ελλάδας με την παραλιακή ζώνη των νομών Πρέβεζας – Θεσπρωτίας και του Λιμένα Ηγουμενίτσας.

Από την περιοχή δίνεται επίσης η δυνατότητα για εκδρομές στους γειτονικούς νομούς και για κρουαζιέρες στα αντικρινά Επτάνησα. Έχοντας κανείς σαν αφετηρία την πρωτεύουσα του νομού μπορεί να επισκεφθεί την Αρτα, τα Γιάννενα με τα πολλά αξιοθέατα, τη Δωδώνη, τη Χαράδρα του Βίκου και τα Ζαγοροχώρια, τη Λευκάδα και τους Παξούς.

 

Συγκοινωνία

Υπάρχει τακτική λεωφορειακή σύνδεση με την Αθήνα, Θεσσαλονίκη, κωμοπόλεις και περιοχές του νομού, πόλεις της Ηπείρου, της Θεσσαλίας και την Πάτρα, η οποία εξασφαλίζεται από το ΚΤΕΛ Πρέβεζας, με πυκνά δρομολόγια.Η Πρέβεζα έχει τακτική αεροπορική σύνδεση με την Αθήνα μέσω Ακτίου και εκτός των προγραμματισμένων πτήσεων εκτελούνται και πτήσεις charters τους μήνες της τουριστικής αιχμής.Μέσω της Ηγουμενίτσας συνδέεται με την Κέρκυρα, Ιταλία και με την υπόλοιπη Ευρώπη, ενώ πραγματοποιούνται ημερήσιες κρουαζιέρες – εκδρομές στη γειτονική Λευκάδα και Παξούς.

 

Στάθμευση

Ιδιαίτερα σημαντική παράμετρος στην βελτίωση της διαχείρισης κινητικότητας στην πόλη της Πρέβεζας είναι η αναβάθμιση των υπηρεσιών στάθμευσης τόσο για τους κατοίκους της πόλης όσο και για τους επισκέπτες της. Λόγω της γεωγραφικής θέσης του δήμου Πρέβεζας αποτελεί αφενός έναν ελκυστικό τουριστικό προορισμό και αφετέρου λόγω της υποθαλάσσιας οδικής διάβασης Ακτίου – Πρέβεζας αποτελεί κομβικό σημείο διασύνδεσης της Αιτωλοακαρνανίας και της Νότιας Ελλάδας με την παραλιακή ζώνη των νομών Πρέβεζας – Θεσπρωτίας και του Λιμένα Ηγουμενίτσας. Επίσης, η βέλτιστη διαχείριση χώρων στάθμευσης αλλά και ενημέρωσης των πολιτών με έγκυρα στοιχεία κινητικότητας βελτιώνει την ποιότητα ζωής των δημοτών και βελτιώνει την εμπειρία των επισκεπτών και περιηγητών στο ιστορικό κέντρο της πόλης. Ως αναπόσπαστο μέρος του σχεδιασμού έξυπνης πόλης της Πρέβεζας συντελεί στην αποτελεσματική διαχείριση της κλιματικής αλλαγής και προστασίας του περιβάλλοντος, λόγω της μείωσης των ρύπων και του ανθρακικού αποτυπώματος της πόλης.

 

2.Σύντομη περιγραφή του έργου έξυπνης πόλης

Στο πλαίσιο του Προγράμματος Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση

«ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ», ο Δήμος Πρέβεζαςέχει αποφασίσει την ενσωμάτωση υποδομών και συστημάτων Έξυπνης Πόλης που έχουν κεντρικό άξονα την βέλτιστη διαχείριση κινητικότητας (smart-mobility) στην πόλη καθώς και την διασύνδεση των πολιτών με ψηφιακά εργαλεία απλούστευσης και αναβάθμισηςτων διαδικασιών ψηφιακής διακυβέρνησης και εκπαίδευσης.

Συνοπτικά, οι υποδομές και συστήματα έξυπνης πόλης που περιλαμβάνονται στην παρούσα πρότασηαφορούν στα εξής ακόλουθα:

1.      Σταθερό ΑσύρματοΔίκτυοInternetofThings (IoT) τουΔήμουΠρέβεζας για εφαρμογές μεγάλης κλίμακας.

2.      Πλατφόρμα Έξυπνης Πόλης InternetofThings (IoT) για τη συγκέντρωση, κανονικοποίηση και διάθεση δεδομένων από υφιστάμενα συστήματα της πόλης.

3.      Κέντρο Διαχείρισης και Ελέγχου Έξυπνης Πόλης (Smart CityCommand&ControlCenter)

4.      Υποσύστημα Ελεγχόμενης Πρόσβασης και Πιστοποίησης σε Υποδομές του Δήμου με χρήση έξυπνων κινητών συσκευών.

5.      Υποδομές και σύστημα παρακολούθησης και ενημέρωσης των πολιτών για τη διαθεσιμότητα θέσεων στάθμευσης (Έξυπνη στάθμευση - Smartparking).

6.      Σύστημα και υποδομή ενημέρωσης πολιτών και επισκεπτών μέσω πινακίδων digitalsignage για την επεξεργασία του περιεχομένου τους.

7.      Έξυπνα Κέντρα Εργασίας, εργασία από απόσταση σε καθορισμένους κατάλληλους χώρους (εξοικονόμηση χρόνου, δαπάνης μεταφορικών, έκτακτες καταστάσεις θεομηνίας, πανδημίας κτλ) που καλύπτουν περιοχές μακριά από την έδρα της Υπηρεσίας ή την πληγείσα περιοχή.

8.      Προμήθεια και εγκατάσταση διαδραστικών συστημάτων και αναβάθμιση υφιστάμενων δικτύων WiFiγια την διασύνδεσης χρηστών στα προτεινόμενα συστήματα.

 

3.Στόχοι του έργου

Κεντρικός στόχος του έργου είναι η ανάπτυξη και χρήση νέων τεχνολογικών μέσων που θα βελτιώσουν τη διαχείριση και λειτουργικότητα του αστικού περιβάλλοντος, στην πόλη τηςΠρέβεζας. Ως έξυπνη πόλη, η Πρέβεζα θα είναι ένας τόπος όπου τα παραδοσιακά δίκτυα και υπηρεσίες θα γίνουν πιο αποδοτικά, με τη χρήση ψηφιακών τεχνολογιών και τεχνολογιών τηλεπικοινωνιών, προς όφελος των κατοίκων, των επισκεπτών και των επιχειρήσεων.

Μια έξυπνη πόλη πηγαίνει πέρα από τη χρήση τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών (ΤΠΕ), για την αποδοτικότερη διαχείριση των πόρων και χαμηλότερες εκπομπές ρύπων. Σημαίνει καλύτερες υπηρεσίες σε μια σειρά από τομείς της αστικής λειτουργίας, όπως: ευφυέστερα δίκτυα αστικών μεταφορών, αναβαθμισμένες εγκαταστάσεις παροχής νερού και διάθεσης αποβλήτων, αποτελεσματικούς τρόπους φωτισμού και θέρμανσης των κτιρίων. Σημαίνει επίσης μια πιο διαδραστική και ευαίσθητη διοίκηση της πόλης, ασφαλέστερους δημόσιους χώρους και κάλυψη των αναγκών ενός γηράσκοντα πληθυσμού.

Ως εκ τούτου, επιμέρους στόχοι του έργου είναι :

i. Η ανάπτυξη ευρυζωνικών δικτύων του δήμου για την κάλυψη σύγχρονων αναγκών της πόλης και τουδήμου,

ii. η ενίσχυση της βιώσιμης, αστικής κινητικότητας, με τεχνολογικά μέσα.

iii. η ενίσχυση της φυσικής ασφάλειας του κοινού, με τεχνολογικά μέσα.

iv. η βελτίωση της τουριστικής εμπειρίας των επισκεπτών μέσα από τη χρήση έξυπνων εφαρμογών.

v. η εξοικονόμηση φυσικών πόρων, ως αποτέλεσμα μείωσης της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και καυσίμων και τέλος,

vi. η παρακολούθηση των παραμέτρων ποιότητας του περιβάλλοντος, της ατμόσφαιρας μέσα στον αστικό ιστό.

vii. η παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών για απομακρυσμένη εργασία και εκπαίδευση.

 

4.Γενική αρχιτεκτονική «έξυπνης πόλης» Δήμου ΠΡΕΒΕΖΑΣ

Η Γενική Αρχιτεκτονική «έξυπνης πόλης» για το Δήμο Πρέβεζαςβασίζεται σε εφαρμοσμένες μεθοδολογίες και γενικά αποδεκτά πρότυπα όπως αυτά έχουν διατυπωθεί από εξειδικευμένους διεθνείς οργανισμούς αλλά και χρήστες (Δήμους με εφαρμοσμένες λύσεις έξυπνης πόλης).

Η «Γενική Αρχιτεκτονική έξυπνης πόλης του Δήμου Πρέβεζας» έχει τα παρακάτω γενικά χαρακτηριστικά:

·         Χρησιμοποιείται για τον ορισμό ενός ενιαίου "συστήματος"

·         Περιγράφει τις λειτουργικές πτυχές του συστήματος

·         Επικεντρώνεται στην περιγραφή της δομής του συστήματος

·         Περιγράφει τόσο τις ενδοσυστημικές σχέσεις όσο και τις σχέσεις του συστήματος έξυπνης πόλης με άλλα συστήματα.

·         Ορίζει τις κατευθυντήριες γραμμές, τις πολιτικές και τις αρχές που πρέπει να διέπουν τον αναλυτικό σχεδιασμό, την ανάπτυξη και την εξέλιξη του συστήματος με την πάροδο του χρόνου

 

4.1 Βασικές αρχές του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού

Οι βασικές αρχές του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού της «έξυπνης πόλης» αφορούν σε κατευθυντήριες οδηγίες που συνοψίζουν τη συνολική πρόθεση τόσο της στρατηγικής κατεύθυνσης της τεχνολογίας όσο και της επακόλουθης τεχνικής αρχιτεκτονικής που προκύπτει από αυτή τη διαδικασία.

Το προηγουμένως προσδιορισμένο πλαίσιο σχετικά με τις ανάγκες, το πεδίο εφαρμογής και τους

ενδιαφερόμενους δείχνει ότι υπάρχει ένα ευρύ περιβάλλον όπου πρέπει να εφαρμοστεί η αρχιτεκτονική υλοποίησης της έξυπνης πόλης, η οποία πρέπει να λαμβάνει υπόψη της:

·         Διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές (με διάφορα πολιτικά, οικονομικά, τεχνολογικά, κοινωνικά και πολιτιστικά χαρακτηριστικά)

·         Διαφορετικά τεχνολογικά αντικείμενα που ενδεχομένως έχουν εφαρμοστεί στον αστικό χώρο(δηλαδή υφιστάμενα συστήματα και υποδομές πληροφορικής και επικοινωνιών που έχουναναπτυχθεί από διαφορετικούς φορείς, δημόσιους ή/και ιδιωτικούς)

·         Το μέγεθος και τον τύπο πόλης της Πρέβεζας(μικρή έναντι μεγάλων μητροπόλεων καιπρωτευουσών) καθώς και η ευκολία ήδυσκολία ανάπτυξης βασικών τηλεπικοινωνιακών υποδομών, ανάλογα με το περιβάλλον

·         Διαφορετικά χρονικά πλαίσια εντός των οποίων θα υλοποιηθούν επενδύσεις σε λύσεις και υποδομές«έξυπνης πόλης».

 

Οι αναγκαίες αρχές σχεδιασμού της αρχιτεκτονικής, για να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις αυτές πρέπει να ενσωματώνουν τα παρακάνω χαρακτηριστικά:

Κατανεμημένη δομή: Η πολυεπίπεδη αρχιτεκτονική εφαρμόζεται στις περισσότερες περιπτώσεις «έξυπνων δήμων», όπου η διαχείριση των έξυπνων υποδομών και συστημάτων γίνεται κεντρικά.

Διαλειτουργικότητα: Πρέπει να εξασφαλιστεί διαλειτουργικότητα μεταξύ ετερογενών και κατανεμημένων συστημάτων της έξυπνης πόλης, για την παροχή και διάθεση της μεγαλύτερης δυνατής ποικιλίας πληροφοριών και υπηρεσιών.

Επεκτασιμότητα: Η αρχιτεκτονική έξυπνης πόλης πρέπει να μπορεί να επεκτείνεται σε νέες γεωγραφικές ή θεματικές περιοχές, ανάλογα με τη ζήτηση από την πλευρά του Δήμου, χωρίς να εμφανίζεται η παραμικρή υστέρηση στην αρχική λειτουργικότητα των υποδομών και λύσεων

Ευελιξία: Μπορούν να υιοθετηθούν τεχνολογίες αιχμής (π.χ. cloudcomputing, IoT κ.λπ.) και αναδυόμενες τεχνολογίες, εφόσον έχουν λειτουργική ωριμότητα, ενώ οι φυσικοί ή εικονικοί πόροι πρέπει να προσαρμοσθούν ταχέως και ελαστικά για να παρέχουν διάφορους τύπους υπηρεσιών της έξυπνης πόλης.

Διαθεσιμότητα, διαχειρισιμότητα και ανθεκτικότητα: Η διαθεσιμότητα των υπηρεσιών πρέπει ναδιασφαλίζεται σύμφωνα με τη ζήτηση των χρηστών (Δήμος, εμπλεκόμενοι Φορείς, δημότες, επισκέπτες, κλπ.). Η επαναλειτουργία μετά από περιπτώσεις αστοχιών και η ανάκτηση δεδομένων πρέπει να παρέχεται σε διάφορα επίπεδα λειτουργίας. Επίσης η διαχειρισιμότητα σχετίζεται με επιχειρησιακές ανάγκες, υπό την έννοια ότι η διαχείριση της έξυπνης πόλης υποστηρίζει άμεσα τις ανάγκες του έξυπνου Δήμου. Η δυνατότητα διαχείρισης - σε επίπεδο συστημάτων / υποσυστημάτων - πρέπει να εξασφαλίζεται ώστε να επιτρέπεται η κανονική λειτουργία του εξοπλισμού, των δικτύων και των εφαρμογών, ειδικά λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός πως όλο και περισσότερες διαδικασίες λειτουργίας πρέπει να αντιμετωπίζονται αυτόματα.

Αρχιτεκτονική βασισμένη σε γενικά αποδεκτά και ανοικτά πρότυπα: Αυτή η αρχή είναι κυρίαρχη, στη λογική της προστασίας της επένδυσης σε μήκος χρόνου και την αποφυγή εξάρτησης από ένα μόνο προμηθευτή για όλα τα διαφορετικά στοιχεία και λύσεις έξυπνης πόλης. Ιδανικά πρέπει να υποστηρίζεται η ενσωμάτωση διαφορετικών κατασκευαστών μέσω κοινά αποδεκτών προτύπων κανονικοποίησης και εισαγωγής – διάθεσης δεδομένων όπως λ.χ. PublicAPIs (Applicationprogramminginterfaces).

 

4.2 Λειτουργικές απαιτήσεις

Με βάση τις παραπάνω αρχές ενσωματώνονται στη συνέχεια οι σημαντικότερες ελάχιστες λειτουργικές

προδιαγραφές της αρχιτεκτονικής έξυπνης πόλης. Πιο συγκεκριμένα:

Ψηφιακή Ασφάλεια, Προστασία των δεδομένων και Ανθεκτικότητα σε κυβερνοεπιθέσεις: οι «έξυπνεςπόλεις» εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από υποδομές και λύσεις τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών(ΤΠΕ), όπως το Ίντερνετ των πραγμάτων (IoT), αισθητήρες καιεφαρμογές διαλειτουργικότητας από μηχάνημα σε-μηχάνημα (M2M). Η προηγμένη υποκείμενη υποδομή όχιμόνο επιλύει την ανάγκη υπερσύνδεσης για έξυπνα βιώσιμα στοιχεία και υπηρεσίες της πόλης, αλλά εισάγειεπίσης υψηλότερα επίπεδα πολυπλοκότητας και υψηλότερους όγκους δεδομένων. Η ασφάλεια στονκυβερνοχώρο, η προστασία των πληροφοριών και η ανθεκτικότητα του συστήματος αποτελούν θέματαυψηλής προτεραιότητας, στην πρώτη γραμμή των νέων εξελίξεων στον τομέα αυτό.

Απόρρητο: Η προστασία της ιδιωτικότητας πρέπει να εξασφαλίζεται κατά τη διάρκεια της διαβίβασης

δεδομένων, της συνάθροισης, της αποθήκευσης, της εξόρυξης και της επεξεργασίας τους.

Ολοκληρωμένη διαχείριση: Η ικανότητα ολοκληρωμένης διαχείρισης για την έξυπνη πόλη αποτελεί

θεμελιώδη παράγοντα επιτυχίας. Όλος ο περιφερειακός εξοπλισμός πρέπει να μπορεί να ελέγχεται και νααλληλοεπιδρά από μία κεντρική πλατφόρμα διαχείρισης. Τα δεδομένα θα συγκεντρώνονται από τον

περιφερειακό εξοπλισμό σε όλη την πόλη και αφού κανονικοποιούνται, θα συσχετίζονται και θα διατίθενταιοπτικοποιημένα, με σκοπό την άμεση λήψη διαχειριστικών αποφάσεων ή την επιστημονική επεξεργασία τουςσε δεύτερο χρόνο. Σε κάθε περίπτωση όλοι οι εμπλεκόμενοι πρέπει να έχουν την ίδια, μία και μοναδικήεικόνα του συνόλου των δεδομένων (singleversionofthetruth).

Διάθεση υπηρεσιών: Η αρχιτεκτονική έξυπνης πόλης πρέπει να παρέχει ένα συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιουπηρεσιών, με κλιμακούμενη ένταση και ποικιλία, ανάλογα με το βαθμό ενσωμάτωσης των υπηρεσιών αυτώνστην καθημερινότητα της πόλης. Οι τελικοί χρήστες των υπηρεσιών έξυπνης πόλης είναι όλοι οι κάτοικοι της(πλευρά ζήτησης υπηρεσιών), οι επισκέπτες καθώς και η δημοτική αρχή (πλευρά παροχής υπηρεσιών).

Ροή πληροφοριών: Είναι απαραίτητη η συστηματική και ανεμπόδιστη ροή πληροφοριών ανάμεσα σταδιάφορα επίπεδα της έξυπνης πόλης, είτε μεταξύ των τελικών χρηστών (πλευρά ζήτησης και προσφοράς καιαισθητήρες) και των υποσυστημάτων έξυπνης πόλης, μέσω τεκμηριωμένων διεπαφών κάθε υποσυστήματος(APIs) είτε απευθείας ανάμεσα στα υπολογιστικά συστήματα (M2M).

Ανοικτά Δεδομένα: Επιβάλλεται η πλήρης συμμόρφωση με όλο το πλαίσιο για τα ανοικτά κυβερνητικάδεδομένα τόσο σε επίπεδο εξαγωγής και διάθεσης όσο και σε επίπεδο τεκμηρίωσης.

Προσβασιμότητα: Για όλες τις εφαρμογές και συστήματα που απευθύνονται στο ευρύ κοινό θα πρέπει ναυπάρχει πρόβλεψη για την προσβασιμότητά τους με βάση την εθνική νομοθεσία και την Οδηγία (ΕΕ)2016/2102 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 26ης Οκτωβρίου 2016, για τηνπροσβασιμότητα των ιστότοπων και των εφαρμογών για φορητές συσκευές των οργανισμών του δημόσιουτομέα.

 

5. ΑσύρματοΔίκτυοInternetofThings (IoT) τουΔήμουΠΡΕΒΕΖΑΣ

Είναι προφανές ότι η υλοποίηση λύσεων και εφαρμογών έξυπνης πόλης περιλαμβάνει ποικίλες προκλήσεις για τον δήμο, ώστε να διασφαλίζεται σε κάθε εφαρμογή νέων τεχνολογιών η ασφάλεια και αξιοπιστία συλλογής δεδομένων από πολλαπλές πηγές και τύπους συσκευών καθώς επίσης η βιωσιμότητα και συνεχής αξιοποίηση και ανάπτυξη των δράσεων αυτών μακροπρόθεσμα. Τα οφέλη που προκύπτουν από την δημιουργία ενιαίου πλαισίου βέλτιστων πρακτικών και υιοθέτησης νέων τεχνολογιών είναι πολλαπλά και μπορούν να συνοψισθούν στα ακόλουθα σημεία:

 

1.      Αξιοποίηση υφιστάμενων υποδομών και ενιαίου σταθερού δικτύου Διαδικτύου των Πραγμάτων (Internet of Things).

Η αξία υιοθέτησης ενιαίου σταθερού δικτύου IoT καθώς και η αξιοποίηση υφιστάμενων υποδομών είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς επιτυγχάνει βέλτιστη χρήση ενεργειακών και υπολογιστικών πόρων ενώ παράλληλα παρέχεται πρόσβαση σε τεράστιο όγκο αισθητήρων και συσκευών τηλεματικής στο πεδίο με το χαμηλότερο ανθρακικό αποτύπωμα. Επίσης ο έλεγχος, η βιωσιμότητα και η διαχείριση των δεδομένων που συλλέγονται με αξιοπιστία και ασφάλεια γίνεται ολοένα πιο απλός σε σχέση με την πληθώρα και των τύπων των συσκευών που απαιτεί κάθε δράση έξυπνης πόλης. Παρ’ όλα αυτά η συντήρηση κατάλληλων υποδομών δικτύου και η διασφάλιση απρόσκοπτης  συνδεσιμότητας δεν δύναται να καλυφθεί αποτελεσματικά από τις τεχνικές υπηρεσίες ενός δήμου. Για το λόγο αυτό είναι απαραίτητη η συμμετοχή ενός παρόχου συστημάτων σταθερού IoT δικτύου δημόσιας πρόσβασης, ο οποίος φέρει την αποκλειστική ευθύνη διασφάλισης επικοινωνιών σε μακρόπνοα έργα έξυπνης πόλης.

 

2.      Συνεχής αξιοποίηση λύσεων και υιοθέτηση διεθνών προτύπων ανοιχτών δεδομένων.

Η αποτελεσματική διαχείριση των δεδομένων και η βιωσιμότητα έργων δημοσίου συμφέροντος οφείλει να απαντάει αποτελεσματικά στις εξής προκλήσεις:

α) Να διασφαλίζεται η συμβατότητα υφιστάμενων και νέων αισθητήρων διαφόρων τύπων με υφιστάμενα ή νέα δίκτυα νέων τεχνολογιών και

 

β) Να διασφαλίζεται εύκολη υιοθέτηση διεθνών προτύπων ανοιχτών δεδομένων κατά την υλοποίηση δράσεων για την συνεχής αξιοποίηση ανάλυσης δεδομένων και

 

γ) Να είναι εφικτή η διαφανής πρόσβαση στα δεδομένα ανά κατηγορία ενδιαφερομένων χρηστών (π.χ. πολίτες, ερευνητές, οργανισμοί) μέσω αντίστοιχης διαμόρφωσης ή απεικόνισης των δεδομένων. 

Ως αποτέλεσμα, προτείνεται:

1.      Η κάλυψη του συνόλου των προτεινόμενων δράσεων από ένα ενιαίο δίκτυο ΙοΤ, κατάλληλο να στηρίξει μεγάλο φάσμα και όγκο έξυπνων αισθητήρων με την αξιοποίηση υφιστάμενων ή/και νέων υποδομών συνδεσιμότητας.

2.      Η παροχή πρόσβασης σε χρήστες του δήμου στα δεδομένα όλων των αισθητήρων και συσκευών με δυνατότητα να διαχειρίζονται ψηφιακά τις συσκευές όπως επίσης να παρέχεται η δυνατότητα προώθησης των δεδομένων κατ’ επιλογή σε οποιαδήποτε πλατφόρμα απεικόνισης ή ανάλυσης δεδομένων.

 

Υιοθετώντας το πλαίσιο αυτό διασφαλίζεται η βιωσιμότητα και η συνεχής ανάπτυξη και βελτίωση των προτεινόμενων δράσεων όχι μόνο κατά την υλοποίηση και βραχυπρόθεσμη εφαρμογή αλλά σε μακροπρόθεσμο πλάνο.

Ειδικότερα, το IoTδίκτυο απαιτείται να είναι νέας γενιάς και να λειτουργεί σε συχνότητες μετάδοσης 868MHz/ 433MHz ή άλλης συχνότητας ελεύθερων δικαιωμάτων χρήσης στην Ε.Ε.. Η μετάδοση των δεδομένων πρέπει να επιτυγχάνεται σε μεγάλες αποστάσεις και να καλύπτει μεγάλο όγκο αισθητήρων διαφόρων τύπων με την ελάχιστη δυνατή χρήση πόρων και σταθμών πρόσβασης.Οι παραπάνω βέλτιστες πρακτικές καλύπτονται επαρκώς μέσω σταθερού ασύρματου δικτύου ευρείας πρόσβασης και χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας (LowPowerWirelessAccessNetwork) εξαιρετικά στενού φάσματος (UltraNarrowBand), δημόσιας πρόσβασης, για την επίτευξη μέγιστης δυνατής χωρητικότητας αισθητήρων με το χαμηλότερο ανθρακικό αποτύπωμα, διασφαλίζοντας έτσι βέλτιστη χρήση ενεργειακών και υπολογιστικών πόρων ανά σημείο πρόσβασης.

Επιπλέον, οι τεχνολογίες δικτύων LPWAΝ εξαιρετικά στενού φάσματος έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να επιτρέπουν την επικοινωνία σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων ή και δεκάδων χιλιομέτρων σε αστικά κέντρα και αγροτικές περιοχές αντίστοιχα. Το φυσικό μέσο επιβραδύνει το ρυθμό διαφοροποίησης για να θέσει περισσότερα ποσά ενέργειας σε κάθε μεταδιδόμενο bit (ή σύμβολο). Ως αποτέλεσμα οι δέκτες μπορούν να αποκωδικοποιήσουν σοβαρά εξασθενημένα σήματα χωρίς απώλειες.

Επιπλέον, λόγω του αυξημένου πλήθους των αισθητήρωνπου μπορούν να διαμορφώσουν το περιβάλλον «έξυπνης πόλης» απαιτείται να διασφαλίζεται η πλέον αξιόπιστη και βιώσιμη διασύνδεση σε μεγάλη κλίμακα. Ειδικότερα απαιτείται αξιόπιστη λήψη σημάτων σε συνθήκες μεγάλης κλίμακας μετρητών και αισθητήρων, διασφαλίζοντας παράλληλα μεγάλη αυτονομία διάρκειας λειτουργίας συσκευών στο πεδίο. 

Επίσης, μέσω του προτεινόμενου δικτύου απορρίπτεται θόρυβος, παρεμβολές από άλλες πηγές ή συγκρούσεις πακέτων που μπορεί να προκληθούν από αναποτελεσματική χρήση του ραδιο-φάσματος συχνοτήτων για εφαρμογές έξυπνης πόλης ευρείας περιοχής κάλυψης και μεγάλου αριθμού έξυπνων συσκευών. Ως αποτέλεσμα επιτυγχάνεται ικανοποιητικός λόγος σήματος προς θόρυβο (SNR) με ένα σχετικά ασθενές λαμβανόμενο σήμα ακόμα και σε μεγάλες αποστάσεις εκπομπής ενώ παράλληλα διασφαλίζεται η μέγιστη δυνατή χωρητικότητα ενεργών αισθητήρων ή άλλων συσκευών τηλεμετρίας ανά σημείο πρόσβασης, παρέχοντας ευελιξία επεκτασιμότητας με παράλληλη βέλτιστη χρήση ενεργειακών και υπολογιστικών πόρων.

Οι τεχνικές προδιαγραφές του προτεινόμενου σταθερού ασύρματου δικτύου LPWAN πρέπει να καλύπτουν τα κάτωθι ποιοτικά χαρακτηριστικά υψηλής αξιοπιστίας, ασφάλειας και βιωσιμότητας:

·         υψηλό επίπεδο ασφάλειας δεδομένων κατά την καταγραφή και λήψη των μετρήσεων,

·         αναφορά ποιοτικών δεικτών λήψης μετρήσεων ανά υδρομετρητή, όπως επίπεδο έντασης σήματος (RSSI) και λόγου σήματος προς θόρυβο (SNR),

·         υψηλή ανθεκτικότητα σε παρεμβολές (anti-jamming),

·         υψηλό επίπεδο προστασίας από κυβερνοεπιθέσεις (π.χ. επιθέσεις DDOS),

·         να επιτυγχάνει υψηλά επίπεδα αυτονομίας συσκευών,

·         δυνατότητα παροχής πρόσβασης σε επιπλέον συμβατές συσκευές αισθητήρων ή μετρητών διαφόρων τύπων και κατασκευαστών (αισθητήρες πίεσης, στάθμης νερού, μετεωρολογικοί σταθμοί κ.α.), περιορίζοντας το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και την συνολική κατανάλωση πόρων σε πιθανές επεκτάσεις / αναβαθμίσεις δράσεων έξυπνης πόλης,

·         εφόσον κρίνεται απαραίτητη η χρήση καρτών SIM, τότε απαιτείται για λόγους ασφαλείας η χρήση αποκλειστικού ιδιωτικού APN (AccessPointName) και διασφάλιση ονόματος χρήστη (username) και κωδικού πρόσβασης (password) για κάθε αισθητήρα και έξυπνη συσκευή,

·         εφόσον κρίνεται απαραίτητη η χρήση καρτών SIM, τότε απαιτείται για λόγους αξιόπιστης λειτουργίας στο πεδίο, το σχετικό ηλεκτρονικό κύκλωμα SIM να είναι ενσωματωμένο στον αισθητήρα κατά την παραγωγική διαδικασία.

·         δυνατότητα προώθησης δεδομένων μετρήσεων σε τρίτες πλατφόρμες διαχείρισης δεδομένων,

·         είναι επιθυμητό να διασφαλίζεται η λήψη μετρήσεωνκαι δεδομένων από τουλάχιστον 2 σημεία πρόσβασης με συγχρονισμένη αποστολή τους στην πλατφόρμα διαχείρισης, ώστε να διασφαλίζεται υψηλό επίπεδο αξιοπιστίας λήψης σημάτων και υπηρεσιών,

·         υψηλά επίπεδα διαθεσιμότητας και ποιότητας υπηρεσιών (ServiceAvailability&QoS)

·         παρακολούθηση  και αναφορά απόδοσης του δικτύου μετάδοσης δεδομένων 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα, 365 ημέρες το χρόνο μέσω ποιοτικών μετρήσεων. Ειδικότερα απαιτούνται αναφορές των παρακάτω ποιοτικών δεικτών απόδοσης (KeyPerformanceIndices) και διαθεσιμότητας δικτύου ανά μήνα λειτουργίας (ServiceLevelAgreementReports):

A.      Δείκτης απόδοσης (KPI) επί τοις εκατό (%) του συνόλου των μηνυμάτων που λαμβάνονται από το δίκτυο σε χρόνο μικρότερο των 60 δευτερολέπτων (UplinkDeliveryTime). Επιθυμητό επίπεδομεγαλύτερο του 98%.

B.      Δείκτης απόδοσης (KPI) επί τοις εκατό (%) της διαθεσιμότητας του ΙοΤ δικτύου και προώθησης/καταγραφής μηνυμάτων (ΙοΤ CommunicationServiceAvailability). Επιθυμητό επίπεδομεγαλύτερο του 99%.

 

5.1 Παραμετροποίηση συστήματος τηλεπικοινωνιών αισθητήρων για ορθή λειτουργία

 

Ο ανάδοχος είναι υπεύθυνος για την παραμετροποίηση και προγραμματισμό του συστήματος τηλεπικοινωνιών που θα χρησιμοποιηθεί έτσι ώστε να συνδεθεί με τον σύστημα μετάδοσης δεδομένων του κάθε αισθητήρα.

Ο ανάδοχος θα πρέπει να φροντίσει για την ετοιμότητα και σύνδεση των αισθητήρων, έτσι ώστε να ενταχθούν στο σταθερό ασύρματο δίκτυο LPWAN.

Ο ανάδοχος θα πρέπει να διαθέσει τεχνικό, έτσι ώστε να συνδέσει τον αισθητήρα με το σταθερό ασύρματο δίκτυο LPWAN, κάνοντας παράλληλα και δοκιμή ορθής επικοινωνίας.

Η διάταξη μετάδοσης ενδείξεων που θα φέρουν ενσωματωμένη οι ζητούμενοι αισθητήρες θα πρέπει να είναι νέας γενιάς και θα πρέπει να λειτουργεί σε συχνότητες μετάδοσης 868MHz/ 433MHz ή άλλης συχνότητας ελεύθερων δικαιωμάτων χρήσης στην Ε.Ε.. Η μετάδοση των ενδείξεων θα επιτυγχάνεται μέσω παροχής αντίστοιχου σταθερού ασύρματου δικτύου ευρείας πρόσβασης και χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας (LPWAN) εξαιρετικά στενού φάσματος (UNB), δημόσιας πρόσβασης, σύμφωνα με την τεχνική μελέτη και τα κριτήρια που αναλύονται στην παρ. 5. «Σταθερό Ασύρματο IoTΔίκτυο Δήμου Πρέβεζας»  .

 

6. Πλατφόρμα Έξυπνης Πόλης

Στα πλαίσια του έργουθα προσφερθεί πλατφόρμα Έξυπνης Πόλης Internet of Things (IoT) για τη συγκέντρωση, κανονικοποίηση και διάθεση δεδομένων από υφιστάμενα, νέα και μελλοντικά συστήματα της πόλης.Στο πλαίσιο της σύμβασης, ο ανάδοχος πρέπει να προσφέρει έτοιμη πλατφόρμα που να επιτρέπει τη διασύνδεση των μεμονωμένων λύσεων, αισθητήρων και λοιπού εξοπλισμού, καθώς και των εφαρμογών έξυπνης πόλης που έχουν παραδοθεί ή που θα παραδοθούν στο μέλλον στον Δήμο Πρέβεζας. Η πλατφόρμα Έξυπνης Πόλης πρέπει να είναι ανοικτής αρχιτεκτονικής, να εγκαθίσταται τοπικά στις υπολογιστικές δομές του Δήμου ή σε υποδομές νέφους (π.χ. στο G-cloud). Θα έχει ενσωματωμένη ισχυρή μηχανή υλοποίησης κανόνων (IoT workflowrulesengine) και θα επιτρέπει την διασύνδεση και την επικοινωνία μεμονωμένων λύσεων και εφαρμογών έξυπνων πόλεων μέσω ανοικτών APIs. Θα επιτρέπει επίσης τη συλλογή δεδομένων / παραγόμενη πληροφορία από τα συστήματα του Δήμου καθώς και από διάφορες «διασυνδεδεμένες» συσκευές / αισθητήρες που είναι τοποθετημένες σε υποδομές της πόλης (όπως δρόμους, ιστούς οδοφωτισμού, φανάρια διαχείρισης της κυκλοφορίας κ.α. ), κάνοντας χρήση της διαδικτυακής διασύνδεσης (ενσύρματης ή ασύρματης) και μεταφέροντας την πληροφορία στο νέφος (cloud).

Η πλατφόρμα Έξυπνης Πόλης πρέπει να αξιοποιεί τα πλεονεκτήματα των τεχνολογιών Internet of Things (IoT) διασυνδέοντας πολίτες, διαδικασίες, δεδομένα και αντικείμενα, προκειμένου να επιτυγχάνεται η παρακολούθηση όλων των παραγόντων που επιδρούν στη ζωή της πόλης.

Η πλατφόρμα πρέπει να υποστηρίζει λύσεις όπως, κατ’ ελάχιστον:

·         Επικοινωνία και ενσωμάτωση ασύρματων δικτύων ΙοΤ (π.χ. LoraWan, Sigfox, NB-IoT) και ασύρματης πρόσβασης στο Internet (WiFiAccessPoints),

·         Εξ’ αποστάσεως διαχείριση θέσεων στάθμευσης,

·         Εξ’ αποστάσεως διαχείριση έξυπνων στάσεων ΜΜΜ,

·         Εξ’ αποστάσεως διαχείριση και ρύθμιση κυκλοφορίας οχημάτων,

·         Εξ’ αποστάσεως συλλογή και διαχείριση περιβαλλοντικών δεδομένων από αισθητήρες,

·         Εξ’ αποστάσεως διαχείριση έξυπνων πινακίδων ενημέρωσης πολιτών

·         Ελέγχου εξ’ αποστάσεως διαχείριση παρόδιου ηλεκτροφωτισμού LED,

·         Εξ’ αποστάσεως διαχείριση πληρότητας κάδων απορριμμάτων κ.α.

 

Η πλατφόρμα πρέπει να είναι επεκτάσιμη και να διαθέτει έτοιμο περιβάλλον ανάπτυξης διεπαφών (API - ApplicationProgrammingInterface), για τη διασύνδεση εφαρμογών που θα υλοποιηθούν στον Δήμο στο μέλλον.

Θα πρέπει να μπορεί να υποστηρίζει εγκαταστάσεις cloudή και on-premise. Θα πρέπει να έχει διανεμημένη αρχιτεκτονική cloud / edge. Πρέπει επίσης να διαθέτει δυνατότητα ασφαλούς διαχείρισης και κοινής αποθήκευσης δεδομένων και να μπορεί να διαθέτει τα αποθηκευμένα δεδομένα σε τρίτες εφαρμογές για επιπλέον ανάλυση, σύνθεση και απεικόνιση δεδομένων. Να διαθέτει μηχανισμό συσχέτισης δεδομένων που παράγονται από τουλάχιστον δυο διαφορετικούς τομείς (π.χ. πάρκινγκ, οδοφωτισμός, περιβάλλον κλπ.).

Η πλατφόρμα έξυπνης πόλης πρέπει να γεφυρώνει και να συνδέει συσκευές, ανθρώπους, διαδικασίες με μια πλατιά και ανοικτή προσέγγιση.

Κύριο μέλημα είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής και η δημιουργία μετρήσιμου οφέλους για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις του Δήμου, χωρίς διοικητική επιβάρυνση των στελεχών του. Η πλατφόρμα πρέπει ναπαρέχει κέντρο ελέγχου λειτουργίας με dashboards, όπου να αποτυπώνεται η συνολική εικόνα των λειτουργιών του Δήμου, με εύληπτο και κατανοητό τρόπο, στην ίδια οθόνη, ώστε να ελαχιστοποιηθεί η λειτουργική πολυπλοκότητα μεταξύ των υπηρεσιών του Δήμου και να υποβοηθηθεί η λήψη αποφάσεων των υπευθύνων στη βάση των «πραγματικών - ζωντανών» δεδομένων.

Η πλατφόρμα έξυπνης πόλης διαθέτει δημοσιευμένο στο διαδίκτυο και προσβάσιμο στην κοινότητα των προγραμματιστών API, για την ανάπτυξη και διασύνδεση εφαρμογών διαλειτουργικότητας με τις προτεινόμενες ή και μελλοντικές εφαρμογές έξυπνης πόλης, ανεξαρτήτως κατασκευαστή. Ταυτόχρονα πρέπει να παρέχεται και πεδίο δοκιμαστικής ανάπτυξης εφαρμογών (sandbox).

Επιπλέον, η πλατφόρμα έξυπνης πόλης θα πρέπει να προσφέρει και έτοιμα (outofthebox) webεργαλεία ανάπτυξης εφαρμογών (applicationdevelopmenttools) και διεπαφών χρηστών (dashboardbuilder) έξυπνης πόλης προς τους προγραμματιστές του τμήματος πληροφορικής του Δήμου.

 

7. Κέντρο Διαχείρισης και Ελέγχου Έξυπνης Πόλης (Smart City Command & Control Center)

Το Κέντρο Διαχείρισης και Ελέγχου αποτελεί το φυσικό σημείο συγκέντρωσης των πληροφοριών από ταπληροφοριακά συστήματα των υποδομών της έξυπνης πόλης. Εκεί, σε μεγάλες οθόνες, στο videowall και στους τοπικούς υπολογιστές που θα εγκατασταθούν, θα προβάλλονται δεδομένα από τις επιμέρους εφαρμογές έξυπνης πόλης (πλατφόρμα έξυπνης πόλης, διαχείριση parking, διαχείριση κυκλοφορίας οχημάτων, κ.α.) καθώς επίσης από υφιστάμενες και μελλοντικές εφαρμογές.

Από εκεί, στελέχη με εξειδίκευση σε τομείς όπως οι αστικές μεταφορές, η ασφάλεια, η καθαριότητα και ηπληροφορική θα συντονίζουν τις ενέργειές τους, έτσι ώστε η πόλη να προσφέρει αδιάλειπτα και σε σύντομο χρόνο τις υπηρεσίες της σε πολίτες, επισκέπτες και επιχειρηματίες.Στόχος είναι το Κέντρο Διαχείρισης και Ελέγχου να αποτελέσει ένα στρατηγείο για τη βελτίωση της καθημερινότητας της πόλης.Το Κέντρο Ελέγχου θα εγκατασταθεί σε χώρους του Δημαρχιακού Μεγάρου. Θα πρέπει να διαθέτει τον απαιτούμενο εξοπλισμό όπως:

I. Τέσσερις (4) οθόνες VideoWall (4 x 49’’) και τέσσερις (4) βοηθητικές οθόνες με τις απαραίτητες

βάσεις στήριξης

II. Τέσσερις (4) προσωπικούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές με

III. διπλές οθόνες προσωπικών Η/Υ (4 x 2 x 24’’) με τις απαραίτητες βάσεις στήριξης

Επίσης για τη διασύνδεση των ανωτέρω θα απαιτηθούν :

IV. Καλωδιώσεις και παρελκόμενος εξοπλισμός

V. Εργασίες εγκατάστασης και παραμετροποίησης

VI. Μείκτες εικόνας για διασύνδεση και πλοήγηση στις Οθόνες VideoWall και τις βοηθητικές οθόνες.

Ο ανάδοχος πρέπει να λάβει μέριμνα για τη διαμόρφωση του χώρου του Κέντρου Ελέγχου ( εκτίμηση

διαστάσεων 9,45mx 4,45 m, εμβαδού 42,05 m2). Το διάγραμμα του χώρου θα δοθεί στη φάση της μελέτηςεφαρμογής.

Εσωτερική καλωδίωση

Για τις ανάγκες διασύνδεσης του εξοπλισμού θα απαιτηθεί καλώδιο δικτύου cat6 (ή καλύτερο) το οποίο θαείναι κατάλληλο για:

·         τη μετάδοση ψηφιακών σημάτων φωνής, δεδομένων και εικόνας

·         τα καλώδια θα συνοδεύονται από όλα τα μικρο-υλικά και παρελκόμενα για τη σύνδεση τους.

καθώς επίσης καλωδιώσεις τροφοδοσίας ρεύματος για τα παραπάνω υλικά (οθόνες / Η/Υ κλπ.).

 

Εργασίες εγκατάστασης και παραμετροποίησης στο κέντρο ελέγχου

Εργασίες εγκατάστασης, παραμετροποίησης και διασύνδεσης με την υπόλοιπη υποδομή του Δήμου.

Όλα τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν θα είναι σύμφωνα με τους προβλεπόμενους Εθνικούς και

Ευρωπαϊκούς και Διεθνείς κανονισμούς και πρότυπα .

Προτεινόμενη διάταξη Κέντρου Ελέγχου

 

8.      ΥΠΟΣΥΣΤΗΜΑ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΣΕ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

Το προτεινόμενο υποσύστημα αφορά την κεντρική παρακολούθηση και παροχή ελεγχόμενης πρόσβασης σε υποδομές του Δήμου μέσω χρήσης κινητών συσκευών από προσωπικό του Δήμου, ώστε να διασφαλίζεται αφενός ο έλεγχος και αφετέρου η ασφάλεια του προσωπικού και των υποδομών ή/και εξοπλισμού που αξιοποιείται στο Δήμο με χρήση ψηφιακών μέσων και με αδιάβλητο τρόπο.

Ειδικότερα η προτεινόμενης πράξη αφορά την δημιουργία ολοκληρωμένης ψηφιακής υπηρεσίας πρόσβασης σε υποδομές του Δήμου (π.χ. εργοτάξια Δήμου) που θα επιτρέπει την ασφαλή και εύκολη πρόσβαση στις υποδομές με την χρήση και των κινητών συσκευών των ατόμων που χρησιμοποιούν τους χώρους.  Με την λειτουργία των ευφυών σημείων πρόσβασης θα δίνεται η δυνατότητα στους τελικούς χρήστες, με την χρήση των κινητών συσκευών τους, καθώς και με χρήση κωδικών, όπου αυτό χρειάζεται, να εισέρχονται σε χώρους και υποδομές του Δήμου που απαιτούν ελεγχόμενη πρόσβαση.

Στο πλαίσιο της πράξης θα υλοποιηθούν οι κάτωθι δράσεις:

·         Ανάπτυξη και παραμετροποίηση Διαδικτυακής πλατφόρμας διαχείρισης χρηστών (προσωπικό υποδομών, κτλ) με δυνατότητα ενσωμάτωσης ελέγχου πρόσβασης σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους ανάλογα με τον ρόλο του εκάστοτε χρήστη και της υπηρεσίας που χρησιμοποιεί για την πρόσβαση στην υποδομή.

·         Εφαρμογή για Έξυπνες κινητές συσκευές με δυνατότητα ελεγχόμενης πρόσβασης (είσοδος/έξοδος) σε υποδομές με την χρήση μπαρών (π.χ. πόρτες εισόδου, τρίποδα τουρνικέ, μπάρες πρόσβασης, κτλ) που ενσωματώνουν ασύρματες ευφυείς μονάδες (ασύρματη keylessτεχνολογία) και επιτρέπουν την ασφαλή επικοινωνία μεταξύ τους με χρήση συστημάτων κυλιόμενων κωδικών επαλήθευσης.

Η διαδικτυακή πλατφόρμα καθώς και η εφαρμογή για τις έξυπνες κινητές συσκευές που θα αναπτυχθούν στα  πλαίσια του έργου αποτελούν ψηφιακές εφαρμογές που θα βασίζονται σε καινοτόμες τεχνολογίες, αναγνωρισμένες για την ευχρηστία τους και θα έχουν ως στόχο την βελτίωση των υπηρεσιών προς τους χρήστες των υποδομών και την αναβάθμιση εν γένει των ψηφιακών υπηρεσιών πρόσβασης σε ελεγχόμενες υποδομές του Δήμου.

 

Αναλυτική Τεχνική Περιγραφή

Το προτεινόμενο σύστημα θα πρέπει να προσφέρει ένα πλήρες πακέτο ηλεκτρονικών υπηρεσιών για το τομέα της διαχείρισης εισόδων/εξόδων σε υποδομές/κτίρια/εγκαταστάσεις, όπου απαιτείται η παρουσία του χρήστη με την συνδυαστική χρήση του κινητού του τηλεφώνου όταν επισκέπτεται την υποδομή, και υλικού (ευφυής μονάδα αλληλεπίδρασης με κινητές συσκευές) που εγκαθίσταται στα διάφορα σημεία εισόδου/εξόδου της εκάστοτε υποδομής.

Εκτός από την ταυτοποίηση/αυθεντικοποίηση του εκάστοτε χρήστη (με την χρήση ασύρματης τεχνολογίας BLE που διαθέτουν οι έξυπνες κινητές συσκευές και αντίστοιχο σύστημα οι ασύρματες μονάδες πρόσβασης), το προτεινόμενο σύστημα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως «έξυπνη» κλειδαριά, δίνοντας την δυνατότητα στον εκάστοτε χρήστη που είναι εγγεγραμμένος στο πληροφοριακό σύστημα (διαδικτυακή πλατφόρμα του προτεινόμενου συστήματος)  να εισέλθει σε χώρο που η πρόσβαση είναι ελεγχόμενη (π.χ. είσοδος εργοταξίου, κτλ).

Οι βασικές λειτουργίες του προτεινόμενου συστήματος είναι οι παρακάτω:

·         Πλήρης πλατφόρμα διαχείρισης χρηστών και ελέγχου πρόσβασης (με δυνατότητα προσωρινού διαμοιρασμού μεταξύ εγγεγραμμένων χρηστών)

o   Υποστήριξη διαβάθμισης πρόσβασης και διαφορετικών τύπων χρηστών

·         Πρόσβαση σε συγκεκριμένες ώρες και ημέρες (Ευέλικτη κράτηση)

o   Δυνατότητα κατηγοριοποίησης χρηστών ανάλογα με την κάρτα εισόδου (μηνιαία πρόσβαση, κτλ)

·         Πλήρης καταγραφή συμβάντων (είσοδοι/έξοδοι) καθώς και πρόσβασης μέσω της «έξυπνης» συσκευής σε χώρους.

Η προτεινόμενη εφαρμογή θα μπορεί να προσφέρεται μέσω αντίστοιχης πύλης υπηρεσιών του Δήμου και θα υποστηρίζει τους παρακάτω δυνητικούς χρήστες του Δήμου:

Χρήστες εγγεγραμμένοι  σε υπηρεσίες υποδομών

·         Οι χρήστες που έχουν εγγραφεί στις υπηρεσίες πρόσβασης υποδομών του Δήμου θα μπορούν να χρησιμοποιούν την εφαρμογή για κινητές συσκευές που θα ναι διαθέσιμη στα Stores (PlayStore για Android και AppStore για iOS) χρησιμοποιώντας ενιαίες διεπαφές με το χρήστη.

Διαχειριστές Υποδομών

·         Οι διαχειριστές των υποδομών θα μπορούν να διαχειρίζονται τους χρήστες, τα σημεία πρόσβασης (ευφυείς μονάδες πρόσβασης) καθώς και την διαχείριση των προσβάσεων στην εκάστοτε υποδομή με δυνατότητα ορισμού διαφορετικών περιορισμών (χρονικοί περιορισμοί, αριθμός περασμάτων αν πρόκειται για χρήση ελεγχόμενων αριθμών εισόδου σε υποδομές βάσει υπηρεσιών που έχει ενεργοποιήσει η κάθε κατηγορία χρήστη (ή ομάδα) που εισέρχεται στον ελεγχόμενο χώρο/υποδομή.

Το υποσύστημα θα αποτελεί μέρος της κεντρικής πλατφόρμας έξυπνης πόλης ενώ θα διαθέτει ανοικτή αρχιτεκτονική και προδιαγραφές ώστε να μπορεί να επεκταθεί η συνδεσιμότητα και οι υπηρεσίες με τρίτα συστήματα. Επίσηςθα λειτουργεί από ένα ενιαίο διαδικτυακό περιβάλλον τηρώντας την αρχή του διαχωρισμού μεταξύ των επιπέδων παρουσίασης, λειτουργίας και δεδομένων.

Αναμενόμενα Οφέλη

Στα πλαίσια του ψηφιακού μετασχηματισμού του Δήμου και των υπηρεσιών που προσφέρει στους χρήστες των υποδομών του, η δυνατότητα ελεγχόμενης πρόσβασης σε εγκαταστάσεις του Δήμου (π.χ. εργοτάξια, κτλ) , θα συνεισφέρει στην καλύτερη διαχείριση αυτών από την μεριά του Δήμου καθώς και την διευκόλυνση χρήσης και πρόσβασης από τους τελικούς χρήστες και τις ομάδες που θα τις χρησιμοποιούν. Έτσι, οι άμεσα ωφελούμενοι θα γνωρίζουν εκ των προτέρων τη δυνατότητα πρόσβασης σε τέτοιες υποδομές, θα μπορούν να προγραμματίζουν καλύτερα την ώρα προσέλευσή τους με την χρήση καινοτόμων τεχνολογιών που θα ενσωματώνονται στις έξυπνες κινητές συσκευές καθώς και σε ελεγχόμενα σημεία πρόσβασης (τεχνολογία με χρήση κωδικών και οθονών αφής).

 

9. Υποσύστημα Έξυπνης Στάθμευσης

Το 11% των διαθέσιμων θέσεων στάθμευσης παγκοσμίως, είναι έξυπνες και αυτό το νούμερο θα αυξηθεί στο 16% μέχρι το 2023. Η διαθεσιμότητα θέσεων στάθμευσης είναι από τα κύρια προβλήματα της προσωπικής μετακίνησης με αυτοκίνητο στο αστικό περιβάλλον και επηρεάζει σημαντικά την κυκλοφορία, πρόσβαση πεζών σε πεζοδρόμια/διαβάσεις και συντελεί στην επιβάρυνση του περιβάλλοντος από καυσαέρια οχημάτων. Ειδικότερα σε περιοχές με σημεία ενδιαφέροντος όπως επιχειρήσεις λιανικής πώλησης και σταθμοί μέσων σταθερής τροχιάς σε συνδυασμό με την έλλειψη υποδομών στάθμευσης το πρόβλημα γίνεται εντονότερο.

Σε περιοχές όπου δεν υπάρχουν κλειστοί σταθμοί στάθμευσης  και οι θέσεις είναι περιορισμένες, τα προβλήματα είναι πολλαπλά:

1.      Παράνομη στάθμευσή επί των οδών γύρω από το σημείο ενδιαφέροντος

2.      Αύξηση της κυκλοφορίας επί των οδικών αξόνων λόγω πολλαπλών διελεύσεων για εύρεση θέσης

3.      Καθυστέρηση της κίνησης λόγω αναμονής ή δοκιμής στάθμευσης σε μη κατάλληλη θέση

4.      Αύξηση του επιπέδου θορύβου και περιβαλλοντολογική επιβάρυνση λόγω περιττών διανυθέντων χιλιομέτρων προς εύρεση θέσης

5.      Αύξηση μικροατυχημάτων

Οιδιαμορφωμένες ζώνες εμπορικών – διοικητικών δραστηριοτήτων, δημιουργούν αυξημένες ανάγκες γιαστάθμευση των επισκεπτών. Σημαντικό μέρος του διαθέσιμου χώρου για στάθμευση καλύπτεται απόεργαζόμενους, ενώ περιορισμένες απαιτήσεις προέρχονται από τους κατοίκους του κέντρου. Ταυτόχροναείναι αρκετοί οι υφιστάμενοι χώροι στάθμευσης, τους οποίους όμως δε γνωρίζουν οι επισκέπτες καιταυτόχρονα δεν υπάρχει γι’ αυτούς ενιαίος τρόπος πληροφόρησης και δρομολόγησης.

Το παρόν έργο περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος με σκοπό την πληροφόρησηκαι εξυπηρέτηση των οδηγών, στην προσπάθειά τους να βρουν χώρο στάθμευσης και κατ’ επέκταση τηνκυκλοφοριακή αποσυμφόρηση της πόλης από τα οχήματα που περιφέρονται άσκοπα, προσπαθώντας νασταθμεύσουν.

 

Η απάντηση στην επίλυση των παραπάνω προβλημάτων συνδυάζει την άμεση και έγκυρη πληροφόρηση από έξυπνους αισθητήρες και την άμεση πληροφόρηση μέσω πολλαπλών καναλιών των οδηγών για την διαθεσιμότητα θέσεων σε πραγματικό χρόνο.

Σύμφωνα με τα παραπάνω το σύστημα έξυπνης στάθμευσης καλύπτει τις παρακάτω λειτουργικές ενότητες:

 

9.1. Λειτουργικές απαιτήσεις Συστήματος Έξυπνης Στάθμευσης

9.1.1. Προς τον Οδηγό

·         Δυνατότητα προβολής της διαθεσιμότητας θέσεων σε πραγματικό χρόνο και μέσα από εναλλακτικάκανάλια, όπως κινητές συσκευές και φωτεινές πινακίδες LED.

·         Δρομολόγηση του χρήστη στις οδούς με διαθεσιμότητα θέσεων στάθμευσης σε συνεργασία με mobileεφαρμογήπου διαθέτει και GPS

·         On-line και δυναμικές πληροφορίες για χρεώσεις και πολιτικές στάθμευσης (π.χ. Θέσεις ΑμΕΑ)

·         Πληρωμή μέσω έξυπνων συσκευών ή εναλλακτικών καναλιών, όπως μέσω POS σε καταστήματα

·         Ειδοποίηση του οδηγού όταν ο πληρωμένος χρόνος στάθμευσης πλησιάζει στο τέλος του

·         Δυνατότητα ανανέωσης και πληρωμής επιπλέον παραμονής στην θέση στάθμευσης

·         Πλήρες και τεκμηριωμένο API για την περαιτέρω διασύνδεση και διαλειτουργικότητα εφαρμογών καισυστημάτων (υφιστάμενων και νέων)

 

9.1.2. Προς τον Διαχειριστή του Συστήματος Έξυπνης Στάθμευσης

·         Κεντρική Κονσόλα Διαχείρισης (Dashboard) με προβολή πάνω σε χάρτη, δεδομένων σε πραγματικό χρόνοσχετικά με διαθεσιμότητα θέσεων στάθμευσης, παραβάσεις, κατάσταση λειτουργίας αισθητήρων, ειδοποιήσεις και ιστορικά δεδομέναχρήσης θέσεων ή χώρων στάθμευσης σε μονάδες χρόνου και εσόδων

·         Κεντρική Κονσόλα Διαχείρισης (Dashboard) με δυνατότητα προβολής αναφορών (reports) σε πραγματικό χρόνο ή ιστορικά για ημερήσιες κρατήσεις και χρήσεις, έσοδα και παραβάσεις. Αναφορέςγιατελευταίες30/90/180/365 ημέρες

·         Δυναμική διαχείριση θέσεων στάθμευσης (πρόσθεση νέας θέσης / κατάργηση υπάρχουσας), πολιτική χρέωσης, προσδιορισμός ειδικών θέσεων στάθμευσης και πολιτικές χρήσης για ομάδες χρηστών π.χ. για μόνιμους κατοίκους,  επισκέπτες, ΑμεΑ, θέση φορτοεκφόρτισηςκά.

·         Κεντρικό Σύστημα Διαχείρισης και δυνατότητα δημιουργίας ομάδων χρηστών (usergroups) και δικαιωμάτων και πολιτικών πρόσβασης στην πληροφορία των χρηστών (accessrights) με γνώμονα και τις αρχές προστασίας προσωπικών δεδομένων και GDPR

·         Διαχείριση Χρηστών: Εισαγωγή νέων χρηστών ή αφαίρεση υπαρχόντων χρηστών

·         Αλλαγή πολιτικές χρήσης θέσεων ή ζωνών στάθμευσης (ώρες λειτουργίας, χρεώσεις)

 

 

9.1.3 Αστυνόμευση

Η αστυνόμευση των χώρων στάθμευσης θα γίνεται από την υπάρχουσα Δημοτική Αστυνομία. Για την επιτυχής εφαρμογή του συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης χρειάζεται και η δυναμική υποστήριξη σε αστυνόμευση για εντοπισμός παραβάσεων και μέτρα αποτροπής. Το Σύστημα Διαχείρισης Έξυπνης Στάθμευσης θα προσφέρει και υποσύστημα Αστυνόμευσης που θαυποστηρίζει:

·         Ηλεκτρονικά μέσω εφαρμογής κινητού να εντοπίζει παραβάσεις σε πραγματικό χρόνο, να στέλνει ειδοποιήσεις για την θέση και τον χρόνο της παραβίασης και μέσω GPS να δίνει οδηγίες για προσέγγιση της θέσης. Παραβάσεις αφορόυν είτε παράνομη χρήση θέσης, μη πληρωμή ή παραμένονταςπλέον του χρονικού ορίου

·         Εντοπισμός και αναφορά παραβάσεων από την κατάληψη θέσεων ειδικού χαρακτήρα, όπως φορτοεκφόρτωσης, ΑμΕΑ, προσωρινής στάσης κλπ.

·         Ηλεκτρονική και έντυπη έκδοση κλήσεων με δυνατότητα φωτογράφισης στον χώρο της παραβίασης και αποστολής στο Κεντρικό Σύστημα Διαχείρισης

·         Δυνατότητα προβολής αναφορών κλήσεων που έχουν εκδοθεί (ανά χρήστη, ημέρα, μήνα, χρόνο)

·         Οι πληροφορίες σχετικά με παραβάσεις και κλήσεις να ανταλλάσσονται μεταξύ του Κεντρικού Συστήματος Διαχείρισης και της εφαρμογής Αστυνόμευσης (κινητό ή tablet). Τα δύο συστήματα μπορούν να προβάλλουν σε πραγματικό χρόνο όλες τις παραβάσεις σε χάρτη.

 

 

9.1.4 Αποτρεπτική Στάθμευση – Ειδικές Ομάδες

Πέραν από την επιτυχή αστυνόμευση των χώρων στάθμευσης, θα πρέπει να υπάρχει υποσύστημα ορισμού θέσεων στάθμευσης ειδικών αναγκών όπως για Δημότες ΑμεΑ, μόνιμοι κάτοικοι,εγκύους γυναίκες και επαγγελματίες όπως για φορτοεκφόρτωσης αγαθών για φορτηγά διανομής. Το υποσύστημα θα πρέπει να μπορεί να καθορίζει τους επιτρεπόμενους χρήστες για τις ειδικές θέσεις στάθμευσης, να μπορεί να ορίζει τις πολιτικές χρήσης, αλλά και να μπορεί να παράγει ειδοποιήσεις στο υποσύστημα αστυνόμευσης, όταν κάποιος μη-εξουσιοδοτημένος χρήστης, σταθμεύσει παράνομα στους χώρους αυτούς. Εφαρμογή μπορεί να έχει και για γωνίες σε στενούς δρόμους όπου στρίβουν μεγάλα οχήματα όπως λεωφορεία και όπου πάλι, να στέλνεται ειδοποίηση όταν σταθμεύσει οποιοδήποτε όχημα.

·         Parking Management for Professional Needs.

·         Parking Management for Special Categories. The system should have the characteristics corresponding to the above to categorize parking spaces based on their relevant regulatory decisions for their specific parking categories.

 

9.1.5 Στατιστικές Αναλύσεις

Σημαντική παράμετρος του Κεντρικού Συστήματος Διαχείρισης είναι η δυνατότητα να προσφέροντα στατιστικές αναλύσεις πάνω σε ιστορικά δεδομένα χρήσης των θέσεων στάθμευσης. Οι αναλύσεις αυτές είναι σημαντικές για την καλύτερη αναγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων και την διαμόρφωση πολιτικών εφαρμογής π.χ. για την τιμολογιακή πολιτική. Θα πρέπει να προσφέρονται οι εξής πληροφορίες:

 

·         Αναφορές κάλυψης θέσεων, εσόδων, παραβάσεις και αστυνόμευσης ανά θέση, ζώνη ή συνολικά

·         Ανάλυσης «δημοφιλίας» θέσεων ή περιοχών στάθμευσης, στη μονάδα του χρόνου (ημέρα, εβδομάδα,μήνας κλπ) με στόχο την υποστήριξη του ορισμού χρεώσεων

·         ΚεντρικήΚονσόλα Λειτουργίας (Dashboard) — με χάρτη και πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο για τηνκάλυψη θέσεων, επισημάνσεις (alerts),
πολιτικές και την «υγεία» του εγκατεστημένου εξοπλισμού

·         Διαχείριση θέσεων στάθμευσης και ομαδοποίηση

·         Δυναμική διαχείριση πολιτικών ανά θέση ή ομάδα θέσεων

·         Εξαγωγή δεδομένων και αναφορών σε αρχεία μορφήςcsvήpdf

 

9.1.6Ενοποίηση και Διαλειτουργικότητα

Το Σύστημα Διαχείρισης Έξυπνης Στάθμευσης θα πρέπει να είναι ανοικτό και να επιτρέπει την ενοποίηση και διαλειτουργικότητα με τρίτα συστήματα, υπάρχοντα ή νέα, ώστε να εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα και επεκτασιμότητα. Θα πρέπει να προσφέρει:

·         Ανοικτά Application Programming Interfaces (APIs) γιαεξαγωγήδεδομένων

·         Υποστήριξη ενοποίησης με τρίτα συστήματα όπως εφαρμογές κινητών (mobileapps), ηλεκτρονικών πληρωμών, συστήματα του Δήμου όπως ERP ή GISκά.

·         Δυνατότητα διασύνδεσης με συστήματα ηλεκτρονικών πληρωμών (e-payment)

·         Δυνατότητα διασύνδεσης με εφαρμογές για κινητά τηλέφωνα ή άλλες φορητές συσκευές

·         Δυνατότητα διασύνδεσης με POS συστήματα για πληρωμή μέσω πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών

 

9.1.7 Διεπαφή Χρηστών (GUI)

Η Διεπαφή Χρηστών επιτρέπει για κάθε κατηγορία χρηστών να μπορεί να αλληλεπιδρά με το Σύστημα Διαχείρισης Εξυπνης Στάθμευσης χρησιμοποιώντας διάφορες ηλεκτρικές συσκευές (PC, mobile, tablet) μέσω γραφικών εικονιδίων, κείμενο ήεντολές μέσω καθορισμένων επιλογών. Η Διεπαφή Χρηστών επιτρέπει στους χρήστες να:

·         Εντοπίζει ελεύθερες θέσεις στάθμευσης σε πραγματικό χρόνο

·         Δίδονται οδηγίες πλοήγησης στην ελεύθερη θέση στάθμευσης

·         Μπορούν, αφού σταθμεύσουν, να πληρώσουν μέσω πιστωτικής/χρεωστικής κάρτας

·         Λαμβάνουν ειδοποίηση όταν ο πληρωμένος χρόνος στάθμευσης τελειώνει και να μπορούν μέσω εφαρμογής να ανανεώνουν τον χρόνο παραμονής στάθμευσης με νέα πληρωμή

·         Υποστηρίζει τουλάχιστον δύο γλώσσες (Ελληνικά και Αγγλικά)

·         Υποστηρίζουν εφαρμογές για κινητά τηλέφωνα και tabletsσεAndroidκαιiOS

 

9.1.8Απαιτήσεις του Κεντρικού Σύστηματος Διαχείρισης

Το Κεντρικό Σύστημα Διαχείρισης Έξυπνης Στάθμευσης είναι χτισμένη σε ολοκληρωμένη IoT πλατφόρμα Έξυπνης Πόλης και θα πρέπει να υποστηρίζει τις εξής λειτουργίες:

·         Διαχείριση θέσεων στάθμευσης (on-boarding, πολιτικές εφαρμογής ομαδοποίηση σε ζώνες κλπ.)

·         Διαχείριση πληρωμών μέσω πιστωτκής / χρεωστικής κάρτας και μέσωσυστήματος e-payment

·         Διαχείριση χρηστών

·         Διαχείριση πολιτικών εφαρμογήςθέσεων στάθμευσης όπως τιμολογιακή πολιτική, ώρες και ημέρες λειτουργίας, ειδικές ομάδες χρηστών (π.χ. ΑμεΑ)

·         Ιστορικά δεδομένα και αναφορές π.χ. για χρήση των θέσεων στάθμευσης, έσοδα και παραβάσεις, κά.

·         Οι Διεπαφές Χρηστών για τους χειριστές του Δήμου και των πολιτών θα μπορεί να γίνεται μέσω webbrowsers ή εφαρμογών mobile όπου θα υπαρχουν διαφορετικά επίπεδα πρόσβασης στην πληροφορία και αλληλεπίδρασης

·         Κεντρική Κονσόλα – προβολή σε χάρτη σε πραγματικό χρόνο για ελεύθερες και κατηλλειμένες θέσεις στάθμευσης, παραβάσεις, alerts και κατάσταση λειτουργίας των αισθητήρων (πληρότητα μπαταρίας, συνδεδεμένο / μη-συνδεδεμένο)

 

9.1.9Διαχείριση Χρηστών

Το Κεντρκό Σύστημα Διαχείρισης Έξυπνης Στάθμευσης θα πρέπει να προσφέρει ένα υποσύστημα διαχείρισης χρηστών από τον «διαχειριστή» (admin) για την διαχείριση και τα δικαιώματα των εγγεγραμμένων χρηστών. Τουποσύστημαθα πρέπει να προσφέρει:

·         Ορισμός δικαιωμάτων πρόσβασης τον διαχειριστή από βάσει της κατηγορίαςχρηστών (π.χ. επισκέπτης, μόνιμος κάτοικος,ΑμεΑκά)

·         Διαφορετική πρόσβαση στην πληροφορία του συστήματος(π.χ. πολίτης, διαχειριστής, τεχνικός, χειριστής)

9.1.10 Ασφάλεια

Το Κεντρικό Σύστημα Διαχείρισης θα πρέπει να διαφαλίζει την ασφάλεια:

·         Για το σύνολο του πληροφορικού συστήματος, της υποδομής και των εφαρμογών ή υποσυστημάτων που την συνθέτουν

·         Για την ακεραιότητα και ασφάλεια των δεδομένων

·         Για την ασφάλεια των αποθηκευμένων και επεξεργασμένων προσωπικών δεδομένων σύμφωνα με τις εθνικές και κοινοτικές οδηγίες σχετικά με GDPR και dataprivacy

 

9.1.11Υποσύστημα Πληρωμών

Το Κεντρικό Σύστημα Διαχείρισης θα πρέπει να έχει υποσύστημα που υποστηρίζει ηλεκτρονικές πληρωμές με τους εξής τρόπους:

·         Πληρωμή μέσω εφαρμογής έξυπνου κινητού τηλεφώνου ή άλλων φορητών συσκευών Androidή iOS

·         Πληρωμή μέσου webe-paymentεφαρμογής

·         Πληρωμή μέσω POS

Η εφαρμογή πληρωμής μέσω κινητού τηλεφώνου θα πρέπει να υποστηρίζει:

·         Androidκαι iOS

·         Πληρωμές μέσω των πιο δημοφιλών πιστωτικώνκαιχρεωστικών καρτών (MasterCard, Visa, Maestro, AmericaExpress)

·         Λειτουργίες ηλεκτρονικού πορτοφολίου όπου χρήστες μπορούν να προπληρώνουν πίστωση για χρήση θέσεων στάθμευσης χρησιμοποιώντας πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες

·         Υποστήριξη λεπτού προς λεπτού χρεώσεις για θέση στάθμευσης

·         Use the least possible combination of information to serve parking and registering users

·         Πολλαπλά οχήματα από έναν χρήστη είτε αφορά δικό του ή ενοικιαζόμενο

·         Να υποστηρίζει κατ’ ελάχιστον Ελληνική και Αγγλική γλώσσα

·         Προστασία προσωπικών δεδομένων και GDPR

 

 

 

9.1.12 Υποσύστημα Ειδοποιήσεων

Το Κεντρικό Σύστημα Διαχείρισης θα παρέχει υποσύστημα για καθορισμό αποδεκτών (χρήστης ή ομάδα χρηστών) για προώθηση αυτόματων ειδοποιήσεων. Ειδοποιήσεις θα μπορούν να αποσταλούν είτε μέσω email, SMS ή και απευθείας στα υποσυστήματαμέσω web ή mobile. Οι ειδοποιήσεις θααφορούν:

·         Παραβάσεις κάθε τύπου– ενημέρωση στους χειριστές και στην Δημοτική Αστυνομία

·         Αστοχία Αισθητήρων (Χαμηλή μπαταρία ή εκτός δικτύου) - ενημέρωση στους χειριστές και στην Τεχνική Υπηρεσία για επιτόπου αυτοψία και δρομολόγηση πιθανής αντικατάστασης ή επισκευής

·         Ενημέρωση πολιτών αν ο χρόνος στάθμευσης πρόκειται να λήξει

·         Δυνατότητα δημιουργίας νέων παραμετροποιημένων ειδοποιήσεων

 

9.1.13Προμήθεια, Εγκατάσταση του Λογισμικού Έξυπνης Στάθμευσης και Αισθητήρων

Το Κεντρικό Σύστημα Διαχείρισηςθα πρέπει να προσφέρει όλες τις λειτουργίες του μέσω ενός ενιαίου πληροφοριακού συστήματος που έχει την δυνατότητα να παραμετροποιηθεί στις συγκεκριμένες ανάγκες του Δήμου και των χρηστών και θα έχει πεδίου εφαρμογής είτε σε παρόδιους ή κλειστούς χώρους στάθμευσης.

 

Λειτουργικές Απαιτήσεις

Το Κεντρικό Σύστημα Διαχείρισης Έξυπνης Στάθμευσηςθα πρέπει να ενοποιεί πληροφορία από επίγειους αισθητήρες έξυπνης στάθμευσης. Οι επιτηρούμενες θέσεις στάθμευσης θα πρέπει να εμφανίζονται σε χάρτη με τις αντίστοιχες γεωσυντεταγμένες με διακριτούς χρωματισμούς που δείχνουν αν μια θέση είναι ελεύθερη ή κατειλλημένη, αφορά ειδικά ομάδα χρήσης (π.χ. θέσεις ΑμεΑ) ή έχει παράβαση στην χρήση του.Οι Δημοτικοί χειριστές του συστήματος θα έχουν πρόσβαση σε λεπτομερή στατική και δυναμική πληροφορία σχετικά με την Δημοτική στάθμευση οχημάτων και θα μπορούν να ενεργοποιήσουν ή να απενεργοποιήσουν θέσεις ή να αλλάξουν πολιτικές εφαρμογής θέσεων ή ζωνών στάθμευσης.

Τα στατιστικά δεδομένα να μπορούν να προβάλλονται σε διαγράμματα με πολλαπλές μορφές (barcharts, linecharts, piecharts, κ.α.), και να εξάγονται σε μορφή csv ήpdf.

 

Αισθητήρες

Για τις ανάγκες του έργου θα εγκατασταθούν, θα παραμετροποιηθούν και θα τεθούν σε λειτουργία αισθητήρες έξυπνης στάθμευσης. Οι αισθητήρες αυτοί θα επικοινωνούν με το Κεντρικό Σύστημα Διαχείρισης Έξυπνης Στάθμευσης μέσω LPWAN δικτύου και θα μπορούν να εντοπίζουν όχημα και να ενημερώνουν σε πραγματικό χρόνο τους χειριστές αν μια θέση στάθμευσης είναι ελεύθερη ή κατειλημμένη. Οι αισθητήρες θα μπορούν να στείλουν στο

Οι αισθητήρες θα μεταδίδουν δεδομένα με τεχνολογίες δικτύου χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης (LPWAN) για να εξασφαλίζουν μεγάλη διάρκεια αυτονομίας λειτουργίας, θα αντέχουν σε αντίξοες καιρικές συνθήκες (προστασία κατά IP68) και θα μπορούν να αντέξουν σε μεγάλα φορτία βάρους (ΙΚ10). Οι αισθητήρες θα εγκατασταθούν κάτω από το οδόστρωμα για να προστατεύονται από βανδαλισμό.

Οι αισθητήρες θα έχουν ενσωματωμένο BLE ώστε να μπορούν να υποστηρίξουν την εφαρμογή αποτρεπτικής στάθμευσης με ταυτοποίηση χρηστών εγκεκριμένων χρηστών που φέρουν BLEtag.

Ο προτεινόμενος αισθητήρας στάθμευσης είναι σε θέση να εντοπίσει την παρουσία ή την απουσία οχήματος στην θέση στάθμευσης και να μεταδώσει δεδομένα στο λογισμικό διαχείρισης έξυπνης στάθμευσης.

 

Λογισμικό

Το προσφερόμενο λογισμικό θα μπορεί να συλλέγει κάθε δεδομένο που αφορά την την διαχείριση και επιτήρηση των θέσεων στάθμευσης, την λειτουργία του εξοπλισμού. Συγκεριμένα, τα χαρακτηριστικά και οι υποστηριζόμενες  λειτουργίες του λογισμικού θα πρέπει κατ’ ελάχιστον:

 

·         Mobileεφαρμογή οδηγών(Android καιiOS)για την εύρεση και πλοήγηση σε ελεύθερη θέση στάθμευσης

·         Mobile εφαρμογή αστυνόμευσης για την ειδοποίηση και πλοήγηση σε θέσεις στάθμευσης με παράβαση

·         Προβολή πληροφορίας που αφορούν την σύνολο των θέσεων στάθμευσης, το ποσοστό πληρότητας, τον αριθμό πληρότητας, τον αριθμό ελεύθερων θέσεων, τον αριθμό θέσεων ειδικής χρήσης και την πληρότητά τους (ΑμεΑ, σταθμοί φόρτισης ηλεκτρονικών οχημάτων κ.α)

·         Επιτρέπει σε χάρτη την γραφική αναπαράσταση πληρότητας θέσεων στάθμευσης με διαφορετικούς χρωματισμούς

·         Υποστήριξη ελέγχου της λειτουργίας των αισθητήρων, της μετάδοσης δεδομένων και την αποστολή ειδοποιήσεων σε περίπτωση μη-λειτουργίας

·         Επιτρέπει την δημιουργία και διαχείριση διαφορετικών ομάδων χρηστών. Το σύστημα θα πρέπει τουλάχιστον να επιτρέπει την δημιουργία ή αναίρεση χρήστη και την εφαρμογή προφίλ και δικαιωμάτων χρήσης

·         Υποσύστημα αποτρεπτικής στάθμευσης για θέσεις στάθμευσης ειδικής χρήσης

·         Δημιουργία και διαχείριση θέσεων στάθμευσης για ειδκές ομάδες χρήσης (ΑμεΑ) για αποτροπή μη στάθμευσης σε μη εγκεκριμένους χρήστες

·         Διαχείριση καρτών στάθμευσηςBLE για τις ομάδες ειδικής χρήσης

 

9.2 Στόχοι και Ώφελος Συστήματος Έξυπνης Στάθμευσης

Άμεσοι στόχοι

·         Ενημέρωση των δημοτών/πολιτών για τη διαθεσιμότητα χώρων στάθμευσης στον Δήμο

·         Καθοδήγηση των οδηγών στην «επόμενη» διαθέσιμη θέση στάθμευσης

·         Συλλογή στατιστικών στοιχείων για τη μακροπρόθεσμη βελτίωση της κινητικότητας στην περιοχή

Έμμεσοι στόχοι

·         Μείωση της κίνησης στους δρόμους από τη γρηγορότερη εύρεση θέσης στάθμευσης

·         Μείωση της παράνομης στάθμευσης μέσω τηςάμεσης πληροφόρησης διαθεσιμότητας

·         Μείωση των ατμοσφαιρικών ρύπων μέσω της μείωσης της κίνησης

·         Μείωση του επιπέδου θορύβου στις τοπικές οδούς μέσω της μείωσης της κίνησης

 

Θέσεις Έξυπνης Στάθμευσης

Προτείνεται η δημιουργία 500 έξυπνων θέσεων στάθμευσης, περιλαμβάνοντας παρόδιες θέσεις και δημοτικούς χώρους στάθμευσης.

Κατανομή Θέσεων Στάθμευσης ανά Οδό:

 

10. Πινακίδες Σήμανσης

Ηλεκτρονικός πίνακας για στάση Τύπου Β

 

Η πινακίδα να παρέχει απευθείας δυναμική πληροφόρηση προς το επιβατικό κοινό τόσο ως προς την ώρα άφιξης των λεωφορείων όσο και με μηνυμάτων γενικότερου ενδιαφέροντος.

 

Η πινακίδα να είναι τεχνολογίας led, fullmatrix και να μπορεί να προβάλει από μια έως οχτώ γραμμές κειμένου, να μπορεί να εμφανίζει γραφικά (animation) σε κίτρινο χρώμα ώστε να παρέχει απευθείας δυναμική πληροφόρηση σε δύο γλώσσες, Ελληνικά και Αγγλικά.

 

Η πινακίδα να ενσωματώνει τουλάχιστον δύο διεπαφές διασύνδεσης με ενσωματωμένο σύστημα μπουτόν ψυχρών επαφών.

 

Να ελέγχεται και να διαχειρίζεται από Web εφαρμογή τηλεματικής και να ενσωματώνει πρωτόκολλο επικοινωνίας CRC.

Η πινακίδα να είναι στατικής οδήγησης 1:8 Semi-static 800Hz 7.

Η πινακίδα να είναι τεχνολογίας φώτο-διόδων ( LED ) και να ελέγχεται από ψηφιακό μικρο-ελεγκτή, ο οποίος να είναι τοποθετημένος σε ενσωματωμένης σχεδίασης ηλεκτρονικό κύκλωμα.

 

Η πινακίδα να διαθέτει σύστημα ελέγχου σφαλμάτων, που θα ελέγχει κατ΄ ελάχιστο:

·         καμένοεικονοστοιχείο,

·         αποκοπή εικονοστοιχείου,

·         βραχυκυκλωμένοεικονοστοιχείο,

·         διαρροή ρεύματος εικονοστοιχείου.

 

Η αστοχία ενός εικονοστοιχείου να μην επηρεάζει τη συνολική εμφάνιση του μηνύματος.

 

Η πινακίδα να φέρει σήμανση CE.

 

Τεχνολογία

Η πινακίδα να εμφανίζει κείμενο σε επίπεδο γραμμής από 28,8 cm για μια γραμμή έως4,8 για οχτώ γραμμές  καθώς επίσης να εμφανίζει και γραφικά(animation) . Η χρωματική απόχρωση των φώτο-διόδων (LED) να είναι χρώματος amber( 590nm ). Η σύνθεση της οθόνης να επιτυγχάνεται με εικονοστοιχεία τοποθετημένα έτσι ώστε να εμφανίζεται το κείμενο και τα σύμβολα με χρωμική ομοιομορφία. Η πινακίδα να διαθέτει αισθητήρα φωταύγειας για την διαβάθμιση της φωτεινότητας των led, ανάλογα με την εξωτερική φωτεινότητα.

 

Πλαίσιο και Πρόσβαση

Το πλαίσιο της πινακίδας να είναι από αλουμίνιο βαμμένο με ηλεκτροστατική βαφή και να έχει προστασία από σκόνη και νερό με διαβάθμιση στεγανότητας IP54.

Να προστατεύονται από εξωτερικό διαφανές πολυκαρβονικό φύλλο mat πάχους τουλάχιστον 4 χιλ. και να παρέχει προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία τύπου UV.

 

 

11. ΕΞΥΠΝΑ ΚΕΝΤΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ – ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Ο δήμος Πρέβεζας, αναγνωρίζει τον ρόλο που διαδραματίζει στη σύγχρονη εποχή η συνεχής εκπαίδευση σε νέες τεχνολογίες, καθώς επίσης και την ανάγκη αποτελεσματικής πρόσβασης των τοπικών παραγωγικών ομάδων της ευρύτερης περιοχής σε εκπαιδευτικά προγράμματα δεξιοτήτων προστιθέμενης αξίας που βοηθούν στην ανάπτυξη της εργασιακής απασχόλησης της περιοχής και στην προσπάθεια αναστροφής φαινομένου μετανάστευσης από τη χώρα για επαγγελματικούς λόγους ‘braindrain’. Ως αποτέλεσμα, σε συνεργασία με τον πιστοποιημένο εκπαιδευτικό φορέα του Επιστημονικού Κολλεγίου Ελλάδος SCGκαι της καταξιωμένης πολυεθνικής εταιρίας Cisco, έχει ιδρύσει Ακαδημία Ψηφιακών Δεξιοτήτων σε τεχνολογίες δικτύων (CiscoNetworkingAcademy), η οποία δίνει την δυνατότητα σε νέους επαγγελματίες να αποκτήσουν αντίστοιχη πιστοποίηση επαγγελματικών δεξιοτήτων (πτυχίο CCNA). 

Στα πλαίσια βέλτιστης αντιμετώπισης φαινομένων πανδημίας και αναβάθμισης των υπηρεσιών που παρέχονται στους δημότες αλλά και σε εργαζόμενους των υπηρεσιών, ο δήμος Πρέβεζας έχει αποφασίσει να αξιοποιήσει τον ρόλο της Ακαδημίας Ψηφιακών Δεξιοτήτων με :

-          την δημιουργία έξυπνων κέντρων εργασίας για την αποδοτικότερη εργασία και εκπαίδευση μέσω των νέων τεχνολογιών

-          την αναβάθμιση των υφιστάμενων υποδομών δικτύων και σημείων πρόσβασης

-          την παροχή εργαλείων συνεργατικότητας (collaboration) μεταξύ του δήμου και των σπουδαστών για λόγους συνεχούς βελτίωσης και ανάπτυξης υπηρεσιών ψηφιακού μετασχηματισμού της πόλης της Πρέβεζας

-           

Υπηρεσίες Εκπαίδευσης

 

Ο Ανάδοχος οφείλει να προσφέρει υπηρεσίες Εκπαίδευσης - μεταφοράς τεχνογνωσίας – στους χρήστες του συστήματος με στόχο την πλήρη αξιοποίηση του Έργου. Οι υπηρεσίες αυτές περιλαμβάνουν:

-          Οριστικοποιημένο σχέδιο εκπαίδευσης (σεμιναριακού τύπου ή/και εργαστηριακού τύπου στο περιβάλλον εργασίας) ο οποίος θα περιλαμβάνει τη μεθοδολογική προσέγγιση, την οργάνωση και προετοιμασία εκπαίδευσης (πρόγραμμα συσχετισμένο με το υλικό εκπαίδευσης των διαχειριστών του φορέα με βάση τον ρόλο τους στο Έργο). Στο πλάνο που θα υποβληθεί, θα περιγράφονται αναλυτικά οι προτεινόμενες υπηρεσίες εκπαίδευσης και (ενδεικτικά) θα αναφέρονται: οι στόχοι των υπηρεσιών εκπαίδευσης, οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν οι εκπαιδευτές, το πρόγραμμα των εκπαιδεύσεων, ο χρόνος, η διάρκεια, το συνοδευτικό εκπαιδευτικό υλικό, ο τρόπος πιστοποίησης της επιτυχούς ολοκλήρωσης των προγραμμάτων, ο τρόπος αξιολόγησηςκ.λπ.

-          Εκπαιδευτικό υλικό, με βάση τις ανάγκες, την ετοιμότητα των στελεχών του Φορέα να αξιοποιήσουν το σύστημα και τον προσδοκώμενο ρόλο στην επιχειρησιακή του αξιοποίηση, για σκοπούς σεμιναριακής ή/και «εργαστηριακής» -εκπαίδευσης. Το υλικό θα είναι προσαρμοσμένο στην επιχειρησιακή θεματολογία του Φορέα και θα περιλαμβάνει και use-cases που προσομοιάζουν τις πραγματικές επιχειρησιακές περιπτώσεις λειτουργίας για την καλύτερη αποτελεσματικότητα.

-          Σεμιναριακή εκπαίδευση των χρηστών που θα στελεχώσουν και θα αξιοποιήσουν το Έργο (εκτιμάται ότι συνολικά θα απαιτηθεί να εκπαιδευτούν χρήστες δυο κατηγοριών ωςκάτωθι:

-          Απλοί Χρήστες: για τους οποίους θα προσφερθούν δώδεκα (12) κατ ελάχιστον ώρες εκπαίδευσης

-          Διαχειριστές: για τους οποίους θα προσφερθούν κατ ελάχιστον δέκα έξι (16) ώρες εκπαίδευσης

 

Αξιολόγηση της διαδικασίας και των αποτελεσμάτων εκπαίδευσης και εισηγητικά μέτρα για μεγιστοποίηση της επιχειρησιακής αξιοποίησης τουσυστήματος.

 

 

 

Τεκμηρίωση

 

Ο ανάδοχος θα προμηθεύσει την Υπηρεσία με εγχειρίδια Λειτουργίας και Συντήρησης. Τα εγχειρίδια θα παραδοθούν σε δύο (2) πλήρεις σειρές σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή στα Ελληνικά και θα είναι κατ’ ελάχιστον τα εξής :

α) Εγχειρίδιο Λειτουργίας Συστημάτων Έξυπνης Πόλης Πρέβεζας. Το εγχειρίδιο αυτό θα περιγράφει αναλυτικά τις λειτουργίες της Κεντρικής Πλατφόρμας και υποσυστημάτων που είναι διαθέσιμα στον χειριστή/χρήστη του συνολικού συστήματος. Επιπλέον, θα πρέπει να υπάρχει πλήρες σετ τεχνικών εγχειριδίων χρήσεως, λειτουργίας, συντήρησης, εντοπισμού και αποκατάστασης βλαβών και παροχής οδηγιών εκτελέσεως δοκιμών και ρυθμίσεων των συσκευών, αισθητήρων, κινητών συσκευώνκαι διασυνδεμένων συστημάτων της Πλατφόρμας Έξυπνης Πόλης Πρέβεζας.

β) Εγχειρίδιο Διαχείρισης του Ενιαίου Πληροφοριακού Συστήματος Έξυπνης Πόλης Πρέβεζας. Το εγχειρίδιο αυτό θα περιγράφει όλες τις λειτουργίες διαχείρισης του συστήματος, όπως η θέση του συστήματος σε λειτουργία και ο τρόπος να πραγματοποιείται βοηθητική αποθήκευση (backup) δεδομένων για λόγους ασφαλείας.

γ) Εγχειρίδια εξοπλισμού. Τα εγχειρίδια του εξοπλισμού θα περιέχουν πλήρη έντυπα όπως παρέχονται από τους κατασκευαστές, ως εξής:

                -              Συστήματα υπολογιστών και περιφερειακών

                -              Φορητός εξοπλισμός

                -              Συστήματα τηλεπικοινωνιών

Τα εγχειρίδια θα περιλαμβάνουν πλήρη και λεπτομερή περιγραφή των συσκευών και της θεωρίας λειτουργίας τους, των διαδικασιών δοκιμών, επισκευών και ρυθμίσεων μέχρι επιπέδου στοιχείου, καθώς και πλήρη κατάλογο όλων των χρησιμοποιούμενων ηλεκτρονικών, ηλεκτρικών και μηχανολογικών στοιχείων.

 

δ) Αναλυτική λίστα προμηθευτών και υπεργολάβων που χρησιμοποιήθηκαν στο έργο η οποία και θα περιέχει τις ακόλουθες πληροφορίες:

1.       Όνομα προμηθευτών / υπεργολάβων

2.       Διεύθυνση προμηθευτών / υπεργολάβων

3.       Τηλέφωνο προμηθευτών / υπεργολάβων

4.       Όνομα αρμοδίων προμηθευτών / υπεργολάβων

5.       Περιγραφή της υπηρεσίας και των υλικών που χορήγησε

 

Masterplan υλοποίησης, οδηγός καλών πρακτικών και μελλοντικής επέκτασης συστήματος

 

Αμέσως μετά την υπογραφή της σύμβασής, ο Ανάδοχος εκπονεί αναλυτικό σχέδιο ενεργειών με αντικείμενο το είδος και τον χρονικό προγραμματισμό των ενεργειών που πρέπει να γίνουν από τον ίδιο καθώς και από τους εργολάβους του για την έγκαιρη και τεχνικά άρτια υλοποίηση της προμήθειας σχετικά με τα καθήκοντά του. Το σχέδιο αυτό θα περιλαμβάνει τουλάχιστον:

·         Εκπόνηση σχεδίου γενικού χρονικού προγραμματισμού, ενδιάμεσων στόχων και αλληλεξάρτησης των διαφόρων βημάτων μέχρι την ολοκλήρωση της προμήθειας. Το αναλυτικό σχέδιο ενεργειών υποβάλλεται προς έγκριση εντός δεκαπέντε ημερών (15) από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης του Αναδόχου.

·         Ενέργειες που απαιτούνται για τη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις της συγκεκριμένης προμήθειας και τις απαιτήσεις της Υπηρεσίας που θα παραλάβει την προμήθεια

Μετά την υπογραφή σύμβασης και κατά τη διάρκεια προμήθειας, ο Ανάδοχος υποστηρίζει την Υπηρεσία στα ακόλουθα ζητήματα:

·         Σε γενικά ζητήματα διοίκησης της προμήθειας και εφαρμογής των όρων της σύμβασης.

·         Στο χρηματοοικονομικό προγραμματισμό της προμήθειας και στην παρακολούθηση των σχετικών χρηματοοικονομικών ροών σε σχέση με τα χρονοδιαγράμματα.

·         Στον εντοπισμό πιθανών επερχόμενων προβλημάτων και στην οργάνωση ενεργειών για την αποτροπή τους.

·         Στην παρακολούθηση και καταγραφή της φυσικής και οικονομικής προόδου της προμήθειας. Ο Ανάδοχος παρακολουθεί την έγκαιρη και εντός προϋπολογισμού ολοκλήρωση της προμήθειας και εντοπίζει τυχόν καθυστερήσεις των χρονοδιαγραμμάτων και κινδύνους υπέρβασης του προϋπολογισμού.

·         Στην τήρηση των εγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων.

·         Στην παρακολούθηση της πιστής εφαρμογής των εγκεκριμένων μελετών.

·         Στην τήρηση των Περιβαλλοντικών Όρων που αφορούν στη φάση της υλοποίησης.

·         Στην τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων.

·         Στον έλεγχο της συμβατότητας του φυσικού αντικειμένου με την εγκριτική απόφαση χρηματοδότησης.

·         Στον έλεγχο των επιμετρήσεων και των πιστοποιήσεων.

·         Σε κάθε άλλη απαιτούμενη ενέργεια που είναι απαραίτητη για την επιτυχή ολοκλήρωση της προμήθειας

Για όλα τα παραπάνω ο Ανάδοχος θα υποβάλλει περιοδικές εκθέσεις προόδου συνοδευόμενες από κατάλληλους δείκτες προόδου του φυσικού και του οικονομικού αντικειμένου. Σχέδιο της δομής των εκθέσεων προόδου και των δεικτών προόδου φυσικού και οικονομικού αντικειμένου θα υποβληθεί από τον Ανάδοχο προς έγκριση από την Υπηρεσία, εντός μηνός από την υπογραφή της σύμβασης.

 

Εργασίες παρακολούθησης της συνολικήςπρομήθειας

·         Διαμόρφωση του συστήματος προγραμματισμού της προμήθειας, με βάση το οποίο θα προσδιορίζονται φυσικοί και οικονομικοί δείκτες καθώς και στόχοι και ενέργειες προς υλοποίηση.

·         Καθορισμός ενός συστήματος αναφορών και πληροφόρησης, το οποίο θα περιλαμβάνει περιοδικές εκθέσεις προόδου συνοδευόμενες από κατάλληλους δείκτες προόδου του φυσικού και του οικονομικού αντικειμένου, προκειμένου να είναι δυνατή η αποτελεσματική επίβλεψη της προόδου των εργασιών και η έγκαιρη σύνταξη των αιτήσεων από τους χρηματοδοτικούς φορείς. Σχέδιο της δομής του συστήματος αναφορών και πληροφόρησης θα υποβληθεί από τον Ανάδοχο προς έγκριση από την Υπηρεσία, εντός μηνός από την υπογραφή της σύμβασης

·         Κατάρτιση του χρηματοοικονομικού προγραμματισμού της προμήθειας συνολικά καθώς και η παρακολούθηση των σχετικών χρηματοοικονομικών ροών σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της προμήθειας.

·         Έγκαιρη επισήμανση τυχόν προβλημάτων σε θέματα χρηματοδότησης της προμήθειας και ο προσδιορισμός των απαιτούμενων δράσεων για την αντιμετώπισή τους.

·         Συμμετοχή του Αναδόχου στις τεχνικού χαρακτήρα συνεδριάσεις που πραγματοποιούνται με πρωτοβουλία της αρμόδιας υπηρεσίας και παροχή πληροφοριών ή εγγράφων σχετικών με την υλοποίηση του έργου σε περίπτωση που αυτό ζητηθεί.

 

Παραδοτέα Αναδόχου

Τα παραδοτέα του Αναδόχου προς την  Υπηρεσία, περιγράφονται ως εξής:

·         Τριμηνιαίες εκθέσεις προόδου του έργου καθώς και συμπληρωμένα όλα τα απαιτούμενα από την Δ.Α. του έργου δελτία παρακολούθησης του έργου (πχ Δελτία Δήλωσης Δαπανών, Δελτία Παρακολούθησης Προόδου Πράξης κλπ).

·         Τακτικές εκθέσεις ανά εξάμηνο για τις δραστηριότητές του. Οι τακτικές εκθέσεις θα περιέχουν περιγραφή των ενεργειών και εργασιών που εκτελέστηκαν και παρατηρήσεις επ' αυτών, προτάσεις για τυχόν ενέργειες ή εργασίες που απαιτούνται για την αποτελεσματικότερη υλοποίηση της προμήθειας και γενικότερα κάθε στοιχείο που θα συμβάλλει στη διαμόρφωση της εικόνας σχετικά με την πρόοδο και τα προβλήματα της προμήθειας (παρακολούθηση φυσικής και οικονομικής προόδου και κατασκευής και λειτουργίας). Στο τέλος θα φέρουν συνημμένα τις εκθέσεις ελέγχου και αξιολόγησης, τα σημειώματα και τις έκτακτες εκθέσεις που συντάχθηκαν κατά το διάστημα που αφορά η έκθεση.

·         Έκτακτες εκθέσεις για κάθε θέμα που είτε απαιτεί άμεση ενέργεια, είτε ζητείται από τον Ανάδοχο, είτε τέλος αφορά εκτεταμένο μεμονωμένο αντικείμενο.

·         Πρόγραμμα ενεργειών του Αναδόχου που υποβάλλεται προς έγκριση εντός δεκαπέντε (15) ημερών από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης.

·         Πρόγραμμα και περιγραφή εργασιών πριν από την έναρξη κάθε περιόδου τεχνικής υποστήριξης το οποίο θα υποβάλλεται στην Υπηρεσία, η οποία θα δίνει την έγκριση και εντολή για την ενεργοποίηση των υπηρεσιών της αντίστοιχης περιόδου.

Για τα υπόλοιπα θέματα ο Ανάδοχος θα συντάσσει και θα παραδίδει στην Υπηρεσία απλά σημειώματα. Όλες οι παραπάνω εκθέσεις και τα σημειώματα θα συντάσσονται και θα υποβάλλονται στην Υπηρεσία στην Ελληνική γλώσσα και αν απαιτηθεί και στην Αγγλική.

 

ΘΕΩΡΗΘΗΚΕ

Ο συντάξας

 

 

Βασιλείου Νικόλαος

Μηχανικός Η/Υ & Πληροφορικής ΠΕ με βαθμό Α'

Η αναπληρώτρια προϊσταμένη

 

 

Ιωάννου Ευαγγελία

Πολιτικός Μηχανικός ΠΕ με βαθμό Α'

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου