Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Πέμπτη, Ιουλίου 29, 2021

ΠΡΕΒΕΖΑ: ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΕΒΕΖΑ 1821-2021 «Το μεγαλείο της προσωπικότητας του Κοσμά του Αιτωλού»


Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΕΒΕΖΑ 1821-2021 «ΙΣΤΟΡΙΑ – ΜΝΗΜΗ- ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ», συνεχίζοντας  τις δράσεις της, είχε την τιμή την Τετάρτη 28 Ιουλίου 2021 να φιλοξενήσει τον κύριο Μιχαήλ Τρίτο, καθηγητή και τέως Κοσμήτορα του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ο οποίος πραγματοποίησε ομιλία με θέμα:

« Το μεγαλείο της προσωπικότητας του Κοσμά του Αιτωλού»

Κατά την εκδήλωση ο ομιλητής, ο οποίος εντυπωσίασε με την γλαφυρότητα του λόγου του, αναφέρθηκε στο έργο του αγίου Κοσμά, το οποίο χώρισε σε θρησκευτικό, εθνικό και κοινωνικό.  Το εθνικό το διέκρινε στην ίδρυση σχολείων, στην αναστολή του εξισλαμισμού και στη διατήρηση της ελληνικής γλώσσας.

Ο κ. καθηγητής διευκρίνισε για την καθυστέρηση της αγιοκατατάξεως του αγίου, που οφειλόταν στην αντίδραση της ρουμανικής Εκκλησίας, η οποία ήθελε να εκμεταλλευτεί εθνικιστικά το θέμα της διατηρήσεως του βλάχικου ιδιώματος, το οποίο κατέκρινε ο άγιος, επειδή ήθελε ενιαίο το εθνικό σκάφος χωρίς γλωσσικές ρωγμές.

Επίσης αναφέρθηκε στη σχέση του αγίου Κοσμά με τον Αλή Πασά και στο γεγονός ότι το κήρυγμα του αγίου δεν προσφέρεται για εθνικιστική εκμετάλλευση και θρησκευτικό φονταμενταλισμό, αφού είχε αγιοπνευματική κατοχύρωση.

Τέλος, τόνισε την αξία της ελληνορθόδοξου παραδόσεως, η οποία είναι συσσωρευτής πείρας ζωής και η βάση για τη σωστή ανέλιξη και πρόοδο.

Η Επιτροπή μετά την ομιλία και εκφράζοντας τα θερμά  της ευχαριστήρια, προσέφερε στον κ. καθηγητή μια δημιουργία του καλλιτέχνη και μέλους της Επιτροπής  Κώστα Πιέτα.





 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου