Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 23, 2021

Στο εδώλιο έξι για τους κλεμμένους πολιτιστικούς θησαυρούς της Ηπείρου


Στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων αναμένεται να συνεχιστεί σήμερα η δίκη για τη μεγάλη υπόθεση αρχαιοκαπηλίας, για εκατοντάδες κλεμμένες εικόνες από ναούς και μονές της Ηπείρου.

Κατηγορούμενοι είναι έξι άτομα, κληρικοί και λαϊκοί: ένας αρχιμανδρίτης, ένας ιερέας, ένας ιδιοκτήτης γκαλερί, ένας βιβλιοδέτης, και δύο ακόμη άτομα.

Η υπόθεση της αρχαιοκαπηλίας είχε συγκλονίσει την Ήπειρο τη δεκαετία 2000-2010 όταν έγινε ευρέως γνωστό ότι εκατοντάδες ιερά κειμήλια και εικόνες είχαν κλαπεί από εκκλησίες και μοναστήρια της περιοχής. Στα χρόνια που μεσολάβησαν κάποια από αυτά εντοπίστηκαν σε γκαλερί και οίκους δημοπρασιών στο Μοναστηράκι, στο Λονδίνο, στο Άμστερνταμ και στο Ντίσελντορφ προς πώληση.

Σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία της Περιφέρειας Ηπείρου, ο αριθμός των κλεμμένων κειμηλίων ξεπερνά τα 700. Στη Μητρόπολη Ιωαννίνων μόνο, υπάγονται εκκλησίες και ξωκλήσια 240 χωριών, και εκτιμάται ότι σε κάθε ναό υπάρχουν ως και 300 κειμήλια, εικόνες, δισκοπότηρα, εκκλησιαστικά σκεύη και άλλα πολύτιμα κειμήλια.

Ενδεικτικά, 25 εικόνες κλάπηκαν από τον ναό του Αγίου Τρύφωνα στο Βίκο, 35 εικόνες από τον ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Μακρίνο, 12 από τη μονή Βισικού στην Καλουτά, 27 από τη μονή Αγίου Γεωργίου στη Μανασσή. Τα Χριστούγεννα του 2009 στο χωριό Κουκούλι, σημειώθηκε η μεγαλύτερη κλοπή: Από τοn ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στην πλατεία του χωρίου, που χρονολογείται από το 1630, αφαιρέθηκαν 67 εικόνες του 17ου και 18ου αιώνα, ιερά σκεύη και άλλοι μοναδικοί θρησκευτικοί θησαυροί.

Στην ιστοσελίδα της πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ιωαννίνων, υπάρχει κατάλογος με φωτογραφίες και πληροφορίες για τις κλεμμένες εικόνες από την περιοχή. (http://84.205.237.200/stolen_photos.asp)

Δύο από τις εικόνες εντοπίστηκαν πριν από λίγους μόλις μήνες και μετά από ενέργειες του Υπουργείου Πολιτισμού επαναπατρίστηκαν.

Η δικαστική διερεύνηση ήταν μακρόχρονη και τελικά με βούλευμα παραπέμφθηκαν οι έξι κατηγορούμενοι, σε μια δίκη που ξεκίνησε μετά από αρκετές αναβολές την Τρίτη 21/09, αλλά διεκόπη αμέσως μετά την εκφώνηση λόγω παρέλευσης του ωραρίου των δικαστηρίων.

Η συνέχεια θα δοθεί σήμερα στην αίθουσα του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, με μάρτυρες κατηγορίας τον Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη αλλά και κατοίκους της περιοχής του Ζαγορίου, όπου και σημειώθηκαν οι περισσότερες κλοπές.

ΕΡΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου