Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Πέμπτη, Οκτωβρίου 14, 2021

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΕΒΕΖΑ 1821-2021 - Σειρά εκδηλώσεων στο πλαίσιο της επετείου της Απελευθέρωσης της Πρέβεζας


Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΕΒΕΖΑ 1821-2021 «ΙΣΤΟΡΙΑ-ΜΝΗΜΗ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ», στο πλαίσιο της επετείου της Απελευθέρωσης της Πρέβεζας, στις 20 και 21 Οκτωβρίου 2021 διοργανώνει μια σειρά εκδηλώσεων, στις οποίες περιλαμβάνονται υποδοχή και έκθεση κειμηλίων του Μάρκου Μπότσαρη, τελετή κατάθεσης στεφάνων στο Μνημείο της Νικόπολης, ομιλία του δικηγόρου- συγγραφέα Γρηγόρη Κοσσυβάκη με θέμα «Πρέβεζα παρούσα στην Ιστορία, από την Αρχαία Νικόπολη στην Απελευθέρωση» και  Έκθεση Αρχειακού Υλικού.

Στις εκδηλώσεις θα συμμετέχουν, προσκεκλημένοι της Επιτροπής, ο Πρέσβης Λεωνίδας Χρυσανθόπουλος, η τέως Πρύτανης Μαρία Νεγρεπόντη – Δεληβάνη, από την οικογένεια του Μάρκου Μπότσαρη η Αντρέα (Adrea) Μπότσαρη, και ο δικηγόρος– ιστορικός ερευνητής Κωνσταντίνος Παχής.

Ο πρέσβης ε.τ. Λεωνίδας Χρυσανθόπουλος υπηρέτησε σε πολλές χώρες, ως Γενικός Πρόξενος στην Κωνσταντινούπολη, στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στον ΟΗΕ, στην Ελληνική Πρεσβεία στο Πεκίνο, ως πρώτος Έλληνας Πρέσβης στην Αρμενία, ως Πρέσβης στην Βαρσοβία, στην Οτάβα, ως Γενικός Διευθυντής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στο ΥΠΕΞ και ως Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Παρευξείνιας Συνεργασίας στην Κωνσταντινούπολη Από το 2009 εστίασε την δράση του στην καταπολέμηση των μνημονίων και για την δραστηριότητα του αυτή του αφαιρέθηκε με Προεδρικό Διάταγμα το 2013, ο τίτλος του Πρέσβη επί τιμή, τίτλος  που του επεστράφη το 2016.

H Μαρία Νεγρεπόντη-Δελιβάνη είναι η πρώτη Ελληνίδα πρύτανης, εκλεγμένη τρεις φορές στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Σπούδασε στη Σχολή Νομικών και Οικονομικών Επιστημών του Α.Π.Θ., στη Σορβόννη και στο London School of Economics. Κάτοχος Διδακτορικού διπλώματος από το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης με άριστα και έπαινο,  πραγματοποίησε έρευνες στο Πανεπιστήμιο του Berkeley και στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο της Φλωρεντίας. Η μελέτη της για την «περιφερειακή ανάπτυξη της Ελλάδας στο πλαίσιο της ΕΟΚ» απέσπασε το Α΄ Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών το 1984. Το 2008 το γαλλικό κράτος της απένειμε το παράσημο του ιππότη της Λεγεώνας της Τιμής για την επιστημονική της συνεργασία με τη Γαλλία. Είναι πρόεδρος του Ιδρύματος Δημήτρη & Μαρίας Δελιβάνη. Από το 2020 είναι  Επικεφαλής της Επιτροπής ΤΙΜΗ στο 1821 .

Ο Γρηγόρης Κοσσυβάκης είναι δικηγόρος με εξειδίκευση στο Εργατικό Δίκαιο και κατάγεται από την Ήπειρο, από προγόνους που έλαβαν μέρος σε όλους τους αγώνες της Ελληνικού Έθνους, αγώνες πριν το 1821 και μέχρι της Εθνική Αντίσταση το 1944. Ο ίδιος υπήρξε ενεργό μέλος του φοιτητικού κινήματος κατά της Χούντας και μέχρι σήμερα εξακολουθεί να ενδιαφέρεται και να συμμετέχει ανιδιοτελώς στα κοινά. Υπήρξε τέσσερις φορές υποψήφιος Βουλευτής με τον ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ στην Άρτα και την Αθήνα. Μελετητής και λάτρης της Ιστορίας, ως συγγραφέας στα βιβλία του, συνέθεσε προγονικές και προσωπικές κοινωνικές εμπειρίες.   

Η Αντρέα (Adrea) Μπότσαρη, σύζυγος του Μάρκου Σπυρίδωνος Μπότσαρη, τρισέγγονου συνονόματου του ήρωα είναι μητέρα τριών παιδιών, απογόνων του ήρωα. Εργάζεται στον τουριστικό τομέα. Μετά την πρόωρη απώλεια του συζύγου της, επωμίστηκε τη διατήρηση της βαριάς ιστορικής κληρονομιάς της οικογένειας των εξ αίματος απογόνων του Μάρκου Μπότσαρη και των κειμηλίων του.

Ο Κωνσταντίνος  Παχής είναι Δικηγόρος Αθηνών παρ’ Αρείω Πάγω με ειδίκευση στο Ποινικό Δίκαιο. Παράλληλα, ασχολείται επί δεκαετίες με τη μελέτη και συλλογή στοιχείων του Ελληνικού Λαϊκού Πολιτισμού. Ως πληρεξούσιος της οικογένειας των απογόνων του Μάρκου Μπότσαρη, ασχολήθηκε διεξοδικά με τη μελέτη του ήρωα μέσα από τα ιστορικά κειμήλια και τεκμήρια, που διασώζονται στους απογόνους του.

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ τις επόμενες ημέρες θα ανακοινώσει το Αναλυτικό Πρόγραμμα των Εκδηλώσεων.

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου