Κοινός στόχος όλων η παραμονή και η ενδυνάμωση του Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής στην Πρέβεζα-Να επαναπροσδιοριστεί η απόφαση των καθηγητών
Ως μια βάση διεκδίκησης του κοινού στόχου να παραμείνει στην Πρέβεζα το Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής είναι για το δημοτικό συμβουλίου Πρέβεζας η πρόταση των πέντε σημείων που ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία στην πολύωρη ειδική ανοικτή συνεδρίαση του δημοτικού Συμβουλίου Πρέβεζας για το θέμα, που πραγματοποιήθηκε παρουσία φορέων το βράδυ της Δευτέρας στο Πολιτιστικό Κέντρο Πρέβεζας .
Να παραμείνει το τμήμα στην πόλη, να γίνει παρέμβαση του δημοτικού συμβουλίου στο σώμα των καθηγητών ώστε να επαναπροσδιορίσουν τη θέση τους, κατάργηση του νόμου Κεραμέως, καμία αλλαγή στον πανεπιστημιακό χάρτη και ενίσχυση των υποδομών με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα αναφέρει η πρόταση που κατατέθηκε από την «Λαϊκή συσπείρωση» και συμπληρώθηκε με παρεμβάσεις από την «Ανυπότακτη κίνηση στα χωριά και την πόλη της Πρέβεζας» και τη «Δημοτική συνεργασία» με την παράταξη του Δημάρχου να διαφοροποιείται μόνο προς το αίτημα να καταργηθεί ο νόμος Κεραμέως.
Παράλληλα ο Δήμαρχος Πρέβεζας κ. Νίκος Γεωργάκος προανήγγειλε την άμεση σύγκληση της διαπαραταξικής επιτροπής ώστε να γίνει προετοιμασία της πρότασης που θα στηρίζει την παραμονή του τμήματος στην Πρέβεζα στην συνεδρίαση της συγκλήτου του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στην οποία θα παραστούν μετά από πρόσκληση του Πρύτανη Τριαντάφυλλου Αλμπάνη.
Η συνεδρίαση ξεκίνησε με την τοποθέτηση του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλου Αλμπάνη, ο οποίος τόνισε ότι για το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων το τμήμα λογιστικής και χρηματοοικονομικής είναι στρατηγικής σημασίας και συμπληρώνει τη σχολή οικονομικών . Ο Πρύτανης ξεκαθάρισε ότι δεν θα συμμετέχει στη συζήτηση που έχει προαναγγείλει το υπουργείο Παιδείας για συγχωνεύσεις ή καταργήσεις τμημάτων. Όλα τα τμήματα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων θα μείνουν ως έχουν και σε αυτό θα επιμείνουμε .Στόχος είναι να ενισχύσουμε το τμήμα είπε, ενώ δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για την χαμηλή ελκυστικότητα του τμήματος κυρίως σε παιδιά από την Ήπειρο. Προβληματισμός που γίνεται εντονότερος στην περίπτωση που την επόμενη πανεπιστημιακή χρονιά επαναληφθούν τα ίδια με φέτος αποτελέσματα. Η πρόταση της γενικής συνέλευσης θα συζητηθεί στην κομητεία και στη συνέχεια στη σύγκλητο σημείωσε ακόμη ο κ. Αλμπάνης.
Στα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί και στο τι πρέπει να γίνει από δω και πέρα για το Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Πρέβεζας αναφέρθηκε στην τοποθέτησή του ο βουλευτής Πρέβεζας του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία Κώστας Μπάρκας. Ο ίδιος τόνισε ότι δεν πρέπει να φύγει το τμήμα από την Πρέβεζα και δήλωσε παρών στις οποίες ενέργειες γίνουν με τη συνεργασία όλων των φορέων. Ο κ. Μπάρκας μεταξύ άλλων τόνισε ότι το τμήμα της Πρέβεζας διαθέτει όλα τα ακαδημαϊκά κριτήρια και θα παραμείνει στην πόλη μας.
Με την τοποθέτηση του πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Τριαντάφυλλου Αλμπάνη ότι το τμήμα λογιστικής θα μείνει ως έχει συντάχθηκε ο αντιπεριφερειάρχης Πρέβεζας κ. Στράτος Ιωάννου, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι αυτή θα είναι και η απόφαση της Συγκλήτου για παραμονή του Τμήματος στην Πρέβεζα. Σύμφωνα με τον κ Ιωάννου το θέμα προέκυψε από την απόφαση μιας μειοψηφίας εργαζομένων που αποφάσισε πως πρέπει να πάει στα Γιάννενα. Θύμισε ότι είχε ζητηθεί από τον πρόεδρο του τμήματος κ. Σωτηρόπουλο να παρευρεθούν μαζί με το δήμαρχο και τους βουλευτές στη συνέλευση των καθηγητών και παρά τις δεσμεύσεις αυτό δεν έγινε. Εξήγησε στη συνέχεια τους λόγους που αρνείται να συζητήσει το θέμα της μεταφοράς του τμήματος, το οποίο και δεν είναι στο κόκκινο όπως άλλα τμήματα της χώρας. Αναφέρθηκε στη στέγαση, στη σίτιση αλλά και στη μεταφορά των μαθητών θέματα τα οποία μπορούν με συνεργασία και συντονισμένες ενέργειες να ξεπεραστούν . Ο κ. Ιωάννου έκλεισε την τοποθέτησή του με το αίτημα της ενίσχυσης του τμήματος ζητώντας ακόμη τη μεταφορά του οικονομικού Πανεπιστημίου στην Πρέβεζα.
Αιφνίδια και απρόσμενη χαρακτήρισε ο καθηγητής του τμήματος Μιχάλης Διακομιχάλης την πρωτοβουλία των καθηγητών για μεταφορά της έδρας του τμήματος λογιστικής και χρηματοοικονομικής στα Γιάννενα. Αναφέρθηκε στην ελάχιστη βάση εισαγωγής και τόνισε ότι ο νόμος Κεραμέως δεν προκάλεσε τη μεταφορά. Στη συνέχεια ανέλυσε τις εκδοχές και τις αιτίες που πυροδότησαν την απόφαση αυτή και τόνισε ότι η μεταφορά του θα αποτελέσει την ταφόπλακα του τμήματος. Ο κ. Διακομιχάλης κάλεσε τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων να αγνοήσει το ψήφισμα και να ζητήσει άμεσα την εφαρμογή του νόμου για άμεση εγκατάσταση όλων των μελών ΔΕΠ στην Πρέβεζα.
Τη βεβαιότητα ότι το τμήμα λογιστικής στην Πρέβεζα θα κλείσει εξέφρασε ο πρόεδρος του τμήματος κ. Σωτηρόπουλος πυροδοτώντας τις αντιδράσεις των παρευρισκομένων. Ο κ Σωτηρόπουλος με μια γενική και αόριστη τοποθέτηση για την πορεία του τμήματος τα τελευταία χρόνια απέφυγε να αναφερθεί στο ψήφισμα και στους λόγους που ζητείται η μεταφορά του τμήματος, ενώ εμμέσως καταδίκασε την συνέχιση της παραμονής του τμήματος λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "ένας τρόπος να κλείσει το τμήμα είναι να φύγουν οι καθηγητές και για αυτό δεν μπορείς να κάνεις τίποτα". Επιπλέον, ο κος Σωτηρόπουλος ούτε λίγο ούτε πολύ, προσπάθησε να επιρρίψει ευθύνες στα τοπικά ΜΜΕ και ακόμη περισσότερο να κάνει "μάθημα" διαχείρισης της "είδησης", ενώ τα τοπικά μέσα υπερασπίστηκε ο Βουλευτής του Σύριζα, Κώστας Μπάρκας, λέγοντας πως τα μέσα γνωρίζουν πως να διαχειριστούν μια είδηση.
Βέβαια, ο κος Σωτηρόπουλος, ο οποίος παρότι ήταν στις εγκαταστάσεις της σχολής δεν παραβρέθηκε στην συνεδρίαση. Ακόμη περισσότερο, από τη στιγμή που έγινε γνωστή στην τοπική κοινωνία η πρόθεση των καθηγητών για μεταφορά της σχολής στα Γιάννενα, απο μέρους των καθηγητών δεν στάλθηκε μια ανακοίνωση προς τα τοπικά μέσα με την επιχειρηματολογία των θέσεων τους !
Στο τι πρέπει να γίνει από δω και πέρα για να επαναπροσδιοριστεί η απόφαση των καθηγητών και να προχωρήσει η αναβάθμιση του τμήματος λογιστικής και χρηματοοικονομικής αναφέρθηκε ο δήμαρχος Πρέβεζας Νίκος Γεωργάκος.
Σημείωσε ότι η επιτροπή που έχει συσταθεί ήταν σε σωστή κατεύθυνση και έφερε ως παράδειγμα τη συνάντηση με πανεπιστήμιο της Γαλλίας αλλά και την προβολή του τμήματος. "Αυτή η απόφαση πρέπει να αλλάξει" είπε ο κ. Γεωργάκος και πρόσθεσε ότι πρέπει να γίνει συνάντηση με τους καθηγητές ώστε να μπουν οι στόχοι για την επόμενη χρονιά και να προτιμηθεί από περισσότερους φοιτητές.
Οι επικεφαλής της αντιπολίτευσης και δημοτικοί σύμβουλοι τόνισαν ότι η απόφαση των καθηγητών είναι απαράδεκτη και αναφέρθηκαν στα προβλήματα που υπάρχουν με κάποιες διαφοροποιήσεις αλλά με βασικό αίτημα να παραμείνει και να ενδυναμωθεί το Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Πρέβεζας.
Τέλος τοποθετήσεις για το θέμα έκαναν εκπρόσωποι φορέων και ενεργοί πολίτες ζητώντας και εκείνοι από την πλευρά τους το τμήμα να παραμείνει στην πόλη , στηλιτεύοντας παράλληλα με βαρείς χαρακτηρισμούς την πρόταση των καθηγητών για μεταφορά του τμήματος αλλά και σε όλα όσα ανέφερε ο Πρόεδρος του Τμήματος Ιωάννης Σωτηρόπουλος.
Μάλιστα, ο Πρόεδρος των εστιατόρων και συναφών επαγγελμάτων, Σπύρος Κόκκαλης, αφού προκάλεσε ποικιλοτρόπως τον κο Σωτηρόπουλο, τόνισε πως η πρόταση του αγγίζει τα όρια της αλητείας.
Τέλος, από πλευράς των καθηγητών με φυσική παρουσία στη συνεδρίαση παραβρέθηκαν οι κκ Διακομιχάλης, Χύτης και Παππάς.
Με πληροφορίες, Δημοτική Ραδιοφωνία
Ο λόγος της μεταφοράς στα Ιωάννινα είναι και η ΕΒΕ που ανέβασε κατακόρυφα τις βάσεις αφήνοντας πολλούς φοιτητές έξω.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι λογικό μετά από αυτό να θέλουν να έχουν λιγότερα έξοδα συντήρησης.
Αυτός πιστεύω ήταν και ο σκοπός της ΕΒΕ σε όλες τις σχολές.