Συνάντηση με τον Υφυπουργό Παιδείας, αρμόδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, κ.Ευάγγελο Συρίγο, είχε ο Βουλευτής Ν. Λευκάδας Θανάσης Καββαδάς, από κοινού με τους Βουλευτές Νέας Δημοκρατίας Ζακύνθου, κ. Διονύσιο Ακτύπη και Κεφαλονιάς, κ. Παναγή Καππάτο, και τον Πρύτανη του Ιονίου Πανεπιστημίου, κ. Ανδρέα Φλώρο, κατά την οποία συζητήθηκαν το μέλλον και η ενίσχυση του Ιονίου Πανεπιστημίου.
Ο Υφυπουργός ενημέρωσε με λεπτομέρειες για τις επιδόσεις ως προς τους εισακτέους και τις βάσεις εισαγωγής, καθώς και τις μελλοντικές προοπτικές των τμημάτων. Σε ό,τι αφορά το Πανεπιστημιακό Τμήμα της Λευκάδας, ο Υφυπουργός ανέφερε ότι θα λειτουργήσει όχι ως Τμήμα Περιφερειακής Ανάπτυξης, αλλά με άλλο επιστημονικό αντικείμενο, το οποίο θα προτείνει το Ιόνιο Πανεπιστήμιο.
Είναι ξεκάθαρη η πολιτική βούληση της Κυβέρνησης και η πρόθεση του Υπουργείου Παιδείας να υπάρχει η Λευκάδα στο χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Προς το σκοπό αυτό, συζητήθηκαν κάποιες προτάσεις για τον ακαδημαϊκό χαρακτήρα του Τμήματος. Το Ιόνιο Πανεπιστήμιο θα τις επεξεργαστεί, μαζί με άλλες που πιθανώς θα συγκεντρωθούν, και θα καταθέσει επίσημη πρόταση στο Υπουργείο.
Σε κάθε περίπτωση, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο θα συνεργαστεί με την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ) προκειμένου η τελική πρόταση να συγκεντρώνει όλα τα ακαδημαϊκά ή άλλα κριτήρια που θα διασφαλίσουν τη βιωσιμότητά του και την έγκριση της λειτουργίας του από την ΕΘΑΑΕ και το Υπουργείο Παιδείας. Ανάμεσα στα κριτήρια που θα πρέπει να πληρούνται είναι να υπάρχει καθαρό επιστημονικό πεδίο, ελκυστικότητα του επιστημονικού αντικειμένου, να συμβάλει στην πρόσβαση των αποφοίτων στην αγορά εργασίας, καθώς και να μην υπάρχει μεγάλο πλήθος συναφών τμημάτων σε εθνικό επίπεδο.
Σχετικά με το θέμα ο Βουλευτής δήλωσε:
«Σήμερα ξεκαθαρίστηκε ότι πρόθεση της Κυβέρνησης είναι να υπάρχει η Λευκάδα στο χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και προς αυτό το σκοπό θα συνδράμει και το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, ώστε να αναθεωρηθεί το ακαδημαϊκό αντικείμενο και να εξασφαλίσουμε ότι το νησί μας θα φιλοξενήσει ένα πανεπιστημιακό τμήμα βιώσιμο και επιτυχημένο.
Αναφέρθηκα στο πώς οδηγηθήκαμε στη σημερινή κατάσταση, τονίζοντας ότι η Λευκάδα έχει υποστεί βαρύτατη αδικία, με την αφαίρεση του τμήματος τουρισμού, επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, για την οποία το νησί μας «αποζημιώθηκε» με την διακήρυξη περί μελλοντικής λειτουργίας ενός τμήματος χωρίς να υπάρχει ούτε μία μελέτη για τη βιωσιμότητα και την σκοπιμότητά του.
Είναι βέβαιο ότι στην απόφαση να υπάρχει πανεπιστημιακό τμήμα στη Λευκάδα συντέλεσαν και όσα πετύχαμε ως τώρα, στην προετοιμασία και σε μήνες εντατικής προσπάθειας που οδήγησαν στο να αρχίζουν σύντομα οι εργασίες για την ανακατασκευή του Κέντρου Νεότητας, όπου θα φιλοξενηθεί το τμήμα. Παράλληλα, προχωρήσαμε το θέμα της φοιτητικής εστίας - και συζητήσαμε και σήμερα με τους συναδέλφους βουλευτές για τα επόμενα βήματα - και αποτελεί ένα ισχυρό επιχείρημα με κοινωνικό πρόσημο για την προσέλκυση υποψηφίων φοιτητών.
Είναι σαφές ότι στόχος όλων μας είναι η ισχυροποίηση του Ιονίου Πανεπιστημίου, ώστε να έχει παρουσία και στα 4 μεγαλύτερα νησιά του Ιονίου – και φυσικά στη Λευκάδα. Αυτή είναι η πολιτική βούληση της Κυβέρνησης, αυτός είναι ο στόχος του Πρύτανη, αυτή είναι η επιθυμία της λευκαδικής κοινωνίας. Δεν σταμάτησα λεπτό να πιστεύω σε αυτόν τον στόχο, ούτε όταν αποφασίστηκε η αναστολή του Τμήματος – και βεβαίως δεν αδράνησα.
Είχα αναρίθμητες συναντήσεις με την Υπουργό Παιδείας, κ. Νίκη Κεραμέως, με τον αρμόδιο Υφυπουργό, κ. Ευάγγελο Συρίγο και με τον Πρύτανη του Ιονίου Πανεπιστημίου, κ. Ανδρέα Φλώρο. Κυρίως όμως έκανα κοινωνό του θέματος τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, κ.Κυριάκο Μητσοτάκη, στη συνάντησή μας στις 8 Ιουλίου 2021, τόσο με προφορική ενημέρωση, όσο και με γραπτό ενημερωτικό σημείωμα.
Θεωρώ ότι η υπομονή και η επιμονή πάντα αποδίδουν και με αυτό το δόγμα θα συνεχίσω, μέχρι να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα, τη λειτουργία πανεπιστημιακού τμήματος στη Λευκάδα.»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου