Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Κυριακή, Ιανουαρίου 16, 2022

Στόχος διαρρηκτών το Μουσείο Τεχνών και Επιστημών στην Πρέβεζα


Στόχος διαρρηκτών έγινε το Μουσείο Τεχνών και Επιστημών στην Πρέβεζα.

Το Μουσείο που κτίσθηκε το 2013 περιέχει περισσότερα από 22.000 εκθέματα και συλλογές Ιστορίας, Τεχνολογίας, Τέχνης και Πινακοθήκη.

Σύμφωνα με τον Διευθυντή του Μουσείου Δρ. Χαράλαμπο Γκούβα, κατά τη σημερινή του επίσκεψη στο χώρο διαπίστωσε την παραβίαση της πόρτας, η οποία έγινε με κασμά και κάλεσε την Αστυνομία.

Σύμφωνα πάντα με τον κ. Γκούβα, εκτός από την καταστροφή της πόρτας, οι διαρρήκτες κατέστρεψαν την συσκευή αποστολής σημάτων SECURITY, είχαν κατεβάσει όλους τους διακόπτες ρεύματος, μετακίνησαν εκθέματα ενώ από την αίθουσα Β εκλάπη μόνο μια ορειχάλκινη λαβή καθρέπτη χειρός Βυζαντινής εποχής (1400 μΧ) μεγέθους 18 Χ7 cm.

Όλως παραδόξως δεν λείπουν άλλα πολύ ακριβά εκθέματα, όπως δεν λείπει το κράνος του Σοβιετικού κοσμοναύτη  (1965), ούτε λείπουν ακριβοί πίνακες ζωγραφικής (Βολανάκης 1895), ούτε εκλάπησαν αργυρά ιστορικά αντικείμενα όπως η αργυρή οπωροθήκη του Αλή Πασά (1810), το αργυρό μελανοδοχείο παράδοσης της Πρέβεζας από τους Τούρκους (1912) κλπ. ενώ όπως περιγράφει ο κ. Γκούβας, ένα Οθωμανικό φέσι μετακινήθηκε και βρέθηκε σε άλλη αίθουσα.

Από την αίθουσα Γ όμως η οποία βρέθηκε ανακατωμένη, μετά από έλεγχο διαπιστώθηκε ότι λείπουν δεκάδες μεταλλικά νομίσματα του 19ου και 20ού αιώνα (ασημένια δολάρια, νομίσματα Κρατών, νομίσματα Κίνας, Μάο Τσέ Τούγκ, Φοίνιξ Καποδίστρια, Κατοχικά νομίσματα, παλιές δραχμές, αντίγραφα αρχαίων νομισμάτων Συλλεκτικού Κύκλου, κλπ). Η αξία αυτών δεν είναι σημαντική και δεν ήταν σε έκθεση λόγω ελλείψεως εμβαδού.

«Εκτιμούμε ότι είτε οι διαρρήκτες ήταν αγράμματοι, και αγνοούσαν τι έβλεπαν, είτε φοβούνταν την προώθηση σε κλεπταποδόχους επειδή όλα είναι φωτογραφημένα και καταχωρισμένα στό ΥΠΠΟ και στο Internet» καταλήγει ο Διευθυντής του Μουσείο Δρ. Χαράλαμπος Γκούβας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου