Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Κυριακή, Μαρτίου 20, 2022

«Τριήμερο ανάσας» για την τουριστική αγορά η γιορτή της 25ης Μαρτίου


“Μουδιασμένος” παραμένει ο τουριστικός κλάδος στη χώρα μας με τα τριήμερα να δίνουν μικρές ανάσες ρευστότητας, όπως το επερχόμενο της 25ης Μαρτίου ενώ τα οργανωμένα ταξίδια εντός και εκτός Ελλάδας βρίσκονται σε επίπεδο που αγγίζει μόλις το 20% του 2019.

Όπως αναφέρουν οι επαγγελματίες του κλάδου, στην κρίση της πανδημίας, ήρθε να προστεθεί και ο πόλεμος στην Ουκρανία, που σε συνδυασμό με το υψηλό κόστος της ενέργειας ανέτρεψε το κλίμα αισιοδοξίας που είχε αρχίσει να διαμορφώνεται.

Για τριήμερα ανάσας και ρευστότητας έκανε λόγο ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος μιλώντας στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, αναφερόμενος τόσο στο τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας που προηγήθηκε όσο και σε αυτό της 25ης Μαρτίου που έπεται, αλλά επεσήμανε ότι σημαντικό ρόλο για το αν θα μετακινηθεί ο κόσμος θα παίξουν -μεταξύ άλλων- οι καιρικές συνθήκες. Βέβαια, όπως είπε ο χειμώνας φέτος βοήθησε “ να δουλέψουν καλύτερα” οι προορισμοί που έχουν χιονοδρομικά κέντρα.

Την ίδια ώρα, οι προορισμοί που προετοιμάζονται για άνοιγμα σεζόν το Πάσχα είναι κυρίως οι περιοχές της νότιας Ελλάδας, όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Ρόδος αλλά και η Κέρκυρα και άλλα νησιά. «Τα ξενοδοχεία που θα ανοίξουν για τη σεζόν τέλος Απρίλη και αρχές Μαΐου είναι αυτά της νότιας Ελλάδας κυρίως, όπου φυσικά θα υπάρχει και μια κινητικότητα από την ελληνική αγορά, ενώ στη βόρεια Ελλάδα θα ανοίξουν μετά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαΐου, μιλώντας πάντα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα. Σε ό,τι αφορά τη Χαλκιδική είναι πολύ λίγα τα ξενοδοχεία που θα λειτουργήσουν για το Πάσχα, ειδικά λόγω του ενεργειακού κόστους που είναι αυξημένο κατά 25%», είπε ο κ.Τάσιος.

Πάνω από 80% οι κρατήσεις στο νομό Ιωαννίνων

Στην πόλη των Ιωαννίνων αλλά και στον ορεινό όγκο του νομού η εικόνα για το επερχόμενο τριήμερο είναι αρκετά ενθαρρυντική όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων νομού Ιωαννίνων Στάθης Σιούτης καθώς οι κρατήσεις έχουν ξεπεράσει το 80%. «Μας προβληματίζει το ενεργειακό κόστος των επιχειρήσεων αλλά και το κόστος μεταφοράς των ταξιδιωτών, διότι αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα. Αν μειωνόταν η τιμή της βενζίνης, εκτιμώ ότι θα φτάναμε στο 90% των κρατήσεων», σημείωσε ο κ.Σιούτης.

Όπως σημειώνει ο κ.Σιούτης υπάρχει ενδιαφέρον και για τις ημέρες του Πάσχα, με τις κρατήσεις να κυμαίνονται στην παρούσα φάση γύρω στο 60%. «Γενικά υπήρξε μια πτώση μετά τα Χριστούγεννα και λόγω της αναστολής των σχολικών εκδρομών αλλά τώρα αυτές επανήλθαν. Η κίνηση που υπάρχει σίγουρα δεν αρκεί για να ανταποκριθούμε στα έξοδα, τουλάχιστον όμως παραμένουμε ‘ζωντανοί’», σημείωσε χαρακτηριστικά. Όπως ανέφερε ο κ.Σιούτης η προσπάθεια για την ανάπτυξη του τουρισμού συνεχίζεται και στο πλαίσιο αυτό οι ξενοδόχοι παρουσίασαν μια πρόταση στο Επιμελητήριο Ιωαννίνων για την προσέλκυση αεροπορικών εταιρειών χαμηλού κόστους στο αεροδρόμιο Ιωαννίνων η οποία βρήκε θετική ανταπόκριση και σε σύντομο χρονικό διάστημα αναμένεται να προχωρήσει προς υλοποίηση.

Το “ πάγωμα” των κρατήσεων στο Πήλιο

Με «τα τηλέφωνα να έχουν σταματήσει να χτυπάνε τις τελευταίες δύο εβδομάδες, το κλίμα στην ηπειρωτική Μαγνησία προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία», όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας Γιώργος Ζαφείρης. «Έχουμε φτάσει στο 60% των κρατήσεων για το τριήμερο της 25ης Μαρτίου. Αν δεν συμβεί τίποτα χειρότερο ελπίζουμε στο last second», είπε χαρακτηριστικά. Λίγο πιο κάτω, σε ποσοστό 50% κυμαίνονται και οι κρατήσεις για το Πάσχα, το οποίο όμως είναι αρκετά μακριά για να δώσει μια σαφή εικόνα.

Η Πελοπόννησος παραδοσιακά είναι πόλος έλξης για τα τριήμερα

Λόγω της εγγύτητας στην πρωτεύουσα και των δημοφιλών της προορισμών, η Πελοπόννησος ήταν και παραμένει μια από τις πρώτες επιλογές για αποδράσεις σε τριήμερα. Παρόλο που και το τριήμερο της Εθνικής γιορτής, οι επιχειρηματίες περιμένουν κόσμο, το κλίμα και λόγω πανδημίας και λόγω του πολέμου δεν αφήνει περιθώρια για εκτιμήσεις που αφορούν την τουριστική κίνηση, όπως αναφέρει η αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Πελοποννήσου Άννα Καλογεροπούλου. «Είμαστε συγκρατημένοι όπως όλος ο κόσμος. Περιμένουμε επισκέπτες ωστόσο, τα μηνύματα είναι θετικά, και για το τριήμερο και για το Πάσχα. Δημοφιλείς προορισμοί για αποδράσεις city break και τριημέρων είναι το Ναύπλιο, η Καλαμάτα, η Ορεινή Κορινθία, η ορεινή Αρκαδία, τα Τρίκαλα Κορινθίας, η Μονεμβάσια και έχει ήδη ξεκινήσει να έχει τουριστική κίνηση η Μεσσηνιακή και Λακωνική Μάνη αυτήν την περίοδο. Όμως ο κόσμος ανησυχεί και όλοι μας έχουμε την αγωνία με όσα συμβαίνουν», επισημαίνει η κ.Καλογεροπούλου. «Είμαστε ένας προορισμός που και πέρσι πήγαμε πολύ καλά και φέτος ελπίζαμε ακόμη καλύτερα. Μάλιστα, το αεροδρόμιο της Καλαμάτας ήταν το πρώτο φέτος από τα Περιφερειακά αεροδρόμια, δηλαδή εκτός Αθήνας και Θεσσαλονίκης, που άνοιξε από το Φεβρουάριο με πτήσεις από Ντίσελντορφ και Μόναχο», πρόσθεσε.

Δειλά κινείται η αγορά και στα οργανωμένα ταξίδια

Για πολύ μικρή κινητικότητα που αγγίζει μόλις το 20% του 2019 στο οργανωμένο ταξίδι κάνει λόγο ο Λύσανδρος Τσιλίδης, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συνδέσμων Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (FedHATTA) συγκρίνοντας την κίνηση που υπάρχει φέτος σε σχέση με το αντίστοιχο τριήμερο του 2019. Στο εσωτερικό, το ενδιαφέρον στρέφεται κυρίως στην Ηπειρωτική Ελλάδα, στην Πελοπόννησο και την Εύβοια ενώ στις εκδρομές εξωτερικού κυριαρχούν η Ρώμη, το Παρίσι, το Λονδίνο , το Ντουμπάι και η Αίγυπτος, προορισμοί που οι Έλληνες τους εμπιστεύονται, όπως επισημαίνει ο κ.Τσιλίδης.

«Ο κόσμος ενδιαφέρεται να αρχίσει να κινείται. Το είδαμε τα Χριστούγεννα αλλά μόλις η πανδημία επανέκαμψε, ξαναπέσαμε στο μηδέν. Η όποια κίνηση παρατηρείται δεν καλύπτει προφανώς τις ανάγκες μας και το κόστος 12μηνης λειτουργίας αλλά αυτό που είναι σημαντικό είναι να βλέπουμε μεταστροφή στην ψυχολογία. Γιατί ο τουρισμός θέλει ήρεμο περιβάλλον και ψυχολογία. Μέχρι στιγμής βλέπουμε τόσο για το τριήμερο όσο και για το Πάσχα, να υπάρχει πολύ λίγη κίνηση. Το κόστος των καυσίμων, η ανησυχία για τον πόλεμο στην Ουκρανία, το πάγωμα των αγορών δεν αφήνει αδιάφορο τον πολίτη της κάθε χώρας», σημειώνει.

Νικόλ Καζαντζίδου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου