Συνάντηση του Στράτου Ιωάννου με τον Υφυπουργό Παιδείας Άγγελο Συρίγο στην Άρτα για την παραμονή του Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής
Την Άρτα επισκέφτηκε ο υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος την Τετάρτη 23 Μαρτίου ο οποίος πραγματοποίησε συναντήσεις με φορείς της αυτοδιοίκησης στο δημαρχείο της πόλης. Στο δημαρχείο τον υποδέχθηκε ο δήμαρχος Άρτας κ. Χρήστος Τσιρογιάννης, ενώ στη συνάντηση παρέστησαν ο αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Άρτας Βασίλης Ψαθάς, ο αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Πρέβεζας Στράτος Ιωάννου, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Δημήτρης Βαρέλης, παράγοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης και εκπρόσωποι άλλων φορέων. Κορυφαίο ζήτημα συζήτησης η αναδιάρθρωση του ακαδημαϊκού χάρτη που σχεδιάζεται από το υπουργείο και που έχει άμεση επίδραση στο μέλλον των περιφερειακών τμημάτων των πανεπιστημίων της χώρας.
Μετά το πέρας των συναντήσεων και σχετικά με το ζήτημα της τύχης περιφερειακών τμημάτων της Ηπείρου ο Υφυπουργός δεν θέλησε να πάρει θέση δηλώνοντας μεταξύ άλλων:
«Στις 31 Μαρτίου περιμένουμε τις προτάσεις των πανεπιστημίων για το πώς θα είναι ο πανεπιστημιακός χάρτης της χώρας. Οι προτάσεις των πανεπιστημίων θα τεθούν υπόψη μιας ανεξάρτητης αρχής, της Εθνικής Αρχής για την Ανώτατη Εκπαίδευση (ΕΘΑΑΕ). Εάν εγώ τοποθετηθώ και πω καλώς είναι εδώ αυτό το τμήμα ή κακώς είναι εδώ αυτό το τμήμα, ακυρώνω όλη αυτήν τη διαδικασία. Γιατί το ζητάμε από τα πανεπιστήμια, γιατί ζητάμε τη γνώμη της ανεξάρτητης αρχής, αν είναι εγώ να πω την άποψή μου; Οτιδήποτε άλλο πω ακυρώνει ολόκληρη τη διαδικασία και δεν είναι σωστό, γιατί ένα από τα προβλήματα που έχουμε στην Ελλάδα είναι ότι έχουμε θεσμούς και τους ακυρώνουμε στην πράξη.»
Ο Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Πρέβεζας κ. Στράτος Ιωάννου εξέθεσε στον υφυπουργό το αίτημα της παραμονής και ενίσχυσης του Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής στην Πρέβεζα και ανέφερε σχετικά: «Ήρθα εδώ στην Άρτα μόλις έμαθα ότι έρχεται ο υφυπουργός για να τον συναντήσω μέσα στα πλαίσια της διεκδίκησης που κάνουμε για την παραμονή του τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής στην Πρέβεζα. Του εξέθεσα τις απόψεις μας, του είπα για ποιους λόγους πρέπει να μείνει το τμήμα και μάλιστα τόνισα ότι η διεκδίκηση μας δεν θα είναι μόνο να παραμείνει το τμήμα Λογιστικής αλλά και να μεταφερθεί το τμήμα Οικονομικών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στην Πρέβεζα. Γιατί, δεν είναι δυνατόν οι καθηγητές να διδάσκουν και οι φοιτητές να διδάσκονται στην κεντρική βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και να υπάρχουν κτίρια της τάξης των 15 εκατομμυρίων ευρώ στην Πρέβεζα, τα οποία έχουν πληρώσει οι Έλληνες φορολογούμενοι. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν στην Πρέβεζα 10 άρτια εξοπλισμένες αίθουσες διδασκαλίας & 6 εργαστήρια, τρία αμφιθέατρα και αύλειος χώρος 23 στρεμμάτων και την ίδια στιγμή να στοιβάζονται οι φοιτητές στην κεντρική βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Η ίδια η μελέτη βιωσιμότητας που έκανε το πανεπιστήμιο, με τους καθηγητές που ήδη είχαν ψηφίσει να φύγει το πανεπιστήμιο από την Πρέβεζα, έλεγε ότι πρέπει να υπάρχουν συνέργειες μεταξύ του τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής και του Οικονομικού τμήματος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων! Άραγε ποια καλύτερη συνέργεια μπορεί να υπάρξει από τη μεταφορά του τμήματος Οικονομικών στην Πρέβεζα σε σύγχρονα κτίρια;
Ο υφυπουργός, όπως είδατε και για την Άρτα και για την Πρέβεζα, δεν δεσμεύτηκε. Με άκουσε όμως, και πιστεύω ότι θα λάβει υπόψη του όσα του είπα.
Εμείς, πάντως, θα συνεχίζουμε να παλεύουμε και να διεκδικούμε για να παραμείνει το τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής στην Πρέβεζα, γιατί πιστεύουμε ότι δεν πρέπει να απομακρυνθεί σε καμία περίπτωση.
Σχετικά με το θέμα της κατάταξης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ο υφυπουργός είπε ότι λαμβάνονται υπόψη πάρα πολλά πράγματα και αυτό που μου έκανε έκπληξη είναι ότι για την αξιολόγηση αυτή, στην οποία σημειωτέον είναι χαμηλά το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, μετράει αν υπάρχει φοιτητική εστία, ή αν υπάρχουν κτίρια σίτισης, εκτός των άλλων κριτηρίων που έχουν να κάνουν με το επίπεδο σπουδών. Το πανεπιστήμιο μπορούσε δώσει χρήματα και να φτιάξει φοιτητικές εστίες μέσω ΣΔΙΤ. Όμως, ίσως ήταν ιδεολογική επιλογή να μην θέλουν να κάνουν έργα μέσω ΣΔΙΤ, γεγονός που δεν επέτρεψε να προχωρήσουν και να γίνουν φοιτητικές εστίες στην Πρέβεζα, που θα μπορούσαν να καταστήσουν το τμήμα πιο ελκυστικό για τα επόμενα χρόνια. Επομένως, είναι φανερό ότι υπάρχουν πολλά λάθη και παραλείψεις από την σύγκλητο και από τον πρύτανη. Και εγώ θεωρώ ότι είναι ο πρύτανης κος Αλμπάνης και ο αντιπρύτανης κος Γεωργάτος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων υπεύθυνοι γι’ αυτά που συμβαίνουν στο Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής στην Πρέβεζα .»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου