Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Κυριακή, Μαΐου 15, 2022

200 οι εισακτέοι στο Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής της Πρέβεζας


Το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοίνωσε το μεσημέρι της Κυριακής τον αριθμό των εισακτέων ανά Πανεπιστημιακή Σχολή/Τμήμα για το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023.

Σε σχέση με πέρυσι παρατηρείται μείωση του αριθμοί κατά σχεδόν 10.000 θέσεις καθώς ενώ οι περσινές ήταν 77.415 φέτος οι θέσεις μειώθηκαν σε 68.394.

Σημειώνεται ότι το 2020 οι θέσεις ήταν 78.335.

Στο Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής της Πρέβεζας οι εισακτέοι ορίζονται στους 200, μειωμένοι κατά 65, αφού το 2021 οι εισακτέοι ήταν 265.

Σε ένα ακόμη ΦΕΚ δίπλα από από το όνομα της σχολής, αναφέρεται η Πρέβεζα γεγονός που ισχυροποιεί τις πληροφορίες πως τουλάχιστον για την νέα ακαδημαϊκή χρονιά, η λογιστική θα παραμείνει στην Πρέβεζα και δεν θα μεταφερθεί στα Γιάννενα, όπως είχε εισηγηθεί το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.  


Σε εκκρεμότητα ωστόσο βρίσκεται η απόφαση της ΕΘΑΕΕ αλλά όπως όλα δείχνουν, η κυβέρνηση εν όψει μάλιστα και της προεκλογικής περιόδου δεν θα θελήσει να επωμιστεί ένα τόσο μεγάλο πολιτικό κόστος. Έτσι λοιπόν, οι αποφάσεις του Υπουργείου Παιδείας θα αφορά συνολικά τον ακαδημαϊκό χάρτη και όχι μόνο τη περίπτωση της Πρέβεζας. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση συνολικός αριθμός εισακτέων στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, στην ΑΣΠΑΙΤΕ και στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, για το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023 ανέρχεται σε 68.394 (στους οποίους θα προστεθούν και οι εισακτέοι στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές και στις Ακαδημίες της Πυροσβεστικής, του Εμπορικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος).

Ο ορισμός και η κατανομή του αριθμού στα επιμέρους Τμήματα έλαβε υπ’ όψη της και τα ακόλουθα κριτήρια με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων σπουδών:

-Τις εισηγήσεις των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων για τον αριθμό των εισακτέων, υπό το πρίσμα και του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου των μετεγγραφών.

-Τον εξορθολογισμό του συστήματος κατανομής εισακτέων μετά την εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής.

-Τη στήριξη σπουδών σε Τμήματα Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων εκεί όπου υπάρχουν δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης, αλλά και με μέριμνα για τις ακριτικές περιοχές (πχ. το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας έχουν μεγαλύτερο μερίδιο εκεί όπου αυξήθηκαν οι θέσεις).

-Τη σύνδεση της ανώτατης εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας σε συνδυασμό με γεωγραφικούς αναπτυξιακούς στόχους για τμήματα με σημαντικές δυνατότητες απορρόφησης των αποφοίτων τους.

2 σχόλια:

  1. Και έξω πολλά παιδιά πέρσυ λόγω ΕΒΕ και μείον 10000 φέτος συν πόσα άλλα από ΕΒΕ;
    Κάθε πέρσι και καλύτερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το κράτος να επιδοτεί κάθε νέο που θέλει να σπουδάσει στο εξωτερικό με 1000 ευρώ.
    Μόνο τα παιδιά των πολιτικών με τα δικά μας χρήματα από αυτά που τους ψηφίζουμε θα σπουδάζουν;
    Ίσες ευκαιρίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή